Brandweerman Cees Bont weggepest

Auteur Topic: Brandweerman Cees Bont weggepest  (gelezen 5801 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Gepost op: 30 december 2010, 21:22:34
'Eerherstel voor brandweerman Cees Bont'
30 december 2010
VOLENDAM - De gemeente Edam-Volendam moet de beschuldigingen terugnemen die ze daags na de nieuwjaarsramp in café De Hemel op 1 januari 2001 uitte richting toenmalig brandpreventieambtenaar en brandweerman Cees Bont. Daarvoor pleit het onlangs opgerichte Comité Eerherstel Cees Bont, zo laat oprichter Willem Keizer donderdag weten.

,,Bont heeft zijn werk meer dan uitstekend verricht, maar kreeg door toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden in een televisie-uitzending onterecht de zwartepiet toegespeeld”, vertelt Keizer. Volgens hem voelt Bont zich hierdoor nog altijd in zijn eer aangetast, omdat de beschuldiging nooit officieel is rechtgezet.

Door de brand in De Hemel kwamen veertien jongeren om en raakten 180 cafébezoekers gewond. Een aantal van hen is door brandwonden voor het leven getekend.




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 14 januari 2011, 00:26:24
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8732206/__Stichting_richt_pijlen_op_burgemeester__.html?sn=binnenland,buitenland

do 13 jan 2011, 23:03
| lees voor
’Schandalige behandeling’ Volendamse brandweerman
Stichting richt pijlen op burgemeester
VOLENDAM/EDAM -

De stichting die zich hard maakt voor de rehabilitatie van de bij de Volendamse Nieuwjaarsbrand betrokken brandweerman Cees Bont, richt in het rapport ’Afgebrand’ zijn pijlen onder meer op zittend burgemeester Van Beek. ’Bont is op schandalige wijze behandeld’, stelt de stichting, dat zich baseert op verzamelde documentatie.

Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Commissaris van de Koningin zijn op de hoogte gesteld van de bevindingen. De stichting wenst dat de gemeenteraad van Edam-Volendam openheid van zaken eist in de kwestie rond hun burger, die in 2009 ’weggepest’ en noodgedwongen verkaste.

Bont was als brandweerman tien jaar geleden leidinggevende tijdens de Nieuwjaarsbrand, waarbij veertien dodelijke slachtoffers vielen. In de jaren daarna zette onder meer hij een professioneel apparaat op, omdat Edam-Volendam onder een vergrootglas lag en in Nederland vanwege overheidsrapportages een voorbeeldfunctie had.

Volgens de stichting had de in 2003 aangetreden burgemeester Van Beek het niet zo op Bont en werd aangestuurd op een conflict. ’Bont kreeg verwijten over dossiers die niet de zijne waren, is ten onrechte geschoffeerd. De bejegening was er van meet af aan op gericht om hem te intimideren en weg te krijgen. Als de gemeente een ontslagprocedure had aangespannen, zou ze volstrekt kansloos zijn geweest. Het moest dus op een andere manier.’ Bont kreeg gezondheidsklachten en moest in de ziektewet.

’Gebruikmakend van zijn ziekte werden intimidatie en ontmoediging ingezet om hem zover te krijgen dat hij zo’n weerzin kreeg tegen verantwoordeli!jke leidinggevenden, dat hij instemde met een voor hem weinig voordelige vertrekregeling’, stelt de stichting. Bont verkaste naar Brandweer Purmerend, maar kreeg bovendien een zwijgplicht opgelegd. De stichting wenst dat die wordt opgeheven, zodat Bont zelf het woord kan voeren. Het College van Edam-Volendam zegt in een reactie zich te beraden over hoe met het rapport om te gaan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 14 januari 2011, 14:23:58
Is het rapport dat in het nieuwsartikel aangehaald wordt, ergens te vinden op het WWW?  ??? :)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 14 januari 2011, 14:26:53
'Eerherstel voor brandweerman Cees Bont'
30 december 2010
VOLENDAM - De gemeente Edam-Volendam moet de beschuldigingen terugnemen die ze daags na de nieuwjaarsramp in café De Hemel op 1 januari 2001 uitte richting toenmalig brandpreventieambtenaar en brandweerman Cees Bont. Daarvoor pleit het onlangs opgerichte Comité Eerherstel Cees Bont, zo laat oprichter Willem Keizer donderdag weten.
Comité voor eerherstel Volendamse brandweerman

http://forum.binnenlandsbestuur.nl/comite-voor-eerherstel-volendamse-brandweerman.595633.lynkx
30.12.10

De gemeente Edam-Volendam moet de beschuldigingen terugnemen die ze daags na de nieuwjaarsramp in café De Hemel op 1 januari 2001 uitte richting toenmalig brandpreventieambtenaar en brandweerman Cees Bont.

Zwartepiet
Daarvoor pleit het onlangs opgerichte Comité Eerherstel Cees Bont, zo laat oprichter Willem Keizer donderdag weten. ,,Bont heeft zijn werk meer dan uitstekend verricht, maar kreeg door toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden in een televisie-uitzending onterecht de zwartepiet toegespeeld”, vertelt Keizer. Volgens hem voelt Bont zich hierdoor nog altijd in zijn eer aangetast, omdat de beschuldiging nooit officieel is rechtgezet.

Bewijzen
Door de brand in De Hemel kwamen veertien jongeren om en raakten 180 cafébezoekers gewond. Een aantal van hen is door brandwonden voor het leven getekend. Volgens Keizer zijn er keiharde bewijzen dat Bont de gemeente maanden voor de ramp adviseerde om De Hemel geen vergunning te verlenen wegens grote brandrisico's. Daarnaast hielp Bont tijdens de ramp als hulpverlener tientallen slachtoffers.

Complimenten
De commissie-Polak/Versteden, die in 2001 onderzoek deed naar de nieuwjaarsbrand, gaf Bont destijds ook complimenten voor zijn verrichte arbeid. Naar aanleiding van dit onderzoek stapte burgemeester IJsselmuiden in maart 2001 op.

Weggepest
Bont was na de brand nog jaren werkzaam als brandpreventieambtenaar bij Edam-Volendam. Hij stapte in 2006 over naar een lagere functie bij de brandweer van buurgemeente Purmerend. Volgens Keizer is Bont ‘weggepest’ bij Edam-Volendam. Hij pleit ervoor dat hij zijn oude baan terugkrijgt. Bont laat weten dat de oprichting van het comité volledig buiten hem om is gegaan. ,,Het verwijt valt me nog altijd zwaar. Ik ben blij dat mensen hun nek voor mij uitsteken.”

Edam-Volendam gaat niet inhoudelijk op de zaak in. Een woordvoerder meldt geen uitlatingen te doen over werknemers en oud-werknemers.

Raadslid
Saillant detail is dat comitéoprichter Keizer ten tijde van de nieuwjaarsramp raadslid was voor de partij VD’80. Die partij raakte na de brand juist in opspraak, omdat ze eind jaren negentig de aanstelling van een brandpreventieambtenaar zou hebben tegengewerkt. De komende jaarwisseling is de ramp precies tien jaar geleden. Op nieuwjaarsdag 2011 staat Volendam in het teken van verschillende herdenkingsplechtigheden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 14 januari 2011, 14:31:45
Schaamteloos misbruik brandslachtoffers en hun familie

http://edam.volendam.nl/?p=40682
30 december 2010 | categorie: Cafebrand | bron: NIVO

De afgelopen weken hebben een aantal mensen over de ruggen van de brandslachtoffers geprobeerd om hun eigen straatje in de NiVo schoon te vegen. Ze zouden zich echt moeten doodschamen. We hebben het hier over Wim Keizer en zijn trouwe volger Peter Louter. De heer Keizer durft al vele jaren niet meer onder zijn eigen naam te schrijven. Peter Louter laat zich door hem manipuleren om regelmatig opruiende stukjes in de NiVo te plaatsen.

Comité Eerherstel Cees Bont?
Iedereen weet dat Volendam80 in de jaren voor de brand stevig de touwtjes in handen had in onze gemeente. Zij maakten al die tijd de dienst uit. Daar is een hoop misgegaan. Nog steeds kennen de oudgedienden van Volendam’80 geen gevoel van schaamte over deze zwarte pagina’s in hun politieke carrière.

Nu is er zogenaamd een comité rond voormalig brandweerman Cees Bont opgericht. Een brandweerman waarvan heel Volendam weet dat hij niet hoofdschuldig is aan de brand van 01-01-01. Een man die gestreden heeft om rampen te voorkomen. Van dit opgezette Comité Eerherstel Cees Bont, wist de heer Bont zelf niets af. Dat zegt hij ook in de NiVo van 22 december 2010. De heer Bont vraagt zich letterlijk af of dit comité wel voor hem bedoeld is? Dat vraag ik mij ook af? De heer Bont hoorde pas in een later stadium van de oprichting van dit comité.

Wat wil dit comité dan bereiken? De afgelopen weken hebben een aantal mensen de heer Wim Keizer ’s avonds laat door Volendam zien lopen met grote postpakketten. Die pakketten met daarin dvd’s van televisieopnames van Cees Bont uit 2005 stopte hij bij de pers en vooraanstaande mensen door de brievenbus. Deze pakketten hadden geen begeleidende brief of afzender. In de stukken werd nauwelijks iets over de situatie van Cees Bont verteld. Wel zaten er geselecteerde stukken in die zogenaamd Volendam’80 moesten vrijpleiten. Ook zat er ‘toevallig” een kopietje in van een artikel uit de NiVo van Peter Louter (de man die alles opschrijft van Wim Keizer).

Wat willen de mensen achter dit Comité bereiken?
Maar de kernvraag is, wat willen ze hiermee bereiken? Dit gaat helemaal niet om Cees Bont. Waarom gaat Wim Keizer gewoon door met zwarte pieten terwijl hij als raadslid net zo fout zat als de rest van Volendam’80? In 1999 schreef de partij nog in haar algemene beschouwingen dat men helemaal geen professionele brandweermannen wilde hebben. Volgens Volendam’80 had de vrijwillige brandweer het allemaal prima voor elkaar en zouden personen als Cees Bont alleen maar heel veel geld kosten.

Mensen als Cees Bont vond men alleen maar lastig. De toenmalige wethouder Cees Schilder (Bok) vond dat allemaal maar onzin en Wim Keizer zat er als raadslid ook gewoon bij! De grondhouding van Volendam’80 was: “dat regelen we zelf wel”, maar er werd verkeerd geregeld óf niet geregeld. Dat blijkt achteraf wel. Andere verantwoordelijken hebben hun conclusie getrokken en zijn opgestapt, maar van de kant van Volendam’80 proberen ze alleen maar anderen te beschadigen. liet bekende eigen straatje schoon vegen.

Laat iedereen zelf bepalen hoe zij met hun verdriet omgaan
De afgelopen dagen heb ik diverse gesprekken gevoerd met personen die zich na de Nieuwjaarsbrand belangeloos hebben ingezet voor de opvang en ondersteuning van de slachtoffers. Ook heb ik veel slachtoffers gesproken. Zij vinden de afleiding om met een zogenaamd Comité Eerherstel Cees Bont te komen schandalig!

De herdenking van 10 jaar na de Nieuwjaarsbrand van 01-01-01 moet gericht zijn op de slachtoffers en hun nabestaanden. Mensen met andere bedoelingen zouden zich heel erg moeten schamen. Ouders die hun kinderen hebben verloren zitten niet te wachten op deze egotripperij van de heren Keizer en Louter. Ik verzoek de heren Keizer en Louter verder voor altijd te zwijgen over dit onderwerp.

Naam bij redactie NIVO bekend.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #5 Gepost op: 14 januari 2011, 14:35:35
EO: Door het Vuur: de mens achter de brandweer

http://www.eo.nl/programma/doorhetvuur/2009-2010/page/Brand_in_het_Volendamse__Hemeltje_/episode.esp?episode=6384561&programs=6384506
Brand in het Volendamse 'Hemeltje'
vrijdag 4 november 2005 om 19:28

In deze aflevering volgen we vijf mensen die betrokken zijn geweest bij de brand in het Hemeltje in Volendam. Cees Bont, preventiemedewerker bij de Brandweer in Volendam is verantwoordelijk voor de vergunningen in de horeca en Erwin Tuyp, bevelvoerder, die de hele nacht slachtoffers heeft proberen te redden. Linda Tuyp, de vrouw van Erwin die zich in het brandwondencentrum in Volendam over de slachtoffers heeft ontfermd en Jaap de Boer, plaatsvervangend commandant verantwoordelijk voor de logistieke coördinatie.
Ook volgen we Marco Goossen van de alarmcentrale die tijdens de brand in Volendam werkzaam was.

http://www.eo.nl/programma/doorhetvuur/2009-2010/page/-/mediaplayer/index.esp?aflid=6733398
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 16 januari 2011, 23:21:28
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8751574/___Brandweer-_man_weggepest___.html?sn=binnenland,buitenland

zo 16 jan 2011, 22:00
| lees voor
'Burgemeester pestte brandweerman weg'
Van onze correspondent

VOLENDAM -  De burgemeester van Edam-Volendam, Willem van Beek, maakt zich volgens de stichting ’Eerherstel brandweerman Cees Bont’ opnieuw schuldig aan intimidatie.

Brandweerman Cees Bont speelde een belangrijke rol bij het blussen van de Nieuwjaarsbrand. Foto: brandweervolendam.nl

Namens het College van B & W heeft Van Beek een advocaat ingeschakeld en op de zaak Bont gezet, in plaats van de dialoog aan te gaan met de stichting, die in haar rapport ’Afgebrand’ stelt dat onder meer de burgemeester zijn voormalige brandweerpreventie-ambtenaar Bont op schandalige wijze heeft behandeld.

De stichting maakt zich hard voor rehabilitatie van de bij de Volendamse Nieuwjaarsbrand betrokken Bont. De stichting baseert zich voor haar rapport op verzamelde documentatie en heeft ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Commissaris van de Koningin op de hoogte gesteld van de bevindingen. Zij wenst dat de gemeenteraad van Edam-Volendam openheid van zaken eist rond haar monddood gemaakte medeburger, die in 2009 ’weggepest’ werd en noodgedwongen verkaste. ’De gemeenteraad moet nu ingrijpen en het College tot de orde te roepen. Zolang de raad niet haar verantwoordelijkheid neemt, is er sprake van ernstig verwijtbare nalatigheid.’

Cees Bont was als brandweerman tien jaar geleden leidinggevende tijdens de Nieuwjaarsbrand, waarbij veertien dodelijke slachtoffers vielen. Qua brandpreventie bleek hij daarvoor al nationaal gezien een pionier en in de jaren daarna zette onder meer hij een professioneel apparaat op, omdat Edam-Volendam onder een vergrootglas lag en in Nederland vanwege overheidsrapportages een voorbeeldfunctie had. Volgens de stichting had de in 2003 aangetreden burgemeester Van Beek het niet zo op Bont en werd aangestuurd op een conflict.

’Bont kreeg verwijten over dossiers die niet de zijne waren, is ten onrechte geschoffeerd. De bejegening was er van meet af aan op gericht om hem te intimideren en weg te krijgen. Als de gemeente een ontslagprocedure had aangespannen, zou ze volstrekt kansloos zijn geweest. Het moest dus op een andere manier.’ Bont kreeg gezondheidsklachten en moest in de ziektewet. ’Gebruikmakend van zijn ziekte werden intimidatie en ontmoediging ingezet om hem zover te krijgen dat hij zo’n weerzin kreeg tegen verantwoordelijke leidinggevenden, dat hij instemde met een voor hem weinig voordelige vertrekregeling’, stelt de stichting. Bont verkaste naar Brandweer Purmerend, maar kreeg bovendien een zwijgplicht opgelegd. De stichting wenst dat die wordt opgeheven, zodat Bont zelf het woord kan voeren.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #7 Gepost op: 17 februari 2011, 15:45:41
Publiciteit brandweerfunctionaris Cees Bont

(09-02-2011)
http://www.edam-volendam.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=97&stukid=25359

Na een periode van mediastilte van de zijde van de gemeente wil het college van B&W kort reageren op de berichtgeving in de media over brandweerfunctionaris Cees Bont.

Gelet op de berichtgeving van derden is de heer Bont schriftelijk uitgenodigd voor een gesprek om hem persoonlijk in de gelegenheid te stellen zijn verhaal te doen. Zeer onlangs heeft dit gesprek plaatsgevonden. Over de inhoud hiervan wordt in verband met de privacy niet naar buiten getreden. Ons is niet gebleken dat de stichting gemachtigd is om namens de heer Bont te schrijven. De heer Bont heeft de stichting verzocht af te willen zien van verdere publicitaire activiteiten.

De methode van stapelen van suggestie op suggestie, zoals door de stichting en door een inmiddels op gang gekomen “tegenbeweging” in publicaties is gedaan, wordt door ons met klem afgewezen. Het gemeentebestuur betreurt het dat bestuurders en medewerkers van de gemeente en anderen persoonlijk worden belasterd in publicaties. Het bij herhaling blijven publiceren op deze wijze schaadt de belangen van alle betrokkenen, inclusief die van de heer Bont.

Het gemeentebestuur roept een ieder op de oproep van de heer Bont te respecteren om verdere publicaties en acties achterwege te laten, ter voorkoming van het beschadigen van personen.

Tenslotte wordt nog het volgende opgemerkt. Het door gemelde stichting aan de gemeenteraad toegezonden rapport 'Afgebrand' is in het presidium van de gemeenteraad aan de orde gesteld. Het presidium heeft negatief geadviseerd over het verzoek om een onderzoek in te stellen en adviseert het college van B&W tot afhandeling over te gaan, omdat het een individuele arbeidsrechtelijke aangelegenheid betreft.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #8 Gepost op: 9 maart 2011, 00:22:37
Veenbrand in Volendam

http://www.echo.nl/ww-ev/zorg-en-welzijn/ingezonden/1137524/veenbrand.in.volendam/
28 februari 2011

INGEZONDEN Stichting Rehabilitatie Cees Bont dringt opnieuw op onderzoek aan

STICHTING REHABILITATIE CEES BONT

Volendam, 28 februari 2011

PERSBERICHT

Veenbrand in Volendam

Kan dure advocaat burgemeester van Beek redden?

De stichting ‘Rehabilitatie Cees Bont’ zet zich in voor de voormalige brandweerman en ambtenaar brandpreventie die door de gemeente Edam-Volendam op bedenkelijke wijze werd weggewerkt. Bont kreeg al eens eerder volkomen ten onrechte de rol van zondebok na de brand in ‘het Hemeltje’ in de Nieuwjaarsnacht van 2001. In het door de stichting uitgebracht rapport ‘Afgebrand’ wordt de handelwijze van burgemeester van Beek bij het vertrek van Bont, stevig aan de kaak gesteld. Van Beek verzet zich inmiddels heftig tegen een onderzoek naar de gang van zaken.
Hij laat zich in deze kwestie voortdurend bijstaan door Mr. A.J.M. van Meer van het advocatenbureau van Kleef & Partners in Boskoop. Van Meer schrijft als gemachtigde van de gemeente ook allerlei brieven over deze kwestie. De kosten van deze advocaat worden opgebracht door de belastingbetaler en kunnen volgens deskundigen oplopen tot een bedrag tussen 50.000 en 75.000 euro.
Van Beek isoleert zich steeds meer door zijn aanpak. Hij lijkt niet te vertrouwen op de overigens ervaren juristen van de gemeente Edam-Volendam. Dat hij nog steeds de ruimte krijgt om de zaak naar zich toe te trekken, is verbazend. Van Beek heeft een dubieuze rol gespeeld bij het vertrek van Bont. In deze zaak is hij dan ook zelf partij. Datzelfde geldt voor advocaat van Meer. Deze adviseerde de burgemeester al bij de constructie die tot het vertrek van Bont leidde. Het duo van Beek en van Meer probeert nu de deksel op de pot te houden, maar slaagt daar steeds minder in.
Van Meer probeert iedereen er van te overtuigen dat het een ‘arbeidsrechterlijke aangelegenheid’ betreft. Met deze misleidende boodschap slaagt hij er tot nu toe in om van Beek de persoonlijke controle over de zaak te laten houden. Op die manier kan van Beek voorkomen dat het college en de gemeenteraad zich over de kwestie gaan buigen.

Dat het om een ‘arbeidsrechterlijke aangelegenheid’ zou gaan, berust op een vals argument. Aan de orde is een langdurige onrechtmatige en handelwijze waarbij een ambtenaar tenslotte door druk en intimidatie er toe is gebracht om zijn rechtspositie op te geven en een voor hem nadelige private overeenkomst te accepteren. In deze overeenkomst is hem een zwijgplicht opgelegd en is hem tevens de mogelijkheden ontnomen om zich nadien juridisch te verweren.
De bezwerende acties van burgemeester van Beek beginnen op gespannen voet te staan met de eisen van integriteit die aan zijn functie mogen worden gesteld. Door zijn van meet af aan agressieve aanpak wakkert hij de veenbrand aan die hij met behulp van zijn advocaat voortdurend probeert te blussen. Zo begint het bijvoorbeeld steeds duidelijker te worden dat de kwestie Bont geen eenmalig incident betreft.
Hoewel omstandigheden en de aanleiding anders zijn, vertoont de zaak van Cees Bont overeenkomsten met de zaak van Fred Spijkers die door Defensie op zeer bedenkelijke wijze werd benadeeld.
De stichting zag een eerder verzoek aan de gemeenteraad van Edam-Volendam om de zaak in onderzoek te nemen, afgewezen worden. Daar legt ze zich niet bij neer. Er is een nieuw verzoek gedaan met een klemmend beroep op de gemeenteraad om het onrecht niet in stand te laten en zich niet te laten gijzelen door een bedrieglijke redenering.
Samen sterk in de hulpverlening!