Wat betekent de ABWC vaardigheidstoets voor brandweer Nederland?

Auteur Topic: Wat betekent de ABWC vaardigheidstoets voor brandweer Nederland?  (gelezen 3367 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Wat betekent de ABWC vaardigheidstoets voor brandweer Nederland?

http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/rss/bkn-rss/@20029/betekent-abwc/
Publicatiedatum 9 februari 2011

Het onderzoek: "Wat betekent de ABWC vaardigheidstoets voor brandweer Nederland" gaat nader in op de rol die de vaardigheidstoetsen binnen het  brandweeronderwijs vervult. Dit onderzoek maakt inzichtelijk welke bijdrage de brandweervaardigheidstoetsen leveren aan de vakbekwaamheid van het repressief brandweerpersoneel. Ook is onderzocht of de vaardigheidstoetsen een aanvulling zijn op de huidige opleiding- en oefensystematiek van brandweer Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd tussen november 2009 en oktober 2010. Het ABWC wil door het aanbieden van vaardigheidstoetsen de vakbekwaamheid van de brandweerlieden in Nederland vergroten, waardoor de veiligheid toeneemt.

Doelstelling
In dit onderzoek zijn aanbevelingen geformuleerd voor de vaardigheidstoetsen, waardoor ze nog meer bijdragen aan de veiligheid van de deelnemers aan de vaardigheidstoetsen.

Bijzonderheden
Afstudeeronderzoek van de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht.

DownloadsOnderzoek ABWC.pdf (PDF, 4110 Kb)

ABWC begeleidende brief.pdf (PDF, 10 Kb) Achtergrondinformatie


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 12 februari 2011, 01:08:36
Met ABWC vaardigheidstoets meer winnen dan alleen kampioenschap

http://www.nvbr.nl/@20030/abwc/

Onderzoek toont aan dat de brandweervaardigheidstoetsen een positieve bijdrage leveren aan het in stand houden en trainen van de vakbekwaamheid van het repressieve brandweerpersoneel. Deze positieve bijdrage uit zich voornamelijk in het effectiever en veiliger optreden tijden een repressieve inzet, met daarbij een betere commandovoering.

Het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité
Het ABWC heeft als hoofdtaak de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen te bevorderen door het jaarlijks organiseren van de brandweer vaardigheidstoetsen. Brandweerlieden uit heel Nederland worden in teamverband getoetst op veilige werkwijzen, vaardigheden en kennis van het repressieve brandweervak. Deelname aan deze toetsen gebeurt op vrijwillige basis. De vaardigheidstoetsen (voorheen brandweerwedstrijden) worden in competitieverband afgenomen. Aan het einde van het seizoen mag het winnende team zich landskampioen noemen. Vaardigheidstoetsen zijn eigenlijk geënsceneerde, maar zeer realistische vormgegeven brand- en/of ongevalscenario's.

Begin 2010 heeft het bestuur van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) opdracht geven tot onderzoek naar de vaardigheidstoetsen in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd door Michel van Haaften, student Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. Inmiddels is het onderzoek afgerond en de resultaten tonen aan dat met de vaardigheidstoetsen van het ABWC meer gewonnen kan worden dan alleen de titel ‘landskampioen'

Positieve bijdrage aan de vakbekwaamheid van het repressief brandweerpersoneel
Op basis van het onderzoek van Van Haaften kan geconcludeerd worden dat de vaardigheidstoetsen een positieve bijdrage aan de vakbekwaamheid van het repressief brandweerpersoneel leveren. Dit betekent dat de vaardigheidstoetsen een goede aanvulling zijn op de overige vier onderdelen van de Life Long Learning Loop: de opleiding, oefeningen, praktijk en bijscholing. De vaardigheidstoetsen van het ABWC zijn één van de weinige oefenmomenten waarbij de kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemer in één oefening worden beoordeeld, maar waarbij het recreatieve karakter van die toets eveneens een belangrijk element vormt. De praktijksituaties worden in de vaardigheidstoetsen nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario's. Op deze manier kunnen de brandweerlieden hun vaardigheden gebruiken en kennis en ervaring opdoen. Vrijwel alle beoordelingscriteria van het examen komen ook voor in de beoordelingslijsten van de vaardigheidstoetsen. Daarnaast spelen factoren als stress en tijdsdruk een significante rol bij deze vaardigheidstoetsen.

Resultaten enquête
Om aan gegevens voor het onderzoek te komen is ondermeer gebruik gemaakt van een enquête. De enquête is verstuurd naar alle brandweercommandanten in Nederland (zowel overheidsbrandweerkorpsen als bedrijfsbrandweerkorpsen). In totaal zijn er 377 enquêtes verstuurd. Van deze 377 enquêtes zijn er 241 ingevuld teruggestuurd (64%).  

Uit de enquête blijkt dat 67% van de commandanten waarvan teams deelnemen aan de vaardigheidstoetsen het verschil zien tussen brandweerlieden in hun eigen korps die wel en niet deelnemen aan de vaardigheidstoetsen. Van de commandanten van bedrijfsbrandweerkorpsen waarvan teams deelnemen vindt zelfs 74% dat de brandweervaardigheidstoetsen een positieve bijdrage leveren aan de vakbekwaamheid van deelnemende brandweerlieden. Van de commandanten waarvan teams deelnemen aan de vaardigheidstoetsen vind 74% dat de brandweer vaardigheidstoetsen noodzakelijk zijn voor korpsen met relatief weinig repressieve ervaring. De manschappen en voornamelijk de bevelvoerder worden tijdens de vaardigheidstoetsen getraind op beeldvorming, oordeelvorming en besluitvorming.

De bijdrage van de vaardigheidstoetsen uit zich vooral in het effectiever optreden tijdens een echte repressieve inzet (27%), betere commandovoering tijdens een echte repressieve inzet (21%) en veiliger optreden tijdens een echte repressieve inzet (17%). Met betrekking tot dit laatste punt vindt maar liefst 87% van de commandanten waarbij teams deelnemen aan de vaardigheidstoetsen dat deelnemers bewuster worden van hun eigen veiligheid.

84% van de commandanten waarbij teams deelnemen aan de vaardigheidstoetsen ziet dat deelnemers de vaardigheidstoetsen evalueren of zelfs bespreken met korpsleden die niet deelnemen aan de vaardigheidstoetsen. Dit geeft een positieve inslag ten behoeve van de kwaliteit van brandweer Nederland.

De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op BrandweerKennisNet.nl .

Voor meer informatie over de Vaardigheidstoetsen kunt u de website van het ABWC raadplegen.
Samen sterk in de hulpverlening!