Eerste melkschapenbedrijf met Q-koorts http://www.nu.nl/algemeen/2167905/eerste-melkschapenbedrijf-met--q-koorts.htmlUitgegeven: 22 januari 2010 11:08
Laatst gewijzigd: 22 januari 2010 11:55
DEN HAAG - De Q-koorts is voor het eerst vastgesteld op een bedrijf met melkschapen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat vrijdag aan het begin van de middag naar schatting 150 drachtige schapen ruimen op het bedrijf in Kraggenburg (Flevoland). Dit meldt het ministerie van LNV vrijdag.
Het aantal bedrijven met Q-koorts is hierdoor gestegen tot 64; de overige besmettingen zaten op melkgeitenhouderijen.
Ziek
In 2009 werden bijna 2300 mensen ziek door de Q-koortsbacterie; zes personen met Q-koorts bezweken.
Om de uitbraak in te dammen, worden drachtige geiten en schapen op besmette bedrijven gedood. De bacterie komt namelijk in grote aantallen vrij als de dieren een miskraam hebben.
Ruimingen
De ruimingen begonnen eind december en vrijdag eindigt de eerste ronde waarbij alle 64 Q-koortsbedrijven zijn bezocht. Vanaf 1 februari bezoekt de VWA nogmaals al deze bedrijven om te zien of er toch nog drachtige dieren zijn achtergebleven.
Drachtige geiten die worden aangetroffen, worden gedood. Of de bokken waarmee de geitenhouders fokken wel mogen blijven leven, wordt in de loop van volgende week bekend. De Tweede Kamer wil dan opnieuw met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) spreken over de manier waarop zij de Q-koorts bestrijden.
Uitzondering
Wanneer vrijdag ook de ruimingsronde langs de laatste vier bedrijven is afgerond, zijn -uitgezonderd de 150 schapen die vrijdag worden geruimd- bijna 37duizend drachtige geiten gedood.
De VWA taxeerde vrijdagochtend eerst hoeveel dieren er drachtig zijn op het bedrijf in Kraggenburg en besloot direct daarna te gaan ruimen aangezien er al lammetjes werden geboren.
Pasgeborenen
De pasgeborenen leveren geen gevaar voor de volksgezondheid en kunnen gewoon blijven leven, meldt het ministerie van LNV. Het eerste bedrijf in Flevoland met Q-koorts houdt overigens Friese melkschapen een bijzondere soort.
Omdat er nog achtduizend soortgenoten zijn, stuit het ruimen niet op problemen. Als er niet meer dan duizend van de soort over zijn, zou ruimen vanwege de Q-koorts wellicht wel een probleem kunnen worden.
© ANP