GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 348788 keer)

0 gebruikers (en 15 gasten bekijken dit topic.

mcwoofer

  • ICT Projectmamanger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 56
Reactie #650 Gepost op: 6 januari 2011, 15:48:59
Daar hebben hangars in brand gestaan...  ;)

Idd en toen ik tijdje in Hangar 5 op Schiphol heb mogen vertoeven kwamen deze autotjes toch echt aan geraast bij een automatische brandmelding.


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #651 Gepost op: 6 januari 2011, 15:53:10
Zou ik bijzonder zijn. Want dan moet je rondjes om een neer gestort toestel rijden om het te blussen (als de eerste klap schuim niet werkt)... e050
Dat is niet bijzonder; de crashtenders zijn bedoeld voor maximaal blusvermogen in extreem korte tijd. Op maximaal vermogen is ie met een paar minuten leeg. Er is dus helemaal geen tijd om rondjes te gaan rijden... 'Gewone' brandweervoertuigen moeten indien nodig dan de blussing overnemen. Check voor een demonstratie maar eens Youtube, zoekterm 'crash tender', er zijn plenty voorbeelden waarbij de crashtender snel de vlammen (bijna) dooft (al of niet waarbij de 'reguliere' brandweer met slangen de rest uitmaakt). Onderstaand is wel een aardige, dan zie je meteen hoe snel het gaat:



De werking van de crashtender is uiteraard bedoeld om zo snel mogelijk met het redden van mensen te kunnen beginnen, want hoe langer een vliegtuig brandt, hoe kleiner de kans dat de passagiers het er levend afbrengen. Datzelfde geldt ook bij helikopterbranden en dergelijke.

Dat maakt dat ik op zich best kan geloven dat een lange stationaire brand voor schade kan zorgen aan de motor van de pomp; aan komen karren, binnen enkele minuten een smak blusmiddel erop en vervolgens kappen is wat anders dan de hele avond stationair waterkanon staan te spelen ;)
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #652 Gepost op: 6 januari 2011, 16:02:09
Er was al een inspectie signaal afgegeven dat de branche een probleem had met brandveiligheid. Alleen onderzoek zal duidelijk kunnen maken of dit hier ook zo is.


http://www.vrominspectie.nl/actueel/nieuws/brandveiligheid-bij-opslag-gevaarlijke-stoffen-slecht-op-orde.aspx

Brandveiligheid bij opslag gevaarlijke stoffen slecht op orde
Nieuwsbericht | 25-08-2009

De brandveiligheid bij de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen laat vaak te wensen over. Dat concludeert de VROM-Inspectie uit een onderzoek naar opslaglocaties van bestrijdingsmiddelen, afvalstoffen, verven en lakken en andere chemische producten. Het gaat op veel vlakken mis.

De Inspectie constateert dan ook dat betrokken partijen (gemeenten, provincies, bedrijven en private inspectie-instellingen) gezamenlijk moeten zorgen voor een betere beheersing van de risico’s bij brand. Daarvoor zijn inmiddels afspraken gemaakt.

De VROM-Inspectie onderzocht 58 opslaglocaties in het hele land. Het onderzoek was gericht op bedrijven die meer dan tienduizend kilo verpakte gevaarlijke stoffen opslaan en waar het hoogste beschermingsniveau geldt. Dergelijke opslagen moeten niet alleen beschikken over een automatische brandblusinstallatie. Ook onderhoud en periodieke inspecties moeten goed zijn geregeld en moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Bij het overgrote deel van de onderzochte opslagen was de milieuvergunning onvoldoende van kwaliteit. Zonder een goede vergunning is controle en handhaving moeilijk. Duidelijke uitgangspunten voor het ontwerp van de brandbeveiligingsinstallatie en een goedkeurend inspectierapport vóórdat een opslag in gebruik wordt genomen, bleken vaak te ontbreken. Ook de periodieke inspecties na ingebruikname zijn regelmatig onder de maat.

Provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de vergunningeisen. Zij controleren onvoldoende en treden niet op als zaken bij inspecties niet op orde blijken te zijn. Zo bleken zes opslagen in bedrijf, terwijl de brandveiligheidsinstallatie was afgekeurd, zonder dat daartegen werd opgetreden. De VROM-Inspectie trof bij 14 van de 58 opslaglocaties daadwerkelijk onveilige situaties aan.
De VROM-Inspectie heeft de verantwoordelijke provincies en gemeenten verzocht handhavend op te treden en waar nodig vergunningen aan te passen.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de VROM- Inspectie een bijeenkomst  georganiseerd met vertegenwoordigers van betrokken overheden, private inspectie-instellingen, de brandweer, de Raad voor Accreditatie, verzekeringsmaatschappijen en het bedrijfsleven. In deze bijeenkomst zijn acties afgesproken om de situatie te verbeteren. Eind dit jaar wordt de voortgang besproken en worden indien nodig nieuwe acties afgesproken.
In 2010 zal de VROM-Inspectie controles uitvoeren om na te gaan of de acties tot het gewenste effect hebben geleid.
Meer informatie

    * Geen garantie op brandveiligheid25-08-2009 | PDF-document, 657 kB
http://www.vrominspectie.nl/Images/Geen%20garantie%20op%20brandveiligheid%5B1%5D_tcm293-260839.pdf
(Onderzoek naar automatische brandbeveiliging bij opslagen voor gevaarlijke stoffen Geen garantie op brandveiligheid)

http://www.vrominspectie.nl/actueel/nieuws/borging-brandveiligheid-bij-opslag-gevaarlijke-stoffenblijftzorgwekkend.aspx

Borging brandveiligheid bij opslag gevaarlijke stoffen blijft zorgwekkend
Nieuwsbericht | 11-10-2010
 
De brandveiligheid bij grote opslagen van gevaarlijke stoffen is in 58% van de gevallen niet aantoonbaar geborgd, bleek uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in de eerste helft van dit jaar.

In vrijwel alle gevallen kwam het bevoegd gezag in actie om de situatie te verbeteren. Tegen 12 gemeenten zal een juridische procedure worden gestart, meldde minister Huizinga op 8 oktober 2010 in een brief aan de Tweede Kamer.

De VROM-Inspectie onderzocht 340 opslagen van onder meer chemicaliën, verven en bestrijdingsmiddelen. Explosieven worden niet opgeslagen in dit soort opslagvoorzieningen.

De Inspectie beoordeelde twee punten die cruciaal zijn voor de borging van de brandveiligheid: schrijft de vergunning een jaarlijkse inspectie door een onafhankelijke inspectie-instelling voor? En als dat voorschrift in de vergunning staat, wordt het dan ook nageleefd?

Alle informatie werd door de provincies en gemeenten zelf aangeleverd. Op basis daarvan concludeert de VROM-Inspectie dat de borging van de brandveiligheid nog steeds onder de maat is. Het voorschrift voor een onafhankelijke inspectie van de brandbeveiligingsinstallatie is al sinds 1991 opgenomen in de richtlijnen voor deze grote opslagen, eerst in de CPR 15-2 en nu in de PGS 15.

De VI heeft de achterblijvende bevoegd gezagen hierop aangesproken. Dat heeft ertoe geleid dat het merendeel van de bevoegd gezagen alsnog zijn overgegaan tot actualisering van de vergunning of tot handhaving. In het najaar van 2010 zal de VI een bijeenkomst organiseren om de resultaten van het onderzoek en lopende verbeteracties te bespreken met de betrokken overheidsorganisaties en het bedrijfsleven.

Meer informatie
Brandveiligheid bij de opslag van gevaarlijke stoffen
11-10-2010 | PDF-document, 833 kB
http://www.vrominspectie.nl/Images/VI-2010-16%20Eindrapport%20Brandveiligheid%20bij%20opslagen%20van%20gevaarlijke%20stoffen_tcm293-287682.pdf




Uit het rapport van bovenstaande pdf link:

Citaat
Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat de vergunningverlening bij deze bedrijven niet het grootste struikelblok vormt. De naleving laat echter veel te wensen over: bij de helft van de bedrijven is door het ontbreken van een goedkeurend inspectierapport sprake van een hardnekkig nalevingstekort.
Er is gebleken dat het bevoegd gezag onder druk van de VI wel degelijk in actie komt. In vrijwel alle gevallen die door de VI in 2007 en 2009 zijn aangeschreven is de kwaliteit van de vergunning en de naleving flink verbeterd. Het heeft echter niet geleid tot actie van het betreffende bevoegd gezag bij de andere PSG 15-bedrijven waarvoor zij verantwoordelijk is. Alleen door langdurige en intensieve aandacht lijkt
een verbetering van de brandveiligheid bij alle bedrijven met grote opslagen van gevaarlijke stoffen bereikt te kunnen worden.
Naar aanleiding van de huidige inventarisatie kondigt het bevoegd gezag in veel gevallen acties aan om de situatie te verbeteren. Daar waar dat niet het geval is, zal de VI nagaan of, en zo ja welke verklaringen door het bevoegd gezag worden gegeven om niet in actie te komen.
Omdat er geen duidelijke verschillen zijn vastgesteld tussen gemeenten en provincies voor wat betreft het niveau van vergunningverlening en handhaving lijkt een adequate uitvoering niet afhankelijk te zijn van de omvang van de organisatie.
De bedrijven nemen nog in onvoldoende mate hun verantwoordelijkheid voor het laten uitvoeren van jaarlijkse inspecties. Het is opvallend dat de situatie voor bedrijven die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie of vallen onder de werking van het BRZO niet beter is dan voor de overige bedrijven.

Aanbevelingen
Het bevoegd gezag dient meer prioriteit te geven aan de borging van brandveiligheid bij grote opslagen van verpakte gevaarlijke stoffen. De acties om vergunningen aan te passen aan de veiligheidsvoorschriften uit de PGS15 en om vooral de handhaving te verbeteren dienen waar nodig met spoed te worden gestart en voortvarend te worden afgerond.
Het rapport van de geaccrediteerde inspectie A-instelling over de brandbeveiligingsinstallatie dient standaard bij het bevoegd gezag aanwezig te zijn. Daarnaast dient het bedrijfsleven nadrukkelijker verantwoordelijkheid te nemen voor de naleving en daarop, indien nodig, aangesproken te worden door het bevoegd gezag. Door VROM dient onderzocht te worden of centrale registratie en/of openbaarmaking van de rapporten van de zogenoemde inspectie A-instellingen kan bijdragen aan dat verantwoordelijkheidsbesef.
Door bundeling van expertise kan de vergunningverlening en de handhaving voor deze groep bedrijven verbeterd worden. Er dienen minimumcriteria vastgesteld te worden voor organisaties die verantwoordelijk zijn voor vergunningverlening en toezicht op deze groep relatief complexe bedrijven.
De beschikbare informatie voor het bevoegd gezag over toepassing van de PGS 15 dient juist, actueel en goed toegankelijk te zijn. De handreiking PGS15 en de Wegwijzer Externe Veiligheid in de milieuvergunning dienen daarom op korte termijn geactualiseerd te worden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #653 Gepost op: 6 januari 2011, 16:43:05
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/01/moerdijk_08_miljoen_kilo_ziekm_1.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Moerdijk: 0,5 miljoen kilo ziekmakende stoffen

Volgens de milieuvergunning van Chemie-Pack in Moerdijk lag er gemiddeld ruim een half miljoen kilo (vloei-)stoffen opgeslagen op het fabrieksterrein, die giftig zijn en kanker, mutilatie en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Dat blijkt uit een tabel die in het bezit is van Sp!ts, en is opgenomen in de zogeheten revisievergunning die de gemeente Moerdijk heeft afgegeven aan het bedrijf.

Chemie-Pack mocht maximaal vierduizend ton grondstoffen opslaan op haar terrein, maar in de praktijk was de gemiddelde bezettingsgraad zo'n 70 procent, schrijft Wematech Milieu Adviseurs in het stuk.

Gevaarlijke stoffen worden geclassificeerd met ADR-klassen. In het overzicht is te zien hoeveel de maximale voorraad per klasse mocht zijn. In de tabel is te lezen dat maximaal 825 ton stoffen opslaan die kankerverwekkend, mutageen (introduceert veranderingen in erfelijke eigenschappen) of reproductisch toxisch (beïnvloedt de voortplanting) zijn. Met een gemiddelde bezettingsgraad van 70 procent komt dit neer op 577.000 kilo.

Bekijk de tabel (pdf)
http://spitsnieuws.nl/archives/images/0144_001.pdf


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #655 Gepost op: 6 januari 2011, 16:52:32
Moerdijk: het verhaal van een Officier van Dienst


http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/rss/rss/@19514/moerdijk-verhaal/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/rss/rss/@19514/moerdijk-verhaal/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Moerdijk: het verhaal van een Officier van Dienst
Frans Hoeksma is Hoofd Officier van dienst van de regio Zuid-Holland Zuid. Iets na drie uur werd hij woensdagmiddag gealarmeerd door de GMC. Er werd hem medegedeeld dat er in Midden en West Brabant een zeer grote brand woedde. Het zou gaan om een brand in een chemicaliënbedrijf in Moerdijk waarbij mogelijk toxische dampen in de richting van Zuid-Holland Zuid zouden drijven. Op dat moment was er nog geen GRIP afgekondigd en besloot hij de Commandant van Dienst en Adviseur Gevaarlijke Stoffen bijeen te roepen. Het werden een aantal spannende uren. ‘De hele veiligheidsregio moest vol aan de bak, maar de operatie voelde geolied aan.'

Hieronder kunt u het hele verhaal downloaden.
http://www.nvbr.nl/publish/pages/15934/de_beheersing_van_het_effectgebied.pdf

http://www.nvbr.nl/publish/pages/15934/effectgeboed_zhz2.jpg


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #656 Gepost op: 6 januari 2011, 16:55:06
Persverklaring burgemeester Van der Velden

http://crisis01.crisis.nl/nl/content/berichtgeving-op-thema/gebiedsinformatie/persverklaring-.html
14:17 06-01-2011

Dames en heren,

Ik heet u welkom in Breda als coördinerend burgemeester van het Regionaal Beleidsteam en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio.

De brand van gisteren bij het bedrijf Chemiepack in Moerdijk heeft een enorme impact gehad op een groot deel van Zuid-west Nederland. Ondanks de enorme vuurzee en de grote rookwolken, zijn er gelukkig geen slachtoffers gevallen en is de schade voor de gezondheid van de burgers beperkt gebleven

Over de situatie op dit moment kan ik u het volgende melden:
Op verschillende plekken op het terrein van Chemiepack zijn er nog kleine brandjes. De brandweer is daar volop mee bezig nu.

Een stuk van het gebouw van het bedrijf staat nog overeind en daarin bevindt zich nog 100 ton aan gevaarlijke stoffen. De brandweer stelt het gebouw veilig.

Er komt nog steeds rook vrij. De brandweer verricht daarin continue metingen en treft daar geen schadelijke concentraties voor de gezondheid in aan.

Er zijn wel enkele mensen van bedrijven in de directe omgeving die last hebben van stank en irritatie.

Er zijn inmiddels zo'n 8 bedrijven ontruimd op last van de brandweer omdat de werksituatie daar te veel stank en irritatie oplevert voor de medewerkers.

Een lijst van die bedrijven wordt op dit moment gemaakt.

Dat voor de situatie nu.

Ik wil nog even terugkijken op gisteren: De gevolgen van de brand waren regio-overstijgend. Vandaar dat de hulpverlening en ook de coördinatie daarvan door de gezamenlijke veiligheidsregio's van Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid zijn verricht. Er is gedurende de hele avond en nacht nauw contact geweest tussen de twee veiligheidsregio's.

Als coördinerend burgemeester van het Regionaal beleidsteam kan ik melden dat de inzet van 250 brandweerlieden uit verschillende regio's uitstekend is verlopen. De bestrijding van de brand kwam snel op gang. Assistentie werd ook verleend door Defensie en door de bedrijven Shell, Sabic en ATM in de vorm van blusmateriaal.

Over de oorzaak van de brand is nu nog niets te zeggen. Onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Ook zullen we uiteraard de rampbestrijding en hulpverlening later evalueren zoals we dat altijd doen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #657 Gepost op: 6 januari 2011, 16:56:42
Resultaten eerste metingen

http://crisis01.crisis.nl/nl/content/berichtgeving-op-thema/gevaarlijke-stoffen/resultaten-eerste-metingen-rivm-.html
14:23 06-01-2011

Uit de voorlopige resultaten van de luchtmetingen van het RIVM en de milieuongevallendienst is gebleken dat er geen verontrustenden concentraties van benzeen, tolueen, enthylbenzeen en kool-waterstoffen zijn verspreid.
 

Op de kaart zijn de meetpunten met rode kruisjes aangegeven.

Ook is er op dit moment geen aanwijzing dat er in het getroffen gebied dioxines zijn gevormd of verspreid. Let wel op: dit zijn voorlopige resultaten.

Wat bekent dit voor de inwoners van het gebied? In afwachting van definitieve meetgegevens wordt aan alle inwoners van de zuidpunt van het Eiland van Dordrecht (ten westen van de A16 en ten zuiden van de Amstelwijckweg) en het oostelijk deel van de Hoeksche Waard (de gemeenten Strijen en Binnenmaas)  uit voorzorg geadviseerd voorlopig niet onnodig naar buiten te gaan. Men kan wel gewoon naar school en het werk. Het advies is om voorlopig geen intensief contact met de grond te hebben, niet in de speeltuin te spelen, geen producten uit de moestuin te eten, het vee niet te laten grazen en de rampenzender RTV Rijnmond te volgen. Ook wordt de inwoners geadviseerd huisdieren niet langdurig buiten te laten.

Waar zijn metingen verricht?
De metingen zijn verricht op:
- 10 km ten westen van 's Gravendeel (kruising van de eerste Kruisweg en de N217).
- 7 km in Moolhoek
- 3,5 km aan de Mariapolder (ten oosten van Strijensas)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #658 Gepost op: 6 januari 2011, 16:57:30
Persverklaring burgemeester Denie

http://crisis01.crisis.nl/nl/content/berichtgeving-op-thema/gebiedsinformatie/burgemeester.html
14:28 06-01-2011

Goedemorgen, geachte aanwezigen, Er heeft zich gistermiddag een ernstig incident voorgedaan in Moerdijk dat zich uitbreidde tot de omgeving ten noorden van Moerdijk. Een brand in het chemiebedrijf Chemie Pack die de gebouwen van het bedrijf Chemie Pack volledig heeft verwoest en ook de panden van het naastgelegen Wartsila heeft verwoest. Gelukkig zijn er dankzij de geweldige inzet van de hulpdiensten geen slachtoffers zijn gevallen. Ik dank allen die hebben bijgedragen aan de bestrijding van dit incident via deze weg van harte.
Deze ramp heeft betekenis voor de Moerdijkse bevolking en die van de omgeving. Ik kan me heel goed voorstellen dat inwoners van Moerdijk zich zorgen maken, ook al zijn de signalen gerustgevend. Ik wil daar aandacht aan besteden en ga daarover binnenkort in gesprek.  Vandaag nog wordt in deze kern brief bezorgd met nadere informatie over de brand en met adviezen bij vragen of klachten.
 
Ik ben nadat het sein brandmeester is gegeven ter plekke gaan kijken. Ik ben getroffen door de tomeloze inzet van ieder om tot diep in de nacht deze ramp onder controle te brengen, niet alleen ter plaatse, maar overal.

Er heeft zich gisteren door de weersomstandigheden geen gevaarsituatie voorgedaan voor de gezondheid in Moerdijk. Wel hebben wij geadviseerd om uit voorzorg binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden.  Dit hebben we in de vroege avond gecommuniceerd, ook via de websites van moerdijk en crisis.nl. Tevens is een informatielijn geopend. 0800-1351,  Inmiddels kunnen de ramen en deuren weer open.

Het bedrijf ChemiePack bezit een vergunning die in oktober 2010 is gereviseerd.

Tot slot wil ik kwijt dat de Gemeente Moerdijk welvarend is door de aanwezigheid van industrieterreinen. Daar plukt ieder dagelijks de vruchten van. Anderszijds betekent dat ook dat er risico’s bestaan. Als overheid werken wij eraan om deze risico’s minimaal te laten zijn voor de bevolking. Zoals u weet is veiligheid is nadrukkelijk speerpunt voor deze collegeperiode.  

De komende periode richten wij ons op de nazorg voor de burgers, bedrijven en betrokken werknemers. Onze prioriteit ligt bij het bereikbaar maken van de bedrijven. Actiecentra zijn al aan het werk om dat te realiseren.  Op basis van de evaluatie bekijken we of en welke stappen wij voor de toekomst zullen zetten.
Wij zullen als gemeente nogmaals alle aandacht aan de betrokkenen  geven.

Ik dank u voor uw aandacht.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #659 Gepost op: 6 januari 2011, 16:59:27
Nablussen brand Chemie-Pack duurt hele dag

http://crisis01.crisis.nl/index.html
16:45 06-01-2011
 
Het nablussen van de brand bij Chemiepack gaat zeker nog de hele dag duren. Er woeden nog verschillende kleine brandjes op het terrein van het getroffen bedrijf. In het pand ligt nog honderd ton chemische stoffen opgeslagen. De brandweer heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om deze stoffen te beschermen. Uit voorzorg zijn 8 omliggende bedrijven ontruimd.
De rookontwikkeling, die bij de brand ontstond, is in de loop van woensdagavond en nacht in de richting van Dordrecht, Hoeksche Waard gedreven. Constante metingen door de brandweer hebben geen concentraties gevaarlijke stoffen uitgewezen.
Er zijn geen acute gezondheidseffecten als gevolg van de brand gemeld in de gemeente Moerdijk. Alleen personen die dichtbij de brand aanwezig zijn geweest hebben mogelijk prikkeling van ogen en luchtwegen ondervonden. Doordat het een heftige brand was, is de rook hoog opgestegen en heeft deze zich in een groot gebied verspreid. Het hoog opstijgen van de rook is gunstig (geweest) voor het voorkómen van gezondheidseffecten, omdat door de opstijging en wijde verspreiding verdunning heeft opgetreden.
Inwoners van deze gemeente hoeven ramen en deuren niet (meer) gesloten te houden. Ook kan er gewoon worden buiten gespeeld en gesport.

Waterschap Brabantse Delta werkt aan het opvangen en isoleren van het verontreinigde bluswater. Om verspreiding via het riool te voorkomen, zijn de rioolgemalen stilgelegd.
Samen sterk in de hulpverlening!