'Veel mis bij bestrijden brand Moerdijk' Uitgegeven: 7 januari 2011 08:45
Laatst gewijzigd: 7 januari 2011 09:48
AMSTERDAM - Bij het bestrijden van de brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is veel misgegaan. Dat zeggen deskundigen vrijdag in verschillende kranten. Zo is de brandweer van de Noord-Brabantse plaats niet goed uitgerust voor het bestrijden van chemische branden. Ook duurde het lang voordat de blusploeg op sterkte was.
De brandweerwagens in Moerdijk zijn niet goed uitgerust voor branden op industrieterreinen, stelt oud-brandweerofficier Sjoerd de Jonge van de gemeente Moerdijk in de Telegraaf. De wagens hebben bijvoorbeeld geen schuimblussers aan boord, die wel nodig zijn voor het bestrijden van chemische branden. Volgens de oud-officier zijn de brandweermannen bovendien slecht opgeleid voor het bestrijden van branden van deze omvang. Ook zijn er te weinig brandweerlieden voorhanden. Veel moeten van te ver komen. Daardoor konden sommige brandweerwagens pas na twintig minuten richting de brand vertrekken.
Detectiesysteem
Het AD schrijft dat het bedrijf volgens de milieuvergunning geen detectiesysteem voor brand had in een van de opslaghallen, het tankenpark en de kantoorruimte.
Volgens de krant is de brand vermoedelijk buiten ontstaan, op de plek waar jerrycans met chemische vloeistoffen worden gevuld. Op die plek zou eveneens geen detectiesysteem voor brand zijn.
Veiligheidsexpert Jorrit Nieuwenhuis van Arcadis en Chemisch technoloog Menso Molag van TNO stellen in de krant het vreemd te vinden dat de brand zo groot heeft kunnen worden. Het bedrijf moest immers voldoen aan veiligheidsvoorschriften als zware brandwerende wanden en bestrijdingssystemen.
Gif in de rook
Hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid Ira Helsloot zegt in het Nederlands Dagblad dat alle gevaarlijke stoffen die je kunt bedenken in de vrijgekomen rook zaten. Hij trekt bovendien het nut het verrichten van metingen in twijfel. "Het duurt drie dagen eer je kunt aantonen dat er dioxinen vrijkwamen," zegt hij. "Terwijl we dat gewoon wel weten, bij een brand als deze."
Ben Ale, hoogleraar rampenbestrijding aan de TU Delft zegt in dezelfde krant dat de concentraties gif in de lucht juist laag waren, door de goede weersomstandigheden. De hemel was woensdagmiddag strakblauw, waardoor de rook hoog kon opstijgen. Vrijgekomen gassen vervlogen volgens hem bovendien onmiddellijk doordat de brand zo hevig woedde. Door de regen zijn vervolgens concentraties schadelijke stoffen verdund en weggespoeld.
Cocktail
In De Telegraaf worden niet bij naam genoemde 'experts op het gebied van petrochemische industriebranden' aangehaald die zeggen dat de rook 'een hele cocktail aan gevaarlijke stoffen' bevatte. Veel mensen in een flink deel van Zuid-Holland klaagden volgens de krant over branderige ogen en een droge keel.
Roetdeeltjes
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn geen verontrustende concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen. Wel adviseren de autoriteiten mensen om neergeslagen roetdeeltjes niet aan te raken en dieren binnen te houden.
De brand in Moerdijk brak woensdagmiddag door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer is tot donderdagnacht bezig geweest met blussen.
http://www.nu.nl/binnenland/2417267/veel-mis-bij-bestrijden-brand-moerdijk.html