Plakken en knippen en weer een stuk tekst op het forum, …
Ik heb er een paar uurtjes mee gewacht, en ja !!!
Voor een deel werknemers van een industrie-tak die nu weer ter discussie staat, strijden samen met officiele hulpverleners, om te redden wat er te redden valt.
In mijn ogen zijn ze nu hulpverleners geworden, ze zetten zich nu met overgave, en gevaar voor gezondheid en leven in voor een zaak waar in ze zich verantwoordelijk voor voelen en tonen.
Hulpverlening, draagt normaal altijd een mogelijkheid van onzekerheid, chaos, onbekendheid en mogelijk gevaar in zich. Dus terecht wat in onderstaand artikel als titel staat, want hulpverleners zijn soms ( anonieme ) helden.
Bron:
http://nos.nl/artikel/226186-de-anonieme-helden-van-fukushima.htmlDe anonieme helden van Fukushima Toegevoegd: woensdag 16 mrt 2011, 21:12
Het zijn de anonieme helden die met de laatste middelen proberen te redden wat er te redden valt in kerncentrale Fukushima 1. Ongeveer vijftig centralemedewerkers en specialisten blijven op hun plek om een meltdown te voorkomen, in de wetenschap dat het kan resulteren in een ernstige ziekte of zelfs de dood.
Zij moeten zeewater in reactors pompen die al deels zijn weggevaagd of radioactief materiaal lekken, alles om te voorkomen dat er duizenden tonnen radioactieve stoffen de lucht in worden geslingerd. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels uit het risicogebied rond de kerncentrale geëvacueerd.
De groep van vijftig mensen is aangewezen uit een grotere groep van 180 medewerkers die in de centrale werkte. De groep is verkleind vanwege het gevaar. De achtergebleven mensen wordt gevraagd een enorm offer te brengen.
Toegewijd
De centralemedewerkers moeten zich vaak in moeilijk bereikbare en donkere gebieden wagen, bewapend met slechts een zaklamp. Ze lopen continu het risico op brand of waterstofexplosies. Ze ademen door ongemakkelijke gasmaskers en dragen zware zuurstoftanks op hun rug.
"Zij zien het als hun werk", vertelt professor Richard Wakeford van het Dalton Nuclear Institute uit Manchester aan CNN. "Japanners zijn als geen ander toegewijd aan hun plichten. Dit hoort daar zonder meer bij."
Goed voorbereid
De werkers zijn wel goed voorbereid het risicogebied ingegaan. Dat was 25 jaar geleden in Tsjernobyl heel anders. Toen hadden ze geen extra bescherming. "De werkers in Tsjernobyl hadden destijds geen idee dat ze een ontzettend radioactief veld binnenliepen", zegt Wakeford. "Het was chaos, er was geen toezicht en men had geen benul van de risico's."
De werkers bij Fukushima zijn uitgerust met beschermende kleding en ademapparatuur. Ze worden constant gecheckt en werken in teams die elkaar afwisselen om blootstelling aan straling te beperken.
Gezondheidsrisico's
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt een gemiddeld iemand jaarlijks blootgesteld aan 3 millisieverts, bijvoorbeeld door medische middelen. In de centrale in Fukushima bedraagt de radioactiviteit inmiddels 400 millisieverts per uur, wat een groot risico betekent voor de gezondheid. De mensen die nu nog bij de centrale zijn, lopen het risico op leukemie, lymfeklierkanker en schildklierkanker.
Volgens Wakeford is de straling echter niet het grootste probleem voor de werkers: "Als ik hen was, zou ik me meer zorgen maken om de waterstofexplosies, die vormen wat mij betreft een groter risico."
Diepe buiging
TEPCO, stroomproducent en beheerder van de kerncentrale, laat niet veel los over het lot van de achtergebleven werkers en hun werkwijze. Ook wordt niet verteld hoe lang ze worden blootgesteld aan straling. Een paar details zijn wel naar buiten gebracht. Zo zijn er sinds de aardbeving en de tsunami van vrijdag vijf medewerkers overleden en 22 gewond geraakt. Twee mensen worden nog vermist.
Wakeford heeft veel respect voor de offers die de achtergebleven mensen brengen. "Ze zijn heldhaftig, daar is geen twijfel over. Het is jammer dat daar niet meer erkenning voor is. Ik maak een diepe buiging voor hen."