In ieder geval voor wat betreft de kleding
Zie hier het VRR Uniform.
VRR Uniform03 januari 2011
Nieuw uniform VRRHieronder wordt per uniform deel beschreven hoe het uniform gedragen dient te worden.
De pet en hoed
Bij het uniform hoort voor de heren een pet en voor de dames een hoed. Deze dienen gedragen te worden wanneer u zich buiten begeeft.
Het T-shirt
Onder het overhemd/ de blouse met lange mouw wordt het T-shirt in witte uitvoering met V-hals gedragen. Onder het overhemd/ de blouse met korte mouw wordt het T-shirt in witte uitvoering met ronde hals gedragen. Andere uitvoeringen, met opschrift, reclame e.d. zijn niet toegestaan.
Bij het overhemd/ de blouse met lange mouw wordt altijd de stropdas/ lavallière gedragen. Bij het dragen van het overhemd/ de blouse met korte mouw moet de stropdas/lavallière worden weggelaten. Bij het colbert/ de blazer wordt altijd de stropdas/lavallière gedragen. Voor de heren is de stropdas voorgeschreven, de dames maken zelf de keuze tussen de stropdas en de lavallière.
De pantalon/ rok
Dames maken zelf de keuze tussen de pantalon en de rok. Wordt onder de rok een panty gedragen, dan is de kleur hiervan (vrijwel) identiek aan de huidskleur van de draagster. Bij de rok worden altijd pumps gedragen.
Het colbert/ de blazer
Tijdens officiële en/of representatieve activiteiten wordt door de heren het colbert en door de dames de blazer gedragen. Onder het colbert/ de blazer worden altijd het overhemd/ de blouse met lange mouw en de stropdas/ lavallière gedragen. Colbert en blazer zijn gesloten.
De blouson
De blouson wordt buiten gedragen bij operationele werkzaamheden. De blouson is bestemd om te worden gedragen in het voorjaar en najaar en als de weersomstandigheden dat wenselijk maken ook in de zomerperiode. De blouson wordt altijd zonder colbert of blazer en gesloten gedragen.
De parka
De parka wordt buiten gedragen bij operationele werkzaamheden. De parka is bestemd om met de voering te worden gedragen in de winter. Zonder de voering is hij bestemd voor het (late) voorjaar, het (vroege) najaar en zo wenselijk in de zomerperiode. De parka wordt altijd zonder colbert of blazer en gesloten gedragen.
De trui/ spencer
Alleen binnenshuis is het gekleed gaan in de trui/ spencer toegestaan. Het is in het openbaar niet toegestaan gekleed te gaan in de trui/ spencer. Buitenshuis kan de trui/ spencer wel worden gedragen onder de parka of de blouson.
Het armkoord
Het armkoord is een deels gevlochten koord van gouddraad met aan het einde twee nestelpennen. Het wordt gedragen op het colbert/ de blazer bij ceremoniële gelegenheden. De plaats voor het armkoord is rond de linkermouw van de tuniek. Bij het aanbrengen van het koord wordt de mouw door de twee grote lussen (gevlochten en niet -gevlochten) gehaald. De kleine lus wordt op de buitenkant van de mouw gedragen. Het armkoord wordt vastgezet onder de schouderepaulet met een zwart knoopje bij de mouwinzet. De epaulet wordt na het aanbrengen van het koord weer gesloten met het goudkleurige logoknoopje.
De rangonderscheidingstekens
Rangonderscheidingstekens moeten duidelijk , op de voorgeschreven wijze worden aangebracht en gedragen op de daarvoor bepaalde kledingstukken. Op het uniform van de VRR bestaat voor de rot’s de volgende draagvorm:
• de schouderbedekking (donkerblauw met geborduurd rot) voor op het overhemd/ de blouse, de trui, de spencer, de parka/blouson en het colbert.
Diverse
Vast aangebrachte beeldmerken, labels, logo’s en dergelijke mogen niet worden verwijderd of bedekt.
Het naamplaatje
Het goudkleurige naamplaatje met tekst wordt gedragen op het colbert/ de blazer of op het overhemd/ de blouse. De drager maakt zelf de keuze. Op het overhemd hangt het naamplaatje midden op de klep van de rechter borstzak. Op het naamplaatje staan alleen de voornaam of initialen en de achternaam.
Toegestane onderscheidingen
Onderscheidingstekens, eretekens en batons worden gedragen op de linkerborst, met de bovenzijde op een horizontale lijn met de bovenzijde van het naamplaatje.
Toegestane onderscheidingen en/ of eretekens
• Koninklijke of ministeriële onderscheidingen*;
• diverse batons en overige insignes.
*In de breedte mogen niet meer dan drie batons gedragen worden. Voor meerdere batons wordt de rij onder de bovenste batons gebruikt. Diegenen die de onderscheiding ontvangen, mogen bij een officiële uitreiking geen andere onderscheidingen of batons dragen.
1 Artikel 1. Indien een persoon de hem toegekende Koninklijke of ministeriële onderscheidingen draagt, dan worden deze gedragen volgens een aangegeven volgorde, waarbij de onderscheiding met het laagste rangnummer wordt gedragen bij het hart. (bron: draagorde van de Nederlandse onderscheidingen).
Schaamteloos gekopieerd van:
http://www.vr-rr.nl/smartsite.dws?ch=new&id=10856