Uitkomst afstudeeronderzoek endotracheale intubatie

Auteur Topic: Uitkomst afstudeeronderzoek endotracheale intubatie  (gelezen 5268 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #10 Gepost op: 6 maart 2011, 13:50:24
Beste mensen,

Er zijn altijd manieren om de vaardigheden te registeren, al helemaal nu met de ERF. We moeten nu al intubatie registeren vermelden, als je een knop "aantal pogingen" inbouwt dan ben je al op weg. Daarnaast is er ook een rol voor de ziekenhuizen om alles te verifieren en ons van feedback te voorzien. Ik kan zeker tegen (terechte) kritiek en zo zou iedere hulpverlener zich moeten opstellen.

Ik ben het met Martien eens dat er veel meer onderzoek naar dit onderwerp gedaan moet worden.

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


PeterEde

  • AVP / OvD-G
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,240
Reactie #11 Gepost op: 7 maart 2011, 12:12:12
Zeker het Electronisch Rit Formulier, Digitaal Zorg Dossier of welke naam er ook aan gegeven wordt, biedt mogelijkheden voor het verzamelen van cijfers. Indien er een landelijke lijn in komt in wat er (minimaal) ingevuld moet worden, zijn daar goed bruikbare en vergelijkbare cijfers uit te halen. Dit kun je dan ook breder trekken dan alleen het intuberen, maar bijvoorbeeld ook mbt het prikken van een waaknaald. Hieruit zijn vervolgens regionale en landelijke scholingsitems te filtreren.
Mbt het intuberen is er nog een zeer eenvoudig hulpmiddel. De gum elastic bougie. Dit is als het ware een lang stylet, waarmee je na een mislukte intubatiepoging je kansen kunt vergroten. De punt van de bougie steek je in de trachea en over de bougie schuif je de E.T. op.
Voordelen:
- je hebt minder zicht op de trachea nodig
- aangezien de bougie hol is (met de mogelijkheid om een connector te plaatsen) is ventilatie mbv een beademingsballon mogelijk.
- na enig oefenen is er slechts een geringe hoeveelheid extra tijd nodig voor een intubatie.
Binnen de kliniek is dit de tweede stap in het moeilijke luchtweg algoritme.
Link:
- http://www.metrohealthanesthesia.com/edu/airway/gumElasticBougie.htm
en: Gum Elastic Bougie Capitulo MI-VIA

Hierna heb je nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld de fast-track te gebruiken. Dit is een larynxmasker met een bijbehorende E.T. Na het plaatsen van het larynxmasker is de E.T door het lumen van het LMA op te voeren. Door de plaatsing van het LMA schuift de tube als het ware 'vanzelf' de trachea in, waardoor je weer een gezekerde luchtweg hebt.
Dit is de derde stap in het moeilijke luchtweg algoritme.

Tijd is in deze materie een belangrijke factor en 'oefening baart kunst' is dan ook een grote waarheid die geldt voor alle stappen.
Geloof niet alles wat je denkt.