Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 133132 keer)

0 gebruikers (en 12 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #440 Gepost op: 28 mei 2010, 12:40:17
Q-koortsbesmettingen flink gedaald

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1383472.ece/Q-koortsbesmettingen_flink_gedaald
27 mei '10, 21:04, bijgewerkt 27 mei '10, 23:02
 
DEN BOSCH - Het doden van tienduizenden drachtige melkgeiten in de wintermaanden heeft de Q-koorts onder controle gebracht. In de provincie Noord-Brabant, de afgelopen jaren het epicentrum van de epidemie, zijn in de afgelopen twee weken nog maar zes personen met Q-koorts besmet.

Vorig jaar rond deze tijd meldden zich nog honderden nieuwe patiënten. ‘De gevreesde voorjaarspiek blijft geheel achterwege’, aldus Jos van de Sande, hoofd infectiebestrijding van de GGD Hart van Brabant. ‘De belangrijkste bron lijkt te zijn bestreden. Dat is bijzonder goed nieuws. Ook voor de geitenhouders. Al het verdriet is in elk geval niet voor niets geweest.’

Ook het ministerie van Landbouw, dat opdracht gaf tot de ruimingen, spreekt van een ‘zeer positieve ontwikkeling’.

Het gezondheidsinstituut RIVM registreerde in de afgelopen week in Nederland nog maar 13 nieuwe besmettingen en komt in 2010 tot een totaal van 221. Vorig jaar rond deze tijd stond de teller begin juni al op meer dan duizend gevallen. Begin dit jaar was het RIVM nog gealarmeerd omdat zich in de eerste maanden al veel nieuwe patiënten meldden. ‘We hielden ons hart vast’, zegt ook Van de Sande, ‘omdat het er op leek dat er nog heel veel bacteriën in het milieu zaten. Dat blijkt nu toch mee te vallen. De toestroom van nieuwe gevallen vlakt juist volledig af.’

Nog niet niks
RIVM-directeur Roel Coutinho sluit zich daarbij aan, maar houdt nog een slag om de arm. ‘221 besmettingen is wel veel minder, maar toch nog niet niks. Mensen lopen nog wel degelijk een risico door verspreiding van de bacterie in het milieu. Maar dat de voorjaarspiek nu uitblijft, is zonder meer positief nieuws.’

Sinds december zijn op ruim tachtig besmette geitenhouderijen alle drachtige dieren geruimd. Minister Verburg van Landbouw wilde zo een nieuwe explosie van Q-koortsbacteriën voorkomen. Vooral bij miskramen en vroeggeboortes scheiden besmette geiten miljarden bacteriën uit. Voor het onder onder controle krijgen van de ziekte op lange termijn is alle hoop gevestigd op de nu lopende vaccinatiecampagne: alle geiten en schapen worden ingeënt.

Effect vaccin
Het effect van het vaccin is echter ongewis aangezien het nog nergens anders ter wereld op deze schaal is toegepast. Van de Sande hoopt dat het aanslaat. ‘We kunnen niet tot in lengte van jaren alle drachtige dieren blijven doden.’

Minister Verburg van Landbouw kondigde donderdag aan dat het fok- en vervoersverbod voor de sector voorlopig van kracht blijven. Eerder zinspeelde ze er op dat het per 1 juni zou worden opgeheven indien alle kuddes zouden zijn ingeënt. Dit is echter nog niet het geval.

Veel boeren aarzelden de afgelopen maanden uit angst dat juist het vaccin een schijnbesmetting met Q-koorts kan veroorzaken. Veel van de geitenhouders van wie de dieren begin dit jaar werden geruimd, vermoeden nog steeds dat zij hun besmette status te danken hadden aan het vaccin dat in de weken daarvoor werd toegediend.

Eindspurt
Landbouworganisatie LTO Nederland beklemtoont dat het vaccineren wel degelijk op gang is gekomen en spreekt van een ‘eindspurt tot 1 juni’. Volgens bestuurder Toon van Hoof beseffen de individuele veehouders heel goed welke belangen op het spel staan, niet alleen voor hun eigen bedrijf maar ook voor de totale sector: ‘Ze weten dat er stevige sancties volgen als om wat voor reden dan ook niet wordt geënt.’ Hij roept al zijn leden op nu volledig mee te werken. ‘Het kan niet zo zijn dat door de opstelling van een enkeling een hele sector in de wachtstand komt te staan.’
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #441 Gepost op: 28 mei 2010, 12:41:18
'Zwangere moet bedrijf Q-koortsgebied mijden'

http://www.agd.nl/10101609/Nieuws/Sierteelt/Zwangere-moet-bedrijf-Q-koortsgebied-mijden.htm
27 mei 2010 18:37

Zwangere vrouwen moeten het advies krijgen om geen landbouwbedrijven te bezoeken in Q-koortsgebieden.

Er zijn echter niet genoeg gronden om het reizen door Q-koortsgebieden af te raden. Dat stelt het Europese centrum voor ziektepreventie en -controle (ECDC) in het Zweedse Solna. Wetenschappers uit verschillende Europese landen en de VS hebben zich gebogen over verschillende volksgezondheidsaspecten van Q-koorts. Ze komen met een aantal aanbevelingen die betrekking hebben op zwangere vrouwen.

Zo bevelen de wetenschappers aan om alle zwangere vrouwen binnen een straal van vijf kilometer rond een besmet bedrijf extra te volgen. Belangrijkste doel daarbij is meer kennis te vergaren over Q-koorts en de effecten op zwangerschap. Vrouwen moeten twee keer een test op Q-koorts ondergaan tijdens de zwangerschap.

Vrouwen bij wie afweerstoffen tegen Q-koorts worden gevonden, moeten gedurende de zwangerschap een behandeling met antibiotica krijgen, adviseert het ECDC. Het instituut adviseert dit, ondanks dat het weet dat de wetenschappelijke basis voor deze aanbeveling is bijzonder mager is.

De wetenschappers zeggen dat heel goed onderzocht moet worden wat de risico’s en voordelen zijn van zo’n behandeling, op basis van de ervaringen bij zwangere vrouwen (en hun ongeboren kinderen) in Nederland. Er is, zeggen de onderzoekers, in dit verband geen enkele reden om af te raden borstvoeding te geven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #442 Gepost op: 29 mei 2010, 13:27:37
Nog tien bedrijven op vaccinatielijst Q-koorts
(Novum) - Nog tien bedrijven waar melkschapen en -geiten worden gehouden hebben zich niet aangemeld voor de vaccinatie tegen de Q-koorts. Dat zei demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.Deze bedrijven 'blijven benaderd worden' door werkgeversorganisatie LTO om hun dieren alsnog voor dinsdag te laten inenten. Alleen wanneer alle bedrijven zijn gevaccineerd kan de bewindsvrouw het fok- en aanvoerverbod versoepelen. Per 1 juni ga at dat overigens niet meer lukken.

Wanneer de tien bedrijven voor 4 juni hun dieren niet hebben gevaccineerd, stuurt Verburg de Voedsel en Waren Autoriteit eropaf. Die gaat de dieren dan zelf vaccineren, op kosten van de betreffende bedrijven. Verburg toonde zich verder optimistisch over het resultaat van alle maatregelen die zijn genomen tegen de verspreiding van de Q-koortsbacterie. Het aantal meldingen van Q-koorts ligt een derde lager dan vorig jaar. Dat is 'buitengewoon hoopgevend', aldus de bewindsvrouw. http://binnenland.nieuws.nl/598140/nog_tien_bedrijven_op_vaccinatielijst_q-koorts

Dit heet nu collectief straffen en de goeden onder de kwaden laten lijden. Volgens mij is dit primitieve verschijnsel alleen geschikt voor strafkampen. Ik hoop dan ook dat de (murw geslagen) branche hiertegen in het geweer komt.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #443 Gepost op: 30 mei 2010, 12:13:10
Gering gezondheidsrisico door Q-koortsbacterie bij voedingsmiddelen van geiten en schapen

Pasteuriseren van de melk en goed verhitten van het vlees vóór consumptie of verwerking verkleint het risico nog verder. Wel wordt risicogroepen zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen met klem afgeraden om rauwe melk of melkproducten te consumeren. Dit geldt ook voor onvoldoende verhit vlees of vleesproducten.
De Q-koortsbacterie wordt voornamelijk van dieren op mensen overgedragen via de lucht. Met epidemiologisch onderzoek kon niet worden aangetoond dat voedsel afkomstig van geiten en schapen een bron van Q-koorts is. De vraag of Q-koorts via de inname van voedsel kan worden overgedragen is wetenschappelijk echter nog onvoldoende uitgezocht.

Maatregelen
Bedrijven met melkschapen of -geiten die besmet zijn, of besmet worden verklaard, mogen hun melk verwerken of in de handel brengen. Het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering adviseert het ministerie van LNV ervoor te zorgen dat deze bedrijven hun melk laten pasteuriseren voordat het voor consumptie wordt aangeboden, verwerkt of geëxporteerd. Ook adviseert het bureau Riscobeoordeling en Onderzoeksprogrammering om te onderzoeken hoeveel Q-koortsbacteriën op vlees voorkomen na het slachten van besmette geiten en schapen.

Het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de VWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.
http://www.zorgkrant.nl/?command=item&id=626

Volgens mij zijn de genoemde hygiënemaatregelen voor geiten- en schapenmelk en de daaruit bereide producten dezelfde die standaard gelden voor alle melk - niets bijzonder dus
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


AnneJan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,516
  • Geïnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
    • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Reactie #444 Gepost op: 31 mei 2010, 14:02:14
Maatregelen
(...) dat deze bedrijven hun melk laten pasteuriseren voordat het voor consumptie wordt aangeboden, verwerkt of geëxporteerd. Ook adviseert het bureau (...) om te onderzoeken hoeveel Q-koortsbacteriën op vlees voorkomen na het slachten van besmette geiten en schapen.

Volgens mij zijn de genoemde hygiënemaatregelen voor geiten- en schapenmelk en de daaruit bereide producten dezelfde die standaard gelden voor alle melk - niets bijzonder dus

De pasteurisatie is zeker niet standaard! Er zijn vele zuivelproducten (zoals room/boter/kaas) die gemaakt kunnen worden van rauwe melk.
Dit is wettelijk toegestaan (met vele voorwaarden en maatregelen, zie de bron hieronder).

Uitleg van rauwe melk: Rauwe melk is melk die niet is verwarmd tot boven de 40 graden Celsius of op andere wijze is bewerkt (bijvoorbeeld door straling).
Bron: http://www.nbc.nl/nieuws/eisen-aan-verwerking-van-rauwe-melk-in-de-bakkerij

Nu wordt het allemaal gepasteuriseerd (met hogere temperaturen, waardoor de micro-organismen doodgaan) om de Q-koorts tegen te gaan, wat normaal dus niet hoeft te gebeuren, maar vaak wel gebeurd vanwege de vele risico's van rauwe melk(producten).

Onvoeldoende verhit(te) vlees(producten), of rauwe melk(producten) is sowieso een risico om te consumeren (ondanks de vele veiligheids- en gezondheidsmaatregelen om het aantal micro-organismen terug te dringen).
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.


tatuta

  • NRK - EHBO'er
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 418
  • Geinterreseerde
    • Valvas Multimedia
Reactie #445 Gepost op: 31 mei 2010, 15:27:03
room kan zoals annejan zegt
boter is een reactie door middel van stikstof. dit is dodelijk voor vele bacteriën
kaas wordt getermiseerd tot 81 graden
NRK:                                         District ’s-Hertogenbosch e.o.       EHBO’er


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #446 Gepost op: 1 juni 2010, 23:28:51
Geen versoepeling maatregelen Q-koorts
Update: dinsdag 1 jun 2010, 18:25
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

154 melkgeiten- en melkschapenhouders hebben hun veestapel nog niet twee keer laten vaccineren tegen de Q-koorts. Negen bedrijven hebben zich zelfs nog niet eens gemeld voor de vaccinatie van hun dieren. Daarom blijven de maatregelen ter bestrijding van de Q-koorts voorlopig onverkort van kracht. Dat hebben de ministers Klink en Verburg gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

In maart kondigden de ministers aan dat zij de maatregelen wilden afbouwen als aan een aantal voorwaarden was voldaan. De belangrijkste was dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven hun dieren twee keer moesten laten vaccineren tegen Q-koorts. Aan die eis is dus niet voldaan.
Voorlopig blijven het verbod op transport van dieren naar de 88 besmette bedrijven en het levenslange fokverbod voor de daar niet geruimde geiten van kracht. Dat geldt ook voor allerlei hygiënemaatregelen en voor het verbod om gedurende negentig dagen mest uit te rijden. Ook moeten boeren hun melk elke twee weken laten controleren.

Ondertekende verklaring
Op 31 mei hadden 287 van de in totaal 441 bedrijven die moesten vaccineren hun vee daadwerkelijk twee keer gevaccineerd. De bedrijven moeten in een computerssysteem registreren dat hun dieren twee keer gevaccineerd zijn. 154 bedrijven moeten hun dieren dus nog één of twee keer laten vaccineren. Ter controle moeten de boeren ook een door een dierenarts ondertekende verklaring aan de Gezondheidsdienst voor Dieren sturen. Dat moeten 195 bedrijven nog doen. Negen bedrijven hebben zich nog niet gemeld voor vaccinatie. Het ministerie van Landbouw dreigt met dwang als de boeren hun vee niet snel laten vaccineren. Als op bedrijven waar de vaccinatie voor 1 juni niet volledig was uitgevoerd Q-koorts uitbreekt, kan een levenslang fokverbod worden opgelegd.

Nieuwe patiënten
In totaal zijn er dit jaar bij het RIVM 333 nieuwe Q-koorts patiënten gemeld. Van 221 was de eerste ziektedag in 2010. Vorg jaar waren er om deze tijd 692 patiënten. Dit jaar zijn vier mensen met Q-koorts overleden. In alle gevallen was sprake van een andere ernstige ziekte. Vooralsnog is de snelle stijging van het aantal gevallen in april en mei uitgebleven, maar deskundigen durven nog niet te zeggen dat de epidemie definitief onder controle is.

De ministers kondigen in hun brief aan dat ze later deze maand met aanpassingen van het Q-koortsbeleid komen.
http://nos.nl/artikel/161381-geen-versoepeling-maatregelen-qkoorts.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #447 Gepost op: 2 juni 2010, 18:37:25
Overlevingskans
02 jun 2010 18:22

Landbouwminister Gerda Verburg heeft in het Q-koortsbeleid een strakke hand. Dat is goed, zeker omdat de volksgezondheid in het geding is. Een hoog aantal humane patiënten vraagt om een gedegen aanpak.
Strak beleid moet wel gebaseerd zijn op realisme. Ondanks vele vragen over Q-koorts is in december overgegaan op een rigoureus ruimings- en fokbeleid. Een half jaar later hangt de vlag er anders bij: het aantal patiënten met Q-koorts is veel lager dan vorig jaar, vrijwel alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn gevaccineerd. Toch versoepelt Verburg de regels niet zolang niet op alle bedrijven is gevaccineerd. Moeilijke controleerbaarheid weerhoudt LNV ervan onderscheid te maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde bedrijven. Vooral in de melkschapensector is de situatie nijpend. De melkproductie droogt op, waardoor boeren geen inkomsten meer hebben. Faillissementen dreigen. Het risico van schapen voor Q-koorts is volgens wetenschappers kleiner dan bij geiten. Alle melkschapen zijn geënt.
De minister moet de melkschapenhouders een kans geven. Het enige argument van controleerbaarheid gaat niet op: het verschil tussen schapen en geiten kan iedereen zien
http://www.agd.nl/10101994/Opinie/Weblogs/Blog/Overlevingskans.htm

Blinden niet - en ik zou ook niet graag de stedelingen de kost geven die het verschil niet kennen  
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #448 Gepost op: 2 juni 2010, 18:40:03
Q-koorts: 50.319 drachtige dieren en 1.455 bokken geruimd

Het aantal met Q-koorts besmette geiten- of schapenhouderijen is sinds 11 mei satbiel op 88 besmette bedrijven. In totaal zijn 50.319 drachtige dieren geruimd. 54.293 vrouwelijke dieren hebben een levenslang fokverbod gekregen. Op de besmette bedrijven waren 1.530 bokken aanwezig, waarvan 1.455 bokken geruimd zijn. De overige bokken worden getest. Dat schrijven de ministers Verburg van LNV en Klink van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
bron: Ministerie van LNV, 01/06/10     http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=115348
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #449 Gepost op: 3 juni 2010, 10:47:36
Meer meldingen Q-koorts

http://www.nu.nl/algemeen/2261328/meer-meldingen-q-koorts.html

Uitgegeven: 3 juni 2010 10:03
Laatst gewijzigd: 3 juni 2010 10:28

AMSTERDAM - De afgelopen week zijn 22 nieuwe gevallen van Q-koorts bij het RIVM gemeld. Dat zijn er meer dan in de afgelopen twee weken, toen bleef het aantal nieuwe gevallen per week onder de veertien.
 Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde eerder al dat de cijfers een vertekend beeld kunnen geven omdat sommige cijfers met vertraging binnenkomen.

Dit jaar kregen tot nu toe 243 mensen Q-koorts. Over heel vorig jaar hadden ruim 2300 mensen Q-koorts.

Om de ziekte in te dammen zijn tienduizenden geiten geruimd. Dit jaar zijn vier mensen aan de gevolgen van Q-koorts overleden, ze kampten al met andere problemen.
Samen sterk in de hulpverlening!