Was dit artikel al bekend?
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1790145/2011/01/08/Masker-was-noodzakelijk-voor-omstanders-Moerdijk.dhtml
ik had deze nog niet gezien in ieder geval.
Maar het versterkt inderdaad hetgeen wat ik zelf ook al sinds dag 1 denk...
'Masker was noodzakelijk op brandlocatie Moerdijk'http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1790145/2011/01/08/Masker-was-noodzakelijk-voor-omstanders-Moerdijk.dhtmlVan onze verslaggever John Wanders − 08/01/11, 09:59
© anp
DEN HAAG - Het is 'onbegrijpelijk' dat honderden hulpverleners en journalisten de afgelopen dagen zonder adembescherming aan het werk waren nabij het woensdag door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dit stelt chemisch technoloog Sijas Akkerman in gesprek met de Volkskrant. Ik vind het onvoorstelbaar dat dit niet is gebeurd.
Akkerman is teammanager Economie, Landbouw en Industrie bij de stichting Natuur en Milieu.
Akkerman reageert hiermee op de vondst van de kankerverwekkende stoffen tolueen, benzeen, xyleen en naftaleen in afwateringssloten op het industrieterrein van Moerdijk.
Labonderzoek
In opdracht van het waterschap Brabantse Delta verrichtte het Deventer bedrijf Al-West B.V. laboratoriumonderzoek naar het vervuilde bluswater in de sloten. Akkerman over de onderzoeksresultaten, die vrijdag uitlekten via de NOS: 'Deze stoffen zijn in lage concentraties al zeer kankerverwekkend. De stoffen zijn bovendien vluchtig. Die zijn dus in de lucht gekomen.'
Het kan volgens hem niet anders of mensen op het industrieterrein hebben kankerverwekkende stoffen ingeademd. 'Het precieze gevaar voor de gezondheid kan per persoon verschillen, want die hangt af van de concentraties en hoelang iemand is blootgesteld.' De in het vervuilde bluswater aangetroffen concentraties tolueen, naftaleen en xyleen bedroegen 300 milligram per liter.
Auto pakken
'Mensen moeten ver uit de buurt blijven van dat industrieterrein', stelt Akkerman. 'Als ik in Moerdijk zou wonen, zou ik mijn auto pakken en pas terugkeren als de vervuiling helemaal is opgeruimd.'
De gemeente Moerdijk verklaarde donderdag al dat het bluswater ernstig is verontreinigd. Ze beklemtoonde daarbij dat volgens metingen van het RIVM geen onverantwoord hoge concentraties aan schadelijke stoffen in de lucht zijn aangetroffen.
Onvoorstelbaar
Akkerman noemt het 'onvoorstelbaar' dat zelfs medewerkers van de afvalverwerkingsbedrijven die het zwaar verontreinigde bluswater in opslagtanks afvoeren de dag na de brand hun werk deden zonder adembescherming. 'Een schilder mag niet schilderen met verf waarin deze stoffen zitten, maar deze mensen hingen zonder perslucht- of koolstofmaskers boven de sloten.'Op basis van de onderzoeksbevindingen van Al-West B.V. concludeert Akkerman dat ook alle hulpverleners, politiemensen, brandweerlieden, het personeel van omliggende bedrijven, fotografen, journalisten en communicatiemedewerkers die de plaats van de ramp bezochten, op zijn minst een koolstofmasker hadden moeten dragen. 'Ik vind het onvoorstelbaar dat dit niet is gebeurd.'
Vraag
'Dat is een goeie', reageerde vrijdag de gemeente Moerdijk op de vraag waarom de afgelopen dagen voor de poort van Chemie-Pack zonder adembescherming kon worden rondgelopen. Het antwoord op die vraag blijft vooralsnog uit.Wel maakte de gemeente bekend dat de sloot voor het bedrijf, die 'mogelijk aan het uitdampen is', twee dagen na de brand 'uit voorzorg' is afgedekt met een schuimlaag.
Een aantal brandweerlieden en politieagenten klaagde de afgelopen dagen over prikkende ogen, prikkende keel en hoesten. Een deel van hen heeft zich inmiddels medisch laten onderzoeken. 'Alle medewerkers zijn inmiddels weer aan het werk', aldus de gemeente Moerdijk.
Bijeenkomst
Vanmiddag organiseert de gemeente voor de bewoners van Moerdijk een voorlichtingsbijeenkomst over de gevolgen van de ramp bij Chemie-Pack. Het personeel van het familiebedrijf, dat is gespecialiseerd in de opslag en verwerking van chemicaliën, kwam vrijdag bijeen in Roosendaal.
Roetwolk
Over de concentraties aan gevaarlijke stoffen in de enorme roetwolk die woensdag vanaf Moerdijk in noordoostelijke richting over het Hollands Diep richting Dordrecht en Gouda trok, wordt op zijn vroegst morgen meer duidelijk.
Het kost meerdere dagen om precies vast te stellen of in de neergeslagen roetdeeltjes dioxines zitten en zo ja, in welke hoeveelheden. Vooralsnog geldt in een beperkt gebied ten noorden van Moerdijk het advies om kinderen en huisdieren zoveel mogelijk binnen te houden.