Zeker 65 doden door aardbeving Nieuw-Zeeland
Uitgegeven: 22 februari 2011 05:58
Laatst gewijzigd: 22 februari 2011 11:57
CHRISTCHURCH - Door de aardbeving in Nieuw-Zeeland van dinsdag zijn zeker 65 mensen om het leven gekomen. Dat meldde premier John Key. Hij vreest dat het dodental nog zal stijgen.
De aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter heeft vooral de stad Christchurch getroffen. Gebouwen zijn ingestort en op verschillende plekken zijn mensen onder het puin terechtgekomen.
Veel wegen zijn onbegaanbaar geworden. Driekwart van de stad zit zonder elektriciteit. De noodtoestand is uitgeroepen.
Hulpverleners
Reddingswerkers proberen mensen onder het puin vandaan te halen. Uit andere delen van het land worden hulpverleners ingevlogen. Vanuit Australië komt ook een team reddingswerkers.
Ziekenhuizen in de omliggende gebieden maken ruimte voor slachtoffers uit Christchurch. De bloedbank heeft mensen opgeroepen langs te komen om bloed te doneren.
Noodsituatie
Burgemeester Bob Parker heeft de noodsituatie uitgeroepen. Die blijft minstens vijf dagen gelden. Volgens Parker is de schade aan de stad ''immens'' en is hulp uit andere delen van Nieuw-Zeeland noodzakelijk.
Hij sprak van ''een zwarte dag'' in de geschiedenis van Christchurch. De premier van Nieuw-Zeeland John Key is op weg naar het rampgebied.
Christchurch ligt aan de kust van het zuidelijke eiland.
Puin
Door de aardbeving raakten twee bussen bedolven onder vallend puin, waarbij een nog onbekend aantal mensen om het leven kwam. Meerdere gebouwen stortten in, waaronder een kerk in het centrum van de stad. Volgens de priester zouden er nog mensen onder het puin kunnen liggen.
Op diverse plekken brak brand uit, maar door gebrek aan water is blussen volgens de brandweer moeilijk.
Paniek
In het Forsyth Barr-gebouw zitten tientallen mensen op de twaalfde verdieping vast. Alle trappenhuizen zijn ingestort. ''Wij kunnen ook niet het dak bereiken'', zei een van de ingesloten mensen via de telefoon tegen de televisie. Naschokken zorgen telkens weer voor paniek.
In totaal zouden meer dan honderd mensen vastzitten onder het puin. Hulpverleners denken dat in het financiële centrum Pyne Gould dertig werknemers gevangen zitten.
Een vrouw, Anne Vos, heeft vanuit de puinhopen van het pand gebeld met haar mobiele telefoon. ''Ik ben onder mijn bureau gekropen en het plafond stortte er bovenop", aldus de vrouw die nog altijd klem zat onder haar bureau en zei dat ze bloedde.
In het persgebouw Christchurch Press zitten waarschijnlijk vijf mensen vast.
In de stad sprongen op verschillende plekken waterleidingen. Een van de ziekenhuizen in de stad moest deels worden geëvacueerd, maar er kan nog wel worden geopereerd.
Reddingswerkers
De infrastructuur in het getroffen gebied is zwaar beschadigd. Reddingswerkers hebben moeite om mensen in nood te bereiken. De telefoons in het gebied doen het weer, maar het netwerk is overbelast doordat veel mensen proberen elkaar te bereiken.
De burgemeester heeft opgeroepen alleen te bellen in geval van nood en anders te sms'en. In 80 procent van de stad is geen elektriciteit.
Nederlanders
De Nederlandse alarmcentrales hebben tot nu toe berichten gehad van zeven Nederlanders die door de aardbeving gestrand zijn in Christchurch.
De zeven landgenoten zouden op korte termijn verder reizen, maar kunnen dat niet omdat het vliegveld van Christchurch als gevolg van de beving is gesloten. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders gewond geraakt door de aardbeving.
De autoriteiten in de getroffen stad zijn momenteel bezig onderdak te regelen voor mensen die geen huis meer hebben of die niet in hun huis of hotel terechtkunnen. Onder deze mensen bevinden zich veel toeristen, aldus de zegsman.
De bedoeling was in eerste instantie deze duizenden getroffenen samen te brengen in een groot park. Maar dit kan niet door het grondwater dat door de beving in delen van de stad omhoog is gekomen.
Consulaat
Het Nederlandse consulaat in Christchurch is zeer waarschijnlijk beschadigd. Het gebouw ligt in midden in het gebied dat is getroffen. Daarom is het consulaat tot nader bericht gesloten, zo meldt een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Wellington dinsdagochtend.
Het consulaat is telefonisch nog wel bereikbaar, stelt de zegsman. Er is geen personeel gewond geraakt.
Gekkenhuis
Volgens Jaydn Katene, een inwoner van Christchurch, is de situatie erger dan na de zware aardbeving van september vorig jaar. ''We vielen op de grond, alles in het huis viel om, niets bleef staan. Er is veel meer schade dan na de eerste aardbeving, de wegen zijn compleet kapot, rioolwater komt naar boven en er zijn overstromingen. Het is een gekkenhuis'', aldus Katene tegen de lokale media.
De schade aan Christchurch is immens.
Nicholas Hextall, ook een inwoner van Christchurch, deed zijn verhaal tegen persbureau Reuters: ''Er is veel schade, onze tv's zijn kapot gevallen en er zijn grote scheuren in het huis. Bij buren zijn stenen schuttingen ingestort.''
Epicentrum
Het epicentrum van de aardbeving was tien kilometer ten zuiden van de stad, op een diepte van vijf kilometer, om 12.51 uur lokale tijd. Omdat de beving niet al te diep plaats had, is er veel schade. Ook waren veel gebouwen in Christchurch al beschadigd door de vorige aardbeving, waardoor veel panden nu alsnog zijn ingestort.
Na de eerste beving, volgden een aantal naschokken, sommigen met een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter. Christchurch is de tweede stad van Nieuw-Zeeland en ligt aan de kust van het zuidelijke eiland. In de stad wonen meer dan 350.000 mensen.
Bron: Nu.nl