Begeleiding van IC patiënten tijdens transport Micu of ambulance

Auteur Topic: Begeleiding van IC patiënten tijdens transport Micu of ambulance  (gelezen 36445 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #90 Gepost op: 2 februari 2013, 01:08:00
Ik zou zeggen, laat een van onze blauwe vrienden dat apparaat besturen, die werken toch 24/7, en een paar man opleiden tot micu chauffeur kost niet zoveel.  ;D Kunnen ze mooi met prio 1 richting stalling en vandaar uit door naar het ziekenhuis.  ;)

Inderdaad, en kan de ambu mooi als ''first fire responder'' uitrukken voor een klein brandje cq ramp in wording, grote poederblusser van 2x 6 kg op de ambu en gaan met die banaan..... oeps laten de beleidsmakers dat maar niet horen.... :-X ;)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #91 Gepost op: 2 februari 2013, 10:50:18
Afgezien van de enorme zorgkosten die de zorg ons in Nederland kost mogen we van geluk spreken dat we in Nederland wonen. De  beschikbare zorg en de kwaliteit die hier te krijgen is, is niet makkelijk terug te vinden in landen die wat verder liggen.
Zo keren er heel wat expats terug uit het buitenland als ze serieus iets gaan mankeren, en dat is dan echt niet voor de wat matige  Nederlandse ziekenhuisvoeding.

Dat klopt daarom reis ik regelmatig naar Egypte omdat daar de kennis en middelen niet aanwezig zijn. Het is inderdaad absurd dat wij in Nederland de luxe hebben om te mogen vinden dat een premature baby miljoenen mag kosten (desnoods meerdere operaties door kinderhartchirurgen om ernstige aangeboren hartafwijkingen op te lossen en later nog neurochirurgen + forum van specialisten om aangeboren schedelmisvormingen te corrigeren, enz, enz) terwijl in landen (bijv. midden oosten) een baby sterft door een open ductus. Voor mij is een baby gewoon een baby, ongeacht de kleur of religie, ongeacht waar toevallig het wiegje staat op deze aardbol.

Daarbij begin je je bericht met de woorden afgezien van de enorme zorgkosten, besef je wel het gebruik van het bijvoegelijke naamwoord "enorme"? De zorg in Nederland is helemaal niet meer zo geweldig. Een aantal nieuwe technieken worden in Nederland helemaal niet meer gedaan, terwijl ze bij onze buren gewoon standaard zijn. De zorgkosten en eigen bijdrage gaan onderhand een heel groot probleem worden. Niet voor de mensen met een prima inkomen. Wel voor de mensen die het financieel al zwaar hebben, ik ben al bang dat er mensen zorg beginnen te mijden omdat ze geen 350 euro hebben.

Dan spreek ik nog niet over gezinnen waar meerdere familieleden een eigen risico hebben. De problemen in de zorg zijn enorm, we zijn in dit land helemaal niet bij machte om het op te lossen. Hooguit komt er wat gebral over de inkomens van specialisten. Ik durf te beweren dat als vanaf morgen alle specialisten gratis gaan werken het Nederlandse probleem in de zorg niet is opgelost, sterker nog ik denk dat het probleem alleen maar groter zal worden.

Om terug te komen op het onderwerp van deze discussie, de MICU in Nederland is er niet gekomen om brandwondenslachtoffers over te brengen naar een brandwondencentrum of een IC patient uit de dorpskliniek te vervoeren naar de IC van een academisch centrum.

De behoefte is ontstaan achter het bureau, het had te maken met het verplicht beschikbaar hebben van een vrije IC plek in de aangewezen traumacentra. De MICU is het aangewezen transportmiddel om de IC zorg te continueren tijdens het transport. Alle nobele extra taken zijn secundair omdat we de MICU toch hebben. Het was kwaliteitsverbetering geweest als we het daarom hadden ingevoerd, we hebben het ingevoerd uit pure armoede.

Ik ben arts en blijf het stuitend vinden dat er mensen op de IC worden opgenomen waarbij er eventueel kan besloten worden dat de "beste" IC patient vervoert moet gaan worden.


helm

  • Gast
Reactie #92 Gepost op: 2 februari 2013, 11:00:02


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #94 Gepost op: 3 februari 2013, 10:38:15
Leuk om te zien wat voor slingerbochten dit topic maakt. We bespreken de MICU en de zorg daaromheen in zijn breedste vorm en toch blijven we de hoofdlijn volgen.

Ik denk dat we qua chauffeur in principe in elke beroepsgroep kunnen zoeken die met blauwe lampen op het dak mág werken én dat ook regelmatig doet om bekwaam te blijven. Deze mensen weten wat ze doen en zijn allemaal in staat om wat extra vaardigheden aangeleerd te krijgen. En laat dat dan iemand zijn die tijdens de wachturen andere taken kan uitvoeren waarbij hij plots zijn werk kan laten vallen en op de MICU stapt. Dan is iedereen blij. We hebben een bezuiniging en de chauffeur hoeft zich niet te vervelen.

Dan over de MICU en de inzet daarvan: Ik denk dat de MICU's in Nederland vele overbodige ritten maken. Het betreffen vaak ritten waarbij de complexiteit niet heel spannend hoog ligt. In principe is elke een beetje ruime ambulance geschikt voor dit soort transporten, alleen heeft de MICU net iets meer voorzieningen die het vervoer handig en dus mogelijk ook wat veiliger maken. Het is en blijft een verschrikking om een IC patiënt met beademing en meer dan drie pompjes en dan ook nog een paar IV / IA lijnen op en standaard brancard zonder extra voorzieningen te hijsen, met alle risico's van dien.

Maar moet daar een MICU voor bestaan? Ja, wel voor de dusdanig complexe patiënten die echt niet in een standaard ambulance kunnen. De overige kunnen met een door een simpele lasser in elkaar gezet opbouwframe op de brancard in een standaard ambulance geschoven worden.

Hoe vaak gebeurd het niet dat de MICU een te lange aanrijtijd heeft voor dit soort patiënten? Zeker in de uithoeken van dit kikkerlandje kan dat levens kosten en worden deze patiënten dus gewoon in een standaard ambulance vervoerd.  Prima, niets mis mee.

Qua bemanning is het ook vaak discutabel. Want hoe vaak is het daadwerkelijk nodig dat die arts IN de ambulance / MICU mee rijdt? Ik denk dat het gross van de patiënten die verplaatst wordt prima af is met een combi van een ambulanceverpleegkundige en een IC verpleegkundige. Deze combinatie maakt dat bijna alle handelingen uitgevoerd mogen en kunnen worden. Uiteraard geldt dat niet voor zaken zoals het inbrengen van drains etc. maar veel handelingen mogen door deze twee verpleegkundigen gewoon uitgevoerd worden. (bv intuberen, beademingsconfiguratie aanpassen, evt IV /IA lijnen vervangen, medicatiedoseringen aanpassen etc etc.)
De insturend arts zet voor het transport een kader op papier waarbinnen dit team mag handelen, en voor overige zaken / vragen die niet zijn afgesproken is de arts te bereiken op een 06 nummer.
LPA 7.2 speelt hier al op in. Dit protocol spreekt niet over een ARTS maar over een TER ZAKE DESKUNDIG PERSOON.
En de insturend arts blijft verantwoordelijk tot het moment van overdracht in het ontvangende centrum. Dus als die arts het team van verpleegkundigen bekwaam genoeg acht is er niets aan de hand. Het wordt pas een ander verhaal als de arts hierover twijfelt, of opdrachten geeft aan de verpleegkundigen die zij niet mogen of kunnen uitvoeren.
 
Ik ben het geheel met 024 eens dat de zorg in Nederland op dit moment volledig aan het ontsporen is. Er gaat geld over de balk voor de meest grote onzin, doordat menig ziekenhuis en alle daaromheen functionerende ketenpartners totaal inefficiënt te werk gaan. Ik heb in mijn werk dagelijks te maken met situaties waarvan ik vindt dat de oplossing veel eenvoudiger is dan de weg die op dat moment wordt gekozen.  We zitten vast in bepaalde structuren en de enige manier om dat op te lossen is de volledige zorg in een herorganisatie traject te gieten. En wie gaat daar aan beginnen?
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #95 Gepost op: 3 februari 2013, 11:01:41
De MICU kan 'volwaardige IC zorg' leveren en behoeft daarom altijd de voorkeur bij interklinisch transport van IC patiënten. In een ambulance is niet alleen de ruimte beperkt, maar heb je ook minder mogelijkheden en minder geavanceerde apparatuur.

Je wil je IC zorg zo min mogelijk onderbreken, zowel qua mogelijkheden als qua personeel. Bij overplaatsingen van en naar IC -met ambu of MICU- heeft begeleiding door een intensivist of IC-arts sterk de voorkeur. De zelfstandigheid van IC verpleegkundigen verschilt sterk per ziekenhuis.

De aanrijdtijden van de MICU zijn wel een issue en duidelijk een onderwerp voor verbetering.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #96 Gepost op: 3 februari 2013, 11:35:46
De MICU levert niet altijd volwaardige IC zorg. Het volwaardige zit vooral in het feit dat je IC patient rustig in het bed laat liggen. Het overtillen op de prachtige MICU brancard en een transport is voldoende om het woord volwaardig in de vuilnisbak te gooien.

Een fan stuurde mij een video waardoor ik diep ben gaan nadenken. Ik kan eerlijk gezegd geen reden bedenken waarom men een IC patient vanaf de IC van het UMCG naar het Erasmus moet brengen.

http://www.youtube.com/watch?v=J2L-lbOgp-4

Ik zou het afdoen als een broodje aap verhaal, maar ik zie op de MICU het UMCG logo staan en op het blauwe verkeersbord "erasmus ziekenhuis".


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #97 Gepost op: 3 februari 2013, 11:47:07
Ik ben het geheel met 024 eens dat de zorg in Nederland op dit moment volledig aan het ontsporen is. Er gaat geld over de balk voor de meest grote onzin, doordat menig ziekenhuis en alle daaromheen functionerende ketenpartners totaal inefficiënt te werk gaan. Ik heb in mijn werk dagelijks te maken met situaties waarvan ik vindt dat de oplossing veel eenvoudiger is dan de weg die op dat moment wordt gekozen.  We zitten vast in bepaalde structuren en de enige manier om dat op te lossen is de volledige zorg in een herorganisatie traject te gieten. En wie gaat daar aan beginnen?

Ik heb de veranderingen in de zorg gekoppeld aan mijn voeten. In mijn beginjaren moest ik regelmatig 's avonds mijn voeten goed wassen omdat je de klompen vol bloed had staan, in mijn laatste jaren moest ik mijn voeten extra schrobben omdat ik de schoenen vol zand kreeg omdat ik door een enorme bouwput moest lopen.

Misschien dat mijn voeten een goede indicator zijn waar veel geld blijft.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #98 Gepost op: 3 februari 2013, 11:48:12
De MICU levert niet altijd volwaardige IC zorg. Het volwaardige zit vooral in het feit dat je IC patient rustig in het bed laat liggen. Het overtillen op de prachtige MICU brancard en een transport is voldoende om het woord volwaardig in de vuilnisbak te gooien.
Vandaar de aanhalingstekens ;). Iedere verplaatsing van een IC patiënt brengt risico met zich mee, stabiel of instabiel.

De regelgeving in NL is inderdaad bijzonder en werkt 'onnodige' overplaatsingen in de hand.


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #99 Gepost op: 3 februari 2013, 12:54:57
Ok, een MICU kan geavanceerde apparatuur bij zich hebben, maar om bv over de beademing te spreken:
(naar mijn het enige waar je geavanceerde apparatuur voor nodig hebt, de rest kan met vrijwel alle beschikbare apparatuur zoals Corpuls etc)
Er zijn tegenwoordig prachtige transportbeademingsapparaten die vaak al op een SEH aanwezig zijn. Deze zijn mee te nemen in de ambulance.

Helaas gebeurd dit vaak niet. De zorg wordt afgebouwd, een standaard Bipap is al heel wat en bewakingsapparatuur wordt voor het gemak maar afgekoppeld. Het is dus maar net hoe je het uit voert.

En de IC verpleegkundige: Even een gewaagde uitspraak:
In het dorpsziekenhuis (om maar even met de woorden van 024 te schrijven) lopen zelfstandiger IC verpleegkundigen rond dan in de academie. Dit simpelweg omdat ze vaak op zichzelf zijn aangewezen, niet continu artsen in hun nek hebben hijgen die hun het denken ontnemen en vaak meer bevoegdheden krijgen omdat het simpelweg noodzakelijk is.
En dat zijn nou juist de ziekenhuizen van waaruit de patiënten overgebracht worden naar de academie. Dus kunnen die verpleegkundigen goed mee op zo'n transport. Alle andere overplaatsingen tussen gelijkwaardige IC's zouden zo min mogelijk moeten plaatsvinden. Zijn de schaarse MICU's ook meer beschikbaar!

Ik ben dan ook voorstander van minder IC's. Elders loopt hier een topic dat Nederland met de helft aan SEH's zou afkunnen, misschien geldt dat ook wel voor IC's.
Gewoon enkele goede IC's verspreid over het land zodat we niet een patiënt hoeven over te plaatsen omdat hij op een Level 1 IC ligt en jammerlijk twee dagen langer beademd moet worden dan gepland. En dan alle mogelijke zorg beschikbaar op die IC's. Kortom: zet in Nederland 12 goede ziekenhuizen neer, met goede SEH's en goede IC's en laat daar alles gebeuren. En aan elke goede IC een MICU gekoppeld die de patiënten gaan ophalen uit de schaafwondencentra die dicht bij de burger zijn. In die schaafwondencentra kunnen dan geplande operaties met laag risico plaats vinden, alles wat een beetje risicovol wordt gaat naar één van de 12 centra toe.
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.