Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 134720 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #230 Gepost op: 19 januari 2010, 23:33:07
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5831176/__Gesprek_Klink_en_Q-koortspatinten__.html

di 19 jan 2010, 23:28 | lees voor
Emotioneel gesprek Klink en Q-koortspatiënten

HEESCH -  Minister Ab Klink (Volkgezondheid) heeft dinsdagavond een 'indrukwekkende' en 'emotionele' ontmoeting gehad met ongeveer honderd Q-koortspatiënten uit de Brabantse gemeenten Maasdonk en Bernheze.

Achter gesloten deuren uitten zij hun zorgen over het gebrek aan aandacht voor hun ziekte en hun schrik voor de toekomst bij de ontwikkeling van de chronische variant. De minister neemt de zorgen serieus maar kon maandagavond geen concrete toezeggingen doen, zeggen deelnemers aan de ontmoeting.

De indruk bij de patiënten bestaat dat de minister bijvoorbeeld veel meer aandacht heeft gehad voor de Mexicaanse griep. Patiënten hopen dat de chronische variant erkenning krijgt zodat ze niet hoeven vrezen voor financiële consequenties omdat verzekeraars ziektekosten niet willen vergoeden. Klink kreeg bovendien veel vragen van drie huisartsen uit de regio.

De minister vertelde na afloop dat het beeld nu is dat chronische klachten door Q-koorts op termijn verdwijnen. Maar hij moest erkennen dat hij dinsdagavond ook mensen sprak die al anderhalve jaar over vermoeidheid klagen terwijl de bacterie na zo lange tijd niet meer in het bloed te vinden is.

De aanwezigen vonden het goed dat Klink de moeite had genomen om te komen luisteren. Onvrede was er bij de patiëntenvereniging in oprichting die niet was uitgenodigd voor de bijeenkomst en tot het laatste moment veel moeite moest doen om een vertegenwoordiger in de zaal te krijgen. Burgemeester Roel Augusteijn van de gemeente Maasdonk vertelde dat de bijeenkomst alleen bedoeld was voor de inwoners van Maasdonk en Bernheze.

Klink beloofde de patiëntenvereniging te subsidiëren als die van de grond komt. Hij staat open voor een gesprek met de vereniging.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #231 Gepost op: 20 januari 2010, 00:00:28
Onderzoekers willen geld voor Q-koorts
 Peter Schneeberger
 Beeld: NOS Update: dinsdag 19 jan 2010, 13:15
Door verslaggever Marc van Dam

Patiënten met Q-koorts hebben volgens microbioloog Peter Schneeberger onnodige complicaties door het uitblijven van aanvullend onderzoek. Schneeberger is hoofd van het laboratorium van de Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven Ziekenhuis in Oss.Naar zijn mening is vooral onderzoek nodig naar chronische Q-koorts, omdat daar nog veel over onduidelijk is. Zo is het moeilijk te bepalen of een patiënt de chronische vorm van de ziekte heeft. "Het is nog zoeken naar een naald in een hooiberg", zegt de microbioloog.
Schneeberger vindt dat de overheid en de zorgverzekeraars sneller met geld over de brug moeten komen. "We kunnen niet wachten op de lange en ingewikkelde procedures, omdat we nu met acute problemen zitten." Hij wil het geld besteden aan uitbreiding van personeel in de polikliniek en voor onderzoek naar de medicatie. Het gaat volgens Schneeberger om bijna twee ton.
Een veelvoud van dat bedrag zou nodig zijn voor aanvullend en systematisch onderzoek. "Dan denk ik aan de gevolgen van chronische besmetting voor de lange termijn. In het buitenland is daar wel onderzoek naar gedaan, maar niet afdoende." Ook wil hij de diagnose 'chronische Q-koorts' beter kunnen stellen.
Volgens de onderzoeker komen de zorgverzekeraars niet over de brug omdat zij vinden dat aanvullend medisch onderzoek tot de reguliere ziekenhuistaken behoort. En de overheid maakt geen haast met de beoordeling van aanvragen voor aanvullend onderzoek. "Bij de eerste uitbraak in 2007 en 2008 hebben we al een aanvraag ingediend. Het antwoord daarop hebben we nu nog niet." Het gaat daarbij om de vraag welk antibioticum het best kan worden gebruikt, zegt Schneeberger. Wel is subsidie verstrekt voor een onderzoek onder zwangere vrouwen. De onderzoekers gaan ervan uit dat twaalf procent van de zwangere vrouwen in Brabant de Q-koortsbacterie bij zich draagt. Een kwart van hen krijgt complicaties. Er zijn voor het onderzoek 4000 vrouwen nodig. Zondag meldde de NOS dat onderzoeksvoorstellen van het RIVM, de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Centraal Veterinair Instituut door het ministerie van Landbouw niet zijn gehonoreerd.  
http://nos.nl/artikel/130231-onderzoekers-willen-geld-voor-qkoorts.html

Late diagnostisering en (te) laat begin van de behandeling zijn vaak de oorzaak van het ontstaan van de chronische vorm - net als bij de ziekte van Lyme. Nog niet eens het juiste antibioticum kennen - en waarschijnlijk ook de juiste dosering en lengte van de kuur niet. Daar kreeg ik bijna chronische Lyme door. Gelukkig is een collega van mij, die chronische Lyme heeft, in behandeling bij een Duitse kliniek, waar men veel en veel meer van deze ziekte weet dan in Nederland, en ook een veel effectievere kuur geeft. Dankzij mijn collega en mijn dierenarts was ik snel van de Lyme af. Dat q-koorts bij sommigen nogal uit de hand kan lopen, ligt mijns inziens vooral aan (het gebrek aan) kennis en de vaak te laat en te slap aangepakte behandeling. Dit falen van de medische wereld zou niet moeten leiden tot het daarom dan maar grootschalig afslachten van dieren. Nu al wordt de blik gericht op vleesschapen - welke dieren volgen er nog meer? Gaan we uiteindelijk ook dierenartsen, boeren en medewerkers van slachterijen ruimen omdat ze besmet zijn?
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #232 Gepost op: 20 januari 2010, 00:10:06
Besmet vleesschaap ontkomt aan ruiming  
19-01-2010 15:44 | Redactie economie

HILVERSUM – De schapen op een boerderij in Brabant waar Q-koorts is geconstateerd, worden niet aangepakt zoals de drachtige geiten op een besmette geitenhouderij.
De ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) bevestigden dat dinsdag in de Tweede Kamer. Ze reageerden op vragen die Kamerlid Thieme (Partij voor de Dieren) stelde naar aanleiding van een uitzending van Nova, maandag. Het actualiteitenprogramma ging in op „willekeur” in de aanpak rond Q-koorts. Zo ontdekte de Voedsel- en Waren Autoriteit in augustus dat 19 van de 20 onderzochte dieren op een Brabantse vleesschapenbedrijf –met 1500 dieren– de Q-koortsbacterie bij zich hadden. Tot nu toe staat er geen waarschuwingsbord in de tuin, is er geen wettelijk bezoekersverbod en werd er niet gevaccineerd, aldus Nova. GGD-arts Ter Schegget zei in de uitzending dat er een link is tussen 46 Q-koortspatiënten en het schapenbedrijf.
Daartegenover zette Nova geitenboer Jan Schepers uit het Gelderse Laren, bij wie geiten worden geruimd. In de buurt van zijn bedrijf zouden geen patiënten met Q-koorts zijn gesignaleerd. Daarnaast trekt Schepers de melktanktest in twijfel: hij zegt dat met dezelfde „paplepel” melkmonsters worden genomen op verschillende bedrijven.

De dieren op het Brabantse bedrijf ontspringen de dans omdat ze vleesschapen zijn en geen melkschapen. Ruimen gebeurt op dit moment alleen op besmette, grootschalige melkgeiten- en melkschapenbedrijven.
Minister Klink (VWS) legde dinsdag uit waarom. „Deskundigen zeggen dat er epidemologisch geen relatie is vastgesteld tussen ziekte bij mensen en zieke vleesschapen. Die link is niet zo eenduidig te leggen als bij geiten.” Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet naar wel onderzoek naar, aldus Klink. „Als die relatie wel duidelijk zou worden, kan dat betekenen: Gelijke monniken, gelijke kappen.”
Behalve de vleesschapenboerderijen worden ook hobby- en kinderboerderijen niet geruimd bij besmetting. Bij de laatste twee speelt de kleinschaligheid een rol, legde het ministere van Landbouw eerder uit. „Veel minder dieren scheiden de Q-koortsbacterie uit. Daarom vormen deze bedrijven een minder groot risico voor de volksgezondheid.” Bij zowel schapenhouderijen en kinderboerderijen zeggen Klink en Verburg dat het „bijzonder moeilijk” is vast te stellen welke bedrijven besmet zijn: er is nog geen goede methode voor.
De schapen in Brabant werden getest via een vaginaal-swab. De onderzoeken wezen „een lichte besmetting” uit, aldus Verburg. „Ik moet erbij zeggen dat, als je die bij honden en katten zou uitvoeren, je dezelfde besmetting zou kunnen tegenkomen, en bij ratten en muizen nog meer.” Op grond daarvan is niet te zeggen dat mensen een groot risico lopen, aldus Verburg.
Dat de tankmelktests zo knullig zouden zijn uitgevoerd als de Nova-uitzending suggereerde, wierp de landbouwminister „verre van zich.” „Daar zijn deze mensen toch echt te professioneel voor. We kunnen hen moeilijk verwijten dat ze dezelfde lepel vaker gebruiken. Maar tussendoor wordt hij zorgvuldig gereinigd.” Ze wees er verder op dat het schapenbedrijf dit jaar geen lammetjesdagen houdt, en dat dit pas weer mag als er twee keer is gevaccineerd.
http://www.refdag.nl/artikel/1457561/Besmet+vleesschaap+ontkomt+aan+ruiming.html

Dezelfde redenering waarom de vleesschapen niet worden geruimd, is 100% geldig voor melkgeiten !!!! De politici wringen zich in allerlei rare bochten om dit te ontkennen, maar daar zou toch zeker niemand met een beetje gezond verstand in moeten trappen? Wie stopt nu toch deze misdaad van het zinloze afmaken ??? DierenRIJK, mensDOM.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #233 Gepost op: 20 januari 2010, 00:13:43
Q-koorts. Betrouwbaarheid onderzoeksresultaten
Den Haag, 19 januari 2010

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gisteren het verzoek om een voorlopige voorziening van een geitenhouder afgewezen.

Dit bedrijf wilde met het verzoek voorkomen dat de drachtige en mannelijke geiten op het bedrijf worden gedood. De bemonstering, de verzegeling tijdens verzending en het laboratoriumonderzoek van de melkmonsters zijn volgens de advocaat onzorgvuldig uitgevoerd. Zo wordt de monsterlepel onvoldoende ontsmet, heeft geen verzegeling van het monster plaatsgevonden en is ook in het laboratorium onzorgvuldig onderzoek verricht. Daardoor bestaat er een wezenlijk risico op kruisbesmetting en zijn de onderzoeksresultaten onbetrouwbaar.

De voorzieningenrechter volgt dit betoog niet. De procedure en de werkwijze die door medewerkers van Gezondheidsdienst voor Dieren, de VWA en het laboratorium moeten worden gevolgd, zijn neergelegd in instructies. Dat deze instructies hier niet zijn nageleefd, is niet aannemelijk gemaakt. Ter zitting is gebleken dat de monsterlepel in een zuur worden gelegd dat sterk genoeg is om het dna van de bacterie te vernietigen. Verder wil het feit dat verzoeker niet heeft gezien dat het monster verzegeld is, niet zeggen dat het niet gebeurd is. Die verzegeling kan immers ook in de bedrijfsauto plaatsvinden en zich zodoende aan het zicht van verzoeker onttrekken. Dat ook in het laboratorium onzorgvuldig is gewerkt, is door verweerder gemotiveerd weersproken op zitting. De resultaten het tankmelkonderzoek zijn dus voldoende betrouwbaar.

De bovenstaande uitspraak is volledig in tegenspraak met de mening van een laborant (en inwoner van Laren) zie de video hieronder:
De monsters voor het Qkoorts-(melk)onderzoek zijn niet goed genomen from Co Scholten on Vimeo.


meerdere video's op: http://www.nieuwsgrazer.nl/article.php?sid=20100119182034329
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #234 Gepost op: 20 januari 2010, 00:23:26
Even met alle respect voor een ieder de bij deze Q koorts gekte is betrokken, besmetting vindt plaats via inademing van stofdeeltjes welke jarenlang in de lucht blijven hangen.
Wordt het nemen van melkmonsters dan gedaan in afgesloten ruimtes ???  :D  :D

Er vindt dan toch altijd een overdracht van besmetting plaats, hoe miniscuul dan ook ??
Of ben ik nou achterlijk ??... en nee.... ik zoek geen bevestiging van iedereen....  ;D  ;D

Quote website RIVM

Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Ook andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving. Het drinken van rauwe melk kan ook een bron van besmetting zijn. Dieren zijn besmettelijk zolang zij de bacterie bij zich dragen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.

Quote Wikipedia

Besmetting
De mens kan niet alleen besmet worden door koeien, schapen en geiten, maar ook door honden, katten en vogels. Besmetting kan optreden door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierenhuiden, door direct contact met besmette dieren en door het nuttigen van besmette rauwe melk of onvoldoende verhitting van besmet vlees. Met name het verwaaien van ingedroogde en op weilanden uitgereden mest zorgt voor verspreiding van de bacteriën naar de mens. Eén enkele bacterie is voldoende om besmet te raken. De incubatietijd is 9 tot 40 dagen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #235 Gepost op: 20 januari 2010, 12:09:46
'Nuenens bedrijf bron Q-koorts'

http://www.deondernemer.nl/artikel/2324865/'Nuenens-bedrijf-bron-Q-koorts'
woensdag, 20 jan 2010 11:32 |
Door: ED
 
NUENEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt een mogelijk verband tussen 46 gevallen van Q-koorts en de schapenhouderij van Rob Adriaans in Nuenen.
De mensen zijn wellicht besmet tijdens de zogenaamde 'lammetjeskijkdagen' die elk jaar in februari en maart door duizenden mensen worden bezocht. Volgens burgemeester Willem Ligtvoet van Nuenen heeft eigenaar Adriaans in overleg met de gemeente en het ministerie van Landbouw besloten dit jaar geen publiek toe te laten.

Het bedrijf in Nuenen telt zo'n 1500 schapen en is daarmee één van de grootste van Nederland. Het valt niet onder de huidige strenge Q-koorts maatregelen. Op dit moment worden alleen geiten en schapen geruimd die bedoeld zijn voor de melkproductie. Volgens de experts is er nauwelijks risico op Q-koorts bij mensen op een bedrijf met vleesschapen.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet gisteren in de Kamer weten dat hij laat onderzoeken of ook besmette bedrijven met vleesschapen moeten worden geruimd. Al in augustus vorig jaar stelde de Voedsel en Waren Autoriteit vast dat 19 van de 20 onderzochte dieren van schapenhouderij Adriaans positief testten op Q-koorts.

Dat er geen maatregelen tegen het bedrijf zijn genomen, komt volgens Ronald ter Schegget, arts van de GGD Brabant-Zuidoost, doordat er op dat moment geen acuut gevaar meer was voor verdere verspreiding van de bacterie. Hij vermoedt dat er een directe relatie is met de lammetjeskijkdagen en de ziektegevallen. "Bij de geboorte komen veel bacteriën vrij.

Het gaat om mensen die weliswaar niet in de buurt wonen maar wel ín de stal zijn geweest in dezelfde periode (maart 2009) en ook allemaal op ongeveer hetzelfde moment ziek zijn geworden." Burgemeester Ligtvoet van Nuenen benadrukt dat er geen sluitend bewijs is voor een relatie tussen de Q-koorts en de lammetjeskijkdagen en dat er geen officiële beslissing is om het bedrijf te sluiten voor het publiek.

Schapenhouder Adriaans zelf wil niets kwijt over de besmetting op zijn bedrijf. Over de lammetjeskijkdagen zegt hij: "Misschien is het niet onverstandig om dit jaar geen publiek toe te laten. Ik heb een gezonde veestapel en gezond personeel en wil dat ook zo houden."
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #236 Gepost op: 20 januari 2010, 22:38:12
RIVM onderzoekt Q-koorts vleesschapen

(Novum) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of er een relatie bestaat tussen het voorkomen van Q-koorts op een bedrijf met vleesschapen in Nuenen en ziektegevallen in de omgeving. Dat zei minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer. Als die relatie er is, wordt dit bedrijf -en andere bedrijven met vleesschapen- mogelijk geruimd, zei Klink. De afgelopen tijd werden alleen melkgeiten afgemaakt in de strijd tegen de Q-koorts.
De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Marianne Thieme (PvdD) naar aanleiding van een uitzending van Nova. De actualiteitenrubriek berichtte maandag dat het ministerie van Landbouw niet ingrijpt bij het met Q-koortsbesmette bedrijf in Noord-Brabant, ondanks dat 46 Q-koorts-patiënten met het bedrijf in verband zijn gebracht.
Volgens Klink is het veel lastiger om Q-koorts vast te stellen bij vleesschapenbedrijven en op kinderboerderijen dan bij bedrijven met melkschapen, omdat niet kan worden gewerkt met het zogeheten tankmelkonderzoek. Daarnaast zeggen deskundigen dat er geen relatie is tussen het voorkomen van de Q-koorts op deze bedrijven en ziektegevallen. De volksgezondheid is dan ook niet in het geding geweest, aldus de minister. http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2967114.ece/RIVM_onderzoekt_Q-koorts_vleesschapen.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #237 Gepost op: 20 januari 2010, 22:58:26
500 geiten in Laren geruimd

LAREN - In het Achterhoekse Laren zijn ongeveer 500 geiten van de familie Schepers gedood. Maandag bepaalde de rechter dat de dieren mogen worden geruimd. Op het bedrijf is Q-koorts vastgesteld.
Schepers had bezwaar gemaakt tegen de ruiming, omdat er bij melkmonsters onzorgvuldig zou zijn gehandeld. De uitspraak viel hem gisteren zwaar. 's Morgens is bekeken welke geiten drachtig zijn en zullen worden gedood. Met het scannen werd maandagavond gestopt uit respect voor de familie. De burgemeester was de hele dag erbij om het gezin moreel te ondersteunen.
In Laren liepen zondag zo'n 1000 mensen mee in een protestmars tegen het Q-koortsbeleid, waarbij gezonde dieren worden gedood. Vorige week is in Den Haag een petitie aangeboden. De burgemeester heeft ook nog geprobeerd de ruiming tegen te houden.  Eind vorig jaar is al een besmet geitenbedrijf in de gemeente Lochem geruimd.

dinsdag 19 januari 2010 | 13:15 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 20 januari 2010 | 16:25

video van het ruimingsteam ter plaatse op: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/477951/500-geiten-in-Laren-geruimd.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #238 Gepost op: 20 januari 2010, 23:00:55
LNV heeft tekort aan dodingsmiddel geiten
20 jan 2010 11:01

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft vrijstelling verleend voor het gebruik van het dodingsmiddel Euthasol 40% bij het ruimen van drachtige geiten op bedrijven die zijn besmet met Q-koorts. Euthasol 40% is niet geregistreerd voor toepassing bij schapen en geiten. Het middel is wel toegestaan voor het euthanaseren van runderen, paarden, pony’s, varkens, honden en katten. Voor het doden van geiten vanwege de Q-koorts werd tot nu toe T61 gebruikt, maar van dat middel zijn onvoldoende doses voorhanden. De vrijstelling geldt tot 1 juni 2010.
http://www.agd.nl/1093395/Nieuws/Pluimveehouderij/LNV-heeft-tekort-aan-dodingsmiddel-geiten.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #239 Gepost op: 20 januari 2010, 23:06:50
wo 20 jan 2010, 14:18
    
Situatie besmette 'hobbygeiten' onduidelijk

UTRECHT -  Burgemeesters kunnen volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid mogelijk zelf gaan beslissen of ze ingrijpen op kinderboerderijen of zorgboerderijen waar Q-koorts is vastgesteld. Hobbyboeren met besmette dieren vallen daar echter buiten, omdat het risico beperkt is, zei een woordvoerder van het ministerie van Landbouw woensdag.
De gemeente Houten nam dinsdag het heft in eigen handen en besloot tot maatregelen bij drie hobbyboeren met besmette geiten en schapen. De gemeente stelde een bezoekverbod in en plaatst waarschuwingsborden.  De gevallen kwamen al in de zomer aan het licht. „ We hadden allang willen ruimen, maar konden niks zonder duidelijk advies”, stelt een woordvoerster van de gemeente.
In Houten raakten 46 mensen besmet met Q-koorts. Het is niet bewezen dat de hobbygeiten en -schapen er de oorzaak van zijn.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5836252/__Situatie__hobbygeiten__onduidelijk__.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter