Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 353529 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #100 Gepost op: 30 januari 2013, 20:46:21
Zojuist heb ik gehoord dat vanavond in het progamma 'Kleine baby's, grote zorgen' een operatie te zien van een pasgeboren baby met een open ductus. De kinderhartchirurg gaat het operatief sluiten met clipje en hechting. Het betreft een meisje, haar tweelingbroertje is 5 dagen na de geboorte overleden.

Het programma is opgenomen op in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam waar de SBS cameraploeg het personeel volgt op de afdeling verloskunde en neonatolgie.

Het programma begint om 21.30 uur op SBS6

Ductus Arteriosis/Ductus Botalli is een bloedvat dat noodzakelijk is voor de foetus tijdens het leven in de baarmoeder. Het is een bloedvat dat een verbinding vormt tussen de longslagader en lichaamsslagader (aorta). Deze verbinding moet na de geboorte vanzelf sluiten, indien de ductus open blijft kan men met medicatie de sluiting bewerkstelligen, indien dit niet lukt is een operatieve ingreep noodzakelijk.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #101 Gepost op: 30 januari 2013, 23:48:32
Verlamde zoon jaren handmatig beademd

Verlamde zoon jaren handmatig beademd
zoominnl·      
Gepubliceerd op 30 jan 2013
Citaat
Dit echtpaar in China houdt hun verlamde zoon al vijf jaar in leven met een beademingsballon. De man werd in 2006 op weg naar huis frontaal aangereden door een auto en raakte verlamd.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #102 Gepost op: 1 februari 2013, 08:38:42
Kans op nieuw herseninfarct kleiner dan gedacht

Patiënten met een TIA of een matig-ernstig invaliderend herseninfarct en een afgesloten halsslagader, hebben tegenwoordig waarschijnlijk een lager risico op een nieuw herseninfarct dan aangenomen.

Dat stelt concludeert promovenda Suzanne Persoon.
lees verder
Bron: Artsennet.nl http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/127403/Kans-op-nieuw-herseninfarct-kleiner-dan-gedacht.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #103 Gepost op: 1 februari 2013, 09:04:07
Citaat
In het eerste nummer van 2013:

Steenmarters in een basisschool, pup met rabiës via Marokko en Spanje naar Nederland,
tuberculosecontactonderzoek onder immigranten en wat te doen als een MRSA-patiënt per ambulance is vervoerd.

Download: http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Infectieziekten_Bulletin_januari_2013_verschenen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #104 Gepost op: 1 februari 2013, 11:03:17
Citaat
De concept-richtlijn voor bedrijfsartsen om werknemers te stimuleren af te vallen en gezond te leven, lijkt geen stand te houden in een gerandomiseerde trial.Er werden geen significante effecten gevonden op lichaamsgewicht, risicofactoren voor hart- en vaatziekten, of kwaliteit van leven.

http://www.ntvg.nl/publicatie/gezondheidsrichtlijn-bedrijfsartsen-%E2%80%98niet-effectief%E2%80%99/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #105 Gepost op: 1 februari 2013, 11:21:20
Citaat
Kinderen die ernstig ondervoed zijn, hebben behalve bij verrijkte voeding ook baat bij een antibioticakuur. Indi Trehan e.a. deden onderzoek onder ruim 2700 kinderen in Malawi met ernstige, acute ondervoeding en komen tot die conclusie in de NEJM van deze week.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127484/ondervoed-kind-altijd-gebaat-bij-antibiotica.htm

Antibiotics as Part of the Management of Severe Acute Malnutrition http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1202851?query=featured_home#t=articleMethods


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #106 Gepost op: 1 februari 2013, 12:53:13
Het goede nieuws kan niet op vandaag, er is niets mooier dan voor de tweede keer mede-bankeigenaar te worden en te begrijpen waarom TBC behandeling zo lastig is c.q. waarom behandelde patienten gevoelig blijven voor tests. Tevens mogen we wel eens dieper nadenken over gebruik van stamcellen, omdat er zonder dat het de bedoeling is TBC overgedragen kan worden van de ene persoon naar de andere persoon.

Ben benieuwd of de meneer op de foto's nog blijft lachen vandaag, misschien gaat het iets langer dan 10 jaar duren, misschien ook niet omdat het gaat om eigen stamcellen waarbij er desondanks even rekening moet worden gehouden met deze openbaring http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1547353/British-team-use-stem-cells-to-grow-a-heart.html Het nadenken is zeker aan de orde voor iedereen die actief is op terrein van beenmergtransplantaties.

Citaat
Tuberculosebacteriën ontsnappen aan het immuunsysteem door zich schuil te houden in stamcellen. Dat blijkt uit onderzoek van Bikul Das e.a. Zij publiceren hun bevindingen in Science Translational Medicine van 30 januari. Zij deden zowel in vivo-experimenten bij muizen als in vitro-experimenten met menselijke cellen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127455/tbcbacterie-verbergt-zich-in-stamcellen.htm

TUBERCULOSIS
CD271+ Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells May Provide a Niche for Dormant http://stm.sciencemag.org/content/5/170/170ra13.abstract?sid=b3b3e54b-4549-4c83-aaf8-aab716db01a0


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #107 Gepost op: 1 februari 2013, 14:03:41
Het achterhaalde idee om alle medisch specialisten in een dienstverband te dwingen ligt weer op tafel. Naar aanleiding van een forumenquête onder 43 economen kopte NRC van maandag 21 januari dat een gedwongen dienstverband voor vrijgevestigde medisch specialisten de oplossing zou zijn voor behoud van betaalbaarheid van zorg. Het artikel schetst een eenzijdig en onterecht beeld van de vrijgevestigde medisch specialisten als veroorzaker van stijgende zorgkosten.

Achterhaald beeld

De forumenquête en het artikel zijn gebaseerd op het beeld dat de vrijgevestigde medisch specialist een te sterke productieprikkel heeft, daardoor onnodige zorg levert en de zorgkosten opdrijft. Dit beeld is onjuist en achterhaald. Kosten van medisch specialistische zorg worden namelijk al beheerst.
 
Na de overschrijdingen in 2008 en 2009 zijn in 2010 en 2011 tariefkortingen doorgevoerd. Vervolgens zijn de OMS, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid in een convenant voor 2012, 2013 en 2014 het beheersmodel overeengekomen. Hiermee wordt de omzet van vrijgevestigde medisch specialisten vooraf gemaximeerd.
 
Vermeende productieprikkels en overschrijdingen worden door dit beheersmodel voorkomen en de groei van de medisch specialistische zorg is de laatste jaren dan ook afgenomen. Het probleem van de stijgende zorgkosten zit niet in de cure (huisartsen, ziekenhuiszorg), maar vooral in de care (thuiszorg, verpleeghuizen).

Geen oplossing, maar averechts effect

In Nederland werken medisch specialisten in dienstverband naast vrijgevestigde medisch specialisten en dit gemengde systeem werkt goed. We kennen hier relatief weinig verrichtingen per medisch specialist en relatief weinig medisch specialisten per inwoner in vergelijking met andere Europese landen. In Engeland werken alle artsen in dienstverband en daar is het aantal verrichtingen juist hoger. De voorgestelde oplossing van een gedwongen dienstverband draagt niet bij aan het beheersen van de kosten met behoud van de goede kwaliteit van zorg. Een gedwongen overstap naar dienstverband leidt namelijk niet tot nog lagere kosten of betere kostenbeheersing. Sterker nog, het kost 2 miljard euro om de investeringen van de vrijgevestigde medisch specialisten af te kopen.
 
Gedwongen dienstverband is een maatregel met averechts effect. Onafhankelijke onderzoeken voorspellen juist een toename van wachtlijsten en een kostenverhoging. Ook het in opdracht van de minister uitgevoerde onderzoek van de commissie Meurs plaatst kritische kanttekeningen bij een gedwongen overstap naar dienstverband en noemt deze zelfs onhaalbaar en ongewenst.

Integrale bekostiging en ondernemerschap

Partijen zijn overeengekomen dat per 2015 één tarief per behandeling zal gelden voor medisch specialist en ziekenhuis. Deze brengt belangen van de vrijgevestigde medisch specialist en ziekenhuis op één lijn. Ook is afgesproken om in de aanloop naar 2015 te onderzoeken hoe met de vrije keuze voor verschillende vormen van ondernemerschap wordt omgegaan.

De OMS pleit voor behoud van keuzevrijheid tussen dienstverband en vrij beroep zodat in ieder ziekenhuis de meest geschikte werkvorm wordt gekozen. Op basis van het rapport Medisch Specialist 2015 (Hilders) heeft de OMS in november 2012 een discussienota Positionering 2015 gepresenteerd waarin de focus ligt op het creëren van gelijkgerichte belangen tussen ziekenhuis en medisch specialist via participatie door zeggenschap, financiële medeverantwoordelijkheid of mede-eigenaarschap.

Verleg focus

De OMS wil af van de discussie over een gedwongen dienstverband. De curatieve zorg in Nederland staat in internationaal perspectief op een kwalitatief hoog peil, met een hoge gemiddelde productiviteit, een relatief laag aantal medisch specialisten per hoofd van de bevolking en een relatief laag aantal ingrepen (bron: rapport commissie Meurs, 2012). Vergeleken met andere Europese landen zijn de uitgaven aan curatieve zorg in Nederland het laagst (bron: Sirm-onderzoek, 2012). Naar Europese normen hebben we de zorg rondom het ziekenhuisbed dus kwalitatief goed, doelmatig en professioneel georganiseerd. Wachtlijsten zijn er niet, het pakket is breed, eigen bijdragen zijn laag.
 
Laat de artsen zelf kiezen of ze in dienstverband of als vrijgevestigde willen werken, bij beiden staat de kwaliteit van zorg voorop.  
 
Frank de Grave,
Voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten (OMS)

Janko de Jonge, neuroloog,
Voorzitter Kamer Vrij Beroep (OMS)

Leon Winkel, kinderarts,
Voorzitter Kamer Dienstverband (OMS)

http://www.orde.nl/

Als vrijgevestigd beter zou zijn dan dienstverband, waarom geldt dit dan niet voor alle medewerkers in de gezondheidszorg....
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #108 Gepost op: 1 februari 2013, 14:09:48
Als vrijgevestigd beter zou zijn dan dienstverband, waarom geldt dit dan niet voor alle medewerkers in de gezondheidszorg....

Waar staat precies dat vrijgevestigd beter zou zijn?


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #109 Gepost op: 1 februari 2013, 14:21:15
Citaat
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft voor 2013 geen contract gesloten met zorgverzekeraar  Achmea. Het wees het eindbod van Achmea als te laag van de hand.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127511/slotervaart-wijst-contract-achmea-af.htm