"Japanse overheid laat ons stikken. We zijn hier aan het verhongeren"4.000 ongeborgen radioactieve lijken, arbeiders in Fukushima hebben zelfs geen stralingsmeters
De burgemeester van een stadje in het stralingsgebied rond de centrale van Fukushima heeft een schrijnende oproep gedaan aan "de wereld" voor hulp. Hij voelt zich samen met 20.000 nog overblijvende burgers in de stad verraden door de Japanse overheid. In het gebied zouden nu niet 1.000 maar 4.000 lichamen liggen die niet geborgen kunnen worden wegens te radioactief. En terwijl de straling blijft stijgen, hebben de heldhaftige arbeiders in Fukushima niet eens meters om te zien hoog de radioactiviteit is. Bovendien blijken velen van hen geen vrijwilligers te zijn, maar werden ze gedwongen om in de rampcentrale te gaan helpen.
Terwijl de Japanse overheid volop bezig blijft met zich te verontschuldigen en de nasleep van de megabeving, tsunami en het steeds verergerend nucleaire drama te minimaliseren, komt uit Minamisoma, in de regio Fukushima, een schrijnende oproep van de burgemeester: hij vraagt de internationale gemeenschap in te grijpen, want "de Japanse overheid heeft ons verraden".
Minamisoma ligt op ongeveer 25 kilometer van de rampcentrale. Burgemeester Sakurai zegt dat hij al enkele minuten na de tsunami contact nam met Tokio, maar dat de overheid pas na een week liet weten "dat er niks was om zich zorgen over te maken. De bewoners moeten gewoon zoveel mogelijk binnenblijven."
In Minamisoma wonen normaal 71.000 mensen. Sakurai schat dat ongeveer 50.000 inwoners ondertussen zijn vertrokken. De burgemeester zegt dat hij sinds de aardbevin drie weken geleden nog geen één keer stralingscijfers heeft doorgekregen vanuit officiële bron. "Wij weten hier niks", klaagt Sakurai. "Noch Tepco noch de overheid geven ons informatie. Alles wat we weten komt van een paar journalisten die hier alweer een hele tijd geleden zijn gepasseerd en van wat mensen via de telefoon kunnen vernemen van de buitenwereld."
Verantwoordelijkheid
Sakurai noemt de beslissing van de overheid om zijn zone niet te evacueren dramatisch. Hij vreest dat zijn dorp gaat verhongeren, want door de straling komen er amper noodgoederen toe. Door niet officieel te evacueren, maar door de mensen in die zone wel op te roepen om dat vrijwillig te doen, wendt de overheid de verantwoordelijkheid af. Of, wie naar dorpen als Minamisoma gaat, doet dat op eigen risico.
Waarom verlaten de mensen dan niet gewoon "vrijwillig" de zone? "Omdat ze dat niet kunnen", volgens de burgemeester, ze hebben gewoon geen manier om dat te doen. De burgemeester zegt dat "de buitenwereld er geen idee van heeft hoe groot de verwoesting hier is en hoeveel mijn mensen lijden". En: "Wij worden aan ons lot overgelaten. We are being forced into starvation."
"Ze vertellen ons niks"
De burgemeester zegt ook dat "de buitenwereld moet weten hoe inhumaan de toestand hier is, en hoe groot de onzekerheid waarin wij leven, want ze vertellen ons niks."
Ondertussen blijkt dat het grondwater rond de rampcentrale Fukushima al bijzonder ernstig besmet is: het water in de bodem is daar tot 10.000 keer radioactiever dan normaal. Maar, zegt de overheid, dat vormt geen direct gezondheidsgevaar. Het valt ook niet meer te ontkennen dat radioactiviteit van de drie reactoren in meltdown ook in zee lekt. Het stralingsniveau is daar ondertussen 5.000 keer hoger dan wettelijk toegelaten, alweer een stijging met meer dan 25 procent tegen de metingen van een dag eerder.
Rund besmet
Nog meer aanwijzingen van hoe de straling impact krijgt in de voedselketen, bleek toen besmetting werd vastgesteld van rundvlees in Tenei, op 70 kilometer van de de rampcentrale. De gemeten waarden cesium lagen hoger dan het wettelijke, maar, volgens de Japanse regeringswoordvoerder "absoluut niet schadelijk als je er één of twee keer van eet".
Geen meters voor helden
Ondanks de stijgende straling in Fukushima blijkt dat de meeste van de daar aanwezige arbeiders op geen enkel manier kunnen controleren aan hoeveel radioactiviteit ze worden blootgesteld. Er zijn immers amper meters voorhanden. Tepco beweert dat het 5.000 toestellen en stralingsbadges had, maar "die zijn bijna allemaal verwoest in de ramp".
De stijgende straling zorgt er ook voor dat in een straal van dertig kilometer geen lijken kunnen worden geborgen. Gisteren meldden we dat er daar volgens de politie nog zeker duizend lichamen liggen, in verregaande staat van ontbinding ondertussen, maar veel te radioactief om veilig te kunnen bergen. Niemand wil en mag dat overigens doen.
Vandaag is een ultieme zoekoperatie gestart naar vermisten (lees: niet geborgen lijken), een driedaagse operatie met 18.000 Japanse soldaten én de hulp van 7.000 Amerikaanse militairen. Ze gaan het getroffen gebied uitkammen - behalve de zone dertig kilometer rond de centrale wegens te radioactief (de Amerikanen moeten 80 kilometer wegblijven van hun regering). In de dertig kilometer-zone zijn nog meer dan 4.000 mensen vermist blijkt nu.
Held of Chinese vrijwilliger?
De Duitse tv pakte vanochtend uit met een reportage waaruit blijkt dat de door de Japanse premier geroemde "vrijwillige helden" helemaal niet uit eigen beweging naar Fukushima zijn gegaan. Ze werden daartoe gedwongen getuigen verschillende collega's. (mvl)
01/04/11 07u46
foto's en video op
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1244420/2011/04/01/Japanse-overheid-laat-ons-stikken-We-zijn-hier-aan-het-verhongeren.dhtml