Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 353068 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

sylvester1986

  • Gast
Reactie #60 Gepost op: 19 juli 2012, 16:45:19
UMCG accepteert geen lichamen meer voor anatomie
Het Universitair Medisch Centrum accepteert geen lichamen meer die gebruikt kunnen worden voor de wetenschap. Dat meldt dagblad de Gelderlander.

Het aanbod van lichamen is zo groot dat op vrijwel alle anatomische instituten een aannamestop geldt. Naast Groningen kunnen de lichamen ook niet meer terecht bij de medische faculteiten van de VU in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. Alleen in Leiden, Maastricht en de Universiteit van Amsterdam is nog een beperkte opname mogelijk.

Om te voorkomen dat de opslag overvol raakt en lichamen niet of slechts beperkt worden gebruikt voor onderzoek en wetenschap is op de rem getrapt.

http://www.oogtv.nl/2012/07/umcg-accepteert-geen-lichamen-meer-voor-anatomie/


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #61 Gepost op: 26 september 2012, 09:09:52
Uitspraak over nut van griepprik

MIDDELBURG -  Maken minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het RIVM zich schuldig aan belangenverstrengeling bij de griepvaccinaties? De rechtbank in Middelburg doet woensdag uitspraak in de zaak die door het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is aangespannen tegen huisarts Hans van der Linde.
 
De arts ageert al jaren tegen de griepprik; hij twijfelt aan het medische nut daarvan. Daarnaast zou RIVM-topman Roel Coutinho zich schuldig maken aan belangenverstrengeling omdat hij als deeltijdhoogleraar samenwerkt met farmaceutische bedrijven.
Het RIVM, Coutinho en de Nederlandse Staat stapten daarop naar de rechter. Ze vinden dat de huisarts de positie van het RIVM ondermijnt, als organisatie die de Nederlandse bevolking in tijden van ziekte-uitbraken en epidemieën moet voorlichten en behandelen.
Van der Linde kreeg veel bijval uit onder meer de medische wereld. Bijna 7000 mensen hebben een petitie via internet ondertekend, waarin werd opgeroepen om het proces af te blazen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12994162/__Uitspraak_over_nut_van_griepprik__.html


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #62 Gepost op: 20 januari 2013, 12:40:32
Blunderchirurgen laten 16 instrumenten zitten

Hannover -

Chirurgen hebben tijdens een prostaatoperatie 16 medische instrumenten laten zitten in het lichaam van een 74-jarige man uit Duitsland.


De man bleef maar ziek na zijn operatie. Toen hij terugging naar het ziekenhuis bleek er van alles in zijn lichaam te zitten dat er niet hoort waaronder naalden, verband, een compres en een stuk van een mondkapje.

De operatie vond in 2009 plaats. De man, Dirk Schroeder, leeft ondertussen niet meer. De familie eist een ton schadevergoeding van het ziekenhuis.

Na zijn operatie tegen prostaatkanker vertelden de artsen Schroeder dat hij nog zeker zes jaar kon leven. Maar toen de thuiszorg de man enkele maanden later verzorgde zag ze tot haar grote schrik een gaasverband uit zijn wond steken. Daarop ging de man opnieuw naar het ziekenhuis om alle instrumenten uit zijn lichaam te laten verwijderen. Daar waren twee operaties voor nodig.

Doordat de kanker terugkwam overleed Schroeder in 2012.

De naam van het ziekenhuis in Hannover is niet naar buiten gebracht.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21233166/__Artsen__vergeten__werktuig__.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #63 Gepost op: 20 januari 2013, 13:23:38
Klein beetje nuance: Op de (vage) zwart/wit foto in de Telegraaf zie ik geen naalden, instrumenten of een mondkapje.

Wel iets wat lijkt op een groot buikgaas wat zeker niet achtergelaten hoort te worden in de buik. Het achterlaten van een gaas is een medische blunder van de chirurg en het team van operatie assistenten, zij moeten gazen tellen.

Het later chirurgisch verwijderen van een achtergebleven gaas is geen kwestie van buik openen en gaas er uit pakken, het zit verkleefd in de buik. Wat je op de foto ziet kan 1 groot buikgaas zijn dat in meerdere stukken uit de buik is gehaald.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #64 Gepost op: 20 januari 2013, 16:33:22
Een kwart eeuw geleden nog dachten artsen, dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel minder voorkwamen dan bij mannen.

http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/Januari/Pages/Vergelijkappelsnietmetperen.aspx


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #65 Gepost op: 23 januari 2013, 15:14:19
Hoofredactionaal artikel in Medisch Contact door hoofdredacteur/huisarts Hans van Santen.

Citaat
Dat veranderingen in de zorg moeilijk tot stand komen, heeft ongetwijfeld ook te maken met de steeds sterker wordende neiging om alles te willen vastleggen in regels en protocollen. De controle daarop wordt vervolgens een apparaat op zich. Dat daagt allemaal niet uit om eens buiten de kaders te denken en kansen te bieden aan ontwikkelingen die niet binnen de regels passen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/hoofdredactionelen-201213/hoofdredactioneel/127035/controledwang.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #66 Gepost op: 24 januari 2013, 12:13:33
Citaat
De laatste jaren groeit de bezorgdheid over mogelijk schadelijke effecten van anesthesie op jonge leeftijd.

De meerwaarde van adenoïdectomie (vertaling 024: amandelen knippen) vanwege recidiverende bovensteluchtweginfecties bij kinderen onder de 3 jaar is niet aangetoond. Hier lijkt het dan ook verstandig op zijn minst terughoudend te zijn met vroeg opereren.

Het argument dat ouders niet ‘nodeloos’ ongerust mogen worden gemaakt, past niet in een moderne arts-patiëntrelatie. Ouders moeten eerlijke informatie krijgen over de te verwachten gezondheidswinst en de risico’s van een procedure.


http://www.ntvg.nl/publicatie/beschadigt-anesthesie-de-hersenontwikkeling-bij-kinderen/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #67 Gepost op: 24 januari 2013, 12:53:32
Citaat
Het aantal longtransplantaties loopt nog steeds behoorlijk achter bij de aanzienlijke wachtlijst. Betrokken specialisten van het UMCG zijn daarom groot voorstander van een nieuw toewijzingssysteem dat aanstaande is. Daarbij telt niet langer de inschrijvingsduur, maar vooral de mate van urgentie.

Een wachtlijst van ruim tweehonderd patiënten bij zeventig transplantaties per jaar vraagt om bezinning over de indicatie en het doel van longtransplantatie én een kritische blik op ons toewijzingssysteem. Dat is tot op heden gestoeld op wachttijd, maar gaat, terecht, gebaseerd worden op urgentie: de ziekste eerst.


http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/127110/toewijzen-donorlongen-wordt-eerlijker.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #68 Gepost op: 25 januari 2013, 10:13:21
Citaat
Eén op de vier patiënten wordt binnen 30 dagen opnieuw in het ziekenhuis opgenomen, na een opname voor hartfalen. Na een opname door een hartinfarct komt één op vijf patiënten binnen een maand terug, na een longontsteking is dat bijna één op de vijf. Dat blijkt uit een onderzoek dat in JAMA is gepubliceerd.

Opmerkelijk was dat patiënten meestal om een andere reden werden opgenomen dan de eerste keer. Na opname voor hartfalen werd men maar in 35 procent van de gevallen opnieuw opgenomen voor hartfalen. Voor longontstekingen was dat maar 22 procent. Maar vooral na een opname door een hartinfarct, kwam men terug met iets anders. Slechts 10 procent van de heropnames was vanwege een hartinfarct. De reden van heropname was in de hele onderzochte groep divers: infecties, bloedingen, nierproblemen, traumata, aritmieën, shock, COPD et cetera.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/127163/kwetsbaar-na-ziekenhuisopname.htm

Diagnoses and Timing of 30-Day Readmissions After Hospitalization for Heart Failure, Acute Myocardial Infarction, or Pneumonia http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1558276#qundefined


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #69 Gepost op: 25 januari 2013, 10:30:24
SEH arts Michel Tebbes van het Deventer Ziekenhuis is de afgelopen tijd druk geweest om met zijn iPhone de websites te bezoeken van Nederlandse ziekenhuizen. De opmerkelijke resultaten zijn samengevat in een blog. Van de 89 bekeken ziekenhuizen beschikken er 8 over een mobiele website.

Citaat
Met mijn iPhone heb ik de websites van de bij Wikipedia bekende Nederlandse ziekenhuizen bezocht. In totaal zijn dat 89 ziekenhuizen of ziekenhuisgroepen. De bezochte ziekenhuizen zijn 53 algemene, 28 Samenwerkende Topklinische (opleidings)ziekenhuizen (STZ) en 8 universitaire ziekenhuizen.

Het lijkt of alle sites door één of twee websitebouwers gemaakt zijn.

Van alle ziekenhuizen zijn er slechts twee die een online afspraak formulier hebben, te weten het Amstelland Ziekenhuis en het VUMC.

Dus een oproep aan alle ziekenhuizen; “4,8 miljoen mensen zijn u aan het zoeken op hun telefoon. Waar bent u?”

http://www.digitalezorggids.nl/blog/ziekenhuiswebsites-niet-mobiel-toegankelijk