Acute opname afdelingen, waarom niet bij alle ziekenhuizen?

Auteur Topic: Acute opname afdelingen, waarom niet bij alle ziekenhuizen?  (gelezen 5402 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Acute opname afdelingen, waarom niet bij alle ziekenhuizen?
Enkele jaren geleden ontwikkelde Ad Vaartjes binnen de Universiteit Maastricht het concept van de Acute Opname Afdeling (AOA). Alle spoedopnamen vanwege bijvoorbeeld acute buikpijn, een CVA of een trauma gaan in dat concept vanaf de Spoedeisende Hulpafdeling naar één en dezelfde afdeling. Werkzame artsen en verpleegkundigen hebben op die afdeling een extra-training en in de loop der tijd extra ervaring met het omgaan met spoedpatiënten en hun familie.

Vaartjes probeerde het concept uit in het Atrium Ziekenhuis te Heerlen, waar een AOA tot op de dag van heden leidt tot kwaliteitsverhoging en kostenverlaging. Later ging Vaartjes werken voor het Medisch Centrum Alkmaar, reed met de Raad vaan Bestuur naar Limburg en kreeg ook daar een AOA van de grond. Na de victorie in Alkmaar begonnen nog drie andere ziekenhuizen ermee. Op dit moment draait er bijvoorbeeld een geweldige AOA in het Rode kruis Ziekenhuis te Beverwijk in nauwe samenhang met het Brandwondencentrum aldaar, dat ook vele acute patiënten ziet.
Vaartjes en zijn samenwerkingspartner en arts Coen Ruijs bespraken de oorzaken, waarom de AOA’s zich niet sneller verspreiden over de Nederlandse ziekenhuizen. Wij hadden verwacht, dat na een paar jaren geen vijf maar een stuk of dertig AOA’s zouden functioneren. Ikzelf formuleerde twee oorzaken : 1. Het ontbreken van een goed overtuigend verhaal. Er is nog geen robuuste evaluatie geweest van de vijf ziekenhuizen met een AOA met vijf vergelijkbare ziekenhuizen zonder AOA. 2. Medisch specialisten hebben geen korte termijn voordelen van een AOA: ze hebben bijvoorbeeld langere looptijden omdat hun patiënten niet meer op hun eigen afdeling liggen.

Lezer, als u  andere verklaringen heeft waarom de verspreiding van de AOA stagneert, stuurt u  mij dan een mail op a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl Tijdens het zorgpadencongres op 28 januari bespreekt Marianne Acampo de AOA in het Beverwijk ziekenhuis. Wellicht draagt die lezing bij tot een hogere verspreidingssnelheid. Wilt  u   naar dit congres? Wilt  u  alles weten over zestien goede voorbeelden om kwaliteit en tegelijk doelmatigheid van patiëntenzorg te verbeteren? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘Aankomende congressen’ en op ‘Zorgpadencongres’
www.medicalfacts.nl

Nou zeg het maar ... waarom niet bij jou in het ziekenhuis?




Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #1 Gepost op: 17 januari 2011, 10:40:07
In het AzM in maastricht hebben ze een AOA maar gaan lang niet alle acute gevallen naar de AOA. Ze hebben immers het beleid dat men maximaal 72 uur op de AOA mag liggen en dan over moet indien de ligduur langer is. Gevolg is dat de meeste grotere trauma's naar de chirurgische/orthopaedische afdeling gaan en niet naar de AOA.

Ook is er zover ik weet geen speciale arts op de AOA, de Assistenten van de specialismen zorgen gewoon voor de eigen patienten.

Dusss...
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


Steven78

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Terug in de medische research
Reactie #2 Gepost op: 17 januari 2011, 11:26:02
Nou, op zich is het idee misschien wel goed. Volgens mij moet je wel goed kijken hoe deze afdeling zich dan onderscheidt van een Intensive Care, Medium Care en CCU enerzijds en de reguliere verpleegafdeling anderzijds. Wat voor een opleiding moeten de verpleegkundigen dan krijgen en in welk opzicht is die opleiding dan weer anders dan die van het hiervoor beschreven rijtje? Lijkt me dat je wel heel breed opgeleid moet worden, eigenlijk bijna een SEH opleiding. Ik zou dan als verpleegkundige misschien ook wel een passend loon verwachten. Eigenlijk mist er te veel informatie. Kan iemand uit het Atrium in Heerlen hier wat meer over vertellen?

Ik weet dat in het Lucas in Amsterdam er een soort overbruggingsafdeling is. Iedereen die vanuit de SEH wordt opgenomen komt daar terecht. 's Morgens op een bepaalde tijd plaatsen ze iedereen naar de juiste afdelingen. Dit voorkomt drukte en lawaai op onhandige tijden op de afdelingen (of zoiets, weet het fijne er niet van). In het AMC kennen we dit niet. Daar wordt je gewoon opgenomen op de afdeling van 'jouw' specialisme of bij gebrek aan plek tijdelijk op een ander, maar dan wel één in dezelfde lijn (dus binnen intern of chirurgisch).


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #3 Gepost op: 17 januari 2011, 18:17:13
Bij een aantal ziekenhuizen heet dit het observatorium. Patiënten kunnen daar kort durend opgenomen worden of natuurlijk langer, waarna zij de volgende dag naar de juiste specialistische afdeling worden overgeplaatst. (andere benaming , iets ander concept)
Het kan idd. als opstapje gebruikt worden om op een SEH te gaan werken.


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 17 januari 2011, 22:24:14
In het kader van de rampenbestrijding / crisisbeheersing lijkt me dit ook een welkome aanvulling.

Hoeveel ziekenhuizen houden er nu feitelijk bedden vrij voor een eventuele ramp of bij een sluimerende crisis (griep)? Niet veel, is mij verteld. Met zo'n acute opname afdeling heb je een zekere buffer, zodat je meer mensen kunt opvangen. De meeste SEH's zijn immers op zichzelf niet toegerust om veel personen in één keer op te nemen.

Een ander mogelijk voordeel komt samen met de integratie van de huisartsenzorg en de SEH. Patiënten waarbij het in de gewone situatie twijfelachtig is of je ze naar huis kunt laten gaan, kun je opnemen in de AOA. Nu kan iemand natuurlijk ook opgenomen worden op een gewone verpleegafdeling, maar zo'n AOA werk misschien drempelverlagend en is beter toegerust op dynamisch patiëntenverloop.


Overigens is dhr. Guus Schrijvers (zie eerste bericht) een autoriteit op het gebied van Acute Zorg. Verbonden aan het Julius Centrum, zie http://www.juliuscentrum.nl/julius/People/tabid/519/Default.aspx
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Venneke82

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 130
Reactie #5 Gepost op: 22 januari 2011, 02:17:22
Één woord ; Geld

Kan vele vragen bnnen de gezondheidszorg (deels) beantwoorden....  ;)


Patriess

  • Verpleegkundige/EHV/BHV+/LOTUS i.o.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,804
Reactie #6 Gepost op: 6 februari 2011, 21:45:44
In mijn ziekenhuis hebben ze ookj een AOA afdeling alleen gaat nu alles weer op de schop en wordt het aantal interne bedden in totaal verminderd.

Lang leve de bezuinigingen
Nurse powerrrrr


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #7 Gepost op: 23 februari 2011, 12:56:55
Opzet acute opnameafdelingen stagneert
De opzet van acute opnameafdelingen in ziekenhuizen stagneert vanwege problemen in de financiering. Dat zegt hoogleraar public health, Guus Schrijvers.
De bekostiging van acute opname afdelingen, AOA’s, is een probleem, zegt Schrijvers op de website medicalfacts.nl. Hij zegt tegen Zorgvisie dat hij dit weet uit zijn ervaringen in het onderwijs en uit de contacten die hij heeft met zorgverzekeraars. “Er zijn nog geen duidelijke regels. Wie mag een dbc openen? Welke dbc is van toepassing. Wie mag er in?” Op een AOA worden patiënten geplaatst vanaf de spoedeisende hulp. Een SEH-arts stelt de diagnose en zorgt voor doorplaatsing naar de juiste verpleegafdeling. Omdat de SEH-arts vaak ook de dbc opent, zou deze ook het bijbehorende inkomen ontvangen en niet de uiteindelijk verantwoordelijk medisch specialist. Dat belemmert de totstandkoming van AOA’s, stelt Schrijvers.

Tarieven
Een ander probleem betreft de duur van de opname. Het is niet duidelijk wanneer een poliklinisch tarief van toepassing is en wanneer een klinisch tarief. Gevolg is dat ziekenhuizen terughoudend zijn met het openen van een AOA. Er zijn nu ongeveer zeven van deze afdelingen in Nederland en vijf zijn er in oprichting.

Juiste specialisme
Het Amsterdamse Lucas Andreas ziekenhuis zegt geen problemen te hebben met hun AOA. Volgens een woordvoerder worden patiënten meteen onder het juiste specialisme geboekt. Sinds de invoering van het elektronisch patiëntendossier is dat gemakkelijker. Welke dbc wordt gebruikt, hangt af van zowel opnameduur als diagnose. Globaal hanteert het Lucas Andreas een verblijf van langer dan drie uur als opname. Een ziekenhuis verdient meer aan een opname dan aan een poliklinisch verblijf. Daarom is de minimum verblijfsduur op een AOA onderwerp van gesprek tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Noodzaak
Herman Flens, accountmanager zorginkoop bij Agis, vindt de AOA’s voor grote ziekenhuizen met drukke afdelingen spoedeisende hulp op zich een goed idee, mits het besluit de patiënt daar te plaatsen op inhoudelijke gronden is genomen. “Het moet dus niet een afdeling worden waarop patiënten worden neergelegd om ze te kunnen registreren als opname. En waarvan ze dan weer na zoveel uur weer naar huis gaan. Het moet vooraf al duidelijk zijn dat opname van een patiënt noodzakelijk is. En een AOA mag geen extra personeel vergen of ten koste gaan van schaars personeel op andere afdelingen.”
www.zorgvisie.nl


Professor in fictie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 416
  • ^Samen sta je sterk^
Reactie #8 Gepost op: 23 februari 2011, 14:07:38
Op zich interessant maar zal toch neerkomen op onder andere financiën. Elke specialist wil zijn of haar eilandje (en dus omzet) beschermen. Daarom zal een AZ makkelijker overstag gaan dan een perifeer ziekenhuis. Vanuit de DBC kant verwacht ik met name de problemen (al dan niet oude systematiek of grouper/dot). Nu zie je af en toe toch al wat discrepantie tussen het patiënten dossier en de registratie van de dbc (vooral leuk om handmatige mutaties van de dbc code te bekijken). Functiescheiding en bevoegdheden vormen een belangrijke spil (obv eisen van zorgverzekeraars) in de registratiesoftware. Dat verhaal van degene die de dbc opent (de behandelaar!)krijgt de centen is 99% waar, uiteindelijk zul je obv de zorgvraag een dbc openen, het bijbehorende specialisme zal dan ook de pecunia's ontvangen. Daar zit nu de kneep! Eerst zou iemand binnekomen op de op de SEH met een acute buik en doorgaan ter observatie naar Interne. Nu gaat de patient naar de AOA met een andere behandelaar die waarschijnlijk alle dbc codes mag gebruiken ipv enkel zijn eigen specialisme en dus de centjes krijgt.

Ergo dit AOA systeem werkt als we eindelijk overgaan op het in loondienst nemen van alle specialisten (zeg dit nooit hard op tegen bv een cardioloog  0098)

Klinisch of PK lijkt me niet zo'n issue als je afspreekt dat als iemand bv >6uur in een ziekenhuis verblijft het een opname betreft is dat probleem alvast uit de wereld.

Persoonlijk vraag ik me -als de financiele problemen zijn weggenomen- af wat de daadwerkelijk meerwaarde is. Of iemand nu naar de afdeling, IC, CCU gaat of naar een AOA. Meer vloeroppervlak (riep iemand daar kapitaalslasten ^-^), extra personeel, extra inventaris, meer opleidingskosten, minder expertise.

Innovatie is goed, meer eerst onderzoeken voordat je met geld strooit is beter.
Freude am Fahren


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #9 Gepost op: 28 februari 2011, 09:17:45
ADRZ Goes heeft nieuwe afdeling
Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes heeft een nieuwe afdeling: de Acute Opname Afdeling. Vrijdag wordt de afdeling officieel geopend. De locatie Vlissingen specialiseert zich in planbare zorg met een voor de patiënt voorspelbaar traject van opname, operatie en verpleging. In de locatie Goes vinden alle acute opnamen plaats en worden acute en complexe operaties uitgevoerd. Op de nieuwe afdeling, de Acute Opname Afdeling vinden alle acute, niet geplande opnames plaats. Een patiënt verblijft hier maximaal 48 uur en wordt op een gepland moment overgeplaatst naar de juiste afdeling of kan met ontslag.
www.Zeeuwseregio.nl