BRAND MOERDIJK: Van Vollenhoven onderzoekt brandhttp://www.fd.nl/artikel/21116726/brand-moerdijk-vollenhoven-onderzoekt-brand5 januari 2011, 15:20 uur | FD.nl
Bij chemicaliënbedrijf Chemie-Pack woedt sinds kwart voor drie een grote brand. Bewoners moeten ramen en deuren dicht houden. Er zijn nog geen chemische stoffen gemeten.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven gaat de brand onderzoeken. Dat meldt de NOS. Het onderzoek zal zich richten op de oorzaak van de brand en de crisisbestrijding. Woensdagavond laaide de brand bij Chemie-Pack onverwacht op. De brand ontstond volgens Omroep Brabant in de middelste van drie loodsen op het terrein. Die loods deed dienst als verpakkingsloods. Die brand leek aan het begin van de avond onder controle te zijn. Even voor achten sloeg de brand echter over op een tweede loods.
De brand was eerder al overgeslagen op een vestiging van Wärtsilä waar scheepsschroeven liggen. Dat bedrijfspand zou inmiddels helemaal afgebrand zijn.
Gevaarlijke stoffen
Volgens de brandweer zijn er nog geen gevaarlijke stoffen gemeten. Vermoedelijk zitten de stoffen nog in de rookpluim in de lucht en zijn ze vooralsnog niet neergedaald. Het is mogelijk dat dit later op de avond wel zal gaan gebeuren omdat het in het gebied rondom de rampplek is begonnen met regenen.
Geen gewonden
Er zijn volgens de politie geen gewonden gevallen. Wel is er veel rookontwikkeling, zo is te zien op foto's. Brandweerkorpsen uit alle West-Brabantse gemeenten zijn uitgerukt. De brand gaat gepaard met een forse vuurontwikkeling en hoge vlammen. Ook zijn er ontploffingen gehoord.
Omdat het een chemische fabriek betreft, is ook het luchtalarm afgegaan. Bewoners moeten hun ramen en deuren gesloten houden.
Inzet brandweer en Defensie
Volgens een politiewoordvoerder zijn er 120 man ingezet bij de bestrijding van de brand. Niet alleen lokale brandweerkorpsen zijn uitgerukt. Ook is er hulp gevraagd van twee brandweervoertuigen van het ministerie van Defensie.
De blusvoertuigen zijn afkomstig van de vliegbases Gilze-Rijen en Woensdrecht. Het zijn zogenoemde crashtenders. De voertuigen kunnen ieder 12.000 liter water, 750 liter blusschuim en 250 kilo bluspoeder meenemen. Het bereik van het dakbluskanon is ongeveer 80 meter.