Hoe je dat wel of niet zou moeten regelen weet ik niet. Ik durf ook niet te zeggen hoeveel dokters er überhaupt open staan voor de rampenbestrijding. Maar ik gok dat je (net als bij het NHT) wel zal spreken over huisartsen die voor een groot gebied inzetbaar moeten zijn. Zoals ik al zei, voor elk dorp 4 beschikbare artsen wordt heel moeilijk.
Of het verder nuttig, verantwoord of nodig is bemoei ik mij niet mee.
Het zou kunnen door goede afspraken te maken met o.a. de Landelijke Vereninging van Huisartsen, Ambulancezorg Nederland, Landelijk Netwerk Acute Zorg, ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars.
De huisartsen staan er wel voor open omdat er bij grote rampen veel mensen op eigen gelegenheid naar de huisartsenpost gaan. De huisartsenposten zijn nooit ontworpen om een grote stroom patienten te kunnen afhandelen. De beste oplossing is dus een vooruitgeschoven tijdelijke huisartsenpost op of nabij de rampplek/ongevalslokatie.
In Nederland ga je het nooit redden om alle betrokken partijen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Iedere club voert zijn eigen lobby, behartigt zijn eigen belangen (een aantal heren moet zelfs belangen verstrengelen) en ze moeten ook nog eens het eigen territorium afbakenen.
In Qatar lukt het allemaal wel. De belangrijkste oorzaak is dat de minister van Gezondheid de regie heeft. De huisartsenposten zijn van de overheid (publiek), de ziekenhuizen en traumacentrum zijn van de overheid (publiek) en de ambulancedienst is gewoon een afdeling van het nationale traumacentrum en het nationaal hartziekenhuis.
Alle medisch specialisten, alle huisartsen zijn net als directeuren van de ambulancedienst, logistiek medewerkers van de ziekenhuizen, verpleegkundigen en paramedics gewoon ambtenaar. Iedereen krijgt een (afgesproken) vast loon. Als je in dienst treedt heb je de onderhandelingen over je inkomen al achter de rug. Medisch specialisten en andere hogere officials moeten ook kennis nemen van het visieplan Qatar 2030.
In Qatar gaat het je als chirurg niet zo simpel lukken om (al dan niet collectief) iets af te dwingen of weg te lopen bij overleg omdat het je niet bevalt. De minister heeft bij ons de regie, zij verwacht dat we ons houden aan het visieplan Qatar 2030.