Verslagenheid op Gastelse geitenfarmdoor John Lazaroms john.lazaroms@bndestem.nl.
woensdag 30 december 2009 | 07:35
OUD GASTEL - Het is een heel klein beetje lente in een verder aardedonkere decembermaand. De geboorte van een geitje op de boerderij van Jan en Diny Aarssen. Bij de gedachte alleen al aan dat lammetje, dat vanwege de iets te vroege geboorte nog extra verzorgd moet worden, schiet Diny's gemoed weer vol. "Laten we maar niet te veel aan haar hechten. Misschien haalt ze het niet."
De verslagenheid aan de keukentafel in de Gastelse Opperstraat is groot. In de stal wordt op dat moment meer dan de helft van de veestapel gedood. Sterker nog. Er gaan deze dag weliswaar ruim vierhonderd geiten dood, maar in werkelijk zijn het er meer dan duizend. Want elke drachtige geit heeft twee of drie kleine lammeren in haar buik. Een harde constatering.
Af en toe gaan de Aarssens poolshoogte nemen in de stal. Daar zijn op dat moment medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit aan de slag. De drachtige geiten, maandag allemaal gemarkeerd met rode verf, worden eerst in slaap gebracht en krijgen daarna de laatste spuit. Veearts Toon Meesters, de vaste dierenarts van de familie die niet wil meewerken aan het ruimen van gezonde dieren, is toch bezig. Hij doet de laatste controle, checkt met een echo-apparaat of de geiten inderdaad niet meer leven, of het hart niet meer klopt. Want stel je voor dat zo'n geitje nog leeft.
Aan het eind van de middag vertrekt de truck van destructiebedrijf Rendac. Op weg naar de verbrandingsovens. Voor de familie rest aan de keukentafel alleen leegte. Maar Jan heeft het hoofd niet in de schoot gelegd. "Want we moeten door. Nu krijgen we de financiële afhandeling. Deze week zijn alle geiten getaxeerd. Maar daar worden bepaalde zaken nog niet in meegenomen. Ze hebben vandaag de top van onze veestapel geruimd: de geiten die niet alleen de meeste melk, maar ook de beste melk, met het hoogste vet- en eiwitpercentage gaven." Aarssen stelt dat er in januari nog heel wat gepraat en gerekend zal worden. "Het is wrang. Terwijl in Nederland ruim zestig bedrijven worden geruimd, draaien over de grens in België besmette bedrijven gewoon door. Nog erger, we kennen een geitenhouder net over de grens die ook zijn melk naar hier exporteert, die eigenlijk wil stoppen. Het liefst geruimd zou worden. Maar de Belgen nemen geen maatregelen."
Als aan het eind van de middag de dode geiten zijn afgevoerd, gaat de familie melken. Dat verandert niet, al zal er de komende dagen wel heel wat minder melk naar de fabriek gaan. Begin 2010 komt er nóg een ronde. Dan worden geiten geruimd waarvan nu nog niet aantoonbaar is dat ze drachtig zijn. Jan en Diny moeten er even niet aan denken. "Vorige week hadden we achthonderd geiten. Over een maand of wat hebben we er nog driehonderd. En dan?"
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6013737/Verslagenheid-op-Gastelse-geitenfarm.ece