Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 52792 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 31 maart 2011, 22:07:20
SP: geen afdelingen spoedeisende hulp sluiten

31 maart, spoeddebat - Wie gaat er eigenlijk over de gezondheidszorg? Leijten (SP) is fel tegen het plan van zorgverzekeraar UVIT om 40 afdelingen voor spoedeisende hulp te sluiten. Minister Schippers (Volksgezondheid) zegt dat er geen sprake is van een uitgewerkt plan en dat zij zelf nog komt met een visie op acute zorg.

Volgens Leijten wil zorgverzekeraar UVIT via een aanbesteding 40 afdelingen voor spoedeisende hulp sluiten. Dat brengt naar haar mening de bereikbaarheid van de acute zorg en het bestaansrecht van ziekenhuizen in gevaar. Maar net als D66-woordvoerster Dijkstra vindt minister Schippers het door de SP aangevraagde spoeddebat ontijdig. Het plan is naar hun mening niet concreet genoeg om erover te kunnen debatteren.

Minister Schippers benadrukt dat het de politiek is die over de bereikbaarheid en de kwaliteit van acute zorg gaat, maar ook over de betaalbaarheid en doelmatigheid ervan. Dat zijn alle woordvoerders met haar eens. Mulder (VVD) stelt vast dat er op sommige plaatsen een overcapaciteit aan eerstehulpposten is en dat best eens mag worden nagegaan of er in sommige steden niet te veel van die posten zijn.

40
40 afdelingen voor spoedeisende hulp minder. Dat vindt Voortman (GroenLinks) erg "ruig", maar een kritische blik op aantallen en spreiding kan volgens haar geen kwaad. Bereikbaarheid van de zorg is een groot goed, zegt Leijten, en de overheid moet dat regelen. Dat is Van der Veen (PvdA) met haar eens, maar het kan niet de bedoeling zijn een afdeling voor spoedeisende hulp open te houden om een ziekenhuis overeind te houden.

De Kamer stemt op 5 april over de motie die bij dit spoeddebat is ingediend.
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/spoedeisende_hulp.jsp?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Ik zal niet zeggen dat ik het altijd met de SP eens ben.  ::)
Maar in dit geval zeker wel.  O0




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 1 april 2011, 08:39:45
Concentreren van spoedeisende hulpposten

Wij hebben het Regeerakkoord beoordeeld vanuit het besef dat besparingen, ook in de zorg, noodzakelijk zijn. Daarbij gaan wij ervan uit dat:
- Besparingen niet alleen op korte termijn resultaten moeten opleveren
- Maatregelen gericht zijn op:
  - het garanderen van kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van zorg
  - het oplossen van perverse prikkels in het systeem

Tijdens de lunchbijeenkomst die wij binnenkort in Nieuwspoort organiseren en waar u nog een uitnodiging voor ontvangt, willen wij vanuit deze visie met u stilstaan bij de maatregelen die het Regeerakkoord voor ‘de zorg in petto heeft’.

In het Regeerakkoord wordt o.a. gesproken over het concentreren van topzorg. Dit komt overeen met het advies dat de ambtelijke werkgroep Cure in het kader van de brede heroverwegingen in april deed. In een bijlage hebben wij de paragraaf uit het betreffende rapport toegevoegd. In deze paragraaf is ook het advies tot concentratie van het aantal spoedeisende hulpposten opgenomen.

Wij vragen ons af waarom ook dit advies niet expliciet in het Regeerakkoord is overgenomen.
Besparing met behoud van kwantiteit en verhoging van kwaliteit
Een van de manieren om verantwoord te bezuinigen, zonder verlies van kwaliteit en beschikbaarheid, is volgens de werkgroep Cure het terugbrengen van het aantal SEH’s van honderd naar zestig. Daarbij zou de totale capaciteit van de SEH’s gelijk blijven, terwijl het toch een aanzienlijke besparing zou opleveren. De kwaliteit van de resterende SEH’s zou toenemen doordat het aantal behandelingen per SEH stijgt.

In het belang van de patiënt/ verzekerde staat UVIT achter het voorstel van de werkgroep
UVIT ondersteunt dit idee omdat dit een goede mogelijkheid biedt om, zonder in te boeten op kwaliteit en kwantiteit van zorg, besparingen te realiseren. Hierdoor zouden  bezuinigingen op andere gebieden, zoals een beperking van het verzekerde pakket, (deels) achterwege kunnen blijven. Daarom hebben wij er in een interview met het Financieel Dagblad voor gepleit het voorstel van de werkgroep over te nemen.

Aanbesteding
De werkgroep gaat ervan uit dat de concentratie plaatsvindt op basis van publieke aanbesteding. Over deze wijze van invulling hebben wij onze twijfels en hebben die ook kenbaar gemaakt in het artikel dat op 13 oktober 2010 is gepubliceerd. In plaats van een publieke aanbesteding pleiten wij ervoor om de aanbesteding door de gezamenlijke zorgverzekeraars te laten uitvoeren.

Waarom door de zorgverzekeraars?
Zij kennen de regionale zorgmarkt het beste. Zij zijn op de hoogte van de financiële en kwalitatieve situatie van de zorginstellingen en weten in hoeverre er sprake is van samenwerking met de andere zorgaanbieders in de regio, zoals bijvoorbeeld de huisartsen.

Bovendien hebben de zorgverzekeraars minder last van (lokale) politieke beïnvloeding. Wanneer de overheid de aanbesteding uitvoert, zou daar sprake van kunnen zijn, hetgeen de uitvoering belemmert en wellicht zelfs onmogelijk maakt.

Beschikbaarheid van aanbestedingscriteria een absoluut vereiste
Bij de aanbesteding gaan wij ervan uit dat de normen, zoals aanrijtijden en kwaliteitscriteria, die voor de spoedeisende hulpposten leidend zijn nadrukkelijk niet opgesteld worden door de zorgverzekeraars. Die rol is weggelegd voor de overheid, de belangenorganisaties (patiënten en consumenten), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de (medisch-specialistische) marktpartijen. De zorgverzekeraars toetsen vervolgens bij de aanbesteding of de kandidaat-aanbieders voldoen aan deze criteria en beslissen op basis van doelmatigheid welke kandidaat het meest geschikt is. Daarbij gaat het om een combinatie van kwaliteit, toegankelijkheid en kosten.

De beschikbaarheid van betreffende normen en robuuste onomstreden kwaliteitscriteria zijn een absoluut vereiste om tot aanbesteding over te kunnen gaan.

Mededigingsaspect
Wij gaan ervan uit dat gezamenlijke aanbesteding door zorgverzekeraars niet indruist tegen de mededingingswetgeving. Het gaat om beschikbaarheidszorg. Die valt onder het A-segment, de zorg waarop zorgverzekeraars niet concurreren, maar die ze inkopen via het representatiemodel: de twee zorgverzekeraars met het grootste marktaandeel in een regio doen de zorginkoop namens alle verzekeraars. Dat is een model dat door NMa en NZa is goedgekeurd.
http://www.uvit.nl/over-uvit/pages/concentrerenvanspoedeisendehulpposten.aspx


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #2 Gepost op: 1 april 2011, 11:31:48
Als dit er door zou komen ben ik erg benieuwd of de blijvende SEH-afdelingen gaan uitbreiden qua opvang. Als ik soms hoor van de ACH of pleeg van de ambu hoe druk het is op de SEH in Asd.
Volgens mij als ik goed heb geteld hebben we in Asd 6 SEH-afd(AMC, VU, OLVG, BovenIJ, Slotervaart, Lucas). Ben dan toch benieuwd of er daar ook afdelingen dicht gaan.

We gaan het beleven, ik persoonlijk zo het een slecht plan vinden.


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #3 Gepost op: 3 april 2011, 14:29:32
Ik vind het, onder voorwaarden geen slecht plan. Het is natuurlijk ook heel regio gebonden....

In Haaglanden kunnen (en gaan er waarschijnlijk) er best 2 spoedeisende hulpafdelingen (van de 7) dicht. Zeker vanuit het oogpunt van de ambulance gezien.
Het zijn SEH's met weinig mogelijkheden en waarvan we zeggen, dan maar even iets langer doorrijden.

En zelfs bij het sluiten van deze twee SEH's hebben de inwoners daarom heen binnen tien autominuten alsnog een andere SEH in de buurt.

Openhouden is geldverslindend.... Dus in dit geval zeker geen slecht idee!
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #4 Gepost op: 4 april 2011, 11:17:58
Spoedeisende hulpverleners zitten in een zinkende reddingboot

Een van de theoretische modellen van de markteconomie is die van de reddingboot. In de reddingboot zitten te veel opvarenden. De sterksten in de reddingboot gooien daarom de zwaksten over boord. Die verdrinken. Daarna  hebben de overlevenden ruimte om te roeien en koers te zetten. Deze oude metafoor kwam bij ondergetekende op in een indringend gesprek na afloop van een ontmoeting op 21 maart met een leidinggevende van een SEH.

Deze leidinggevende voelde zich bedreigd om twee redenen. Ten eerste willen de regering, VWS en zorgverzekeraars sluiting van een aantal SEH’s. Dat zullen dan wel als eerste de kleinsten zijn die overboord gaan. Ten tweede hebben de kleinere ziekenhuizen onvoldoende financiële middelen om 24/7 een dure SEH open te houden. Kort na 21 maart hield ik twee inleidingen. Dat was bij het VUmc op 23-3 en bij een congres over Acute Opname Afdelingen in Mijdrecht op 24-3. Ik presenteerde de reddingbootmetafoor.
Ik  kreeg instemming met het scenario dat ik op basis daarvan schetste voor SEH. Ik sprak de hoop uit dat dit horror scenario niet opgaat. Ik hoop maar dat ziekenhuizen die dicht bij elkaar liggen vreedzaam en gezamenlijk tot concentratie van hun SEH’s kunnen komen. De PPP’s bij mijn inleidingen op 23-3 en 24-3 treft u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’. Tot zover dit bericht. Op 23 september vindt het jaarlijkse spoedzorgcongres plaats op de Universiteit Utrecht. Ook dan komt de genoemde concentratie van SEH’s en de zinkende reddingboot aan de orde. Noteer alvast de datum.

Guus Schrijvers

zie ook
http://www.juliuscentrum.nl/Julius/Portals/4/UploadFiles/Discussienotitie%20acute%20zorg%202015%20VWS.ppt#256,1,VWS-Discussienotitie  Acute zorg 2015: commentaar van een wetenschapper

http://www.medicalfacts.nl/2011/04/04/spoedeisende-hulpverleners-zitten-in-een-zinkende-reddingboot/


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Piles

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,157
Reactie #6 Gepost op: 24 april 2011, 23:26:44
http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html

 :-X :-X
Als je alleen naar de eis kijkt zal het wel kloppen (binnen 45 minuten bij een SEH). Zo groot is Nederland niet :P
Wordt er vervolgens ook gekeken naar de capaciteit, want die 47 posten zullen niet voldoen met de huidige capaciteit. Daar lees ik niks over.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #7 Gepost op: 25 april 2011, 00:00:27
http://www.nu.nl/binnenland/2500107/helft-spoedeisende-hulp-volstaat.html


''Het aantal posten voor spoedeisende hulp zou met de helft omlaag kunnen. Als de norm van 45 minuten aanrijtijd wordt gehanteerd, zouden 58 van de 105 posten gesloten kunnen worden. ''

Prima....als we het hier over B-urgenties hebben dan.  ::)


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #8 Gepost op: 25 april 2011, 11:06:09
Dat wil ik wel eens zien, even los van de aanrijtijden. De SEH afdelingen die je dan wel laat bestaan moeten behoorlijk groter worden om de toestroom van patienten aan te kunnen. Er zal dan ook wat gedaan moeten worden aan het grote aantal zelfverwijzers, die een behoorlijke druk leggen op de SEH capaciteit.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #9 Gepost op: 25 april 2011, 11:20:38
Dat wil ik wel eens zien, even los van de aanrijtijden. De SEH afdelingen die je dan wel laat bestaan moeten behoorlijk groter worden om de toestroom van patienten aan te kunnen. Er zal dan ook wat gedaan moeten worden aan het grote aantal zelfverwijzers, die een behoorlijke druk leggen op de SEH capaciteit.

Inderdaad, en om maar eens te zwijgen over de orthopeed die een pt. aanraadt naar de SEH te gaan voor het verwijderen van een drukverband op zaterdagavond om 22:00  :'(

Hier hebben ze ook een gecombineerde SEH/HAP wachtkamer. Als het te lang duurt bij de HAP dan schrijven de mensen zich in voor de SEH en de traigeverpleegkundige mag ze niet weigeren. Het clusterhoofd wilt alleen productie zien draaien en zoveel mogelijk patienten binnen laten. Tsja, er is veel werk aan de winkel alvorens wij kunnen overgaan tot het sluiten van de helft van de afdelingen.

Dat neemt niet weg dat er wel een kern van waarheid in zit. Ik vind dat de kwaliteit van geboden zorg heel erg verschilt per ziekenhuis. Ik ben zelf jaren lang SEH pleeg geweest en spreek enigszins uit ervaring.

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon