http://www.tctubantia.nl/algemeen/binnenland/5439827/Hogere-alarmfase-vanwege-qkoorts.eceHogere alarmfase vanwege q-koorts
Door Frouke Tamsma/ GPD. vrijdag 28 augustus 2009 | 18:22 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 28 augustus 2009 | 19:27
ENSCHEDE - De bestrijding van q-koorts in Nederland wordt opgeschroefd. Dit najaar moeten alle geiten- en schapenhouders hun dieren verplicht laten testen op deze voor mensen gevaarlijke infectieziekte. De resultaten zullen worden doorgegeven aan de GGD’s. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) gisteren bekendgemaakt.
Op dit moment heeft Nederland de grootste uitbraak van q-koorts ter wereld. Alleen al in 2009 zijn ruim tweeduizend mensen besmet geraakt, vooral in de regio Brabant. Vijf patiënten zijn overleden. De bewindslieden maken zich „grote zorgen over de ernst van de huidige epidemie”, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer. Daarom wordt voor alle vierhonderd grotere melkgeiten- en melkschapenbedrijven via onderzoek van de melk bepaald of er q-koorts heerst. Deze bedrijven moeten hun zieke dieren binnen een afgesproken termijn afvoeren. Topambtenaar van Landbouw Peter de Leeuw schat dat dit bij dertig procent van de bedrijven het geval zal zijn.
Bedrijven blijven anoniem
Volgens De Leeuw is het niet nodig om bedrijven te verplichten zieke dieren onmiddellijk af te voeren. „De aanwezigheid van q-koorts op een bedrijf is op zich al stigmatiserend genoeg. Daar hoeft geen bordje in de tuin bij: Hier heerst q-koorts.”
Klink en Verburg vertrouwen erop dat de getroffen geiten- of schapenhouders zelf in actie komen om hun bedrijf zo snel mogelijk q-koortsvrij te krijgen. Ze vinden het niet nodig om besmette bedrijven bij naam te noemen, opdat omwonenden bij griepverschijnselen of longontsteking een verband kunnen leggen met q-koorts.
Mest
Ook de GGD Hart voor Brabant ziet hier de noodzaak niet van in. „Q-koorts kan zich over grotere afstanden verspreiden, dus je hebt niet veel aan die informatie”, aldus een woordvoerster. De ministers studeren nog op het anders verwerken van de mest, een belangrijke besmettingsbron en het beperken van diertransporten.
Het instituut voor volksgezondheid RIVM vindt drastische maatregelen wel nodig als de epidemie in 2010 niet fors is ingedamd. „In Nederland zijn melkgeitenbedrijven de bron van de q-koortsinfecties bij mensen”, stelt directeur Roel Coutinho. „Hoe dichter men bij een besmet bedrijf woont, hoe groter het risico is om q-koorts op te lopen.”
Sluiting dreigt
Op grond daarvan kan het volgens het RIVM nodig zijn om volgend jaar melkgeitenbedrijven nabij woonkernen te verplaatsen of te sluiten. Klink en Verburg voelen hier op dit moment niet voor. De gevolgen hiervan zijn niet bekend en bovendien, stellen de ministers „moet ook worden bedacht dat de bacterie mogelijk al wijdverbreid in het milieu aanwezig is.” Ze houden er rekening mee dat ondanks de maatregelen volgend jaar nog steeds veel mensen ziek kunnen worden.
De meeste mensen die q-koorts krijgen hebben daar geen of weinig last van. De ziekte kan chronische hartproblemen veroorzaken of ontstekingen van longen of lever. Zwangere vrouwen moeten extra uitkijken omdat ze bij q-koorts een miskraam kunnen krijgen.
Mensen raken voornamelijk besmet door het inademen van besmette deeltjes.