Dus jij vindt het acceptabel dat men in Zuid-Limburg, in de reguliere spoedzorg, bijna dagelijks hulp moet inroepen van de Duitse collega's? In de reguliere spoedzorg, dus ik heb het niet over een eventuele opgeschaalde calamiteit......
Ik vind dit in ieder geval onacceptabel.
Enig idee hoe afhankelijk wij van de Duitse collega's zijn in het geval van een calamiteit?! Om je kapot voor te schamen.
De schoen wringt aan meerdere kanten.
Door de huidige marktwerking in de ambulancezorg speelt geld en budgetering een te overheersende rol, en is kwaliteit en inzetcapaciteit ondergeschikt gemaakt aan het systeem door "ongelukkige" besluitvorming gebaseerd op theoretische modellen en naar eigen hand omgebogen statistische gegevens. Deze situatie is zeker ook van toepassing op elk willekeurige andere geprivatiseerde sector en branche in Nederland.
Om capaciteitsproblemen voor de behandeling van T3 slachtoffers in geval van grote ongevallen, calamiteiten en rampen op te lossen zijn NHT-'s bestaande uit leken eerstehulpverleners bedacht en opgezet. Deze leken eerstehulpverleners doen dit op vrijwillige basis in hun vrije tijd.
Is vrijwillig NHT-er ook niet een min of meer vergelijkbaar concept als bij de vrijwilligers bij brandweer, politie en waterschappen. Het accepteren van vrijwilligers in de ambulancebranche (los van het opleidings niveau en ervaring) is in Nederland kennelijk nog steeds een taboe.
De ambulancebranche en uiteraard onze gehele samenleving mogen blij zijn dat er nog mensen rondlopen met een EHBO diploma om letterlijk en direct de eerstehulp te verlenen voordat de ambulance(s) ter plaatse zijn.
Zuid-Limburg neemt geografisch een interessante positie in. Een strook land tussen twee landen ingeklemd. Dan ben je wel genoodzaakt om bijstands afspraken te maken met je buurlanden. Bijstand uit andere regio's vergt lange aanrijtijden. De andere kant is dat men hier in Nederland een verpleegkuundige op de ambulance kent en medische/ambulance bijstand uit het buitenland een geheel ander karakter heeft.
Hierop voortbordurend, hoe zou de ambulancedienst in Zuid-Limburg georganiseerd/bemenst moeten worden incl. voertuigen en materieel om volledig onafhankelijk en zelfstandig van NHT's en burenhulp van Belgie en Duitsland te kunnen functioneren bij grootschalige incidenten en rampen?
Iemand die daar een
politiek correct en budgetair verantwoorde oplossing voor heeft?