Op dit moment kunnen agenten bij een lichte overtreding kiezen voor twee opties: of een bekeuring of een waarschuwing. Die waarschuwing wordt nergens geregistreerd, dus een fietser zonder licht kan tientallen keren gewaarschuwd worden en nooit een bekeuring krijgen. Erg veel indruk maakt zo'n waarschuwing op veel mensen dan ook niet.
Een oplossing hiervoor zou de geregistreerde waarschuwing zijn.
Anders dan bij een bekeuring, is de geregistreerde waarschuwing geen straf. De waarschuwing wordt geregistreerd in het al bestaande politiesysteem als een zogenaamde 'waarschuwingsmutatie'. Deze mutatie blijft, net als andere mutaties, 5 jaar staan. Op straat kan een agent via een smartphone, mobiele dataterminal of via de meldkamer kijken of een persoon in de politiesystemen voorkomt, zoals nu al gedaan wordt. Bij de resultaten van de bevraging komen de geregistreerde waarschuwingen hier ook meteen uit. De agent op straat weet dan of iemand al eens is gewaarschuwd voor een soortgelijke verkeersovertreding en kan hierop zijn keuze voor een bekeuring of een geregistreerde waarschuwing baseren.
Om ervoor te zorgen dat de administratieve druk laag blijft, moet de geregistreerde waarschuwing makkelijk te registreren zijn. Dit kan door middel van het invoeren van het burgerservicenummer (BSN) en de feitcode van de overtreding. Voorbeeld: in het centrum van Deventer is veel overlast van fietsers in het voetgangersgebied. Agent van Dijk ziet Jan Janssen daar fietsen en spreekt hem aan. Agent van Dijk kiest ervoor hem een geregistreerde waarschuwing te geven in plaats van een bekeuring van €40,-. Van het legitimatiebewijs van meneer Janssen leest hij het BSN, en vult dit in op de smartphone die hij heeft meegenomen op patrouille. Hij ziet dat meneer Janssen geen boetes heeft open staan, niet veroordeeld is voor misdrijven en nog geen geregistreerde waarschuwing heeft gehad. Agent van Dijk kijkt of de naam en geboortedatum op het scherm overeen komt met het legitimatiebewijs en vult de feitcode (R308) in: een geregistreerde waarschuwing wordt aangemaakt. Al met al kost het agent van Dijk veel minder tijd dan het uitschrijven van een bekeuring. Meneer Janssen krijgt te horen dat hij een officiële waarschuwing heeft gehad en dat hij in een volgende soortgelijke situatie wel een bekeuring zal krijgen van €40,-.
Drie dagen later ziet wijkagente van Rooij Jan Janssen weer fietsen. Ze houdt hem tegen, en vult het BSN in op haar smartphone. Meteen ziet ze op het scherm dat meneer Janssen pas geleden nog gewaarschuwd is voor fietsen door het voetgangersgebied. Dat maakt de keuze voor de wijkagente makkelijk: meneer Janssen verdient een bekeuring.
Wanneer de agenten geen smartphone hebben, kunnen ze ook tegen de heer Janssen zeggen dat op het bureau gecontroleerd wordt of hij eerder een geregistreerde waarschuwing heeft gehad. Blijkt dat het geval te zijn, dan ontvangt de heer Janssen alsnog een bekeuring. Om op het bureau de officiële waarschuwing te registreren, hoeft de agent alleen in een scherm het BSN, de zogenaamde KENO code (eerste 4 letters achternaam, eerste letter voornaam en twee laatste cijfers geboortejaar) en de feitcode in te vullen:
200123456 JANSJ90 R308
Blijkt dat die persoon eerder een waarschuwing heeft gehad, dan verschijnt dat meteen in het scherm. Zo niet, dan wordt de waarschuwing geregistreerd en kan de volgende worden ingevoerd. Op deze manier kunnen in een kort tijdsbestek veel waarschuwingen geregistreerd worden.
Wat zijn hier nu de voordelen van?
- De agent hoeft niet meteen te bekeuren om toch effectief te kunnen handhaven
- De waarschuwing die een agent geeft, wordt meer kracht bijgezet
- De betrokkene weet dat hij de volgende keer niet onder een bekeuring uitkomt
- Het voor de gek houden van een agent met 'ik wist het niet' wordt een stuk lastiger.
Goed plan?