Ook 10 of 12 of 15 ltr O2 per minuut kan bijna 100% zuurstof aanbod geven echter er is een verschil tussen zuurstofAANBOD en zuurstof OPNAMEcapaciteit en ook een verschil te maken tav de hoeveelheid zuurstof die in het arteriele vaatsysteem is opgenomen (de partiele arteriele zuurstofdruk, oftwel de PaO2)
Je kan een patient die nauwelijks aandemhaalt zeker 100% O2 aanbieden, maar deze patient zal de zuurstof nauwelijks adequaat opemen in de longen.
In het algemeen kan je bij een adequaat ademende patient en gebruik van een NRB masker goed vaststellen hoeveel liters O2 er benodigd is.
Indien de aangeboden zuurstofinhoud uit het bufferzakje door de adequaat ventilerende patient bijna geheel wordt ingeademd en de buffer niet volledig samenvalt, en vervolgens weer tot de zelfde inademingshoeveelheid wordt aangevuld door de zuurstof in het bufferzakje, de patient voldoende 100% O2 binnenkrijgt.
Oftewel ademteug is gelijk aan aangeboden hoeveelheid O2.
Zelfs 1 ltr O2 is 100% zuurstof het gaat echter niet alleen om de aangeboden hoeveelheid O2 maar om de INgeademde hoeveelheid "fractionated inspirated oxygen in goed Nederlands: gefractioneerde ingeademde hoeveelheid zuurstof ookwel genoemd FiO2
En voor de inademing is een adequete ventilatie van de patient, zelfstandig cq. kunstmatig voor nodig. Hypoxie kan je best vaststellen met SpO2 meting al loopt deze wel behoorlijk in tijd achter de etCO2-veranderingen aan, aan de hand van etCO2 veranderingen (in casu etCO2daling) is dus sneller hypoxie te detecteren.
Je hebt deels gelijk.
Het vacuumtrekken van het reservoir weet je dat je te weinig liters geeft, maar het niet vacuumtrekken betekend niet dat je te veel zuurstof geeft. je moet niet vergeten dat bij Non-rebreather masker de seal niet geheel afdicht, en dat je dan omgevingslucht kan aanzuigen, waar door het percentage aangeboden zuurstof zal dalen.
Nu lijkt het muggezifterij, maar dat is een van de aspecten waarom de minimale standaard voor lekenhulpverlening op 15 liter minuut is gezet.. let op, met een NRB-maskers gaat dit altijd op.
Natuurlijk kan je afwijken, maar de basis regel is 15 liter per minuut..
Als lekenhulpverlener kan je alleen maar zuurstof aanbieden en over opname capaciteit is een niet te beinvloeden factor.. Maar dat is zeker geen reden om dan maar minder zuurstof aan te bieden..
Als je hypoxie of te wel met een saturatiemeeting of CO
2 kan meten, weet je dat het goed mis is..
Maar lokale hypoxie kan je daar mee niet meten.
Gelijktijdig is het een slecht voorbeeld: maar het maakt me punt wel duidelijk.
Als je bijvoorbeeld door een trauma je linkervoet bekneld heeft gezeten en een slechte doorbloeding heeft gehad. dan heb je daar hypoxie. Wat je ook zou meten in met een saturatiemeter of met een CO
2 je zal denken dat de zuurstof voorziening overal in lichaam goed is.. terwijl dat niet zo is.. En je wel een verhoogde partiele zuurstof druk nodig hebt om aan die lokale hypoxie wat te gaan doen.
Mijn punt is, als zou meten of met een saturatiemeting of met CAP CO2 meeting, (wat we lekenhulpverleners niet leren..) dan lijkt alles in orde.. Terwijl het in de voet niet in orde is..
Om die hypoxie te bestrijden heb je daar lokaal een hoge partiele zuurstof druk nodig..
Nu is dit een raar voorbeeld, maar bij schade aan de ruggemerg, door een kneuzing. (onstaan door kinetische energie. schudden in wervelkanaal) gaat dit verhaal wel op..
(het voorbeeld van de voet heb ik gebruikt om duidelijk te maken dat iets aan de vinger kan meten, maar dat wil niet zeggen dat het overal goed is..)Daarom ben ik tegen om in een basis cursus zuurstof eerste hulp voor lekenhulpverleners, CO
2 of een saturatiemeeting te doen..
Dit is ook niet zinvol in de eerste 10 minuten van de hulpverlening.