Een sportvisser met motorpech, die zich doelbewust van de Belgische kust naar Nederland liet drijven om zich daar kosteloos te laten helpen, zal van de KNRM de rekening gepresenteerd krijgen wegens misbruik. De KNRM geeft daarmee een signaal, dat kosteloze hulpverlening ook grenzen kent.
Afgelopen vrijdag kreeg de sportvisser 70 kilometer uit de kust van België motorpech en vroeg de kustwacht in Oostende om hulp. Deze bood hulp aan om naar Zeebrugge te worden gesleept. Dit weigerde de visserman, die verder niet in nood verkeerde, omdat hij naar de Roompot in Nederland gesleept wilde worden. Ook de aangeboden betaalde sleepboothulp naar de Roompot door Multraship uit Terneuzen werd afgewezen. De sportvisser gaf vervolgens aan zich op de vloedstroom naar Nederlands zeegebied te laten drijven om daar via de Nederlandse Kustwacht de kosteloze hulp van de KNRM in te roepen om dan alsnog op de gewenste plaats van bestemming te komen. Het kustwachtcentrum kon na hardnekkige weigering van betaalde hulp, niet anders doen dan de procedures volgen en het reddingstation Neeltje Jans alarmeren. De reddingboot met de bemanning is hiervoor enkele uren in touw geweest.
De KNRM, die van de situatie op de hoogte was, beschouwt dit als misbruik en zal voor de sleephulp een tarief van € 2.300,- per uur in rekening brengen. Er wordt aangifte gedaan van misbruik van hulpverleningsdiensten.