GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358697 keer)

0 gebruikers (en 15 gasten bekijken dit topic.

Rutger

  • Geďnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Reactie #1350 Gepost op: 24 augustus 2011, 15:19:02
Achteraf constateren is inderdaad om er lering uit te kunnen trekken, maar laten we dat dan ook doen.
Het gevoel dat we me bekruipt is dat de Veiligheidsregio het rapport weggooit om gezichtsverlies te voorkomen.
Ik geloof ook echt wel dat iedereen naar eer, geweten, kennis en kunde heeft gehandeld. Niemand zal bewust stekken hebben laten vallen.
Over die kennis stelt het rapport overigens ook dat die onvoldoende was.

Blijft toch gek dat de Veiligheidsregio zich niet kan vinden in de conclusies van de rapporten maar wel alle aanbevelingen overneemt...


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1351 Gepost op: 24 augustus 2011, 15:20:18
'Conclusies rapport brand Moerdijk vernietigend'  
DEN HAAG - De conclusies van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over de brand in Moerdijk zijn vernietigend. Het kabinet moet zo snel mogelijk orde op zaken stellen in de chemiesector. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) moet drastisch ingrijpen in de manier waarop een crisis wordt bestreden.
Dat zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag in een reactie op de bevindingen van de inspectie. ''Uit dit rapport blijkt dat bij de brand in Moerdijk bijna alles is misgegaan." Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de lokale autoriteiten nemen alle aanbevelingen van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Arbeidsinspectie over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk over, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

PvdA
De PvdA juicht dit toe. De partij wil dat het kabinet snel actie onderneemt om dit soort rampen ook in de rest van Nederland te voorkomen.
Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vraagt zich bijvoorbeeld af of een relatief klein korps zulke grote en complexe branden aankan. ''Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat zij veilig wonen en werken.''
Kuiken stelt dat het rapport laat zien dat er ernstige fouten zijn gemaakt, ''waardoor omwonenden en hulpverleners aan grote risico's zijn blootgesteld''. En: ''De communicatie was vooral in het begin onder de maat, waardoor mensen geen idee hadden wat zich afspeelde''.

SP
Ook de SP noemt het rapport over de brand in Moerdijk vernietigend. Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen toont het aan dat het kabinet vooral voor meer inspecties moet zorgen en dat kleinere gemeenten dit soort grote zaken niet alleen kunnen regelen.
Gesthuizen mist verder een gespecialiseerde brandweer op locatie's als Moerdijk en ''vindt dat te gek voor woorden''. ''Er had een mega schuiminstallatie moeten zijn zoals op Schiphol, dan had veel van de verontreiniging die nu door het vele water dat nodig was om een watergordijn tussen Chemiepack en het ernaast gelegen afvalverwerkingsbedrijf in stand te houden, voorkomen kunnen worden.''
Ze vindt het ''zeer triest dat mensen zijn blootgesteld aan gevaren waaraan zij niet hadden hoeven en niet hadden mogen worden blootgesteld.'

D66
D66 vindt het rapport over de brand in Moerdijk 'shocking'. Het laat volgens Tweede Kamerlid Magda Berndsen nog een keer de noodzaak zien ''om een regionale brandweer op te tuigen''. De samenwerking moet beter en het specialisme moet beter benut, vindt Berndsen.
Ook op communicatiegebied moet er volgens het Kamerlid het nodige gebeuren. ''En niet alleen bij de veiligheidsregio's, ook bij de minister.'' Verder moeten klachten van hulpverleners serieus worden genomen en dient er goede nazorg te komen.

PVV
Voor Richard de Mos, Tweede Kamerlid voor de PVV, bevestigt het rapport het gebrek aan regie. Hij constateerde in januari al een ''totaal gebrek aan regie'' en stelde dat ''de crisisbestrijding met vlag en wimpel was gezakt''.
De Mos vindt het goed te horen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) de gedane aanbevelingen overneemt. ''Handhaving van geldende regels is daarbij van belang. Voor de brand waren er al misstanden bij Chemie-Pack geconstateerd en die hadden subiet aangepakt moeten worden.''

VVD
Wat er ook mis ging bij de veiligheidsregio en gemeente Moerdijk bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack, de hulpverleners stonden er wel. VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vraagt woensdag aandacht voor de mensen van brandweer, politie en ambulance die onder moeilijke omstandigheden en zonder voldoende bescherming hun werk deden.
Hennis vindt de woensdag gepresenteerde conclusies vrij hard en het is volgens haar niet meer dan terecht dat de aanbevelingen worden opgenomen.

CDA
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het rapport over de brand bij Moerdijk behoorlijk schokkend.
Beter samenwerken tussen hulpverleningsdiensten moet geen dode letter blijven. Er zal vooral veel meer geoefend moeten worden op de bestrijding van grote branden, zei Van Toorenburg woensdag. Ze noemt het heel zorgelijk dat de kennis, de communicatie en de samenwerking te wensen overliet.
Ze vindt ook dat snel werk moeten worden gemaakt met verbetering van de veiligheidssituatie bij gevaarlijke bedrijven die daar nog te weinig aan doen. Uit eerder onderzoek bleek dat dit geldt voor twaalf bedrijven
http://www.nu.nl/politiek/2597168/conclusies-rapport-brand-moerdijk-vernietigend.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1352 Gepost op: 24 augustus 2011, 16:04:57
NVBR reageert op onderzoeksresultaten IOOV
‘De brandweercollega's in het veld hebben bij de bestrijding van de brand in Moerdijk goed opgetreden. Het is goed dat het onderzoek van IOOV dit nu ook uitwijst. Grote complimenten voor alle betrokken brandweermensen.' Dat zegt Esther Lieben, regionaal brandweercommandant Haaglanden, namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in reactie op het rapport van de IOOV.

De brand bij Chemie-Pack Moerdijk op 5 januari 2011 was een zeer complexe brand, die eigenlijk niet had mogen voorkomen. Bij aankomst van de brandweer was ‘er al geen beginnen meer aan', zoals de reconstructiefilm van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant aantoont. De brandweer heeft zich terecht gericht op het voorkomen van uitbreiding van de brand en het beperken van de effecten, zoals het rapport van IOOV aangeeft. De NVBR erkent ook dat bij ieder incident dingen beter en anders kunnen. ‘Brandbestrijding is en blijft mensenwerk waarbij, zeker bij dit soort weinig voorkomende incidenten, vakmanschap en improvisatievermogen een doorslaggevende rol spelen', aldus Lieben.

Een nieuwe weg inslaan
In 2007 heeft de NVBR geconstateerd dat de grenzen van wat de brandweer organisatorisch en financieel aankan, absoluut zijn bereikt. De brandweer kan niet volledig zijn voorbereid op elk mogelijk incident in Nederland. Dit is niet realistisch. ‘Als NVBR zijn we ervan overtuigd dat nog meer opleiden en oefenen niet had geleid tot een andere afloop van dit incident', aldus Lieben. De NVBR heeft deze grenzen herkend en geconcludeerd dat de brandweer moet vernieuwen. ‘Meer van hetzelfde gaat de brandweer in deze situatie niet verder helpen. Er moet een andere weg worden ingeslagen.'

In de visie ‘de Brandweer over morgen' die de NVBR in 2010 presenteerde, heeft zij de richting voor de toekomst aangegeven. In de aanbevelingen uit het rapport van de IOOV ziet de NVBR een bevestiging van de door de brandweer ingeslagen weg. Voorbeelden hiervan zijn meer aandacht voor het voorkomen van incidenten in plaats van bestrijding, het nemen van verantwoordelijkheid door bedrijven, het inrichten van landelijke steunpunten voor specialistische incidentbestrijding en het vernieuwen van de incidentbestrijding waaronder het optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen.

http://www.nvbr.nl/@24404/nvbr-reageert/


tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Reactie #1353 Gepost op: 24 augustus 2011, 16:52:19
Citaat
Na opschalingen ontstaat een ongecontroleerde opkomst door het opkomen van vrije officieren.

Operationeel wordt er wel opgeschaald, bestuurlijk niet in tegenstelling tot wat in de eigen procedurens wel wordt voorgesteld.
Tekortkoming in het geven van leiding in het veld. Veel dubbelfucnties en door de instroom van vrije officieren op eigen inzicht ontbreekt het aan structuur. Daardoor waren opdrachten tegenstrijdig en is onnodig veel bluswater gebruikt. Daarnaast was er te weinig aandacht voor ditzelfde (vervuilde) bluswater. Het niet opstarten van een ontsmettingsprocedure wordt als onverantwoord bestempeld.

Hebben ze toch gelijk gehad toen ze vroegen waar CHAOS voor staat: Chief Has Arrived On Scene  ;D ;D
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar




mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #1356 Gepost op: 26 augustus 2011, 09:15:25
Kosten brand Moerdijk stijgen naar 71 miljoen
Laatste update:  26 augustus 2011 09:02

BREDA/MOERDIJK - De totale kosten van de zeer grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk worden geraamd op ruim 71 miljoen euro.

Dat staat in de bestuurlijke verantwoording die de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant op haar internetpagina heeft gepubliceerd. Het bedrag ligt veel hoger dan de 40 miljoen euro die tot dusver werd genoemd.

Alleen al de bodemsanering kost 38 miljoen euro. Wie opdraait voor de kosten is nog steeds de grote vraag.

De betrokken overheidspartijen hebben Chemie-Pack aansprakelijk gesteld maar het bedrijf ging maandag failliet. Het is publiek geheim dat de verzekering van het bedrijf de schade bij lange na niet dekt.

Als de claim bij Chemie-Pack onvoldoende oplevert, hopen de Brabantse partijen (provincie, gemeente, havenschap, waterschap, politie, brandweer en veiligheidsregio) op geld uit Den Haag bestemd voor rampen.
http://www.nu.nl/binnenland/2598948/kosten-brand-moerdijk-stijgen-71-miljoen.html


Wurmie

  • Verpleegkundig Specialist Intensive Care
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 19
  • Verpleegkundig Specialist Acute Zorg


Hoguhugo

  • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,221
Reactie #1358 Gepost op: 1 september 2011, 21:09:20
Transcriptie van enkele 112-meldingen:

http://www.omroepbrabant.nl/media/uploads/Transcriptie%20112-meldingen%20Moerdijk.pdf

 ;)

De laatste beller belt alleen maar 112 om te vragen of zijn werknemers er langs mogen. Is dat niet misbruik van 112? Of is dit 'geoorloofd'? Kan me voorstellen dat de centralisten wel iets anders aan hun hoofd hebben. (Wel netjes afgehandeld overigens...)
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #1359 Gepost op: 16 september 2011, 13:12:57
Rijk draagt bij aan kosten brand Moerdijk  

vrijdag 16 september 2011 | 12:34

Tekstgrootte  
DEN HAAG (ANP) - De rijksoverheid stelt eenmalig 8,75 miljoen ter beschikking aan de gemeente Moerdijk en het waterschap Brabantse Delta als bijdrage aan de kosten als gevolg van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Voor 7,3 miljoen euro aan kosten die zijn gemaakt door de veiligheidsregio’s, het havenschap Moerdijk, de regiopolitie en Rijkswaterstaat kunnen niet worden gedekt uit de reguliere begroting of calamiteitenreserves.

De totale kosten van de brand worden momenteel geraamd op 71 miljoen euro.

http://www.destentor.nl/regio/9493067/Rijk-draagt-bij-aan-kosten-brand-Moerdijk.ece