GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 352347 keer)

0 gebruikers (en 22 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1100 Gepost op: 20 januari 2011, 23:41:38
ACP: Brand Moerdijk: geneeskundige diensten gefaald?
dinsdag 18 januari 2011 14:28

Leusden - De politievakbond ACP heeft de afgelopen dagen verontrustende signalen binnengekregen over het functioneren van de witte kolom (verzamelnaam geneeskundige diensten) bij de brand bij het chemische bedrijf Chemie Pak in Moerdijk. Volgens de binnengekomen klachten zouden de geneeskundige diensten die bij de ramp betrokken waren niet naar procedures hebben gehandeld.
Kritiek krijgt ook Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het RIVM.  Deze instantie wordt verweten mogelijk metingen niet op de juiste manier te hebben verricht. Ook zouden de hulpverleners en burgers, die ter plaatse met de brand zijn geconfronteerd, niet goed zijn geregistreerd. Volgens de ACP is een goede registratie juist van essentieel belang in het kader van risico’s voor de gezondheid en andere mogelijke consequenties die uit aanwezigheid bij de ramp voortkomen.
De politiebond roept de politiek op tot onderzoek. De Tweede Kamer praat donderdag met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) over de gevolgen van de brand in Moerdijk.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/124011/ACP:_Brand_Moerdijk:_geneeskundige_diensten_gefaald.html

Tips en signalen via "meld misdaad anoniem?
"procedures kunnen je redden"
Natuurlijk is de leverancier van blauwe meetbuisjes dé aangewezen deskundige dienst om metingen van een gespecialiseerd instituut te beoordelen.
Iedereen faalt weer, behalve....
Als er volgens "de procedures" zou zijn gewerkt, zouden er dan politiemensen zijn geweest met klachten?
Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1101 Gepost op: 21 januari 2011, 10:26:32
Onderzoek naar bedrijfsbrandweer Moerdijk
Uitgegeven: 20 januari 2011 17:20
Laatst gewijzigd: 20 januari 2011 21:44

MOERDIJK - De autoriteiten in Noord-Brabant laten uitzoeken of een speciale brandweer voor chemiebedrijven in de haven van Moerdijk haalbaar is.  Dat zei regionaal commandant Brandweer Midden- en West-Brabant Martin Hudepohl donderdag in het tv-programma EenVandaag. Dat onderzoek is er overigens niet gekomen naar aanleiding van de verwoestende brand bij Chemie-Pack twee weken geleden. Daar gaf burgemeester Wim Denie van Moerdijk vorig jaar al opdracht toe, bevestigde een woordvoerster donderdag.

Onvoeldoende uitgerust
Bevelvoerder Laurens Verhoeven van het brandweerkorps Zevenbergen stelde in de uitzending dat zijn korps onvoldoende is uitgerust voor grote branden. ''We zijn goed uitgerust voor huis-, tuin-, en keukenbranden. Maar we zijn niet goed uitgerust voor een grote bedrijfsbrand.'' Dat was voor Denie ook de reden om vorig jaar de mogelijkheden voor de bedrijfsbrandweer te onderzoeken. Shell Moerdijk, dat ook in het havengebied zit, heeft wel een eigen brandweer.

Aantal inwoners
Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding, vertelde dat de brandweer nu eenmaal zo is ingericht dat de grootte van het korps wordt afgesteld op het aantal inwoners van de gemeente. ''Als we niet bereid zijn van te voren geld uit te geven om dit te voorkomen, dan is het resultaat dat het bij een brand als deze helemaal uit de klauw loopt.''

Geen garantie
Huldepohl zei dat er met een bedrijfsbrandweer geen garantie is dat een dergelijke brand in de kiem is te smoren. Hij bestreed dat te veel brandweermensen achter een bureau zitten. In zijn regio zouden dat er tweehonderd van de in totaal tweeduizend brandweerlieden zijn.
De brand legde het chemieconcern Chemie-Pack in de as en zorgde voor miljoenenschade. Sindsdien is er veel onrust over gezondheidsrisico's en het vrijkomen van mogelijk giftige stoffen, maar volgens het RIVM valt het mee. De brandweer van Shell en Defensie moesten uiteindelijk worden ingezet om de brand onder controle te krijgen. Tweede Kamerleden en deskundigen stellen in een reactie dat snel moet worden ingegrepen om toekomstige rampen te voorkomen.

Onzeker
Chemie-Pack laat donderdag weten nog steeds in onzekerheid te zitten over de verdenking tegen het bedrijf. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zegt ruim twee weken na de brand nog steeds niet te kunnen en willen vertellen waar het bedrijf van wordt verdacht. Een woordvoerder van het getroffen bedrijf zegt het heel vervelend te vinden dat het ergens van wordt beschuldigd, maar nog steeds niet precies weet van wat. Een woordvoerster liet weten dat het OM zich realiseert dat het strafrechtelijk onderzoek een enorme impact heeft. ''Maar dat heeft de brand ook. We gaan altijd zeer zorgvuldig om verdenkingen. Meer details kunnen en willen we niet geven. Het is een heel complex onderzoek.'' Als het OM meer details zou geven, zou dat de waarheidsvinding in de weg staan, aldus de zegsvrouw. ''We willen beïnvloeding van mensen uitsluiten.''

Sanering
Saneringsbedrijf Mourik is in opdracht van Chemie-Pack begonnen met het opruimen van het bedrijfsterrein en het openbaar gebied. Dat heeft Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant donderdag bekendgemaakt.
Op het terrein bevinden zich nog restanten van gebouwen, vaten, containers en oliesmurrie. Deze worden op basis van een plan van aanpak zo snel mogelijk verwijderd . ''Eerst wordt een deel van het terrein van Martens & Van Oord dat is verontreinigd, aangepakt. Vervolgens komt het openbaar gebied aan de beurt: de weg en bermen langs de bedrijfsterreinen van Chemie-Pack en Wärtsilä’’, aldus het Regionaal Beleidsteam.

Metingen
De beide terreinen van deze bedrijven volgen daarna. ''Voor deze volgorde is gekozen, omdat de eerste twee gebieden voor een groot deel onverhard zijn en de laatste twee verhard. Daarmee wordt voorkomen dat de vervuiling verder in de grond zakt.’’ Als deze zaken eenmaal zijn opgeruimd, kunnen metingen worden verricht om te kijken hoe de bodem het beste kan worden gesaneerd.
Rijkswaterstaat is donderdag begonnen met het uitbaggeren van de noordelijke insteekhaven bij het bedrijf Martens & Van Oord en de insteekhaven Roode Vaart. De bagger zit vol met zware metalen en wordt afgevoerd naar het baggerspeciedepot Hollandsch Diep. Als uit de analyse van monsters blijkt dat de waterbodem schoon is, wordt de Noordelijke insteekhaven weer vrijgegeven.

Melk
Een tweede onderzoek van melk van veehouderijen in het gebied ten noorden van Moerdijk heeft uitgewezen dat er niets mis mee is. Dat heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) donderdag bekendgemaakt.
De onderzoeksresultaten vertonen geen afwijkingen en liggen ruim onder de wettelijke normen. De uitslagen zijn beschikbaar gesteld aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). De melk is onderzocht op aanwezigheid van onder andere lood, dioxines en pcb's. De NZO maakte vorige week al bekend dat er in de eerste serie monsters geen afwijkingen zijn gevonden. De zuivelondernemingen hebben besloten de melk van de veehouders weer normaal op te halen en te verwerken. http://www.nu.nl/binnenland/2427663/onderzoek-bedrijfsbrandweer-moerdijk.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1102 Gepost op: 21 januari 2011, 10:29:18
Woensdag weer 2 brandjes, die snel werden geblust: Weer brandjes Moerdijk
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1103 Gepost op: 21 januari 2011, 10:33:17
Vandaag overleg over bluswater
door Peter Ullenbroeck. donderdag 20 januari 2011 | 07:29 |
Laatst bijgewerkt op: donderdag 20 januari 2011 | 08:54

MOERDIJK - Mogelijk vandaag wordt duidelijk wat er met de 33 miljoen liter vervuild blus-, sloot- en rioolwater gebeurt als gevolg van de brand bij Chemie-Pack. Het water ligt momenteel in tanks en schepen opgeslagen bij afvalverwerker ATM (Afvalstoffen Terminal Moerdijk) op Moerdijk. De hoeveelheid is zo groot dat ATM, de vroegere buur van Chemie-Pack, het Zeeuwse recyclingbedrijf Heros heeft ingehuurd om tijdelijk acht miljoen liter in Sluiskil op te slaan. "Die opslag kost dagelijks tienduizenden euro's. Daarom is het zaak dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat ermee gaat gebeuren", reageert interim-directeur Jacco Rentrop van het Havenschap Moerdijk.
Rentrop wordt op zijn wenken bediend want voor vandaag staat er overleg op het programma over de enorme hoeveelheid verontreinigd water.
Het havenschap, waterschap Brabantse Delta en ATM schuiven aan om antwoord te geven op de vraag door wie het water schoongemaakt moet worden, de wijze waarop en, niet onbelangrijk, tegen welke kosten.
Meerdere afvalverwerkers zouden in de markt zijn om de sanering ter hand te nemen. Ook buurman ATM. "Met onze capaciteit zou het in twee weken moeten lukken om die 33 miljoen ton om te zetten in schoon water", zegt milieuwoordvoerder Jacques de Jong van ATM.  Volgens de laatste analyses van het water, gemaakt in een laboratorium in Antwerpen, zou de verontreiniging meevallen. De Jong spreekt over 'business as usual'. "Wat ik tot nu toe gezien heb lijkt het allemaal mee te vallen. Maar we moeten de laatste resultaten nog binnenkrijgen." De vraag hoeveel miljoen met de sanering is gemoeid, wil De Jong niet beantwoorden. "Ik heb alleen verstand van milieuzaken, niet van financiën." Rentrop: "Het zal ongetwijfeld veel geld gaan kosten. Maar dat geldt ook voor iedere dag dat het spul opgeslagen blijft liggen. Wat mij betreft hakken we morgen (donderdag) de knoop door."
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8000764/Vandaag-overleg-over-bluswater.ece

Nog geen info over het definitieve besluit?
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1104 Gepost op: 21 januari 2011, 10:47:33
Waarom heeft het bedrijf geen verplichting gehad voor opvang van bluswater en een vloeistofdichte vloer op zijn terrein? En heeft de brandweer een afweging gemaakt om er geen water op te spuiten of is dit het water van de falende sprinklerinstallatie geweest dat in de omgeving weggestroomd is?


bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #1105 Gepost op: 21 januari 2011, 11:55:04
Vandaag overleg over bluswater
door Peter Ullenbroeck. donderdag 20 januari 2011 | 07:29 |
Laatst bijgewerkt op: donderdag 20 januari 2011 | 08:54

MOERDIJK - Mogelijk vandaag wordt duidelijk wat er met de 33 miljoen liter vervuild blus-, sloot- en rioolwater gebeurt als gevolg van de brand bij Chemie-Pack. Het  ......................... Ook buurman ATM. "Met onze capaciteit zou het in twee weken moeten lukken om die 33 miljoen ton om te zetten in schoon water", zegt milieuwoordvoerder Jacques de Jong van ATM.   Wat mij betreft hakken we morgen (donderdag) de knoop door."
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8000764/Vandaag-overleg-over-bluswater.ece

Nog geen info over het definitieve besluit?

jee wat een boel evengoed, maar is het nou 3 miljoen liter of ton, dat scheelt veel
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #1106 Gepost op: 21 januari 2011, 11:57:09
sorry ik ook in de fout met getallen, 33 miljoen, maar dat komt omdat mijn vernstertje waar ik in typ steeds wegschiet en niet zie wat ik typ, hebben jullie dat ook?
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1107 Gepost op: 21 januari 2011, 12:22:43
sorry ik ook in de fout met getallen, 33 miljoen, maar dat komt omdat mijn vernstertje waar ik in typ steeds wegschiet en niet zie wat ik typ, hebben jullie dat ook?
Off Topic:
Dit probleem is bekend, waarschijnlijk gebruik je Internet Explorer 8 ?
Je kunt dit probleem oplossen door het forum in de Compatibility View (compatibiliteitsweergave) te zetten.
Ga naar Tools, Compatibility View Settings, en voeg daar www.hulpverleningsforum.nl toe.
Live - Moderator
Samen sterk in de hulpverlening!


Theo R

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 27
  • ...en maak er weer iets leuks van!
    • HVD Groningen
Reactie #1108 Gepost op: 21 januari 2011, 14:06:48
Waarom heeft het bedrijf geen verplichting gehad voor opvang van bluswater en een vloeistofdichte vloer op zijn terrein?

Die zal het bedrijf vast wel gehad hebben, maar vermoedelijk gebaseerd op de hoeveelheid water uit de sprinklerinstallatie komt gedurende een bepaalde tijd. Tijdens de brand is er echter door alle blusvoertuigen tezamen een veelvoud van deze hoeveelheid opgebracht en daar is geen enkele bluswateropvangvoorziening op gedimensioneerd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1109 Gepost op: 21 januari 2011, 14:25:10
Die zal het bedrijf vast wel gehad hebben, maar vermoedelijk gebaseerd op de hoeveelheid water uit de sprinklerinstallatie komt gedurende een bepaalde tijd. Tijdens de brand is er echter door alle blusvoertuigen tezamen een veelvoud van deze hoeveelheid opgebracht en daar is geen enkele bluswateropvangvoorziening op gedimensioneerd.

Een paar verhoogde muurtjes van een halve tot een meter (of nog iets hoger) rondom het gehele terrein en een verhoogde inrit zijn volgens mij voldoende voor al het bluswater en sprinklerwater...  ;)