Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 352387 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #470 Gepost op: 28 oktober 2013, 07:59:18
Doorbraak fundamenteel hartfalen-onderzoek

HartfalenWetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben een belangrijk, fundamenteel proces in het hart van mensen met vergevorderd hartfalen aangetoond, waardoor een beter begrip van het ontstaan van deze ziekte een feit is. Al eerder werden sporadisch genen gezien in deze harten die een rol spelen bij de vorming van het hart in een embryo. Prof. dr. Leon de Windt en Dr. Paula da Costa Martins leidden vanuit de UM een internationaal team van onderzoekers, dat aantoonde welk eiwit (transcriptiefactor) verantwoordelijk is voor dit ongewenste proces. De bevinding wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Cell Biology.
Hartfalen is een aandoening met verminderde pompfunctie van het hart. Dit kan ontstaan ten gevolge van een hoge bloeddruk, een hartinfarct, of andere klachten. De behandeling is de afgelopen decennia niet aanzienlijk veranderd of verbeterd. “We begrijpen eigenlijk nog te weinig van wat er precies misgaat in een hart bij hartfalen”, zegt prof. dr. Leon de Windt, hoogleraar Moleculaire Cardiologie, die het onderzoek leidde. “Jaarlijks komen er in Nederland 200.000 nieuwe hartfalenpatiënten bij, en de echte genezing, door middel van een harttransplantatie is maar voor driehonderd mensen weggelegd.” lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #471 Gepost op: 28 oktober 2013, 08:03:53
Kunstalvleesklier stap dichterbij
De kunstmatige alvleesklier is weer een stap dichterbij voor mensen met diabetes type 1. Nederlandse onderzoekers zijn er al eerste ter wereld in geslaagd om het apparaat te verkleinen van kast tot zakformaat. Daarnaast regelt deze kunstalvleesklier volledig automatisch de bloedsuiker, zodat mensen met diabetes niet meer insuline hoeven te spuiten. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #472 Gepost op: 2 november 2013, 20:45:15
Tiener bedenkt nieuwe kankertest

De Amerikaanse Jack Andraka is geen doorsneetiener: „Ik ben 16 jaar oud, zit nog op de middelbare school en ik heb een nieuwe methode ontwikkeld om alvleesklier-, ovarium- en longkanker op te sporen.”

Hoeveel jongeren kunnen zeggen dat ze op hun vijftiende een medische test hebben ontwikkeld die veel beter is dan de huidige standaard? ’t Is dan ook niet verwonderlijk dat Andraka in het afgelopen jaar tal van onderscheidingen en prijzen kreeg voor zijn vinding.

Maar succes komt je niet aanwaaien; het vergt doorzettingsvermogen en inspanning. Dat was bij Jack niet anders. Zijn interesse voor alvleesklierkanker werd gewekt toen een vriend van de familie, iemand die hij als een oom beschouwde, hieraan overleed.

Toen hij zich in de ziekte ging verdiepen, ontdekte hij dat de aandoening vaak pas in een laat stadium wordt vastgesteld. De vijfjaarsoverleving is slecht –minder dan 5 procent– en de vooruitzichten zijn, in tegenstelling tot veel andere vormen van kanker, in de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd.

Alvleesklierkanker kan met een bloedtest worden vastgesteld doordat patiënten een verhoogde waarde hebben van één eiwit, mesotheline. Over de huidige standaard, een Elisatest, is Andraka niet positief. „Probleem is dat hij 800 dollar kost en uiterst onnauwkeurig is: in 30 procent van de gevallen mist hij de kanker. Het is dus eigenlijk een slechte test.”

Tijdens een biologieles krijgt hij zijn idee voor een betere aanpak. Hij schrijft een onderzoeksvoorstel en mailt dat naar 200 onderzoekers. De reacties die hij daarop krijgt, zijn echter teleurstellend. „Ze zeiden dat het niet zou werken, dat het een slecht idee was, dat een 15-jarige zoiets niet kon bedenken. Slechts één hoogleraar van de Johns Hopkins University reageerde: „Ja, dit kan werken, misschien ook niet. Kom in mijn lab en dan zullen we zien of je idee steek houdt.”

Patholoog Anirban Maitra verwacht Jack in de zomer een paar weken te zien en daarna niet meer. Daarmee onderschat hij echter de gedrevenheid van de jongen. Maandenlang werkt hij in het lab – na schooltijd en hele dagen in het weekend.

Zijn inspanningen blijven niet zonder resultaat. „Mijn idee bleek verbazingwekkend goed te werken. De test heeft tot op heden een betrouwbaarheid laten zien van 100 procent. Ook kan hij vroege vormen van alvleesklier-, ovarium- en longkanker opsporen, wanneer iemand nog bijna 100 procent kans heeft op overleving. Daarbij is hij 168 keer sneller en ruim 20.000 keer goedkoper dan, en meer dan 400 keer zo gevoelig als de huidige gouden standaard.”

Voor de test volstaat een druppel bloed van een vingerprik op een strookje papier dat wel wat weg heeft van de strookjes die worden gebruikt voor urinemonsters.

Wat vernieuwend is aan zijn methode, is dat hij nieuwe technieken –koolstofnanobuisjes– combineert met oude – antilichamen die specifiek binden aan één eiwit. „De lange, dunne buisjes liggen in eerste instantie in een grote hoop op het papier. Door er antilichamen aan toe te voegen, krijg je een netwerk dat slechts op één specifiek eiwit reageert”, legt Andraka uit. Waneer dit eiwit, mesotheline bij alvleesklierkanker, in contact komt met het netwerk, zal het aan de antilichamen binden. „Het grotere molecuul dat dan ontstaat, trekt het netwerk van nanobuisjes uiteen. Elektriciteit kan er dan minder goed doorheen stromen.”

Die verandering in weerstand meet de jongen gewoon met de ohmmeter van z’n vader – een apparaat dat voor 50 dollar (zo’n 40 euro) te koop is bij de bouwmarkt. „Aan de weerstandsverandering van de papiersensor kun je aflezen hoeveel iemand van het bewuste eiwit in zijn bloed heeft. Op basis van de gemeten waarde kun je dan zeggen: deze persoon heeft alvleesklierkanker en deze niet.”

Andraka denkt dat deze manier van diagnostiek in de komende decennia de standaard zal worden binnen de geneeskunde. „Ik verwacht dat over tien jaar elke huisarts deze tests uitvoert. Het mooie van mijn sensor is zijn veelzijdigheid.” Afhankelijk van het gekoppelde antilichaam, kan hij alvleesklier-, ovarium- en longkanker opsporen of hiv, griepvirussen en signaaleiwitten voor hartaandoeningen.



Tiener ontwikkelt revolutionaire kankertest
Tiener ontwikkelt revolutionaire kankertestIn zijn vrije tijd stapt de 15-jarige scholier Jack Andraka graag in zijn kajak of kijkt hij naar de Amerikaanse televisieserie Glee.
Maar het liefste doet hij onderzoek in één van de meest gerenommeerde laboratoria op het gebied van onderzoek naar kanker.
Andraka heeft een test ontwikkeld waarmee alvleesklierkanker 168 keer sneller kan worden opgespoord. De test is bovendien 26.000 keer goedkoper dan de gouden standaard in het onderzoeksveld.
Hij heeft inmiddels een aanvraag voor een patent ingediend en zet zijn onderzoek voort aan de Johns Hopkins-universiteit in de Amerikaanse stad Baltimore.
Hij heeft zijn test ontwikkeld door gebruik te maken van Google. Hij kwam met het idee toen hij ‘aan het chillen was tijdens biologie’.
De tiener uit Maryland sleepte met zijn creatie in mei de Intel International Science and Engineering Fair in de wacht waar 75.000 dollar prijzengeld mee was gemoeid. Hij gebruikte enkel zoekmachines en wetenschappelijke studies voor de ontwikkeling van zijn test.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #473 Gepost op: 22 november 2013, 12:14:14
Griepepidemie langstdurende van afgelopen 25 jaar

Gepubliceerd: 22 november 2013 11:30
Laatste update:  22 november 2013 11:42

De griepepidemie die in Nederland tussen 2012 en 2013 heerste, is de langstdurende in de afgelopen 25 jaar.

Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag in zijn jaarrapportage Surveillance respiratoire infectieziekten 2012 bekend.
De epidemie hield achttien weken aan.
Tussen 2012 en 2012 circuleerden vier verschillende griepvirussen. Twee soorten influenzavirussen type A en twee soorten influenzavirussen type B.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #474 Gepost op: 26 november 2013, 10:44:12
Hartstilstand kondigt zich vaak van te voren aan
Een plotselinge hartstilstand is minder acuut dan gedacht. In meer dan de helft van de gevallen krijgen mannelijke patiënten in de weken ervoor signalen die wijzen op het naderende onheil. Pijn op de borst is het belangrijkste waarschuwingssignaal.
Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse onderzoekers dat zij presenteerden tijdens het jaarlijkse congres van de American Heart Association. De onderzoekers bestudeerden symptomen en gezondheidsgeschiedenis van 567 mannen tussen de 35 en 65 jaar oud in de Amerikaanse stad Portland die tussen 2001 en 2012 buiten het ziekenhuis een hartstilstand hadden. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #475 Gepost op: 28 november 2013, 10:14:57
Acute zorg bij beroert kan verbeteren door ketenzorg
Patiënten met een beroerte hebben een grotere kans om thrombolyse te krijgen in een regio waar de zorg voor deze patiënten is gecentraliseerd. Het aantal patiënten dat op tijd, namelijk binnen 4,5 uur na de beroerte, behandeld kan worden met thrombolyse blijkt van 14% naar 22% te stijgen bij centralisatie van de zorg. Een belangrijke oorzaak voor de verbetering ligt in het traject vóór aankomst in het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek van Maarten Lahr van het UMCG. Lahr pleit ervoor de hele keten voor acute zorg bij beroerte - van de eerste verschijnselen en het alarmtelefoontje tot aan het toedienen van medicijnen - te analyseren en te verbeteren. Hij promoveert op 18 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lahr voerde zijn onderzoek in Noord Nederland uit en werkte intensief samen met 14 ziekenhuizen, de ambulancediensten en huisartsenposten die inzicht gaven in hun werkwijze. Hij vergeleek een regio waar de patiënten allemaal naar een centraal ziekenhuis gaan, met een regio waar elke patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat (decentraal model).

Variatie
Jaarlijks worden meer dan 30.000 mensen in Nederland getroffen door een herseninfarct en nog eens 10.000 door een hersenbloeding. Beide aandoeningen vallen onder de term beroerte. Alleen patiënten met een herseninfarct komen in aanmerking voor behandeling met thrombolyse. Volgens Lahr varieert het aantal patiënten dat thrombolyse krijgt in Nederlandse ziekenhuizen van 5 tot 15%. De belangrijkste reden voor lage cijfers is dat patiënten te laat in het ziekenhuis aankomen.

Keten
Lahr vond verschillen tussen beide modellen van acute zorg bij een beroerte. “In het centrale model werden vaker ambulances ingezet. Ook kregen meer patiënten een hoge prioriteit ambulancevervoer”, licht Lahr toe. “In het centrale model was de rijtijd naar het ziekenhuis wel iets langer, maar de zorg in het centrale, gespecialiseerde ziekenhuis was zoveel sneller, dat dit verschil in rijtijd werd gecompenseerd.” Sommige ziekenhuizen in Nederland hebben hun acute zorg heel goed afgestemd met partners in de keten en behalen goede resultaten met de toediening van thrombolyse. Maar dat is niet overal het geval. Volgens Lahr is het dan zeker de moeite waard om te onderzoeken of een centraal organisatiemodel voor acute zorg in die plaatsen vergelijkbare resultaten kan geven als in Noord Nederland.

Diagnose
Voor een patiënt die een beroerte heeft gehad, is tijd een belangrijke factor voor herstel. “Het toedienen van thrombolyse is heel effectief omdat het de bloedprop doet oplossen, maar het moet dan wel toegediend worden binnen 4,5 uur na de eerste verschijnselen van de beroerte”, vertelt Lahr. “Verder moet goed worden gekeken of de beroerte het gevolg is van een bloedstolsel of van een bloeding in de hersenen. Alleen als het om een bloedstolsel gaat, kun je met thrombolyse behandelen.” In het ziekenhuis worden tests gedaan en wordt een CT-scan van de hersenen gemaakt. Dit is essentieel voor het stellen van de juiste diagnose.

Maatschappelijk debat
Het onderzoek van Lahr sluit aan bij het maatschappelijk debat over specialisatie en concentratie van de ziekenhuiszorg. “De acute zorg voor patiënten die een beroerte hebben gehad, is een relevant thema in de discussie over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg. Met dit onderzoek laten we zien dat je de hele keten moet onderzoeken en dat moet relateren aan de uitkomsten van de patiëntenzorg”, licht Lahr toe. “Cijfers uit 2012 tonen dat in heel Nederland gemiddeld 14% van de patiënten met een beroerte thrombolyse krijgt. Ons onderzoek laat zien dat het verbeteren van de hele ketenorganisatie kan leiden tot nog hogere percentages patiënten die deze belangrijke behandeling kunnen krijgen.”

Curriculum Vitae
Maarten Lahr (Groningen, 1981) studeerde Bewegingswetenschappen en Neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de Afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, in het kader van de Graduate School of Medical Sciences. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw en begeleid door prof.dr. E. Buskens, dr. G.J. Luijckx, dr. P.C.A.J. Vroomen en dr. D.J. van der Zee. De titel van het proefschrift is “Organizational models for thrombolysis in acute ischemic stroke: a simulation exemplar.” Lahr is na zijn promotieonderzoek gaan werken als projectmedewerker Healthy Ageing van het UMCG op het thema E-Health.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #476 Gepost op: 30 november 2013, 10:02:59
Oorlogstrauma door explosie illegaal vuurwerk
Dokters zien steeds ernstiger verwondingen die zijn ontstaan door het onverwacht exploderen van illegaal vuurwerk. Het letsel dat dergelijke knallen aanrichten is te vergelijken met oorlogstrauma. Zeker kinderen moeten op de Spoedeisende Hulp dan ook behandeld worden alsof ze een oorlogsslachtoffer zijn.

Dat schrijven chirurgen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vrijdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsen beschrijven de behandeling van een jongetje van 7 jaar dat op straat illegaal vuurwerk vond, dat in zijn hand ontplofte. Het kind miste daardoor niet alleen zijn halve hand, maar bleek ook een darmperforatie te hebben die van buitenaf niet zichtbaar was. Een darmperforatie is dodelijk als die niet snel wordt behandeld.
lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #477 Gepost op: 30 november 2013, 20:08:06
Voor de geïnteresseerden hierbij de link naar het complete verslag inclusief foto's
http://www.ntvg.nl/publicatie/onverwacht-buiktrauma-bij-een-vuurwerkexplosie/volledig


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #478 Gepost op: 23 december 2013, 22:48:09
Rapport verkeersslachtoffers en traumazorg gepubliceerd tijdens World Innovation Summit for Health (WISH)

More must be done to reduce road traffic incidents say world experts at WISH 2013

QATAR: More must be done to reduce burden and trauma caused by road traffic incidents, leading experts said. A new report published at the World Innovation Summit for Health 2013 (WISH) has drawn attention to the global scale of road traffic injuries. While much has been done, over a million people still die each year in traffic incidents, with many more injured.

The Road Traffic Injury (RTI) report, reveals that RTI is the eighth leading cause of death globally, and the leading cause of death for young people aged 15-29 years. The annual global cost of dealing with the consequences of these crashes – including trauma care – runs into billions of dollars.

Professor Adnan A. Hyder, Chair of the Road Traffic Injury Forum at WISH, and director of the Johns Hopkins International Injury Research Unit at Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, said: “Increasing road safety awareness requires participation and dialogue between governments, healthcare providers, and the general public. Countries also need to consider improvements in their cost and delivery of trauma care for road injury accidents.”

The Right Honourable Professor the Lord Darzi of Denham, Executive Chair of WISH and Director of the Institute of Global Health Innovation at Imperial College London added, “Despite the existence of simple and effective innovations in this field, there are still a number of countries who have failed to adopt these relative simple legislative and road safety measures. The forum highlights that by adopting such innovations from around the world can improve road safety and trauma care for people everywhere.”

Road Traffic Injury and Trauma Care: Innovations for Policy (Road Trip)
Report of the Road Traffic Injury and Trauma Care Working Group
Professor Adnan A Hyder with Dr Prasanthi Puvanachandra and Katharine A Allen

Download PDF Report HERE

Watch the WISH Qatar forum session “Road Traffic Injury and Trauma Care” with Hamad General Hospital’s Trauma, Vascular and General Surgery head and senior consultant Dr Hassan al-Thani online. HERE


sylvester1986

  • Gast
Reactie #479 Gepost op: 8 januari 2014, 20:52:23