Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 133181 keer)

0 gebruikers (en 19 gasten bekijken dit topic.

Kanarie

  • Gast
Reactie #300 Gepost op: 7 maart 2010, 20:30:35
Dat zijn dan toch wel SUPERdeskundigen ! Met hun alziend deskundig oog hebben zij bepaald dat de doodsoorzaak zonder twijfel de Q-koorts is en niet de andere ziektes waar deze slachtoffers aan leden. Helderzienden? Of misschien zelf lijdend aan (beroeps)blindheid, zelfoverschatting of mediageilheid? ik geloof er in ieder geval geen bal van en zou graag eens zien of er enig bewijs is van deze boute stelling (heel bijzonder hoor, gewoonlijk geven wetenschappers nooit zoveel zekerheid). Mensen zoals deze "deskundigen" zijn er de oorzaak van, dat zo vele duizenden dieren onnodig zijn vermoord. Ik hoop dat déze wetenschap hen zal achtervolgen!

(Palmpie: ik ben weer terug in NL !)

Te zien aan alle reacties die je plaatst gaat het je aan het hart. Prima; ik lees mee.
Op bovenstaande quote wil ik wel even reageren. Het kan natuurlijk dat die mensen bijvoorbeeld ernstig hartfalen hadden of longfibrose of een transplantatienier die niet helemaal goed ging. Daar ga je niet meteen aan dood, maar als je er bijvoorbeeld een ernstige longontsteking overheen krijgt, zorgen die andere ziektes er wel voor dat je niet genoeg reserves hebt om deze nieuwe belasting voor het lichaam te doorstaan en dan is de doodsoorzaak wel degelijk de longontsteking. Bijkomende factoren die daarnaast tot de dood hebben bijgedragen, zijn de andere gezondheidsproblemen. Zo zal dat ook voor de Q-koorts gelden. Als je een zwak gestel hebt en je krijgt er een acute Q-koorts-infectie overheen, zal dat de doodsoorzaak zijn, terwijl helemaal gezonde mensen niet overleden zouden zijn aan diezelfde Q-koorts-infectie.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #301 Gepost op: 9 maart 2010, 22:58:29
Geitenboer Alting kan nu écht rustig slapen
DVHN | Gepubliceerd op 09 maart 2010, 07:00

sellingen - Hein Alting heeft zijn eerste échte zorgenloze nacht sinds maanden achter de rug. Gisteren namelijk werden vrijwel alle geiten op zijn bedrijf in Sellingen ingeënt tegen de Q-koorts. Alting houdt bijna 900 geiten, op biologische wijze. De meeste dieren kregen gisteren een prik, in hun nek. Veearts Roel Boosman uit Veendam verdeelde en de 52-jarige Alting keek tevreden toe.
Vorig jaar kwam zijn bedrijf niet meer aan de beurt omdat de vaccins op waren, na de massale inentingen in het zuiden van het land. "Nu zijn er gelukkig nieuwe vaccins en komen bij deze 'tweede lichting' mijn dieren als eerste aan bod", vertelt de geitenboer.
De afgelopen maanden waren vol van zorgen. De Q-koorts rukte steeds verder op naar het noorden. In Noord-Brabant en Gelderland ging het faliekant mis, maar toen werden ook bedrijven in Overijssel en Drenthe getroffen.
http://www.dvhn.nl/nieuws/economie/eco_noorden/article5886550.ece/Geitenboer-Alting-kan-nu-%C3%A9cht-rustig-slapen
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #302 Gepost op: 9 maart 2010, 23:00:43
Vaccinatie tegen Q-koorts landelijk

ARNHEM - Maandag is een begin gemaakt met de landelijke vaccinatie tegen Q-koorts. Boerenorganisatie LTO, die al langer aandringt op een dekkende vaccinatie, is tevreden.
Volgens LTO kan nu eidelijk begonnen worden met het op grote schaal beschermen van melkgeiten en schapen tegen de ziekte. Vanwege onder meer een tekort aan vaccins zat de sector grotendeels op slot. Niet-besmette bedrijven waren de dupe van het geldende fok- en vervoersverbod. Uit Frankrijk zijn nu de eerste 200.000 doses binnen. Dat worden er uiteindelijk 1,5 miljoen. http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/522961/Vaccinatie-tegen-Qkoorts-landelijk.htm

Eindelijk! Misschien kunnen we ook nog vaccinaties ruilen? 10 Mexicaanse griepen tegen 1 Q-koorts - komen we tenminste van die overtollige griepvaccins af.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #303 Gepost op: 9 maart 2010, 23:02:17
Q-koortsinspecteurs bezoeken kinderboerderijen

(Novum) - De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw gaat controleren of kinderboerderijen en dierentuinen zich wel aan de regels houden. Geiten en schapen moeten als ze vier maanden drachtig zijn apart worden gezet van het publiek om besmetting met Q-koorts te voorkomen.
De afzonderingsplicht geldt sinds januari, maar er werd nog niet op naleving gecontroleerd. Voor dierenartsen, verzorgers en andere mensen die vanwege hun beroep bij de dieren moeten zijn, geldt de afzondering niet.
De inspectie bekijkt niet alleen of drachtige geiten en schapen tot twee weken na het lammeren apart zijn gezet, maar houdt ook de administratie tegen het licht. Daarnaast wordt gekeken wat kinderboerderijen en dierentuinen doen aan het vrijwillige hygiëneprotocol. Daarin staan tips om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
http://binnenland.nieuws.nl/588639/q-koortsinspecteurs_bezoeken_kinderboerderijen
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #304 Gepost op: 9 maart 2010, 23:03:25
Vergoeding geruimde geiten kost LNV 25 miljoen euro
02 mrt 2010 18:33

De ruiming van geiten in verband met Q-koorts kost het ministerie van landbouw tot nu toe bijna 25 miljoen euro aan vergoeding voor de geruimde geiten.Dat blijkt uit een berekening van het Agrarisch Dagblad.
De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft tot en met vorige week 44.194 drachtige geiten geruimd in verband met Q-koorts. De vergoeding voor de dieren varieert tussen 255 euro voor een dier dat 800 kilo melk geeft en ouder is dan vier jaar, tot 500 euro per jong drachtig dier dat meer dan 1.100 kilo melk produceert.
Daarnaast betaalt het ministerie een toeslag voor dieren die vrij zijn van de besmettelijke ziekte CAE (Caprine arthritis encephalitis). Deze toeslag varieert tussen de 35 tot 100 euro per dier, afhankelijk van de leeftijd van het dier. In Nederland is ongeveer 70 procent van de geiten vrij van CAE.
De vergoeding van 24,8 miljoen euro is gebaseerd op basis van een gemiddelde productie van 1.000 kilo per jaar per dier van alle geruimde dieren. Voor de opbouw van de geitenstapel is uitgegaan van 38 procent drachtige dieren tot 2 jaar, 26 procent tussen de 2 en 3 jaar, 16 procent dieren tussen de 3 en 4 jaar en 20 procent ouder dan vier jaar. Dit is ook de verdeling die wordt aangehouden in een onderzoeksrapport van de Universteit van Wageningen.
De waarde van de geiten bedraagt 18,1 miljoen euro, de premie CAE 2,2 miljoen euro. Geitenhouders krijgen daarnaast 100 euro extra per geit, als tegemoetkoming omdat er weinig geiten ter vervanging zijn. http://www.agd.nl/1096216/Nieuws/Veehouderij/Vergoeding-geruimde-geiten-kost-LNV-25-miljoen-euro.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #305 Gepost op: 9 maart 2010, 23:06:04
Natuuractiviteiten met schapen afgelast

SINT ANTHONIS - Alle activiteiten met schapen en lammeren in de natuur die voor dit jaar waren gepland, zijn afgelast. Staatsbosbeheer heeft dit besloten op last van het ministerie van Landbouw en Natuur. Door de activiteiten bestaat de kans dat mensen in aanraking komen met drachtige of pasgeboren schapen of geiten. Hierbij kan de Q-koortsbacterie worden overgebracht. Als gevolg van het besluit gaan onder meer de jaarlijkse lammerenwandeling op tweede paasdag en het schaapscheerderfeest op 13 juni in Sint Anthonis niet door. Ook de schaapskooi in de bossen van Sint Anthonis valt dit jaar niet te bezichtigen.
Voor zover bekend is de Q-koorts nog niet geconstateerd bij schaapskuddes in de natuur. De maatregelen worden dan ook uit voorzorg genomen. Ook zijn inmiddels alle schapen en geiten in de gebieden van Staatsbosbeheer ingeënt.
Vooral in Brabant zijn de afgelopen jaren vele honderden mensen ziek geworden door Q-koorts.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/133184842/Natuuractiviteiten+met+schapen+afgelast.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #306 Gepost op: 10 maart 2010, 20:51:12
Gros geitenhouders Q-koortsbesmet
25 feb 2010 18:17

Het overgrote deel van de Nederlandse geitenhouders en hun gezinsleden is besmet met Q-koorts. Dat bleek vandaag tijdens een internationaal congres over Q-koorts in Breda.
Het gros van de Nederlandse geitenboeren is gevestigd in Brabant. Vorig jaar zijn in die provincie 120 geitenhouders en gezinsleden van geitenhouders getest op Q-koorts. Hiervan bleek 83 procent besmet te zijn met de bacterie. "Bij 10 procent van deze mensen bleek de infectie recent te hebben plaatsgevonden", aldus Yvonne van Duynhoven van het RIVM.
Uit onderzoek onder dierenartsen blijkt dat in deze beroepsgroep 80,5 procent besmet is met Q-koorts. Hiervoor zijn 133 dierenartsen die werkzaam zijn met landbouwhuisdieren getest. Bij diergeneeskundestudenten blijkt Q-koorts minder vaak voor te komen: 30 procent van de 20 onderzochte studenten bleek besmet.
Het RIVM heeft ook ruim 5.600 bloedmonsters van voor de Q-koortsuitbraak onderzocht. Hieruit blijkt dat 2,4 procent van de Nederlandse populatie besmet is met Q-koorts. Bij mensen die contact hebben met dieren ligt de prevalentie op 6,9 procent. http://www.agd.nl/1095903/Nieuws/Veehouderij/Gros-geitenhouders-Q-koortsbesmet.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


AnneJan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,516
  • Geïnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
    • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Reactie #307 Gepost op: 11 maart 2010, 19:04:31
Bijzonder interessant gegeven. Slijm wordt bij hoesten gemakkelijk verspreid in de omgeving en kan dan door anderen worden ingeademd (zie de maatregelenhype van de mexicaanse griep wat betreft hoesten in mouwen, eenmalige zakdoekjes etc). Volgens mijn boerenverstand betekent dit, dat acuut zieke Q-koortspatienten een niet te verwaarlozen besmettingsrisico kunnen opleveren voor hun omgeving. Ben benieuwd welke maatregelen het RIVM hiervoor voorstelt. Of zal dit gegeven maar stilletjes worden genegeerd omdat men geen slapende honden wil wakker maken en maatregelen bij mondige mensen een stuk lastiger zijn dan bij onmondige geiten?

Ik wou hier al eerder op reageren, maar had geen tijd.

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie, niet door een virus zoals bij de Mexicaanse griep. Nu is deze bacterie van oorsprong een ziekmaker van dieren, en (van oorsprong) niet pathogeen voor mensen. Onderhand wel, maar mens op mens besmetting komt (nog) niet voor:
De mutaties van een bacterie en virus zijn ongeveer hetzelfde. Stel dat de ziekte begint bij dieren, dan verloopt het ongeveer zo:
1) ziekmakend voor dieren
2) besmetting van dieren op mensen
3) Laatste fase: besmetting van mens op mens voor (voorbeeld: de mutatie van het H1N1-virus, oftewel de mexicaanse griep).

Alleen, de mutatie van bacteriën gaat vele malen langzamer dan de mutatie van virussen. Deze bacterie is wel zo gemuteerd dat 'ie van dier op mens overgebracht kan worden, maar de laatste fase is (nog) niet bereikt, de mens op mens besmetting.
Zodra de bacterie weer muteert, dan kan 'ie misschien mensen onderling ook gaan besmetten..

Ik hoop dat ik je zo een beetje gerust stel? Laten we hopen dat het niet zover komt, want dan heeft het RIVM inderdaad een probleem!
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #308 Gepost op: 11 maart 2010, 23:23:32
Hoi AnneJan,

Bedankt voor de uitleg - zeer gewaardeerd. Maak je om mij maar niet ongerust hoor: geruststellen is niet nodig, mijn achtergrond is deels microbiologisch. Mijn reacties op persberichten over de Q-koorts komen ook niet zozeer voort uit onrust over de humane risico's als wel uit diep ongenoegen over de besluiten van de overheid op dit gebied.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #309 Gepost op: 11 maart 2010, 23:26:23
Donorbloed getest op Q-koorts

AMSTERDAM - Bloed van donoren in risicogebieden wordt vanaf medio maart getest op aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. Dat heeft Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt, donderdag bekendgemaakt.
Hoewel het risico op besmetting via donorbloed verwaarloosbaar klein is, zegt Sanquin het zekere voor het onzekere te nemen. De organisatie maakt gebruik van een betrekkelijk nieuwe test die kan aantonen of iemand recent besmet is geweest met de Q-koortsbacterie.
Een advies van de Gezondheidsraad over bloeddonatie en Q-koorts wordt volgens een woordvoerde rvan Sanquin in augustus verwacht. De organisatie heeft besloten dat niet af te wachten, omdat juist in het voorjaar de meeste besmettingen plaatsvinden. (ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/469163/2010/03/11/Donorbloed-getest-op-Q-koorts.dhtml
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter