Crisis Japanse kerncentrale verder verergerd
TOKIO - Bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 lijkt zich een grote nucleaire ramp te voltrekken. Uit zeker twee reactoren stijgt stoom of witte rook op, wat vermoedelijk duidt op brand.
Situatie in JapanFotoserie video Het hoge stralingsniveau rond het complex maakt hulpverleners het werken bijna onmogelijk.
Werknemers van Fukushima 1 die koortsachtig proberen een nucleaire catastrofe af te wenden, moesten in de nacht van dinsdag op woensdag zelfs kortstondig worden geëvacueerd wegens een scherpe piek in het stralingsniveau.
Blussen
De autoriteiten zien voorlopig af van het droppen van water boven de beschadigde kerncentrale omdat de radioactieve straling op dit moment te hoog is. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag.
Het was de bedoeling dat een aantal transporthelikopters grote hoeveelheden water over de beschadigde reactoren zou gooien in een poging deze te koelen.
Het complex is moeilijk met brandweerauto's te bereiken door de straling en de enorme ravage die ontploffingen tot dusver hebben aangericht.
Explosie
De situatie in de reactoren 3 en 4 verslechterde dinsdagavond als gevolg van een explosie, die brand veroorzaakte. Het is nog onduidelijk of het vuur inmiddels is gedoofd.
In de reactoren 1 en 2 lijkt de situatie onder controle nu zeewater is gebruikt om te koelen. De precieze schade is evenwel moeilijk vast te stellen.
Radioactief materiaal
De Japanse autoriteiten vrezen dat de brand in reactor 3 het beschermende omhulsel dat straling en radioactieve stoffen moet tegenhouden, heeft beschadigd. Mogelijk kan radioactief materiaal zich daardoor buiten de reactor verspreiden.
In drinkwater in de buurt van de kerncentrale is al radioactief materiaal ontdekt.
Niet alleen de reactoren zelf leveren gevaar op, maar ook opslagplaatsen voor gebruikte splijtstofstaven. Die worden eveneens gekoeld met water, maar dat is door de hitte verdampt.
Kettingreactie
Daardoor kan een nieuwe kettingreactie ontstaan waarbij veel hitte en straling vrijkomt. Om dat te voorkomen overweegt de eigenaar van de kerncentrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco, boorzuur aan het bluswater toe te voegen.
Dit zuur absorbeert neutronen die een nucleaire kettingreactie op gang brengen en wordt om die reden vaker toegevoegd aan het koelwater van kerncentrales.
Bron: Nu.nl