Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 134693 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #420 Gepost op: 7 mei 2010, 18:26:13
Q-koortsbacterie kan zeker 12 kilometer afleggen
Van onze verslaggever Raoul du Pré op 06 mei '10, 17:25,
bijgewerkt 07 mei '10, 00:37
 
DEN BOSCH  - Een geitenhouderij waar Q-koorts heerst, kan mensen tot 12 kilometer in de omtrek besmetten. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg rond een besmet bedrijf in het Limburgse Voerendaal.

Q-koorts steekt de kop weer op
De Voerendaalse boerderij biedt een uitgelezen kans voor onderzoek aangezien er in de wijde omtrek geen andere besmettingshaarden zijn. In maart 2009 werd er de Q-koorts vastgesteld. Vijftig werknemers en bezoekers werden ziek. In de omgeving raakten minstens tweehonderd personen besmet, de meesten binnen een omtrek van 2 kilometer. Daarbuiten nam het aantal besmettingen af, maar pas na 12 kilometer was er geen besmetting meer te vinden.
Het onderzoek is van belang voor de verdere bestrijding van de Q-koorts. Eerder raadden gezondheidsdeskundigen het kabinet aan een grens van minstens 500 meter aan te houden tussen geitenhouderijen en de bebouwde kom, zoals in Duitsland het geval is.

Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant, waar de meeste geitenhouderijen zitten, heeft dat advies al overgenomen. Zeker 90 van de 197 Brabantse geitenhouderijen zitten nu te dicht op de bebouwde kom. Uit cijfers van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat in de eerste maanden van dit jaar 178 mensen besmet zijn geraakt met de Q-koorts. Gezondheidsinstituut RIVM maakte donderdag bekend dat dit jaar 178 mensen de q-koorts hebben opgelope
Het aantal nieuwe Q-koortspatiënten neemt sterk af, met name in Noord-Brabant. In de laatste drie weken waarover het RIVM nieuwe meldingen weergeeft, zijn er vijftien nieuwe patiënten geregistreerd. Opvallend is wel dat het aantal nieuwe patiënten in Brabant stokt. Van de vijftien laatste besmettingen komt er slechts één uit Brabant. In die provincie zijn vorig jaar al vrijwel alle geiten tegen de q-koorts gevaccineerd. Afgelopen winter werden er bovendien alle drachtige geiten op besmette bedrijven geruimd. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1376930.ece/Q-koortsbacterie_kan_zeker_12_kilometer_afleggen

Heerlijk om te horen dat het aantal geconstateerde besmettingen afneemt.

Om de conclusie m.b.t. de afstand warover de bacterie zich kan verplaatsen te kunnen trekken, moeten de betrokken patienten zich wel al die tijd op dezelfde afstand van de boerderij hebben bevonden. Geen boodschappen, fietstochtjes etc. Bestaan er zulke kluizenaars die niet verder komen dan hun eigen tuin? Bovendien mag er vanaf de betrokken boerderij in dezelfde periode ook geen materiaal zijn verplaatst, zoals mest etc. Dat lijkt me niet reëel - en dus lijkt de conclusie m.b.t. de verplaatsgingsafstand wetenschappelijk nogal discutabel
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #421 Gepost op: 7 mei 2010, 18:32:09
Ook Q-koortspoli in Elkerliek Helmond  

HELMOND - Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft voortaan ook een Q-koortspoli. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Ziekenhuis Bernhoven in Oss hebben al langer zo'n kliniek.
In Helmond kunnen chronische Q-koortspatiënten terecht. De poli is er ook voor mensen die nog klachten hebben nadat ze deze griepachtige ziekte hebben gehad. Internist/infectioloog Yvonne Soethoudt is daarvoor elke vrijdagmiddag beschikbaar.
De poli wordt geopend, omdat het aantal Q-koortspatiënten in de regio blijft stijgen. "Op de poli in Den Bosch is het erg druk en het is niet handig om daar naar toe te moeten als je in de regio Helmond/Deurne woont", vult ze aan. "Bovendien richt die poli zich alleen op de patiënten met chronische Q-koorts, terwijl wij juist ook kijken naar de klachten die blijven bestaan na de infectie." Ook het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen heeft een Q-koortspoli.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1362571003/Ook+Q-koortspoli+in+Elkerliek+Helmond.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #422 Gepost op: 11 mei 2010, 23:55:57
Verburg: vaccineer snel tegen Q-Koorts
dinsdag 11 mei 2010 17:13

Den Haag - Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept boeren, dierenartsen en LTO dringend op om zo snel mogelijk melkgeiten en -schapen te vaccineren tegen Q-koorts.
Met het ruimen van drachtige geiten en schapen op besmette bedrijven is een heel belangrijke bron van Q-koorts weggenomen. In maart is in de Tweede Kamer gesproken over het mogelijk aanpassen van de maatregelen om Q-koorts te bestrijden. Hierbij ging het vooral over het intrekken van het algemeen fok- en aanvoerverbod.
Een van de voorwaarden hiervoor is dat alle melkleverende bedrijven de dieren voor 1 juni 2010 gevaccineerd moeten hebben. Veel veehouders hebben hun dieren nog niet tegen Q-koorts gevaccineerd. Zolang niet aan deze voorwaarde is voldaan, worden de maatregelen niet aangepast. Een andere voorwaarde is dat het deskundigenberaad onder leiding van de heer Coutinho (directeur Centrum infectieziektenbestrijding CIB) geen aanleiding ziet om de beoogde aanpassing van de maatregelen te heroverwegen.

Uitscheiding Coxiella Burnetii in melk
Mogelijke reden voor boeren om vaccinatie uit te stellen, is het onderzoek van het Jeroen Boschziekenhuis. Minister Verburg heeft zelf onderzoek laten doen naar de mogelijke uitscheiding van Coxiella Burnetii in melk na vaccinatie. Uit de eerste, voorlopige resultaten blijkt dat geen uitscheiding van Coxiella Burnetii wordt waargenomen in melk na vaccinatie. http://www.blikopnieuws.nl/bericht/113274/Verburg:_vaccineer_snel_tegen_Q-Koorts.html

Ik vrees mét de boeren dat wat ze ook doen, het deskundigenberaad de stap tot versoepeling toch niet durft te nemen...
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #423 Gepost op: 12 mei 2010, 00:00:26
Slechts 37 bedrijven lieten tot nu toe dieren tegen Q-koorts enten
Tot nu toe hebben slechts 37 van de 426 bedrijven met melkgeiten en -schapen hun dieren tegen Q-koorts laten vaccineren. Dat heeft minister Verburg van LNV gemeld. De minister vermoedt dat de melkgeiten- en schapenhouders bang zijn dat hun bedrijf na vaccinatie toch alsnog besmet kan worden verklaard. Die anngst is volgens de minister ongegrond. Zij roept boeren op om op korte termijn hun dieren te laten enten. Wanneer niet alle dieren op de melkleverende bedrijven voor 1 juni zijn ingeënt, zullen de maatregelen die vanwege Q-koorts zijn ingesteld niet worden versoepeld.
bron: BN/De Stem, 11/05/10
http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=114729

dat gaan ze toch al niet meer halen..... en dus worden degenen die hebben laten enten, gestraft. Waarom voor wel of gee vrijgave geen onderscheid maken tussen wel en niet geënt?
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #424 Gepost op: 12 mei 2010, 00:02:53
video van de toespraak van de minister: Verburg: vaccineer tegen Q-koorts
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #425 Gepost op: 12 mei 2010, 00:08:31
Gedragstherapie voor vermoeidheid na Q-koorts
Uitgegeven: 11 mei 2010 10:16


NIJMEGEN/OSS - Gedragstherapie lijkt aan te slaan bij Q-koortspatiënten die na hun ziekte last blijven houden van chronische vermoeidheid. Het kenniscentrum chronische vermoeidheid van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen merkt dat na behandeling van de eerste groep mensen. Ook andere klachten, zoals concentratie- en slaapproblemen, nemen af, zegt hoogleraar Gijs Bleijenberg.
Het Bernhoven Ziekenhuis met vestigingen in de zwaar getroffen regio rond Uden gaat patiënten binnenkort doorsturen naar Nijmegen.
Het Radboud Ziekenhuis is vorig jaar begonnen met therapie voor de eerste patiënten met het zogenoemde post Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QFS), vergelijkbaar met vermoeidheidsklachten na andere ziekten.  Een behandeling voor deze grote groep mensen was er nog niet en de vraag neemt toe. In Nederland is tot dusver bij meer dan 3500 mensen vastgesteld dat zij Q-koorts hebben (gehad).
Tot een kwart van de mensen die ziek zijn geweest, heeft een jaar na hun besmetting nog klachten, vooral vermoeidheid.

Volgens Bleijenberg is Q-koorts eerder het beginpunt dan de directe oorzaak van de vermoeidheid. Klinisch psycholoog Jan Vercoulen van het Radboud zegt dat patiënten in een negatieve spiraal terechtkomen, omdat ze lang uit de roulatie zijn geweest. ''Q-koorts heeft hun bestaan volkomen ontregeld. Ze raken erin verstrikt'', vult Bleijenberg aan. Patiënten die hij ontvangt, zijn door de radeloze huisarts weggestuurd met de ongelukkige woorden dat ze maar met de klachten moeten leren leven.
De therapie is gekopieerd van behandelingen voor mensen die bijvoorbeeld herstellen van kanker of spierziekten.  Patiënten moeten geremd of juist ertoe aangezet worden om bijvoorbeeld weer te gaan sporten en werken. Ze krijgen oefeningen om minder na te denken over de Q-koorts en ontvangen hulp om een regelmatig slaapritme te houden.
Cognitieve gedragstherapie is de enige bewezen hulp voor chronische vermoeidheid. Voor de werking bij Q-koortspatiënten is het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd maar daarin wil Bleijenberg met officieel onderzoek verandering brengen. http://www.nu.nl/gezondheid/2244993/gedragstherapie-vermoeidheid-q-koorts.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #426 Gepost op: 12 mei 2010, 23:24:00
Nieuwe software moet geitenboeren helpen
woensdag 12 mei 2010 | 16:46 |
Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 mei 2010 | 16:47

RIJEN - Het geringe aantal meldingen van vaccinaties van geiten, wordt voor een deel veroorzaakt door automatiseringsproblemen. Circa driehonderd geitenhouders ontvangen pas vrijdag een cd met nieuwe software die de registratie bij het Ministerie van Landbouw simpeler moet maken. Tot nu was het nodig dat elke inenting van elke geit afzonderlijk door geitenhouders moest worden verwerkt. Dat vergt zoveel tijd dat veel geitenhouders hiervan hebben afgezien. "We mogen het probleem hierop niet afwentelen. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn ook 58 formulieren binnengekomen van bedrijven waar wel gevaccineerd is", aldus Jeanette van de Ven, voorzitter van de werkgroep geitenhouderij.

Bij het ministerie van Landbouw (LNV) hebben tot nu toe pas 37 van de 426 geitenbedrijven de volledige vaccinatie laten registeren. Om het fok- en aanvoerverbod van geiten per 1 juni op te heffen, is vereist dat álle geiten in Nederland zijn gevaccineerd tegen Q-koorts.
In verband met de bestrijding van Q-koorts zijn op 88 besmette geiten- en schapenbedrijven in totaal 62.500 dieren gedood.
http://www.brabantsdagblad.nl/voorpagina/6679325/Nieuwe-software-moet-geitenboeren-helpen.ece

62.500 dieren: dat zijn - op enkele bokken na - allemaal zwangere moederdieren. De ongeboren geitjes zijn hierbij niet meegeteld. Volgens mij is dit voor het eerst dat dit getal wordt genoemd: de meeste media bleven polhouterig steken op ergens in de 40.000
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #427 Gepost op: 14 mei 2010, 00:42:20
10:30 - 12 mei 2010 |
Auteur: Vermonden Ronnie

Jeroen Bosch Ziekenhuis slaat terug naar Verburg  

DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voelt zich niet schuldig aan de onrust onder geiten- en schapenhouders. Die onrust ontstond na een rapport van het ziekenhuis waaruit bleek dat de Q-koortsbacterie in melk van gevaccineerde dieren terecht kon komen. Veel geitenhouders hebben daarom nog steeds hun dieren niet gevaccineerd. Mirjam Hermans is moleculair bioloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij vindt dat minister Verburg nalatig is geweest. http://www.omroepbrabant.nl/?news/136454902/Jeroen+Bosch+Ziekenhuis+slaat+terug+naar+Verburg.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #428 Gepost op: 14 mei 2010, 00:45:18
12/05/2010 LTO verwacht dat veehouders massaal gaan enten tegen Q-koorts

Vaccineren tegen Q-koorts heeft geen invloed op de uitslag van onderzoek van tankmelk. Veehouders lopen derhalve geen risico, dat hun bedrijf als gevolg van vaccinatie mogelijk als besmet wordt aangemerkt. "Sinds het begin van de Q-koortscrisis hebben melkgeiten- en melkschapenhouders voor het eerst weer zélf een middel in handen om deze ellende te boven te komen", zei voorzitter Nico Verduin van de LTO vakgroep Schapenhouderij op 11 mei in Wijchen.
"Vaccineren is veilig, de twijfel is weggenomen. Er is nu nog maar één advies voor alle veehouders: zo snel mogelijk vaccineren", aldus Verduin. Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) had daarvoor tekst en uitleg gegeven over de meest recente onderzoekuitslagen van de GD en het Centraal Veterinair Instituut (CVI). De resultaten ervan plaatsen eerder onderzoek van het Jeroen Bosch ziekenhuis in een ander daglicht.

Ziekenhuistest uiterst gevoelig
Onderzoekster Mirjam Hermans van dit ziekenhuis zei op de bijeenkomst in Wijchen, dat ze beide tests met elkaar heeft vergeleken. De ziekenhuistest bleek een factor honderd tot duizend keer gevoeliger dan de tests van GD en CVI. De vaccinatiesporen in de melk waren bij haar onderzoek dermate laag, dat de andere tests geen verhoogde uitscheidingen laten zien. Het ziekenhuisonderzoek zorgde voor veel onrust en bedenkingen bij veehouders en waren voor velen van hen aanleiding om voorlopig niet te vaccineren.

Aantal humane ziektegevallen ontwikkelt zich gunstig
Eerder op de bijeenkomst kwam al naar voren dat het aantal humane ziektegevallen zich relatief gunstig ontwikkelt in vergelijking met de afgelopen jaren. Het zijn zeer voorzichtige, voorlopige bevindingen, maar ze stemmen wel tot enig optimisme. In combinatie met een landelijk uitgevoerde vaccinatie van alle melkgeiten en -schapen zou dit per 1 juni moeten leiden tot een versoepeling van enkele maatregelen, waar alle geiten- en schapenhouders mee te maken hebben.

Massaal enten
Verduin verwacht dat de betrokken veehouders op zeer korte termijn massaal gaan enten. "De angst voor een besmet bedrijf was begrijpelijk. De situatie is nu gekanteld: niets staat vaccinatie meer in de weg. In korte tijd kunnen veehouders veel presteren. Ik zie niet in, waarom dat nu niet zou kunnen."
bron: LTO Nederland, 11/05/10              http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=114771
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #429 Gepost op: 14 mei 2010, 00:48:17
EFSA stelt wetenschappelijk advies over Q-koorts op

De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft een advies met betrekking tot Q-koorts opgesteld. Aanleiding vormt de uitbraak in Nederland. De organisatie geeft aan dat besmettingen met Q-koorts in de Europese Unie wijd verspreid voorkomen bij geiten en schapen. Er zijn diverse factoren waardoor de besmetting van de bacterie zich kan verspreiden. De impact van de ziekte bij de dieren is meestal laag. ,
Volgens EFSA heeft een Q-kooersinfectie normaal ook een beperkte impact op de gezondheid van mensen. Een besmetting kan voor bepaalde groepen mensen echter wel degelijk een risico inhouden. De mensen worden hoofdzakelijk besmet doordat de bacterie zich door de lucht kan verspreiden. Er is geen bewijs dat mensen ziek kunnen worden na het consumeren van besmette producten als melk en vlees.

Volgens Philippe Vannier van de EFSA is samenwerking tussen de verschillende gezondheidsorganisaties voor mens en dier noodzakelijk om de gevolgen van de ziekte goed te kunnen beteugelen. Er moet een vlotte uitwisseling op gang worden gezet door veeartsen en huisartsen betreffende het voorkomen en eventueel bestrijden van de bacterie. Het is belangrijk dat iedereen in Europa op dezelfde manier gegevens registreert en deelt met andere belanghebbenden.
Het rapport Scientific Opinion on Q fever is te vinden op de website van de EFSA.
bron: EFSA, 12/05/10     http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=114800

Gegevens delen: ja. Zich net zo idioot gaan gedragen als de Nederlandse overheid en daarom vele duizenden dieren zinloos de dood in jagen: nee !
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter