Misschien kan ik hier nog aan toevoegen dat 'large bore catheter" ook kan slaan op de intra-osseuse botnaald, die in het bot wordt geschoten/gedraaid en dit meestal net onder de knie. In oorlogsomstandigheden wordt deze vaak in het sternum geplaatst (vanwege enige intacte plaats op het lichaam achter het borstschild bij militairen).
Laten we maar geen gallicismen gebruiken, het Vaams is er al vol van :-) intra-ossaal zeggen we in Nederland;-)
gelukkig plaatsen we een IO naald niet in het sternum (dat is geen voorkeurplaats maar een laatste mogelijkheid) maar bij voorkeur onder de knie in onderbeen,of in humeruskop of nabij de enkel in onderbeen (dit in volgorde van makkelijk te bepalen ''landmarks'' oftewel fysieke plaatsbepalingspunten...
Overigens doet een jugularis extrena vene het ook erg goed met een CH 12 naald...
Bij het vermoeden van crushletsel (weefselperfusie gecompromitteerd door fysieke beknelling van buitenaf) is het handig om te wachten op het ambulanceteam en evt. het MMT, en in de Belgische situatie op de MUG. Naast zuurstof zijn minimaal 2 veneuze of IO toegangswegen vereist om eventuele hypotensie te corrigeren en pijnbestrijding uit te kunnnen voeren. Niet te snel een patient bevrijden zonder dat men weet wat de consequenties zullen zijn. Natuurlijk zijn afwezige ABC natuurlijk een indicatie om z.s.m. deze veilig te stellen en dan kan een spoedbevrijding zonder medische hulpverlening soms weer wel noodzakelijk zijn. De bijkomende complicaties zullen natuurlijk weinig positieve outcome geven.