Afgezien van de enorme zorgkosten die de zorg ons in Nederland kost mogen we van geluk spreken dat we in Nederland wonen. De beschikbare zorg en de kwaliteit die hier te krijgen is, is niet makkelijk terug te vinden in landen die wat verder liggen.
Zo keren er heel wat expats terug uit het buitenland als ze serieus iets gaan mankeren, en dat is dan echt niet voor de wat matige Nederlandse ziekenhuisvoeding.
Dat klopt daarom reis ik regelmatig naar Egypte omdat daar de kennis en middelen niet aanwezig zijn. Het is inderdaad absurd dat wij in Nederland de luxe hebben om te mogen vinden dat een premature baby miljoenen mag kosten (desnoods meerdere operaties door kinderhartchirurgen om ernstige aangeboren hartafwijkingen op te lossen en later nog neurochirurgen + forum van specialisten om aangeboren schedelmisvormingen te corrigeren, enz, enz) terwijl in landen (bijv. midden oosten) een baby sterft door een open ductus. Voor mij is een baby gewoon een baby, ongeacht de kleur of religie, ongeacht waar toevallig het wiegje staat op deze aardbol.
Daarbij begin je je bericht met de woorden afgezien van de enorme zorgkosten, besef je wel het gebruik van het bijvoegelijke naamwoord "enorme"? De zorg in Nederland is helemaal niet meer zo geweldig. Een aantal nieuwe technieken worden in Nederland helemaal niet meer gedaan, terwijl ze bij onze buren gewoon standaard zijn. De zorgkosten en eigen bijdrage gaan onderhand een heel groot probleem worden. Niet voor de mensen met een prima inkomen. Wel voor de mensen die het financieel al zwaar hebben, ik ben al bang dat er mensen zorg beginnen te mijden omdat ze geen 350 euro hebben.
Dan spreek ik nog niet over gezinnen waar meerdere familieleden een eigen risico hebben. De problemen in de zorg zijn enorm, we zijn in dit land helemaal niet bij machte om het op te lossen. Hooguit komt er wat gebral over de inkomens van specialisten. Ik durf te beweren dat als vanaf morgen alle specialisten gratis gaan werken het Nederlandse probleem in de zorg niet is opgelost, sterker nog ik denk dat het probleem alleen maar groter zal worden.
Om terug te komen op het onderwerp van deze discussie, de MICU in Nederland is er niet gekomen om brandwondenslachtoffers over te brengen naar een brandwondencentrum of een IC patient uit de dorpskliniek te vervoeren naar de IC van een academisch centrum.
De behoefte is ontstaan achter het bureau, het had te maken met het verplicht beschikbaar hebben van een vrije IC plek in de aangewezen traumacentra. De MICU is het aangewezen transportmiddel om de IC zorg te continueren tijdens het transport. Alle nobele extra taken zijn secundair omdat we de MICU toch hebben. Het was kwaliteitsverbetering geweest als we het daarom hadden ingevoerd, we hebben het ingevoerd uit pure armoede.
Ik ben arts en blijf het stuitend vinden dat er mensen op de IC worden opgenomen waarbij er eventueel kan besloten worden dat de "beste" IC patient vervoert moet gaan worden.