Brand in Moerdijk noopt veehouders en tuinders tot maatregelenDe brand die in de middag van 5 januari is uitgebroken bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk en die voor een enorme rookontwikkeling zorgde heeft ook gevolgen voor de land- en tuinbouw. Het Nationaal Crisis Centrum adviseert veehouders, die in het gebied waar mogelijk roetdeeltjes zijn neergekomen nog vee buiten hadden lopen, de dieren voorlopig op te stallen. The Greenery houdt van een aantal vollegrondsgroentetelers die op 5 januari nog na 15.00 uur hadden geoogst de producten apart. Dat werd besloten op advies van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit. De producten worden extra bemonsterd.
Alle maatregelen worden uit voorzorg getroffen. Het is niet duidelijk of er in het gebied in de omtrek van Moerdijk schadelijke stoffen op grasland of gewassen terecht zijn gekomen. Er wordt op diverse plekken gemeten. Tot dusver heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nergens verhoogde concentraties schadelijke stoffen gevonden. De voorlopige resultaten van de luchtmetingen wijzen ook niet op verontrustende concentraties van benzeen, tolueen, enthylbenzeen en kool-waterstoffen.
Het RIVM is nog bezig om het neerslaggebied en de samenstelling van de roet precies in kaart te brengen. Naar verwachting is het roet wijd verspreid over een gebied van vele tientallen kilometers tussen Moerdijk en Gouda, met mogelijke uitwaaiering richting Rijnmond en Haaglanden. De concentraties zijn naar verwachting zeer laag. Tot de samenstelling van het roet bekend is, is het advies om in gebieden waar roet visueel waarneembaar is geen groente uit eigen tuin te consumeren en vee binnen te houden.
Waterschap Brabantse Delta laat weten dat wordt gepoogd het verontreinigde bluswater waar mogelijk te bufferen en te isoleren om de vervuiling zoveel mogelijk te beperken. Het vervuilde bluswater kan het industrieterrein Moerdijk verlaten via de riolering naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath of via sloten naar oppervlaktewater. Om verspreiding via de riolering te voorkomen, zijn de rioolgemalen stil gelegd. Mocht door regen of aanvoer er alsnog teveel water komen, dan kan het bluswater tijdelijk worden opgevangen in een noodbuffer bij Moerdijk. Door sloten af te dammen, zijn de waterwegen naar het open water grotendeels afgesloten.
bron: Rijksoverheid, Waterschap Brabantse Delta, Agd, 06/01/11
Copyright ©2011 AgriHolland B.V.
http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=122583