De PVV heeft na een lang onderhandelingstraject als nieuwkomer binnen relatief korte tijd redelijk wat zeggenschap gekregen. Als zij zich tegen de zittende partijen keren bestaat de kans dat de boel weer instort. En dan kan het voor de PVV een stuk lastiger zijn om deel te nemen aan een meerderheidskabinet. De kans bestaat dan dat de PVV weer als "gewone" oppositiepartij door het leven moet met een veel mindere machtspositie dan in de huidige situatie een gedoogsteun te bieden aan het minderheidskabinet.
Naar mijn idee komt dat omdat niemand graag met de PVV in 1 kabinet wil gaan zitten. De oppositie is de PVV ook liever kwijt dan rijk. Dit werd ook subtiel duidelijk uit de zeer langdurige formatietijd. Het was voor de huidige partijen meer "moeten"dan echt willen. Dit weet men waarschijnlijk ook bij de PVV. Kortom soms kun je beter horen, zien en zwijgen. In plaats van je eigen zin willen doordrukken.
Dit laatste geldt ook voor de andere partijen, want zij hebben de PVV op dit momment erg hard nodig. Als het kabinet valt wordt het voor die partijen ook weer een moeilijk traject waarvan de uitkomst heel erg onzeker is. Ik ben benieuwd of er politie naar Afganistan gaat
. Misschien heeft dhr. Rutte vriendjes in het buitenland die hij niet teleur wil stellen, wie weet.