Er is om meerdere redenen gekozen voor het gebruik van de RTS in de T3 keten.
Op basis van Primaire triage SIEVE (kun je nog lopen, ja? --> dan T3) worden de T3 en T1/T2 stromen van elkaar gescheiden.
Hierna komen deze T3 slachtoffers onder de zorgen van een Noodhulpteam, met ondersteuning van de Taakverantwoordelijke Secundaire Triage. Daar SIEVE triage een heel grove zeef is, is het verschil tussen de verschillende T3 slachtoffers groot. Daarom volgt de RTS (SORT) triage op de SIEVE, welke specifieker is op vitale functies. Iemand met een AF van >30 ten gevolge van een traumaletsel, kan immers nog rondlopen. Dit wil je z.s.m. signaleren en je wil deze mensen terugleiden naar de zorgprofessional en de hoofdketen T1/T2.
In een T2 opvang locatie zijn maar enkele zorgprofessionals (RAV/MMT/Huisarts) en de Secundaire triage na binnenkomst kan een bottleneck worden in de instroom. Om te voorkomen dat mensen onnodig lang moeten wachten voor Secundaire triage wordt er een prioritering uitgevoerd door de NHT leden bij het station binnenkomst, waarbij middels de ABCDE methodiek een RTS bepaald wordt. Op basis hiervan kunnen zij slachtoffers met een RTS >12 snel onder de aandacht brengen van de Zorgprofessionals en de Taakverantwoordelijke Secundaire triage. De daadwerkelijke triage zal altijd gedaan worden door een Zorgprofessional, echter hebben de NHT leden een signalerende functie.
Er is gekozen om hier RTS voor te gebruiken omdat we daarmee aansluiten op de processen die in NL gebruikt worden voor rampenhulpverlening. We wilden immers geen extra triagemethodieken gaan toevoegen aan de SIEVE-SORT methode die dan wellicht weer niet helemaal aansluiten en ruis veroorzaken in de overdracht en hulpverlening. Dit is met meerdere experts op het gebied van triage en gewondenregistratie in NL besproken en goed bevonden.
Binnen de RTS hebben we 3 maten, Ademfrequentie (AF), Bloeddruk (RR) en de Glasgow Coma Scale (EMV).
Vanuit de Evenementenhulpverlening zijn vrijwilligers al bekend met het bepalen van een AF. Er is bewust gekozen voor een automatische Bloeddrukmeter om meetfouten door onervarenheid met auscultatoire bloeddrukmeting te voorkomen. Er is gedebatteerd over de EMV, daar deze maat voorheen niet gebruikt werd in de hulpverlening door het Rode Kruis, ook SIGMA leden werden niet geacht dit zelfstandig te kunnen beoordelen. Helaas is er weinig evidence betreffende simpelere maten van bewustzijn in relatie tot de EMV, en is er voorlopig gekozen voor het in stand houden van de RTS zoals hij al jaren bestaat. Dit moet mijns inziens goed geevalueerd worden.
We gaan de kwaliteit goed in de gaten houden.
SBAR Wordt gebruikt in de overdracht aan de zorgprofessional, en de R van Recommendation wordt in het NHT gebruikt om aan te geven wat de NHT-er van de Zorgprofessional verwacht, ergo: Ik verwacht dat jij de zorg van mij overneemt. Daar horen in deze setting geen behandelsuggesties bij.
Is het zo wat helderder?