Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 352460 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #160 Gepost op: 22 februari 2013, 10:07:21
Citaat
Patiënten die in kritieke conditie op de intensive care geraken, vertonen een sterke daling van het circulerende actieve schildklierhormoon. Dit door vasten versterkte proces heeft waarschijnlijk een voordelige functie voor het organisme, stellen onderzoekers van de KU Leuven en het AMC

http://www.ntvg.nl/publicatie/onderdrukking-schildklier-bij-ziekte-lijkt-beschermend/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #161 Gepost op: 22 februari 2013, 10:25:30
Hoera! De ING Exellence trofee wordt dit jaar wederom uitgereikt aan de beste zorgmanager van ons land.

Citaat
Genomineerden Zorgmanager van het Jaar

De genomineerden voor de prijs Zorgmanager van het Jaar 2013 zijn Olof Suttorp, bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda, Thea Heeren, bestuursvoorzitter van GGZ Centraal in Amersfoort en Wim Kos, voorzitter van de raad van bestuur van gehandicaptenzorginstelling ASVZ in Sliedrecht.

http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Nieuws/2013/2/Genomineerden-Zorgmanager-en-Talent-van-het-Jaar-1180855W/

Citaat
Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis verdiende over 2010 ruim 12-duizend euro meer dan over 2009. De voorzitter van de Raad van Bestuur zit met ruim 293-duizend euro boven de eigen gestelde beloningscode.
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2011-08-02/top-amphia-tegen-regels-meer-gaan-verdienen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #162 Gepost op: 22 februari 2013, 15:18:01
De Arnhemse uroloog Van Balken waarschuwt de burgers van Nederland omdat de vrije artsenkeuze in het geding komt.

Citaat
Het kan u gezien de ophef nauwelijks ontgaan zijn: de vrije artsenkeuze staat op de tocht. Of netter: de restitutiepolis zou met ingang van januari 2014 geen basispakketpolis meer mogen zijn. Alle basiszorg dient dan als het aan de minister ligt via naturapolissen te worden geregeld, wat betekent dat patiënten alléén kosten vergoed krijgen als hun verzekeraar ook een contract afgesloten heeft met wie die zorg verleende.

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michael-van-Balken/Blogbericht-Michael-van-Balken/128503/Prostitutiepolis.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #163 Gepost op: 25 februari 2013, 10:18:41
Citaat
Tijdens openboektentamens duiken geneeskundestudenten veelvuldig in hun boeken en hebben zij per vraag ongeveer 5 minuten nodig. Dat schrijven Andrie Westerkamp en collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen in Medical Teacher

http://www.ntvg.nl/publicatie/student-zoekt-bijna-alle-tentamenvragen-op/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #164 Gepost op: 25 februari 2013, 10:32:28
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) stelt dat elke onnodige operatie er een teveel is. Het tegengaan van verspilling van zorggelden is een gezamenlijke opdracht voor artsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiënten. Maar het gaat er ook om dat elke patiënt de zorg krijgt die hij nodig heeft, stelt de OMS. De beroepsvereniging herkent zich niet in het beeld dat er jaarlijks tienduizenden onnodige operaties zouden worden uitgevoerd. RTL nieuws berichtte hier afgelopen weekeinde over naar aanleiding van een berekening door zorgverzekeraar CZ op basis van kerncijfers uit 2010.

Europees onderzoek wijst Nederland al jaren aan als het land met de beste gezondheidszorg met de minste artsen en de minste operaties per inwoner. Daarnaast wijst de OMS erop dat er in 2010 bindende afspraken zijn gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid over een budgettaire begrenzing voor de medisch-specialistische zorg. Het is daarom onjuist te stellen dat een volumeprikkel in het bekostigingssysteem leidt tot het doen van zoveel mogelijk operaties.

De OMS benadrukt dat het de medische professional moet zijn die op basis van de richtlijnen van de wetenschappelijke verenigingen de zorgvraag beoordeelt. Dat de zorgverlener hierover verantwoording aflegt aan in de eerste plaats de patiënt is van groot belang. Het idee van CZ om een financiële vergoeding in te stellen voor ‘kijk- en luistertijd’ juicht de OMS toe.

OMS-voorzitter Frank de Grave zet vraagtekens bij de actualiteit van de cijfers van CZ. Tegelijk roept hij CZ en andere zorgverzekeraars op samen met de OMS en de ziekenhuizen de krachten te bundelen bij het maken van een actueel en landelijk overzicht van zogeheten praktijkvariatie tussen verschillende ziekenhuizen.

Scherpe richtlijnen voor artsen dragen bij aan het terugdringen van praktijkvariatie, blijkt uit cijfers van de OMS. Zo is bijvoorbeeld het aantal operaties aan lage rughernia in Nederland verminderd van 11.000 in 2010 naar 9.000 in 2012 na het aanscherpen van de richtlijn. De OMS laat samen met de wetenschappelijke verenigingen doorlopend nieuwe en aangescherpte richtlijnen opstellen. ‘Het zou goed als het vele werk van wetenschappelijke verenigingen voor het maken van richtlijnen wordt ondersteund door zorgverzekeraars’, meent voorzitter De Grave.

http://www.orde.nl


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #165 Gepost op: 25 februari 2013, 16:30:12
Patiënten die ernstige afwijkingen hebben aan hun kransslagaders kunnen beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een openhartoperatie (bypass) is hun kans om te overlijden aan de vaatziekte aanzienlijk kleiner. Ook krijgen patiënten minder vaak een nieuwe vernauwing of een hartinfarct. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het Erasmus MC, dat online is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

In Nederland ondergaan jaarlijks ruim 38.000 mensen een dotterbehandeling. Daarbij wordt de vernauwing in de kransslagaders opgeheven door een ballonnetje in de aderen op te blazen en de aderen eventueel te ‘stutten’ met een stent. Een bypassoperatie is veel ingrijpender dan een dotterbehandeling en wordt daarom veel minder vaak (4500 keer per jaar) gedaan. Welke behandeling de patiënt krijgt, hangt af van de ernst van de verstopping. Maar als de arts twijfelt, zal hij eerder kiezen voor een dotterbehandeling.  Bij een bypassoperatie plaatst de chirurg een stukje ader (uit bijvoorbeeld het been) om één of meerdere vernauwingen in de kransslagader. Het bloed stroomt dan via een nieuwe route.

Een openhartoperatie blijkt de beste optie voor patiënten die ernstige verstoppingen hebben of die vernauwingen hebben op meerdere plekken. ‘’Ze overlijden minder vaak aan een hartinfarct’, zegt Pieter Kappetein, hoogleraar Cardio-thoracale chirurgie in het Erasmus MC. Kappetein onderzocht gedurende vijf jaar 1800 patiënten die uitgebreide vaatafwijkingen hadden en die een operatie of een dotterbehandeling hadden gekregen. Van de patiënten die een operatie hadden ondergaan, overleed 5,3 procent binnen vijf jaar aan een hartinfarct. Bij de mensen die gedotterd waren, was dat 9 procent. Ook hadden de geopereerde patiënten minder vaak nieuwe vernauwingen (zo’n 50% reductie).

Van alle patiënten met ernstige verstoppingen is 70 procent beter af na een operatie. Als de verstoppingen minder ernstig zijn, en op bepaalde plekken zitten  kan dotteren toch een goede optie zijn. Kappetein benadrukt dat dotteren sowieso een goede behandeling blijft voor patiënten die geen uitgebreide of ingewikkelde verstoppingen hebben.

Erasmus MC Persbericht http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2013/4062475/

The Lancet doi: 10.1016/S0140-6736(08)61345-8.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #166 Gepost op: 26 februari 2013, 12:41:44
Een blog geschreven door Arnhemse internist-intensivist Frank Bosch.

Citaat
Citaat
De vraag in de kop wordt vaak gesteld bij een acute opname in het ziekenhuis. Vaak is dat het geval bij een oudere patiënt die al meerdere aandoeningen onder de leden heeft (bijvoorbeeld een gemetastaseerde maligniteit) of opgenomen wordt uit een verpleegtehuis.

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Frank-Bosch/Blogbericht-Frank-Bosch/128588/O-mevrouw-nog-een-laatste-vraag-wilt-u-nog-gereanimeerd-worden.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #167 Gepost op: 27 februari 2013, 10:38:43
Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris opstaan. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University hebben bij twintigduizend personen de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in relatie gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom hoopt op dit onderzoek 1 maart te promoveren aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen die korter dan zes uur slapen gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op hart- en vaatziekten als mensen die zeven uur goed slapen.

De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan negen uur) hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. De groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt heeft een 57% lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs 2/3 minder kans op sterfte hieraan. Dit in vergelijking met personen die hoogstens één van deze leefstijlfactoren navolgen. Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.

Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van een omvangrijke dataset (het MORGEN-project van het RIVM) waarvoor gegevens bij 20.000 personen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht zijn verzameld over eetgewoonten, leefstijl en risicofactoren. Ook werd geregistreerd of zij in de tien tot vijftien jaar na de start van het onderzoek aan hart- of vaatziekten leden of overleden.

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Korte_en_slechte_slaper_heeft_hogere_kans_op_hart_en_vaatziekten


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #168 Gepost op: 27 februari 2013, 15:39:13
Citaat
Floris Italianer, die in mei aantreedt als de nieuwe directeur van de Hartstichting, kreeg eind 2010 bij zijn vorige werkgever een afkoopsom van bijna 1 ton. Dat blijkt uit de lijst met beloningen in de semipublieke sector uit dat jaar.

Italianer trad in de zomer van 2009 in dienst als bestuurder van DBC Onderhoud, een organisatie die is belast met de ontwikkeling van het financieringssysteem van de diagnose behandelcombinaties (dbc’s) in de zorg. Anderhalf jaar later, in oktober 2010, maakte de organisatie bekend dat Italianer en zijn medebestuurder Anna van Poucke opstapten als gevolg van een verschil van inzicht met de raad van toezicht. Wat de precieze achtergrond van hun vertrek was, werd nooit openbaar.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/128675/directeur-hartstichting-kreeg-eerder-afkoopsom.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #169 Gepost op: 28 februari 2013, 08:45:16
Petitie voor verpleegkundige in bestuur VUmc

Interim-bestuursvoorzitter Fred Plukker van het VUmc heeft een petitie met ruim 700 handtekeningen gekregen, bedoeld om een verpleegkundige in de raad van bestuur benoemd te krijgen. Dit meldt Nursing op basis van berichtgeving in het personeelsblad Tracer.

De handtekeningactie is een initiatief van transferverpleegkundige Hans Peltenburg. Toen hij in december vorig jaar tijdens een personeelsbijeenkomst pleitte voor een bestuurder met een verpleegkundige achtergrond, liet de voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman weten dat hij dan maar met handtekeningen moest komen. In totaal hebben 704 mensen de petitie ondertekend.

lees verder

Bron: Skipr http://www.skipr.nl/actueel/id13896-petitie-voor-verpleegkundige-in-bestuur-vumc-.html