GRIP 2 Peloton brand Diergaarde Chemical storage Latexweg - Amsterdam 22-02-2011

Auteur Topic: GRIP 2 Peloton brand Diergaarde Chemical storage Latexweg - Amsterdam 22-02-2011  (gelezen 53684 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
v.d. Laan: 'Communicatie over brand was goed'

Burgemeester Eberhard van der Laan toonde zich dinsdagavond tevreden over de manier waarop de hulpdiensten en de gemeente hebben gereageerd op de brand bij chemiebedrijf Diergaarde.
Video op: http://www.at5.nl/artikelen/57786/v-d-laan-communicatie-over-brand-was-goed
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Brand Westelijk Havengebied Amsterdam

Dinsdag 22 februari brak er brand uit in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Met een windrichting zuidzuidoost, kracht 4, bevond onze regio zich in een klein gedeelte van het effectgebied. Daarom is er besloten om op te schalen naar GRIP 2. Omdat de brand uitbrak in de regio Amsterdam-Amstelland, bevond het brongebied zich niet in onze regio. Hierdoor werd er geen CoPI geactiveerd.

Onduidelijk was wat de samenstelling was van de rook die over de regio trok. Vanuit de VrZW zijn er twee meetploegen ingezet in het effectgebied van onze regio (nabij Assendelft), twee meetploegen in Noord-Holland Noord en is er één meetploeg ingezet in Kennemerland. Er is gemeten op verbrandingsproducten die vrij kunnen komen bij een brand als deze. Daarnaast is er gekeken naar depositie (neerslag) in dit gebied. De deeltjes die zijn gevonden worden nader onderzocht door het RIVM.

Het ROT analyseerde de mogelijke gevolgen van dit incident. Verschillende scenario’s werden uitgewerkt, die afhankelijk van de ontwikkelingen van het incident toegepast kunnen worden.
Vanuit het ROT is tevens de voorlichting aan burgers gecoördineerd.

Bijzonderheden
Bijzonder aan dit incident was de betrokkenheid van vier regio’s, te weten: Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Noord-Holland Noord en onze regio. Dit vergde nauwgezette afstemming waarbij ook het Nationaal Crisiscentrum (NCC) betrokken is geweest. Tevens is de nieuwe manier van netcentrisch werken voor het eerst toegepast. Hierdoor zijn de informatiemanager, de sectiemedewerker informatiemanagement en de plotter ROT al ingezet vóór de implementatiedatum netcentrisch werken van 1 maart. Erik Dangermond, die ingezet werd als plotter ROT, zegt hierover: ‘Omdat het systeem landelijk werkt was het relatief eenvoudig om een goed beeld te schetsen van het incident, ondanks dat er vier veiligheidsregio’s bij betrokken waren.’

Om 22:30 uur is er afgeschaald naar GRIP 0 en is het ROT ontbonden.

De brand
Het vuur woedde in een loods met rubber en latex, grondstoffen voor autobanden. De brand sloeg korte tijd over naar een aanpalende loods waarin cacao lag opgeslagen. De brandweer kon voorkomen dat de cacao zelf in brand sloeg. Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar http://www.amsterdam.nl/algemene_onderdelen/overige/brand-westelijk/ en http://www.zaanstad.nl/algemeen/brand_whg
http://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/veiligheidsregio-zaanstreek-waterland/nieuws/item/?tx_ttnews[tt_news]=163&cHash=ba5c0926add38c348dd4ae4b6b7c4113

Dit was - en is nog steeds - naar mijn ervaring een zeer bijzondere, effectieve interregionale samenwerking. Bijzonder om mee te maken!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Voorlopig geen 'Moerdijk-taferelen' voor IJmond door brand Amsterdam
Redactie - 22 februari 2011Reageer op dit artikel...IJMOND - Behalve stevige rookwolken die urenlang deze kant op waaiden lijkt de IJmond geen directe gevolgen te ondervinden van de grote brand die sinds dinsdag 12.00 uur woedde in het Amsterdamse havengebied bij het bedrijf Diergaarde Chemical Storage.

update 17.10 uur

Volgens politie en brandweer zijn er geen gewonden gevallen en heeft er alleen een stevige brand gewoed in de loods met rubber en latex. Rond 16.30 uur werd er nog volop geblust, al leek de brand aardig onder controle. Hoewel in een naastgelegen loods chemicaliën lagen opgeslagen sloeg de brand niet over, mede omdat dat pand nat werd gehouden.

Dat neemt niet weg dat er volop rook deze kant op is gekomen, rook waarvan de autoriteiten uitgaan dat dat altijd schadelijk is. Daarom geldt ook nog steeds het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Rondom de brand en in de wijde omgeving worden continue metingen gedaan naar de aard een gevaarlijkheid. Op dit moment (17.00 uur) is nog geen nadere informatie beschikbaar over de rook.

Omdat de wind in oost/zuidoostelijke richting waait, begeeft de wolk zich in de richting van de gemeenten Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Westzaan, Assendelft, Krommenie en Uitgeest. De rook gaat nu nog op grote hoogte over de gemeenten. "Als de rook gaat dalen, kunnen er deeltjes op de grond komen. De rook kan irriterend werken op ogen en luchtwegen. Wij raden u aan de deeltjes niet aan te raken", aldus de autoriteiten.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Wel meldde het bedrijf tegenover Radio 1 dat er rond die tijd dakbedekkers aan het werk waren. Vanaf circa 12.15 uur een zwarte grote wolk over Beverwijk en Heemskerk. Door de enige mate van verduistering gaf dat het idee dat er een grote donderbui op komst was. Qua stank of gevaar was er toen nog niets te merken van de 25 km verderop gaande uitslaande brand.

Rond 13 uur werd voor de hulpdiensten de hoogte alarmfase afgekondigd. De grote dikke zwarte paddenstoel van rook die aan het begin van de brand nagenoeg rechtuit de lucht inging, was rond 13.30 uur opgelost, maar een vaal rookspoor trok nog wel over de IJmond, meevoerend op de zuid-oostenwind. Lange tijd waren grote vlammen zichtbaar boven de loodsen, tot een hoogte van 20 tot 30 meter.
http://www.echo.nl/nb-dk/buurt/redactie/1135294/voorlopig.geen.moerdijk.taferelen.voor.ijmond.door.brand.amsterdam/

Van zo'n titel word ik blij - en die titel geldt tot nu toe nog steeds.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
'Bij gevaarlijke Amsterdamse bedrijven zaak niet in orde'
26-02-11   14:56 uur

AMSTERDAM - De brandveiligheid bij de gevaarlijkste Nederlandse bedrijven die werken met giftige of explosieve stoffen, is onvoldoende gewaarborgd. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectiedienst van het ministerie van Vrom.
Experts maken zich grote zorgen. Dinsdag brak bij Diergaarde BV in het Westelijk Havengebied een felle brand uit. Diergaarde staat op de lijst van 416 gevaarlijkste Nederlandse bedrijven.
Bij een bezoek van de brandweer, de Arbeidsinspectie en de gemeentelijke Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) werden bij Diergaarde nog vier overtredingen van de vergunning geconstateerd. Bij die inspecties gaat echter van alles mis, blijkt uit een rapport van het voormalige ministerie van Vrom uit september 2010.
Daarin staat dat slechts 42 procent van de 350 bedrijven die de Vrom-inspectie in 2010 controleerde, een vergunning én een recentelijk goedgekeurd inspectierapport konden overleggen. 'Hieruit volgt dat bij 58 procent de brandveiligheid onvoldoende is gewaarborgd,' schrijft de Inspectie.
"Het is zorgelijk," zegt hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit. "Sommige gemeentes willen het bedrijven niet te moeilijk maken. Die vinden die inspecties maar lastig, en dreigen te verhuizen. Dan ontstaat er een soort 'handhavingsverlof'; er wordt minder gecontroleerd als de bedrijven beloven de zaakjes goed te regelen.  En ja, dan keurt de slager die zijn eigen vlees." Ook andere kenners wijzen op de gevaren van toenemende zelfregulering. Zij vinden dat er al te veel wordt gedoogd, en vrezen dat bedrijven de pakkans gaan berekenen en de boete incalculeren.
Hoogleraar Ben Ale van de TU Delft zegt dat 'ook door bezuinigingen op inspecties meer rampen dreigen.' De provincie Noord Holland, medeverantwoordelijk voor het toezicht op de sector, meldt dat 'in een aantal gevallen de vergunning inderdaad niet volledig actueel is gebleken.  Bij zeven bedrijven worden de vergunningen nu geactualiseerd," zegt een woordvoerder. Dat moet in juli zijn gebeurd. De regio Amsterdam huisvest 21 van de 416 bedrijven die vallen onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen; alleen Rotterdam heeft er meer. (JASPER KARMAN)
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/1852731/2011/02/26/Bij-gevaarlijke-Amsterdamse-bedrijven-zaak-niet-in-orde.dhtml
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
"Rond 13 uur werd voor de hulpdiensten de hoogte alarmfase afgekondigd."

Interessant, vooral omdat de hulpdiensten geen "hoogste alarmfase" kennen. Als hier de GRIP wordt bedoeld, dan wordt de plank helaas mis geslagen. GRIP 1 t/m 4 zijn geen stappen in mate van "ergheid", maar een koppeling van een coördinatieniveau aan een aandachtsgebied. Hoe meer aandachtsgebieden hoe meer niveaus er actief (kunnen) worden.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
"Rond 13 uur werd voor de hulpdiensten de hoogte alarmfase afgekondigd."
Interessant, vooral omdat de hulpdiensten geen "hoogste alarmfase" kennen. Als hier de GRIP wordt bedoeld, dan wordt de plank helaas mis geslagen. GRIP 1 t/m 4 zijn geen stappen in mate van "ergheid", maar een koppeling van een coördinatieniveau aan een aandachtsgebied. Hoe meer aandachtsgebieden hoe meer niveaus er actief (kunnen) worden.

Ik vertaal dit maar als dat er snel fors werd opgeschaald - dat klopt in ieder geval wel.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Ramenlappen mag, groente uit tuintje niet
Gepubliceerd op 25 februari 11, 13:25
Laatst bijgewerkt op 25 februari 11, 13:27

NAUERNA - Ramenlappen mag, maar dan liever wel met handschoenen. Die boodschap verspreiden de gemeenten Amsterdam en Zaanstad over de gevolgen van de brand dinsdag in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.
De eerste resultaten van de metingen en het onderzoek naar de stof en roetdeeltjes van de brand en de luchtkwaliteit zijn bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat er ’nauwelijks concentraties aan stoffen’ zijn gemeten. Welke stoffen dat zouden zijn, wordt overigens niet gemeld.
http://www.almerevandaag.nl/incoming/article6592931.ece/Ramenlappen-mag,-groente-uit-tuintje-niet-
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


7131

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,053
livep2000
01:55:48 27-02-11BRANBR 2 BUITENBRAND OVERIG (+Inc.net: 1+) Diergaarde Chem. Storage LATEXWEG 10 Aanvalsplan 0037 AMSTERDAM (ASD) [ NET01 AST ]
0102998BRW Amsterdam-Amstelland ( Monitorcode )
0100969BRW Amsterdam-Amstelland/Kazerne Teunis ( Lichtkrant )
livep2000
03:04:05 27-02-11BRANBR 2 BUITENBRAND OVERIG (+Inc.net: 1+) Diergaarde Chem. Storage LATEXWEG 10 Aanvalsplan 0037 AMSTERDAM (ASD) [ ALO ]
0102998BRW Amsterdam-Amstelland ( Monitorcode )
0100669BRW Amsterdam-Amstelland/Kazerne Osdorp ( Lichtkrant Kazerne
livep2000
03:49:20 27-02-11BRANBR 2 BUITENBRAND OVERIG (+Inc.net: 1+) Diergaarde Chem. Storage LATEXWEG 10 Aanvalsplan 0037 AMSTERDAM (ASD) [ DVD ]Aflossing
0102998BRW Amsterdam-Amstelland ( Monitorcode )
0102219BRW Amsterdam-Amstelland/Kazerne Duivendrecht ( Lichtkrant )
0102200BRW Amsterdam-Amstelland/Kazerne Duivendrecht ( Groep 1 Spoed )


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
’Opeens fietste ik in de schaduw’
Gepubliceerd op 22 februari 11, 17:51
Laatst bijgewerkt op 22 februari 11, 17:53

ASSENDELFT - Nietsvermoedend fietste postbezorgster Julia van Gelderen over de zonnige Dorpsstraat in het zuidelijke deel van het dorp toen ze even na het middaguur plotseling in de schaduw reed. ,,Ik dacht nog dat het een lekkere zonnige dag zou worden. Zie ik opeens vanuit Amsterdam die pikzwarte wolk overdrijven. Zo raar. Ik heb gehoord dat er brand of zo was aan de overkant van het kanaal.’’  Ze vervolgde haar weg in het bijna uitgestorven zuidelijk deel van Assendelft. Op het eerste gezicht leek het alsof de calamiteit aan de overkant van het kanaal, bij Diergaarde Chemical Storage, nog nauwelijks was doorgedrongen bij de bewoners. Het gebied straalde een bijna serene rust uit. Alsof er niets aan de hand was.
http://www.almerevandaag.nl/incoming/article6541531.ece/%E2%80%99Opeens-fietste-ik-in-de-schaduw%E2%80%99-

Vreemd krantenstukje - net of het niet af is. Maar aan de andere kant zie ik het zo voor me: zo schijnt de zon in een hemel met hier en daar een wolkje, zo is hij ineens weg.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Geplaatst 2011-02-24 om 09:16
Concurrentie verhoogt risico op rampenbrand

Concurrentie onder verzekeraars en de regels omtrent mededinging verhogen de risico’s op ernstige industriële branden. Het is hoog tijd voor meer uniforme normen voor brandpreventie. Dat zegt Richard Oets van Delta Lloyd, een van de verzekeraars van Diergaarde Chemical Storage, waar dinsdag twee loodsen met cacao en rubber afbrandden. Delta Lloyd schat de schade op 8 miljoen euro.  
Verzekeraars en brandexperts zien het aantal grootschalige branden toenemen. Oets: “Tegelijkertijd loopt de standaard voor brandpreventie langzaam terug.” Verzekeringsmaatschappijen mogen in het kader van de mededingingswet geen onderlinge afspraken maken, ook niet over brandpreventie. Iedereen hanteert daardoor z’n eigen normen. “Als wij tegen bedrijven zeggen: geen pallets en banden tegen de gevel, maar een concurrent doet er niet moeilijk over, waar blijf je dan met je preventie?” Cees van Beek van de Vereniging voor Brandweervrijwilligers, ziet dat ook. “Vroeger zeiden verzekeraars tegen klanten die een loopje namen met de veiligheidsvoorschriften: je ligt eruit. Nu zien ze het door de vingers omdat ze anders een klant kwijt zijn.” Oets wijst naar de overheid, die meer normen zou moeten stellen.
Maar juist de overheid trekt zich terug bij het voorschrijven en handhaven van brandveiligheidsregels, zegt Ynso Suurenbroek, lector brandveiligheid aan de Saxion Hogeschool. “Bedrijfshallen worden groter, hebben steeds meer brandstof ‘aan boord’ en zijn haast onbestrijdbaar geworden. Daarnaast zegt de brandweer gemakshalve: de brandveiligheid is een verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf. Terwijl het voorkomen, beperken en bestrijden van brand toch echt een overheidstaak is. Het laten afbranden van bedrijven zou overigens alleen al om de economische schade en de milieuschade wettelijk niet moeten mogen. We weten precies hoeveel fijnstof het wegverkeer produceert en hoeveel slachtoffers dat jaarlijks maakt, maar als op zo’n beetje wekelijkse basis een bedrijfshal in dit land afbrandt weten we hoegenaamd niets en zeggen we dat er geen gevaarlijk stoffen vrijkomen. De hoeveelheid gif die door zo’n brand in Amsterdam vrijkomt, daar kunnen we met z’n allen weer maanden voor in file staan. Na Moerdijk moet nu langzaam het kwartje toch vallen zou ik zeggen.”
http://www.metronieuws.nl/algemeen/concurrentie-verhoogt-risico-op-rampenbrand/SrZkbx!fRMJs5x2yFQI/
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter