Op welke schaal zouden de veiligheidsregio's georganiseerd moeten worden?

Auteur Topic: Op welke schaal zouden de veiligheidsregio's georganiseerd moeten worden?  (gelezen 13299 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #10 Gepost op: 24 augustus 2010, 22:54:05
- Heel Zuid-Holland + Zeeland

In grote lijn ben ik het met je regio-indeling eens, behalve deze ;)

Kijkend naar infrastructuur en de rivierdelta enzo, zou ik Zeeland samen pakken met Brabant. dat sluit m.i. beter op elkaar aan.

Ook zou ik Zuid Holland opsplitsen in Noordelijk Zuid-Holland (Haaglanden + de districten Duin- en Bollenstreek, Leiden-Voorschoten en Rijn- en Veenstreek van Hollands Midden)
en Zuidelijk Zuid-Holland (Rotterdam-Rijnmond + Zuid-Holland Zuid + district Gouwe-IJssel van Hollands Midden)

Reden: Zuid-Holland bevat twee grote steden, veel risico's en een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Dat kun je m.i. beter spreiden over twee regio's. Zeker als je kijkt naar de bestuurlijke krachten in de regio. Aboutaleb en Van Aartsen vechten elkaar binnen de kortste keren de tent uit, dan kan nooit goed gaan ;)


Overigens: kijkend naar het gebied rond Gorinchem, Leerdam, Culemborg en Tiel mag wat mij betreft ook wel één en ander herverdeeld worden. Dat zijn zulke rare uitlopers van respectievelijk ZHZ en Gelderland-Zuid. En zo hebben we er in den lande wel meer...
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #11 Gepost op: 26 augustus 2010, 20:22:00
De politie heeft vooral te maken met arrondissementspartketten van het OM. Die m.i. op sommige fronten ook totaal onlogisch zijn trouwens.

De indeling op het kaartje is in feite de indeling van de rechtbanken. Daaraan is de indeling van de arrondissementsparketten gekoppeld (bij elke rechtbank een arrondissementsparket). Men is op dit moment bezig met de zogenaamde herziening van de gerechtelijke kaart. De nieuwe indeling van de arrondissementen zou er vooralsnog als volgt uit komen te zien:
1. Noord-Nederland (thans arrondissementen Leeuwarden, Groningen en Assen)
2. Oost-Nederland (thans arrondissementen Arnhem, Zutphen en Almelo en Overijsselse deel van arrondissement Zwolle)
3. Flevoland-Utrecht (thans arrondissement Utrecht, Flevolandse deel van arrondissement Zwolle en deel van arrondissement Amsterdam, nl. Gooi- & Vechtstreek)
4. Noord-West-Holland (thans arrondissementen Alkmaar en Haarlem)
5. Amsterdam-Amstelland (thans arrondissement Amsterdam, m.u.v. Gooi- & Vechtstreek)
6. Haaglanden (thans arrondissement Den Haag)
7. Rotterdam-Rijnmond (thans arrondissementen Dordrecht en Rotterdam)
8. Zeeland-West-Brabant (thans arrondissementen Breda en Middelburg)
9. Oost-Brabant (thans arrondissement Den Bosch)
10. Limburg (thans arrondissementen Maastricht en Roermond)
De arrondissementsparketten zouden daarmee eventueel ook tot dit aantal gereduceerd kan worden, hetgeen wellicht gevolgen kan hebben voor de indeling van de politieregio's.


multidisciplinairtje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 55
  • PolBrAmb
Reactie #12 Gepost op: 14 september 2010, 11:22:18
Eigenlijk zou de discussie niet over de "landgrenzen" van de diverse provincies moeten gaan, maar over "risicoprofiel grenzen" waarbij je gebieden met dezelfde geografische/demografische/infrastructurele aan elkaar kan knopen tot één veiligheidsregio.


Roare

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 811
Gaan de regiogrenzen van de veiligheidsregio's straks synchroon lopen met de grenzen van de toekomstige politieregio's? Zijn hier al plannen over bekend? Het lijkt mij wel overzichtelijk dat alles gelijk getrokken wordt.


Wout

  • Politie, operationeel specialist
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,373
Dat schijnt ook het idee te zijn van het kabinet. We zullen het moeten afwachten. Eerst nog maar eens de wet voor de herindeling van de politie door de kamer.
Wout


Rene501

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 164
De minister heeft de afgelopen periode duidelijke uitspraken gedaan over verdere opschaling van de veiligheidsregio's.
In deze kabinetsperiode wordt daar vanuit Den Haag niet verder op gestuurd, uiteraard kunnen regio's zelf besluiten om samen te gaan.
Hij wil de veiligheidsregio's (die vaak net gevormd zijn) de tijd geven om hun organisaties eerst te laten 'settelen'.

Overigens wordt wel bewaakt dat de buitengrenzen van de veiligheidsregio's samenvallen met die van de 10 nieuwe politiedistricten. Met andere woorden binnen de grenzen van één politiedistrict mogen (voorlopig nog) meerdere veiligheidsregio's vallen.

Dat betekent dat bijvoorbeeld de veiligheidsregio's Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland niet samen kunnen gaan omdat deze in verschillende (toekomstige) politiedistricten liggen.

Met betrekking tot de meldkamers lijkt er langzamerhand bij alle betrokkenen (bestuurders en directeuren/commandanten) wel een voorkeur voor 10 meldkamers (gekoppeld aan de politiedistricten) te ontstaan.

groeten,
René dC


DD

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 351
Zoals een oud-minister van Binnenlandse Zaken ooit stelde: er is geen ideale schaalgrootte. Elke grens is arbitrair, vooral als zich incidenten voordoen op of nabij zo'n grens. Algemene en niet-specialistische brandweer-, ambulance- en politiezorg moet je op zo'n klein mogelijke schaal organiseren. Specialistische zaken en logistiek regel je op een grotere schaal. Schaalvergroting leidt altijd tot meer managementlagen en die heb je voor de meeste situaties niet nodig, maar kosten wel veel geld en tijd. Ooit zijn de politie- en brandweerregio's opgericht door toenmalig minister Dales als voorloper van nieuwe provincies, die er nooit zijn gekomen. Wellicht kun je nu beter de taken van de provincies en gemeenten samenvoegen in enkele tientallen grote gemeenten en ook de veiligheidsregio's op deze manier organiseren.
(oud) politie- en militair brandweerofficier hoofdofficier bij land- en luchtmacht  instructeur rampenbestrijding