Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 134687 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #140 Gepost op: 31 december 2009, 22:37:23
Qatar - Rumours about Q-Fever denied
28 Dec 2009

The Supreme Council of Health has scotched rumours about the spread of a new pandemic known as Q-Fever. Q-Fever is a known infectious disease but it currently does not cause any concern worldwide, the SCHSCH said in a statement issued yesterday. “Recently some news has been circulating about the spread of a new pandemic known as Q-Fever. The SCHSCH would like to inform the public that the disease is currently restricted to the Netherlands. Therefore it is not a disease that causes any concern right now,” said the statement.

Q-Fever is not a new disease and it was reported before in all continents. In 2009 around 2300 people around the world were infected with Q-Fever with 6 fatalities, added the statement. The disease is caused by a species of bacteria known as Coxiella burnetii which comes out of cattle, sheep, goats cats, dogs and some wild animals.

Direct transfer of the disease from a human being to another is rare; however clothes of an infected person may transmit the disease. Symptoms are shown in high fever, severe headache, malaise, myalgia, confusion, sore throat, chills, sweat, non-productive cough, nausea, vomiting and stomach and chest pain. Antibiotic treatment is quite effective, namely Doxycyclin. This treatment is most effective during the first three days of the illness[/[/u]b]. After full recovery the person may gain permanent immunity against the disease in the future.

Q-Fever outbreaks occur mainly due to occupational exposure involving veterinarians, meat processing plant workers, sheep and dairy workers, livestock farmers and researchers at facilities housing sheep.
http://www.meattradenewsdaily.co.uk/news/281209/qatar___rumours_abot_q_fever_denied_.aspx

Goed te behandelen met antibiotica, vooral in de eerste 3 dagen. Met andere woorden: als de patient of de arts de ziekte niet serieus neemt, moeten geiten daarvoor boeten met hun leven. In bijbelse tijden noemde men dat een zoenoffer.....
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #141 Gepost op: 1 januari 2010, 19:12:57
woensdag 30 december 2009 10:14 uur
Duizenden tekenen 'geitenpetitie'
 
foto: Geiten besnuffelen een gedode soortgenoot in de stal van veehouder Henk van Loon in Vinkel.

REGIO - Regiogenoten hebben de afgelopen week massaal de internetpetitie ondertekend tegen de ruiming van geiten en schapen vanwege de Q-Koorts.
Steunbetuigingen komen ondermeer uit Wijk bij Duurstede, Houten, Veenendaal, Woerden en Mijdrecht. De actie is een steunbetuiging voor de boeren die onlangs gehoord hebben dat een deel van hun veestapel geruimd moet worden. In de provincie Utrecht gaat dat gebeuren bij geitenhouders in Achterberg en Bunnik. http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/225485
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #142 Gepost op: 3 januari 2010, 13:09:30
zaterdag 2 januari 2010 door Marc Chavannes
Ongezond vleesbeleid is deel van de grote crisis

,,De dominante ontwikkelingslijnen binnen de veehouderij hebben in de ogen van de samenleving de grenzen van het aanvaardbare en toelaatbare overschreden.” Een reactie op de Q-koorts-crisis? Nee, een vaststelling uit mei 2001. Opgeschreven door een brede ‘denkgroep’ onder leiding van Herman Wijffels. In 2010 zou het uit zijn met de fabrieksmatige, mens- en dieronwaardige vleesproductie.
De toenmalige minister van landbouw, Brinkhorst, was het er mee eens. Hij noemde de plannen van Wijffels ‘helder, hard en onontkoombaar’. Streven naar duurzaamheid zou leiden tot een kleinere sector. ,,Dit rapport wordt uitgevoerd. Niet om een sector de grond in te duwen, maar om te zorgen dat we weer trots op de veehouderij kunnen zijn”.
Het stond er allemaal in. De massaliteit, de minimale levensruimte, dieren die nauwelijks buiten komen, de stank, de milieubelasting: nitraat, fosfaat en ammoniak, genetische versmalling, schade aan de omringende natuur, het gezeul met dieren over grote afstanden, dioxine- en hormoon-schandalen,  varkenspest, gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer, de gesubsidieerde overproductie.
Sindsdien zijn de effecten van de vleesvoederindustrie voor de CO2-uitstoot nog duidelijker geworden. Aan de ministeriële   reacties op de Q-koorts is te zien dat het rapport-Wijffels geen werkelijkheid is geworden voor beleidsmakers en vee-industrie. Zelfs het ministerie van mensengezondheid liep achter de feiten aan.

De agrarische sector is de enige industrie met een eigen ministerie. Dat is te rechtvaardigen met  een beroep op voedselvoorziening en – veiligheid. Maar juist daar schort het aan. Iedereen een betaalbaar lapje is niet genoeg. Het gaat natuurlijk ook om gezond eten, dat de aarde in stand houdt. Open deuren, die door iedereen worden onderschreven. Behalve door het gevoerde beleid.

Voorzitter Van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zei deze week dat onderzoek naar de Q-koorts-crisis typisch werk voor zijn Raad was. Als lid van het Koninklijk Huis valt mr. Pieter onder de ministeriële verantwoordelijkheid, maar de CDA-ministers van landbouw en volksgezondheid zullen niet blij zijn geweest met dit aanbod.

Toen een flink aantal fracties deze maand in de Tweede Kamer pleitten voor een ‘fundamentele herbezinning’ op de intensieve veehouderij en een onderzoek naar het ontstaan van de Q-koorts-crisis, ging de CDA-fractie aan de noodrem hangen. Het ‘ruimen’ van tienduizenden geiten was al erg genoeg, volgens Kamerlid Ormel. Het is nu niet het moment voor onderzoek. Dat is ,,een sector natrappen die toch al in de modder ligt. (…) Als Tofik Dibi heel Nederland aan de tofu willen hebben, zeg dat dan.” Minister Verburg was al even afhoudend. Alles is gedaan, alles is moeilijk, alles wordt onderzocht en gecommuniceerd, misschien iets te laat maar gewetensvol.

Directeur Coutinho van het RIVM-centrum voor bestrijding van infectieziekten ging deze week in deze krant iets verder. ,,We horen niet tijdig wat zich op boerderijen afspeelt, of daar ziekten ontstaan waarvan mensen ziek kunnen worden.” Het verband met de fabrieksmatige productie van vlees vlak bij woonwijken, dat was zijn wetenschappelijke verantwoordelijkheid niet, maar Coutinho meende dat er wel intensieve politieke discussie over moet komen.

De opkomst van de Partij voor de Dieren is een gevolg van de discussie die leidde tot de ‘denkgroep’-Wijffels van tien jaar geleden. En van de discussie die niet volgde op het glasheldere rapport van die breed samengestelde denkgroep. Daar zaten ook drie vleesindustriëlen in – het was geen groep watjes op klimaatsokken. Intussen twijfelen ook Kamerleden van bijvoorbeeld SP, PvdA en Groen Links aan de houdbaarheid van de huidige vleesindustrie.

Het zijn ook niet alleen CDA-ministers in het Q-koorts-dossier die vooral remmen. Ook PvdA-minister Cramer antwoordde knap terughoudend op Kamervragen van Marianne Thieme. Als u dwingend gloeilampen verbiedt, hoe staat het dan met een vleesloze weekdag, of twijfelt u nog over de milieuschade van vlees-eten zoals wij dat kennen?

Cramer antwoordde begin deze maand met een verwijzing naar de Beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen en meer van dat soort bezigheidstherapie voor beleidsmakers. Pittiger was het optreden van PvdA-staatssecretaris Timmermans die in de Europese leeuwenkuil er voor pleitte het gedrag van consumenten onder de loep te nemen om ‘een duurzamer eiwitconsumptie’ te bevorderen.

Vrij van alle beleidszwarigheden zal Herman Wijffels wel terugkomen op zijn bijna profetische rapport uit 2001, dacht ik bij het lezen van zijn bijdrage aan het jongste nummer van het partij-denkblad CDA-Verkenningen. In een prominent  openingsartikel pleit hij met Lans Bovenberg voor het ‘koesteren van deugdzaamheid’ en ‘herwaardering van het rentmeesterschap’ en ‘het in de praktijk brengen van principes’. In een betoog getiteld ‘Voorbij de crisis: angst voor de toekomst overwinnen’ was de huidige vee- en voedselcrisis als onderdeel van de grote crisis van het egokapitalisme en de overvraging van de natuur een passend voorbeeld geweest. Maar het kwam niet.

Gelukkig stond het meeste al in het rapport van 2001. Sprekend over de romantiek van de landbouw en de emotionele waardering voor het boerenbedrijf zeggen Wijffels c.s. daar: ,,Des te harder is de schok als de burger, bijvoorbeeld bij calamiteiten, geconfronteerd wordt met het huidige veehouderij-systeem. Een systeem dat – als systeem – a-moreel omgaat met dieren en dat de exploitatie ervan heeft opgevoerd tot een niveau waarop een storing desastreuze gevolgen heeft.”

http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2010/01/02/ongezond-vleesbeleid-is-deel-van-de-grote-crisis/
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #143 Gepost op: 3 januari 2010, 19:31:52
Gek van schuldgevoel
 
Schuldgevoel kent vele vormen. Zo gaat collega Amanda uit schuldgevoel terug naar Rusland en andere verre streken om mensen te spreken die zij ooit -bij het maken van een reportage- voor haar gevoel in de steek heeft gelaten. Een herkenbaar gevoel. Maar schuldgevoel kent ook een bijna dagelijkse variant. Die van ons eten.

Zo stond ik zaterdag in de supermarkt en wilde een pak melk uit het schap pakken. Geitenmelk. Met het pak nog in m’n hand aarzelde ik ineens. We begonnen met geitenmelk nadat onze dochter een rits dubbele oorontstekingen achter elkaar kreeg. Een van de artsen raadde ons geitenmelk aan, omdat deze laatste in tegenstelling tot (koe)melk beter verdragen wordt. Koemelk veroorzaakt bij kleintjes vaak allergie en ontstekingsreacties. Daarbij bleek de geitenmelk prima te drinken. Iedereen blij. Bovendien had ik het idee dat de geiten-veehouderij nog niet door het bioindustrie-virus was getroffen. Ik zag romantische taferelen van geitjes in het stro; een kleinschalige veehouderij waar de waanzin van schaalvergroting en targets nog niet doorgedrongen was. Nog niet.
Maar het niet te vermijden ‘Q-koorts’ en het ‘ruimen’ (eufemisme...) van duizenden geiten sinds vandaag maken het kopen van een pak geitenmelk ineens een beladen zaak. Aan de ene kant steun ik door het kopen van melk deze tak van de veehouderij, die door de Q-koorts bedreigd wordt. Een tak van veehouderij die enorm gegroeid is de laatste jaren en zich dus –helaas- ook bij de intensieve veehouderij kan scharen inmiddels.
Maar de in tranen zijnde veehouders, dierenartsen die zich voor een duivels dilemma gesteld zien; beelden van nog in onwetendheid verkerende geiten doemen in me op. Door het kopen van datzelfde pak melk steun ik indirect ook het ruimen van deze 40.000, ook nog eens drachtige, geiten. Zonder grootschalige vraag naar melk geen intensieve veehouderij, geen Q-koorts en –zeker niet op grote schaal- ruimingen.

In de supermarkt kan ik onderhand geen vlees, zuivel of zelfs groente en fruit meer aanraken zonder een deken van schuldgevoel op me te laden. Laat ik karbonaadjes, biefstukjes of slavinkjes al onaangeroerd in het koelvak liggen (bij de biologische slager koop ik mijn schuldgevoel af, met als pluspunt dat het vlees lekkerder is); neem ik alleen nog maar “groene” Max Havelaar chocolade repen; koop ik zoveel mogelijk seizoensgroente en laat harico verts ingevlogen uit Kenia maar liggen of vis die dichtbij gevangen is en daarbij nog niet met uitsterven bedreigd is (dus: geen kabeljauw, roodbaars, tonijn en zeker geen paling).
We moeten naar een ander systeem -zoveel is duidelijk. Bij dit systeem verliezen we uiteindelijk allemaal: veehouders, dierenartsen, de dieren zelf en, aan het eind van de keten, de consument.
Want ik ben er wel van overtuigd dat over een eeuw kinderen in geschiedenisboekjes –beter gezegd, in geschiedenislessen op de iPod- onze bio-industrie als barbaars zullen bestempelen. Belachelijk, dat we ZO primitief aan ons eten moesten komen. Met alle ziektes, antibiotica-resistentie, dierenleed en ruimingen tot gevolg. En dus dat ellendige schuldgevoel...

Wanneer gaat het schuldgevoel over in een schuld-bewustzijn? http://www.eenvandaag.nl/weblogs/post/33252
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #144 Gepost op: 4 januari 2010, 17:31:48
Procedure tegen ruiming bij bedrijf met twee locaties
29 dec 2009 12:19

Minister Verburg wil de drachtige dieren op beide locaties van geitenhouders Evert en Mira Jansen uit het Drentse Hoogersmilde ruimen. Op slechts één van de locaties is echter een Q-koortsbesmetting geconstateerd in het tankmelkmonster. Op de andere locatie – met opfokgeiten – zijn de bloedmonsters negatief. De geitenhouders en hun advocaat Johan van Groningen uit Middelharnis vinden dat in elk geval de dieren op de onbesmette locatie gespaard moeten blijven.
Johan van Groningen zegt dat de situatie bij zijn cliënt uniek is. "Er zijn ook andere geitenhouders die hun situatie aan mij hebben voorgelegd, aan wie ik geadviseerd heb om de ruiming niet juridisch aan te vechten. Er is geen rechter in dit land die zijn vingers brandt aan een verbod op de ruiming van een besmet bedrijf." In dit geval ziet Van Groningen reële kansen om de drachtige geiten te sparen. "Er zit een afstand van wel anderhalve kilometer tussen het besmette bedrijf en de locatie waar de opfokgeiten staan. Bovendien zijn de monsters van de opfokgeiten negatief. En als de geiten op een ander bedrijfsnummer zouden staan, zouden ze gespaard blijven. De dieren moeten alleen geruimd worden, omdat ze administratief gekoppeld zijn aan het bedrijf van mijn cliënt."
De opfokgeiten zijn nooit op het bedrijf van de geitenhouder geweest  ::) en ze zijn afkomstig van Q-koortsvrije bedrijven. De juridische procedure die Van Groningen heeft aangespannen, dient morgen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.
http://www.agd.nl/1092055/Nieuws/Akkerbouw/Kort-geding-tegen-ruiming-op-onbesmette-locatie.htm

Geitenhouder moet dieren ruimen

http://nos.nl/artikel/126845-geitenhouder-moet-dieren-ruimen.html
Update: maandag 4 jan 2010, 17:21

Een geitenhouder uit Hoogersmilde die bezwaar maakte tegen het ruimen van zijn dieren, is in het ongelijk gesteld. Een bestuursrechter oordeelt dat alle drachtige dieren van het bedrijf gedood moeten worden.

De geitenhouder had een zaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, omdat zijn dieren zijn verdeeld over twee locaties.

Op één locatie is Q-koorts ontdekt. De tweede, niet besmette, locatie van de geitenhouder ligt anderhalve kilometer verderop.

Het ministerie wil ook daar de drachtige geiten ruimen, omdat ze administratief tot hetzelfde bedrijf behoren. De rechter gaat daarin mee, ook omdat geiten van de ene en de andere locatie bij elkaar zijn geweest.  ::)
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #145 Gepost op: 4 januari 2010, 23:29:55
Geitenhouder moet dieren ruimen

http://nos.nl/artikel/126845-geitenhouder-moet-dieren-ruimen.html
Update: maandag 4 jan 2010, 17:21

Een geitenhouder uit Hoogersmilde die bezwaar maakte tegen het ruimen van zijn dieren, is in het ongelijk gesteld. Een bestuursrechter oordeelt dat alle drachtige dieren van het bedrijf gedood moeten worden. De geitenhouder had een zaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, omdat zijn dieren zijn verdeeld over twee locaties. Op één locatie is Q-koorts ontdekt. De tweede, niet besmette, locatie van de geitenhouder ligt anderhalve kilometer verderop. Het ministerie wil ook daar de drachtige geiten ruimen, omdat ze administratief tot hetzelfde bedrijf behoren. De rechter gaat daarin mee, ook omdat geiten van de ene en de andere locatie bij elkaar zijn geweest.  ::)

Wat een kul. Zoals de boer zei: er zijn van beide bedrijven geitjes doorverkocht aan andere bedrijven - die hoeven toch ook niet te worden geruimd? En dit geldt voor veel meer geruimde bedrijven. Dit is weer de weg van de minste weerstand, die onze rechterlijke macht zo vaak neemt. Het is als burger zeer moeilijk knokken tegen de overheid, want die wordt bijna altijd gedekt door de "amices" van de rechterlijke macht.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #146 Gepost op: 4 januari 2010, 23:36:01
Het gaat er in dit geval om, zover ik begrepen heb, dat volgens de rechter HET ZOU KUNNEN ZIJN DAT de geiten op de andere locatie MISSCHIEN ook besmet zijn....
Als je zo redeneert, dan kan straks iedere geit in Nederland wel geruimd worden...  :-X

zoals ik dus al zei:
Waanzin ten top, wat een idioten!  ::)
sommige ambtenaren...  :-X

...en dat is dus blijkbaar helaas ook voor sommige rechters van toepassing...  :-X
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #147 Gepost op: 6 januari 2010, 00:00:30
'Ruimingteams moeten geduld hebben'
05 jan 2010 10:09

Nieuwe leden van de ruimingteams moeten er goed op letten dat alle verdoofde geiten zijn ingeslapen voordat ze met het dodingsproces verder gaan. Die waarschuwing geeft de Commissie Vaarkamp-Ohl in een tweede rapportage over het dierenwelzijn bij het ruimen van geiten met Q-koorts. Bij twee onaangekondigde inspecties heeft de Commissie kennelijk ongeduld geconstateerd bij VWA-teams, met name bij nieuwe medewerkers.
Voor de dodelijke injectie krijgen geiten in een groep eerst een injectie met een slaapmiddel. De commissie wijst er in zijn rapport op dat de dieren eerst allemaal in slaap moeten zijn gevallen voor teamleden de dieren benaderen om bijvoorbeeld oornummers af te lezen. Geiten zijn kuddedieren en zolang zij in rust in een bekende groep verblijven, ondergaan ze geen zichtbare stress na de injectie met het slaapmiddel. "Gaan er in dit stadium mensen door de groep lopen terwijl nog niet alle dieren slapen dan blijven de laatste dieren des te langer overeind", rapporteren de professoren Henk Vaarkamp en Frauke Ohl, de leden van de commissie. "De neiging bestaat om deze laatste dieren een extra dosis slaapmiddel te geven, maar wachten is toch de beste remedie."
http://www.agd.nl/1092309/Nieuws/Platteland/Ruimingteams-moeten-geduld-hebben.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #148 Gepost op: 6 januari 2010, 00:13:37
Onduidelijkheid over gevolgen Q-koortsbesmetting kinderboerderij

http://www.agd.nl/1092381/Nieuws/Sierteelt/Onduidelijkheid-over-gevolgen-Q-koortsbesmetting-kinderboerderij.htm
05 jan 2010 18:15

Het is nog niet duidelijk wat met de geiten op kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal gaat gebeuren.

De dieren zijn allemaal besmet met Q-koorts. Dit werd in augustus duidelijk toen de VWA naar aanleiding van een verhoogd aantal Q-koortspatiënten een onderzoek naar de bron van de besmetting deed. De kinderboederij is voorlopig gesloten in verband met de besmetting.

De VWA testte de dertien geiten in augustus. Hieruit bleek dat alle dieren besmet zijn met Q-koorts. "Na overleg met de GGD en Burgemeester en Wethouders zijn we nu gesloten", aldus voorzitter Theo Leferink op Reinink van de kinderboerderij. "We hebben wekelijks contact met de GGD en de burgemeester over hoe we nu verder moeten." Leferink op Reinink zegt dat de dieren deze week opnieuw getest zullen worden, zodat duidelijk is welke dieren besmet zijn. Vervolgens zal gekeken worden hoe de kinderboerderij verder met de besmetting om moet gaan. "Het liefst zouden we de dieren verkopen, maar in verband met het vervoersverbod is dit niet mogelijk." 

De kinderboerderij heeft ook gedacht aan het ruimen van de dieren. "Maar dat is in dit geval heel lastig, omdat veel kinderen en volwassen een intense band hebben met de dieren." Het onderzoek van deze week wordt niet door de VWA uitgevoerd, zegt de organisatie desgevraagd.

Het ministerie van landbouw heeft deze week advies ontvangen van het RIVM over hoe te handelen bij besmette kinderboerderijen en zorgboerderijen. Later deze week neemt het ministerie hierover een besluit. Over het advies wil LNV nog niets zeggen. "Wel is duidelijk dat het risico in dit geval anders is dan bij een professioneel geitenbedrijf. Nu gaat het om drie drachtige dieren, bij een professioneel bedrijf gaat het om enkele honderden dieren, waardoor het risico op het vrijkomen van veel bacteriën groter is. Daarmee is ook het risico voor de volksgezondheid anders", aldus een woordvoerder van LNV.

Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Mariska Vermaas
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #149 Gepost op: 6 januari 2010, 12:47:52
Q-koorts in 2010: Epidemie volgend jaar ingedamd of uitgebreid?
Gesprek met huisarts G. Di GiulioTraverse

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/januari/05/qkoorts_in_2010_epidemie_volgend_jaar_ingedamd_o
05 jan 2010

HELMOND De impact van Q-koorts in Nederland wordt steeds meer zichtbaar. Duizenden mensen zijn ziek geraakt en zes van hen overleefden de ziekte zelfs niet. Om de grootste Q-koorts epidemie ter wereld in te dammen, is inmiddels begonnen met het ruimen van tienduizenden geiten. Ook in de regio Helmond. Zal de epidemie in 2010 zich verder uitbreiden of heeft de overheid op tijd ingegrepen? Een gesprek met de Helmondse huisarts G. Di Giulio die in mei 2008 als één van de eersten de Q-koorts bacterie ontdekte bij één van zijn patiënten.
“Als huisarts staat voor mij de gezondheid van mijn patiënten voorop. Dat neemt niet weg dat het heel triest is dat er zoveel (vaak zelfs gezonde) geiten geruimd moeten worden. Een beter alternatief is er helaas op dit moment niet. Wat mij betreft had de overheid veel eerder moeten ingrijpen. Nederland staat al jarenlang op een twijfelachtige eerste plek als het gaat om de Q-koorts epidemie.”

Lammerseizoen
Volgens Di Giulio is het op dit moment rustig in Helmond wat betreft Q-koorts. “Dat is ook logisch”, legt hij uit. “De meeste mensen worden tijdens of nét na het lammerseizoen ziek. Dat moet nog plaatsvinden. Laten we hopen dat het ingrijpen van de overheid zijn vruchten afwerpt.”

Vooruitblik
De Helmondse huisarts kijkt ook alvast voorzichtig vooruit. “Door het ruimen van zwangere geiten en schapen voorkomt de overheid dat bij de geboorte of een eventuele miskraam van een geit miljarden bacteriën in de lucht raken waardoor weer veel mensen ernstig ziek kunnen worden. Ik hoop dat deze maatregel in combinatie met het eerder verplichte vaccinatie de Q-koorts epidemie bestreden kan worden.”

Risicos
Niemand weet echter of de Q-koorts bacterie zich al heeft verspreid in de natuur. Di Giulio: “Het zou zomaar kunnen dat ondanks de genomen maatregelen in de toekomst toch nog veel mensen ziek worden. Ook in Helmond. Dat is ook best te verklaren. In 1995 telde Nederland zon 76.000 geiten. Nu zijn dat er 374.000. Te veel dieren in de buurt van een dichtbevolkt gebied levert nou eenmaal risicos op voor de volksgezondheid. Daar moeten we iets aan doen!”
Samen sterk in de hulpverlening!