Onbevoegdheid hulpofficier heeft geen gevolgDEN BOSCH - Het vastzetten van een winkeldief door een onbevoegde hulpofficier in maart 2009 is een onherstelbare vormfout, maar blijft zonder gevolgen voor de strafmaat of het recht van het Openbaar Ministerie om in die zaak te vervolgen. Het gerechtshof in Den Bosch concludeerde donderdag dat de verdachte geen nadeel heeft ondervonden van het feit dat de hulpofficier niet over de juiste papieren beschikte.
Als de hulpofficier wel bevoegd was geweest, was de verdachte evengoed in verzekering gesteld, zo redeneert het hof. De winkeldief kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes weken.
Het hof deed donderdag uitspraak in de eerste twee zaken waarbij een onbevoegde hulpofficier was betrokken. In de tweede zaak, waarbij de hulpofficier eveneens de inverzekeringstelling had verricht, werd dezelfde redenering gevolgd. Het hof doet donderdagmiddag ook uitspraak in een geruchtmakende moordzaak waarin de onbevoegde hulpofficier actief was.
Non-actief
Begin deze maand bleek dat de inspecteur van het politiekorps Brabant-Noord in de afgelopen vijf jaar heeft opgetreden als hulpofficier, terwijl hij zijn papieren mogelijk had vervalst. Hij is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek en op non-actief gezet. Volgens het Openbaar Ministerie verrichtte hij als hulpofficier in vijf jaar 1680 ambtshandelingen, zoals inverzekeringstellingen, verlengingen daarvan en invrijheidsstellingen.
Vorige week werd duidelijk dat nog twee onbevoegde hulpofficieren in het arrondissement Den Bosch aan het werk zijn geweest. Hun bevoegdheid was vermoedelijk verlopen door een vergissing. (ANP)
Bron:
http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/480210/2010/04/29/Onbevoegdheid-hulpofficier-heeft-geen-gevolg.dhtml