Even een topic bump. De laatste weken hebben 'wij' (ik + aantal collega fotografen) in Oost Nederland zelf wat initiatief getoond door o.a. een afspraak te maken met voorlichting van politie eenheid Oost Nederland en vandaag was er een mediabijeenkomst georganiseerd in Zwolle door de veiligheidsregio IJsselland.
Kort samengevat zijn de volgende punten uit het overleg gekomen dat wij op 8 mei jl. in Apeldoorn hebben gevoerd:
Gemiste persalarmeringen
We merken dat er met enige regelmaat nog persalarmeringen gemist worden. Reden hiervoor is dat het nog steeds een handmatig proces is en niet elke centralist denkt hier aan. In GMS moet de centralist nog handmatig het persalarm 'versturen' (middels het vinkje), in het nieuwe landelijke meldkamer systeem (NMS als ik het goed heb) zal het persalarm automatisch verstuurd worden, tenzij de centralist deze optie bij een incident uitschakeld. Voordeel: als er géén persalarm verstuurd wordt voor een incident terwijl dat wel zou moeten, is het in de toekomst dus een bewuste handeling in plaats van dat het nu in veel gevallen nog simpelweg wordt vergeten. De release van het nieuwe landelijke meldkamer systeem staat gepland voor ergens dit jaar zo werd ons verteld, maar de exacte datum is afhankelijk van wanneer landelijk gezien alles in een klap over kan. Even afwachten dus...
Persalarmeringen zonder adres / plaats / incidentsoort
Sinds vorig jaar zomer wordt de VOA en TFO in NO-Gelderland en IJsselland via P2000 gepagerd. Sindsdien worden er met enige regelmaat VOA/TFO meldingen verstuurd die tegelijkertijd naar de pers gaan. Heel erg vaak wordt daarbij de benodigde informatie voor de pers vervangen door 'Graag contact OC Apeldoorn' o.i.d. Keer op keer moeten wij het piketnummer bellen om de voorlichter om meer informatie te vragen. Dit is al bij allerlei soorten incidenten gebeurd, niet alleen bij ongevallen maar ook bij schiet- en steekpartijen, overvallen en zelfs bij een moord. Hier gaat men ook naar kijken en ze hopen het zo spoedig mogelijk te verhelpen, maar we zijn inmiddels 2 weken verder en er zijn weer diverse meldingen geweest waar voor de pers in het persalarm geen enkele bruikbare informatie in stond.
Toekomst P2000 persalarmering
Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei en (naar het schijnt) nieuwe regels en wetten voor de politie is het nogal onzeker (zelfs voor voorlichting) wat de toekomst gaat brengen m.b.t. persalarmering via P2000. Op dit moment zijn er geen indicaties dat er snel wat gaat veranderen aan het persalarm, maar geheel uitgesloten is het niet.
Kortere lijntjes tussen pers en politie
Landelijk gezien voert de NVJ samen met vereniging Mediabelangen overleg met de politie, maar vanuit eenheid Oost Nederland en ons (fotografen) is er ook behoefte om op regionaal niveau overleg te voeren. Er ligt een voorstel om elke 2 - 3 maanden samen te komen in Apeldoorn met een duidelijke agenda met items die we kunnen bespreken. Wat ging er mis, wat kan er beter, etc. Het gesprek van 8 mei jl. was constructief, dit willen wij graag regionaal voortzetten.
De bijeenkomst op de Marsweg in Zwolle vanochtend / vanmiddag was vooral vanuit de veiligheidsregio gekomen, zij hebben enkele onderwerpen besproken rondom het thema informatievoorziening (wat gebeurt er allemaal in GRIP situaties, netcentrisch werken etc.). Daarnaast hebben wij informatie gekregen over vakbekwaamheid, het werk van Team Brandonderzoek en 24uurs diensten.
Na het 'officiële' programma hebben wij nog even de kans aangegrepen om wat vragen te stellen. Ook hebben wij geinformeerd of de pilot Persmonitor van veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond bekend was bij IJsselland. Ze gaan daar deze zomer meer studie over doen en wellicht levert dat voor ons in Oost Nederland wat op de komende 1 - 2 jaar. De screenshots die ik van collega's heb ontvangen enkele maanden geleden heb ik ook nog op een groot scherm aan de voorlichters laten zien, ze waren op zich aardig geïnteresseerd. Het ontlast hun natuurlijk ook in belletjes op het moment dat wij als pers toegang krijgen tot (gefilterde) informatie vanuit het kladblok.
Kortom, er zijn wel wat (kleine) ontwikkelingen op regionaal gebied en landelijk zal er m.b.t. het persalarm het komende jaar ook nog wel wat gaan veranderen denk ik.