Rapport Chemie-Pack mag verschijnen AMSTERDAM - Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij Chemie-Pack mag eind deze maand worden gepubliceerd.
Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Chemie-Pack. Afgelopen zondag lekten gedeelten van het conceptrapport al uit.
De bestuurders van het inmiddels failliete Chemie-Pack vinden dat in het rapport tientallen onjuistheden staan en dat de opstellers onbehoorlijk hebben gehandeld.
Zo vonden zij het onterecht dat de Onderzoeksraad het onderzoek naar de oorzaken van de brand heeft overgelaten aan de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid.
TijdDe voormalige burgemeester van Amersfoort en Utrecht, Annie Brouwer-Korf, had volgens Chemie-Pack geen zitting mogen nemen in de raad, omdat zij in het verleden voorzitter was van belangenverenigingen voor politie en brandweer.
De bestuurders van Chemie-Pack meenden bovendien te weinig tijd te hebben om op het rapport te reageren en eisten daarom een verbod of meer tijd om te reageren. Alle eisen zijn door de rechtbank afgewezen.
In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.
Steken vallenIn de uitgelekte conceptversie van het rapport trekt de Onderzoeksraad fel van leer over de gang van zaken rond de brand. Chemie-Pack, de gemeente Moerdijk en hulpdiensten lieten flinke steken vallen.
Zo deugden vergunningen niet, was daarop geen controle en verliep de communicatie tijdens de brand chaotisch.
De directie van Chemie-Pack wordt ook vervolgd door het Openbaar Ministerie. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan. Het bedrijf Chemie-Pack werd eind augustus failliet verklaard.
EindrapportHet eindrapport over de brand bij Chemie-Pack wordt begin februari gepubliceerd. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad na afloop van het kort geding.
''We houden ons aan onze toezegging dat Chemie-Pack nog een extra week de tijd krijgt om op ons conceptrapport te reageren. Hun reactie moeten volgende week woensdag binnen zijn'', vertelt Joustra. De onderzoeksraad is nu al druk bezig de overige reacties op het conceptrapport over de brand, te verwerken.
AdvocaatChemie-Pack is teleurgesteld, zegt zijn advocaat Robert van 't Zelfde. Het bedrijf had de publicatie van het rapport voorlopig met hulp van de rechter willen tegenhouden. Toch zitten er in het vonnis belangrijke punten, waaruit hij ''veel moed put''.
''Er zit zware kritiek in op de onderzoeksraad'', benadrukt de raadsman. Daarom overweegt Chemie-Pack de uitspraak aan te vechten bij het gerechtshof.
Van 't Zelfde wijst er op dat de rechter vindt, dat het ''wenselijk was geweest'' als de onderzoeksraad ook onderzoek had ingesteld naar de brandbestrijding en -preventie. Dit ''gelet op de maatschappelijke onrust die door de brand en de nasleep ervan teweeg was gebracht''. Toch is deze keuze gezien de beperkte inzetbaarheid van mensen en middelen niet onbegrijpelijk, aldus de rechter.
WetenschappelijkSchokkend vindt de raadsman van Chemie-Pack de twijfel of de onderzoeksraad wel wetenschappelijk onderzoek doet, dat wettelijk verplicht is. De rechter constateert dat er wel een onderzoeksprotocol is, maar dat daarin de onderzoeksmethoden niet staan beschreven.
Het is echter niet gebleken dat het onderzoek niet aan de eisen voldoet. De rechter wijst verder naar toezegging van de onderzoeksraad dat het de verantwoording voor het onderzoek opneemt in het rapport.
De advocaat van Chemie-Pack heeft daar geen vertrouwen in. ''Mijn cliënten willen een goed wetenschappelijk onderzoek'', zegt hij. ''Als dat gebeurt, zijn ze ervan overtuigd dat dit zal leiden tot andere conclusies.''
http://www.nu.nl/algemeen/2717897/rapport-chemie-pack-mag-verschijnen.html