Onrust bij Molukse demonstratie - Den Haag 07-10-2010

Auteur Topic: Onrust bij Molukse demonstratie - Den Haag 07-10-2010  (gelezen 5805 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Enrique

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,443
Reactie #10 Gepost op: 8 oktober 2010, 20:10:24
Heel normaal "De politie wil een aanhouding verrichten terwijl er Molukkers staan, dat moeten ze niet doen!". Meneer snapt niet helemaal hoe het werkt kennelijk...
greetz,  Enrique


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 17 januari 2011, 16:47:41
Negen personen opgepakt voor geweld Molukse manifestatie

http://www.nu.nl/binnenland/2424747/negen-personen-opgepakt-geweld-molukse-manifestatie.html
Uitgegeven: 17 januari 2011 14:36
Laatst gewijzigd: 17 januari 2011 14:36

DEN HAAG - De politie heeft de afgelopen maanden nog eens negen verdachten aangehouden in verband met geweldplegingen tijdens en na een Molukse manifestatie begin oktober in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag meegedeeld.
 
Tussen de honderd en 150 voornamelijk jongeren zochten aan het slot van de protestbijeenkomst de confrontatie met de politie. Ze bekogelden agenten met stenen en vuurwerk. De politie hield toen al twaalf mensen aan voor openlijke geweldpleging en mishandeling van politiepersoneel.

Het Openbaar Ministerie (OM) en het politiekorps Haaglanden begonnen een rechercheonderzoek naar de incidenten tegen politiepersoneel, zoals belemmering, geweld en mishandeling. Zij analyseerden onder meer ongeveer 14 uur aan beeldmateriaal.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #12 Gepost op: 17 januari 2011, 17:10:29
Negen personen opgepakt voor geweld Molukse manifestatie
Aanhoudingen na onderzoek demonstratie Molukkers

http://www.politie.nl/haaglanden/nieuws/1703aanhoudingennaonderzoekmolukkendemo.asp

Den Haag, 17-01-2011 • Het rechercheonderzoek naar de gewelddadig verlopen demonstratie van Molukkers op 7 oktober in Den Haag heeft de afgelopen maanden geleid tot de aanhouding van negen verdachten. Het totale aantal aangehouden verdachten komt daarmee op 21.

Het Openbaar Ministerie en Politie Haaglanden besloten na de manifestatie en de geweldsescalatie tot een rechercheonderzoek naar de incidenten tegen het aanwezige politiepersoneel. Het team begon met het analyseren van het beschikbare beeldmateriaal: zo'n veertien uur beeldmateriaal, op vijftien dvd’s/cd’s. Deze werkzaamheden leverden beeldmateriaal op van veertien personen die zich schuldig maakten aan belemmering, openlijk geweld en/of mishandeling van agenten. Tegen één eerdere aangehouden verdachte werd bovendien aanvullend bewijs gevonden.
Opsporing Verzocht
Samen met het Openbaar Ministerie werd besloten het beschikbare beeldmateriaal in het televisieprogramma Opsporing Verzocht te laten zien. De uitzending leverde twaalf anonieme tips op, die ondermeer leidden naar de identificatie van negen verdachten. Drie van hen meldden zichzelf na het zien van de uitzending van Opsporing Verzocht, de andere zes zijn de afgelopen week aangehouden.

Opgelost
Met de aanhoudingen zijn op twee na alle zaken opgelost waarbij politieagenten gewond raakten en zijn álle verdachten die bij zware geweldszaken waren betrokken aangehouden. Van de 21 verdachten moeten vijftien zich verantwoorden bij de rechter. De officier van justitie gaat een zittingsdag plannen waarop veertien van de vijftien verdachten worden gedagvaard. De 15e verdachte is minderjarig en zal op een jeugdzitting verschijnen.

Agressie tegen politie
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld. De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast. Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het openbaar ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in. Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.
Samen sterk in de hulpverlening!