GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358692 keer)

0 gebruikers (en 12 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1380 Gepost op: 30 december 2011, 12:25:52
Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Bevelvoerder vrijwillige brandweer en OVD

Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Bevelvoerder vrijwillige brandweer en OVD
Uploaded by omroepbrabant on Dec 29, 2011
Een jaar na de brand bij Chemie-Pack spreekt Omroep Brabant met Anton van Leest (bevelvoerder vrijwillige brandweer Moerdijk) en Martien Kats (officier van dienst veiligheidsregio). Beiden waren als eerste brandweermensen ter plaatse.



Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Voormalig waarnemend directeur havenschap Moerdijk

Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Voormalig waarnemend directeur havenschap Moerdijk.mp4
Uploaded by omroepbrabant on Dec 29, 2011
Een jaar na de brand bij Chemie-Pack spreekt Omroep Brabant met Jacco Rentrop. Hij is voormalig waarnemend directeur van het havenschap Moerdijk. Rentrop was tijdens de brand onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel van omliggende bedrijven.



Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Voorzitter Hart van Moerdijk

Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Voorzitter Hart van Moerdijk
Uploaded by omroepbrabant on Dec 28, 2011
Een jaar na de brand bij Chemie-Pack spreekt Omroep Brabant met voorzitter Ad Vermeulen van de Stichting Hart van Moerdijk. Hij was een jaar geleden niet van het scherm te branden. Meer op http://www.moerdijkeenjaarlater.nl/



Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Bewoners in het dorp

Terugblik brand Chemie-Pack (Moerdijk) - Bewoners in het dorp
Uploaded by omroepbrabant on Dec 28, 2011
Een jaar na de brand bij Chemie-Pack spreekt Omroep Brabant met bewoners van het dorp. Ze zijn nog steeds bezorgd. De mensen die weg willen, kunnen dat niet. Vanwege het slechte imago krijgen ze hun huis niet verkocht. Meer op http://www.moerdijkeenjaarlater.nl/
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1381 Gepost op: 2 januari 2012, 19:02:10
Chemie-Pack daagt onderzoeksraad
MOERDIJK - Chemie-Pack in Moerdijk spant een kort geding aan tegen de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De bedrijfsleiding wil meer tijd om te kunnen reageren op het conceptrapport dat de onderzoeksraad maakte over de enorme brand op 5 januari vorig jaar. Dat moet eind deze maand verschijnen.
Advocaat Robert van 't Zelfde van Chemie-Pack heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht van de NOS.
Volgens de omroep wil Chemie-Pack de publicatie van het rapport over de brand tegenhouden. Er zouden tientallen feitelijke fouten in het concept staan die allemaal aangepast moeten worden. Als de rechter de publicatie van het rapport in deze vorm niet verbiedt, eist het bedrijf drie maanden tijd om alle vermeende fouten te kunnen weerleggen, aldus de NOS.


Feestdagen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de directe aanleiding en de achterliggende oorzaken van de brand. Ook keek de raad naar de rol, de voorbereiding en de uitvoering van de hulpverlening.
Het lukt vanwege de feestdagen en verschillende andere juridische procedures niet om binnen de tijd te reageren op een dik rapport waar een jaar aan gewerkt is, legde de advocaat maandag uit.

Uitstel
De standaardtermijn om te reageren op een conceptrapport is vier weken. Chemie-Pack kreeg vanwege de feestdagen een week uitstel, zei een woordvoerster van de onderzoeksraad maandag. De deadline is vastgesteld op 10 januari. Publicatie van het onderzoek staat gepland aan het eind van de maand.
Voor het kort geding heeft de rechtbank in Den Haag de datum van 11 januari gereserveerd, zei een rechtbankwoordvoerster.

http://www.nu.nl/binnenland/2705914/chemie-pack-daagt-onderzoeksraad.html


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1382 Gepost op: 2 januari 2012, 19:07:27
Ik mag toch hopen dat de rechter het algemeen belang voor het belang van Chemie-pack stelt, en dit rapport gewoon op tijd verschijnt, het zou een hoop vragen beantwoorden.


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #1383 Gepost op: 2 januari 2012, 19:50:21
(...) het zou een hoop vragen beantwoorden.
Als hetgeen in het rapport staat correct is, dan wel. Als Chemie-Pack gelijk heeft en er "vele" onjuistheden in het rapport staan, dan vraag ik me af of die vragen inderdaad naar tevredenheid beantwoord worden.
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


bdneema

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 146
Reactie #1384 Gepost op: 4 januari 2012, 09:50:16
voor wie "de brand moerdijk" in details nog terug wil zien "wat gebeurde er precies die dag" en/of  ging het mss fout..
 
de veiligheidsregio heeft een prijs gewonnen met deze film.
 
Ontmoeting met de werkelijkheid: Onderzoeksrapporten brand Moerdijk

 Ik weet niet of deze film er al tussen staat. Zoja dan mag dit weg.
Rode Kruis de Baronie (Breda), EX-SIGMA Breda, Lid noodhulp team MWB, EHBO instructeur, Lid van reddingsbrigade Breda en BHV-er


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1385 Gepost op: 4 januari 2012, 15:45:52
Communicatie jaar na ramp Moerdijk nauwelijks verbeterd
AMSTERDAM - Tijdens en na de verwoestende brand op het industrieterrein van Chemie-Pack in januari 2011 werden veel klachten over de crisiscommunicatie waargenomen. Welke lessen daaruit zijn getrokken is nog steeds niet bekend.
Dat is de uitkomst van gesprekken die NU.nl voerde met betrokken en gedupeerde partijen.
Op 5 januari 2011 woedde een enorme brand op het terrein van het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. De totale kosten van de ramp werden geraamd op ruim 71 miljoen euro. De grootste kritiek na de ramp was gericht op de communicatie vanuit de overheid en tussen hulpverlenende organisaties.
"Mocht zich ooit een soortgelijk incident voordoen in Moerdijk, dan zal ik dicht op de media zitten", verklaart burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. Klijs volgde in september 2011 oud-burgervader Wim Denie op. Denie trad kort na de ramp af.
Volgens Klijs was de communicatie tijdens de ramp niet zorgvuldig genoeg, waardoor er foutieve informatie werd verstrekt en de geruchten te laat "ontzenuwd" werden.

Oefenmateriaal
"Deze ramp was oefenmateriaal voor heel Nederland. We moeten meer rekening houden met moderne communicatie, helder zijn over alarmsignalen en feitelijk reageren op onzinberichten. Maar we zitten niet stil. In de regio wordt hard gewerkt aan de verbetering van de communicatie", aldus Klijs, die de vernieuwde samenwerking op het gebied van informatievoorziening tussen de veiligheidsregio en het industrie- en havengebied als voorbeeld voor de aanstaande verbeteringen aanhaalt.
Wat er precies gaat verbeteren zal Klijs verduidelijken nadat het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de ramp in Moerdijk is gepubliceerd. Het rapport moet eind januari verschijnen, maar Chemie-Pack wil de publicatie tegenhouden. Het bedrijf stelt dat er feitelijke onjuistheden in de rapportage zouden staan en spande een kort geding aan, dat op 11 januari wordt behandeld.

Landbouw
Na de brand was er niet alleen kritiek op de communicatie tussen hulpverlenende partijen, maar ook op het contact tussen de overheid en de plaatselijke landbouw.
32 telers raakten hun groenten door neerslaande stoffen uit de enorme rookwolken niet aan hun afnemers kwijt. De overheid keerde vervolgens een schadevergoeding van 700.000 euro uit.
Volgens Peter van Arkel van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) had de schade voor de telers in de omgeving van Moerdijk en de rest van Nederland beperkt kunnen worden.
"De communicatie na de brand was niet accuraat. De boeren moesten bijvoorbeeld veel te lang wachten op de onderzoeksresultaten van het ministerie, terwijl de monsters van de sector al lang aanwezen dat de grond vrij van schadelijke stoffen was."

Slechte communicatie
Ook het Productschap Tuinbouw, dat de belangen van gedupeerde telers behartigde, hekelt de slechte communicatie en vraagt zich af wat er met de bezwaren wordt gedaan.
"We hebben onze bevindingen bij de departementen en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid neergelegd en aangegeven dat er geen rekening is gehouden met de land- en tuinbouwsector. De crisiscommunicatie heeft gefaald", legt woordvoerder Geert Pinxterhuis uit.
Volgens Pinxterhuis is het zaak dat er snel duidelijkheid komt. "We hebben problemen met de onduidelijke structuur bij crisisbeheersing. We weten niet wie de regie heeft, wie de verantwoordelijkheid draagt en wie over beslissingsbevoegdheid beschikt."
Net als burgemeester Klijs en LTO Nederland zal ook het Productschap Tuinbouw het rapport van de Onderzoeksraad moeten afwachten. Waarom er een jaar na de brand nog steeds geen duidelijk oordeel over de communicatie bestaat kan de raad verklaren.
"Als wij een onderzoek doen naar dit soort incidenten, dan zie je vaak dat er veel tijd mee gemoeid is. Die tijd is onder meer nodig voor het toepassen van technische expertise", zegt Wim van der Weegen, hoofd communicatie van de Onderzoeksraad tegenover NU.nl.
Toch ziet het Productschap Tuinbouw lichtpuntjes op het gebied van communicatie. "Tijdens de EHEC-crisis zijn onze onderzoeksresultaten wel meegenomen in de besluitvorming en die moeten ook in de toekomst een prominentere rol krijgen."
http://www.nu.nl/binnenland/2707205/communicatie-jaar-ramp-moerdijk-nauwelijks-verbeterd.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1386 Gepost op: 15 januari 2012, 18:07:28
'Communicatie rond Moerdijkbrand faalde volledig'

http://nos.nl/artikel/330960-communicatie-rond-moerdijkbrand-faalde-volledig.html
Toegevoegd: zondag 15 jan 2012, 17:42
Door Hugo van der Parre en Henrik-Willem Hofs

De Onderzoeksraad voor Veiligheid velt een hard oordeel over de falende communicatie na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, in januari vorig jaar. Dat is te lezen in het conceptrapport van de Raad dat in handen is van de NOS.

In een relaas van dertig pagina's krijgen vooral de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden-West Brabant en Zuid-Holland-Zuid ervan langs.

De Raad concludeert onder meer dat zij "telkens naar bevind van zaken handelden, waardoor de indruk kon ontstaan dat de overheid geen duidelijk verhaal had".

Te laat opschalen door de gemeente Moerdijk, onvolledige informatie aan de burgers, de site crisis.nl en de publiekstelefoon die niet werkten, meetgegevens die werden achtergehouden. Het rapport wemelt van de voorbeelden van mankerende voorlichting aan de bevolking

Tegenstrijdig
Ook was veel informatie tegenstrijdig. Een hulpverlener bij de brand spreekt 's middags over "brandende, bijtende, giftige stoffen". Bewoners van de dorpen in de Hoeksche Waard worden met sirenes en geluidswagens opgeroepen naar binnen te gaan en ramen en deuren dicht te houden. Tegelijk blijven de streekbussen rijden.

De burgemeesters van Moerdijk en Dordrecht melden vervolgens dat er geen gevaarlijke stoffen zijn gemeten, maar even later adviseert de Voedsel- en Warenautoriteit om huisdieren en vee binnen te houden en geen groente uit eigen tuin te eten.

Falende overheid
De Raad vindt dat de overheid in de communicatie onvoldoende is aangesloten bij de beleving en de kennis van de burgers. De voorlichting ging meer uit van 'wat willen we kwijt?' dan van 'wat wil de burger weten?'.

De Raad schrijft: "Hierdoor ontstond onduidelijkheid over de aard, bestrijding en gevolgen van de brand. Deze onduidelijkheid leidde tot veel eigen interpretaties bij burgers en media. Bovendien bood het ruimte voor het ontstaan van een beeld van een falende overheid die informatie achterhield."

Partijen
De onduidelijkheid werd zo groot doordat er heel veel partijen bij de brand betrokken waren: twee veiligheidsregio's, zes gemeenten, twee waterschappen, drie ministeries, het Nationaal Crisiscentrum en nog een stuk of wat instituten als nVWA, RIVM en Rikilt.

"De betrokkenheid van al deze partijen heeft een effectieve (…) crisiscommunicatie ernstig belemmerd", aldus de Onderzoeksraad. En: "Landelijke partijen hebben een grote rol gehad, wat leidde tot onduidelijkheid over eigen en andermans taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden."

Het definitieve rapport verschijnt over een paar weken, tenminste als de rechter daar geen stokje voor steekt. Chemie-Pack heeft namelijk om een publicatieverbod gevraagd. Daarover doet de rechter woensdag uitspraak.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1387 Gepost op: 15 januari 2012, 18:41:13
Hard oordeel van Onderzoeksraad

http://nos.nl/artikel/330955-hard-oordeel-van-onderzoeksraad.html
Toegevoegd: zondag 15 jan 2012, 17:39
Door Hugo van der Parre en Henrik-Willem Hofs

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onderzoek heeft gedaan naar de brand bij Chemie-Pack in januari vorig jaar, velt een hard oordeel over het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de manier waarop de overheid gecommuniceerd heeft met de burgers. Dat is te lezen in het conceptrapport van de Raad dat in handen is van de NOS.

Een jaar lang heeft de Raad onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand, de vergunningverlening en -handhaving en de manier waarop tijdens en na de brand de bevolking geïnformeerd is. Over een paar weken moet het definitieve rapport verschijnen.

De voornaamste conclusies van de Onderzoeksraad zijn:

De brand is ontstaan doordat een medewerker, in strijd met de vergunning, met een open vlam heeft geprobeerd een membraampomp op te warmen. Daarbij is xyleendamp ontbrand. Doordat de pomp niet werd stilgezet, bleef er brandbare hars uitstromen. De bhv'ers van Chemie-Pack konden de beginnende brand niet blussen en deze kon uitbreiden door de nabijheid van circa honderd containers

De achterliggende oorzaak is dat Chemie-Pack zich volgens de Raad in zijn bedrijfsvoering niet hield aan de vergunning, het eigen beleid en de procedures.

de Gemeente Moerdijk is bij het verlenen en handhaven van de vergunningen te coulant en te traag geweest. Moerdijk heeft bijvoorbeeld nooit een onverwacht inspectiebezoek, een 'reality check', gedaan.

De communicatie naar pers en publiek was chaotisch doordat de betrokken overheden niet met elkaar overlegden en ieder hun eigen lijn trokken. De communicatie ging uit van wat de overheid kwijt wilde, niet van wat de burger wilde weten. Daardoor kon het beeld ontstaan van een overheid die informatie achterhield.

Het definitieve rapport wordt vermoedelijk begin februari gepubliceerd. Of dat ook echt gebeurt, bepaalt de rechter komende woensdag. Chemie-Pack heeft namelijk in een kort geding geëist dat de rechter de publicatie verbiedt omdat de Onderzoeksraad allerlei wettelijke bepalingen zou hebben overtreden en omdat er volgens het bedrijf veel feitelijke fouten in staan.

Brandweer
Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is voorlopig het laatste in een reeks. Afgelopen zomer concludeerde de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid al dat de brandweer bij de bestrijding van de brand forse fouten had gemaakt.

Chemie-Pack is intussen ook nog verwikkeld in diverse juridische gevechten. Zo is er de vraag wie er opdraait voor de schoonmaakkosten. Die lopen in de tientallen miljoenen euro's. De overheid, waaronder het waterschap, vindt dat het bedrijf moet betalen. Probleem is dat Chemie-Pack inmiddels failliet is verklaard.

Daarnaast moet de strafzaak tegen de leiding nog beginnen. Justitie verdenkt de leidinggevenden van opzettelijke brandstichting en het overtreden van een aantal milieuwetten. Die zaak gaat verder op 21 maart.
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1389 Gepost op: 16 januari 2012, 15:35:32
'Communicatie rond Moerdijkbrand faalde volledig'
Bijzonder, "de communicatie faalde volledig"; de film die vervolgens in opdracht van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gemaakt werd, wint de communicatieprijs!

FILM CHEMIE-PACK WINT COMMUNICATIEPRIJS

http://www.vrmwb.nl/Actualiteiten/Nieuwsberichten/Film-Chemie-Pack-wint-Communicatieprijs.aspx

Dinsdagavond heeft Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, voor de film over de brand bij Chemie-Pack, de Communicatieprijs Brabant 2011 gewonnen. De prijs is in het Klasse theater in Tilburg door de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, Wim van de Donk uitgereikt.

Ontmoeting met de werkelijkheid
In opdracht  van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft het Tilburgse Communicatieadviesbureau Mercuur de film gemaakt. De film vertelt het ‘eigen’ verhaal van de veiligheidsregio over de brand bij Chemie-Pack. Daags na de presentatie van de film tijdens de persconferentie werd de film op internet  massaal gedownload.

Effectief
De film ‘Ontmoeting met de werkelijkheid”, over de brand bij Chemie-Pack  in Moerdijk, was een van de vele inzendingen voor de categorie Effectief. De jury was vooral te spreken over het grote mediabereik van de film tegenover de relatief lage kosten en ouderwetse agendasetting. “Er is een slim moment gekozen, waarbij goed is ingespeeld op de realityhype. De vurige verdediging van de inzending op de Stip van Meet the Jury deed de rest. Een uitstekende winnaar” zo luidt het juryrapport.

Communicatieprijs
De Communicatieprijs Brabant is bestemd voor opdrachtgevers en/of hun bureaus die hun meest Creatieve ofwel meest Effectieve creatie inzenden. Na een selectie van beste inzendingen door de jury krijgen de inzenders de mogelijkheid om hun creatie te verdedigen op de Stip van Meet de Jury. Waarna drie genomineerden bekend worden gemaakt.
De Communicatieprijs werd al vijftien keer eerder uitgereikt door Communicatieclub Bourgondië, de regionale beroepsvereniging. Sinds 2011 draagt deze prestigieuze prijs het predicaat Brabant. De prijs is door de Communicatieclub in het leven geroepen om communicatieprestaties in Tilburg en omstreken in de schijnwerpers te zetten.

de veiligheidsregio heeft een prijs gewonnen met deze film.
Ontmoeting met de werkelijkheid: Onderzoeksrapporten brand Moerdijk

Bekijk de gehele film van 22 minuten hier: ONTMOETING MET DE WERKELIJKHEID: ONDERZOEKSRAPPORTEN BRAND MOERDIJK
Samen sterk in de hulpverlening!