Landelijke wegsleepregelingRegelmatig komt het voor dat langs rijkswegen en vluchthavens (motor-) voertuigen worden achtergelaten.
Deze voertuigen kunnen problemen opleveren voor de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer alsmede voor de instandhouding en de bruikbaarheid van de weg en het milieu.
De wegsleepregeling obstakelvrije zone geldt voor onbeheerd achtergelaten personenauto’s in de obstakelvrije zone van de rijkswegen, inclusief caravans en aanhangwagens.
Onder de obstakelvrije zone wordt verstaan:
* bij autosnelwegen: de zone van 10 meter uit de binnenkant van de kantstreep, inclusief de vluchtstrook.
* bij de andere wegen in beheer bij Rijkswaterstaat bedraagt deze zone 6 meter De weggesleepte (motor-) voertuigen zullen naar een veilige locatie worden gebracht, in de meeste gevallen is dit het eigen terrein van de berger. Voor de afhandeling van de weggesleepte (motor-) voertuigen heeft Rijkswaterstaat een Landelijk Afhandelpunt Wegsleepregeling opgericht.
Deze zal contact opnemen met de geregistreerde eigenaar van het betreffende (motor-) voertuig om de eigenaar in de gelegenheid te stellen zijn eigendom op te halen. De eerste drie dagen is dit zonder kosten, daarna worden kosten in rekening gebracht.
De weggesleepte (motor-) voertuigen worden bewaard voor een periode van minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen.
De geregistreerde eigenaar van het (motor-) voertuig ontvangt hiervan schriftelijk bericht.
Voor de administratieve afhandeling van de wegsleepregeling zijn er een aantal documenten die de bergers ondersteunen.
Voor de rest van het verhaal zie:BRON:
http://www.incidentmanagement.nl/index.php?Itemid=129&id=132&option=com_content&task=view