Digitaal ritformulier

Auteur Topic: Digitaal ritformulier  (gelezen 8054 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #20 Gepost op: 20 november 2014, 09:54:01
Koppeling gegevens ambulancerit en patiëntendossier Isala ziekenhuis


Digitaal gegevens uitwisselen tijdens de ambulancerit. Dat kan nu via het landelijk schakelpunt van Ambulancezorg Nederland. RAV IJsselland wisselt onderweg naar het Isala gegevens uit met ziekenhuis. Wanneer nodig worden er onderweg nog updates verstuurd. De gegevens worden rechtstreeks gekoppeld aan het patiëntendossier van het ziekenhuis.

Het gaat om gegevens als bloeddruk, zuurstofgehalte, hartfilmpje (ECG), medicatiegebruik, anamnese en allergieën. De  behandelend arts in het ziekenhuis kan nu de nieuwe gegevens beoordelen én vergelijken met de historie in een bestaand patiëntendossier. Daardoor kan de zorgverlener gerichter anticiperen op de behandeling die de patiënt nodig heeft. Ook kan de ziekenhuisarts daardoor gerichter advies geven aan de ambulanceverpleegkundige van RAV IJsselland over de behandeling die nodig is tijdens de ambulancerit.

Snelle uitwisseling
Elke ambulance is voorzien van een Corpuls. Dit is medische apparatuur waarmee diverse metingen kunnen worden uitgevoerd zoals de bloeddruk, het zuurstofgehalte en een hartfilmpje (ECG). Deze gegevens worden, samen met de anamnese, via het elektronisch dossier ambulancezorg door de ambulanceverpleegkundige digitaal aangeboden aan het landelijk schakelpunt van Ambulancezorg Nederland. De ambulanceverpleegkundige geeft aan met welk ziekenhuis deze gegevens moeten worden uitgewisseld. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd en kunnen via het softwareprogramma AZN-Connect worden bekeken én rechtstreeks gekoppeld aan het bestaande dossier van de patiënt in het ziekenhuis. De behandelend arts in het ziekenhuis kan daardoor de actuele gegevens beoordelen, maar ook vergelijken met de patiënthistorie.

Tijdwinst
Tot nu toe werd de patiënt telefonisch aangekondigd met een beperkt aantal gegevens die via de fax werden uitgewisseld. Isala cardioloog Arnoud van 't Hof: 'Bij een hartinfarct telt iedere seconde. Dat ik nu een complete informatieset met actuele ECG kan bekijken en vergelijken met ons eigen patiëntendossier voordat de patiënt daadwerkelijk binnenkomt, is een enorm winstpunt. Als ik bijvoorbeeld zie dat het om een groot infarct gaat, kan er meteen een katheterisatiekamer worden vrijgemaakt.'

AZN-Connect
Alle gegevens worden vanuit het elektronisch dossier ambulancezorg aangeboden aan het ziekenhuis. In nauwe samenwerking met RAV IJsselland en Isala Cardiologie is het softwareprogramma AZN-Connect gerealiseerd, wat de ontsluiting van de informatie met het ziekenhuis mogelijk maakt. Isala gaat AZN-Connect inzetten voor alle spoedpatiënten. De uitrol ervan is gestart bij de Eerste hart long hulp, daarna volgen ook andere afdelingen zoals de Spoedeisende hulp. Door de koppeling aan de landelijke systemen van Ambulancezorg Nederland is het mogelijk dat ook ambulances uit andere regio’s via dit schakelpunt informatie op dezelfde wijze aanbieden aan Isala.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #21 Gepost op: 22 november 2014, 19:27:30
Citaat van: RAdeR link=msg=1309396 date=1416473641


Duidelijk eigen reclame van Isala...en tussen neus en lippen ook voor Cormin  eh Corpuls. en alsof de AVP een mycocardinfarct niet kan ontdekken, :o nu ineens kan de cardioloog dat ook, hulde!  :P


De AVP is door dit systeem niet in staat zelf in de patienthistorie te kijken, minuten van belangrijke info gaan hierdoor dus in potentie verloren.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod