Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 52072 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #30 Gepost op: 7 september 2011, 08:37:12
Zwijndrecht verliest Spoedeisende Hulp

Het Albert Schweitzerziekenhuis in Zwijndrecht versliest de Spoedeisende Hulp en Intensive Care. Ervoor in de plaats komen de afdelingen Acute Basiszorg en High Care.  [...]

en meer genuanceerder:

Albert Schweitzer ziekenhuis kondigt voor regio strategische keuzes aan

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT -  De directie van het Albert Schweitzer ziekenhuis kondigt strategische keuzes aan voor de ziekenhuizen in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Het raakt ook de gehele zorg voor de Drechtstreeek.

Het ziekenhuis bericht:

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is voornemens om in 2012 belangrijke strategische keuzes door te voeren in de verdeling van de zorg over de ziekenhuislocaties. Doel hiervan is enerzijds de dienstverlening aan de patiënt en de kwaliteit van zorg op een nog hoger peil brengen; anderzijds zo verstandig mogelijk omgaan met geld.

De meest in het oog springende wijzigingen zijn:

het deels verplaatsen van acute zorg van de locatie Zwijndrecht naar Dordwijk
het concentreren van acute verloskunde (bevallingen) op de locatie Dordwijk
het toekennen van profielen/specialisaties aan elke ziekenhuislocatie
het toch langer openhouden van de locatie Amstelwijck
het voorlopig niet uitbreiden in de ‘middenzone’ van het Gezondheidspark Dordrecht

[...]


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #31 Gepost op: 28 september 2011, 09:41:26
'Mes in eerstehulpposten van ziekenhuizen'
AMSTERDAM - Het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen moet fors verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, zegt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in Trouw.
Directeur van ZN Pieter Hasekamp zegt in de krant dat de meeste ziekenhuizen zo'n voorziening hebben en dat er daarom in steden als Den Haag en Amsterdam te veel posten zijn. Hij weet niet hoeveel en welke posten dicht moeten, maar ZN heeft honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.
Hasekamp benadrukt dat de verzekeraars in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. "Dat is een complex proces, want een eerstehulppost is ook de voordeur van een ziekenhuis."

Heel moeilijk
De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst er in de krant op dat het sluiten van spoedeisende hulp 'heel moeilijk' is. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. Bovendien vindt de vereniging het saneringspotje van honderd miljoen aan de magere kant. Het is volgens Van der Starre niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'.
Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.
http://www.nu.nl/gezondheid/2627066/mes-in-eerstehulpposten-van-ziekenhuizen.html


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #32 Gepost op: 28 september 2011, 10:38:28
Ik vind het toch bijzonder dat een koepelorganisatie van Zorgverzekeraars gaat bepalen dat er SEH's dicht moeten, of zie ik iets essentieels over het hoofd?


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #33 Gepost op: 28 september 2011, 11:08:27
Die betaalt, bepaalt  :-\


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #34 Gepost op: 28 september 2011, 11:18:59
Die betaalt, bepaalt  :-\
Oké, maar ik blijf het een bijzonder verhaal vinden. Als ik soms met de ambu bij een incident sta en ik hoor dat ze dan moeten overleggen naar welk ziekenhuis ze moeten omdat alle SEH's vol zitten, snap ik niet dat een zorgverzekeraar gaat zeggen dat we met minder SEH's afkunnen. Echter zal dit wel aan mij liggen als leek.


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #35 Gepost op: 28 september 2011, 13:37:10
Oké, maar ik blijf het een bijzonder verhaal vinden. Als ik soms met de ambu bij een incident sta en ik hoor dat ze dan moeten overleggen naar welk ziekenhuis ze moeten omdat alle SEH's vol zitten, snap ik niet dat een zorgverzekeraar gaat zeggen dat we met minder SEH's afkunnen. Echter zal dit wel aan mij liggen als leek.

Het gaat er meer om om de zorg te concentreren en dus de overblijvende lokaties uit te breiden. Door deze concentratie krijg je een vele malen efficiënter gebeuren met als bonus ook nog eens veel meer ervaring. De witte kant hier op dit forum kent allemaal wel de ziekenhuizen waar zij hun familie niet naartoegebracht wil zien worden buiten kantooruren omdat er dan echt te weinig ervaren krachten rondlopen (zowel verpleegkundig als artsen)

Een SEH betekent niet alleen dat deze 24/7 bemand moet zijn, het houdt ook in dat er 24/7 een OK gedaan moet kunnen worden, dat er 24/7 opname-capaciteit is op een IC, etc, etc.


gignnl

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 964
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #36 Gepost op: 28 september 2011, 14:17:30
Ok maar dat betekent dat er dus in bepaalde regios een uitbreiding van ambulanceparaatheid moet plaatsvinden.Immers de wagen is met de patient vaak langer onderweg en ook niet 1,2,3 weer paraat.


harold1981

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 42
Reactie #37 Gepost op: 28 september 2011, 14:54:11
Met andere woorden, MKA's krijgen het nog drukker met meldingen, maar ambulances zijn langer bezet met een rit, en meer ambulances erbij zal ook niet zo 1, 2, 3 gebeuren, dus aanrijtijden zullen oplopen.
Er mag dan toch zeker wel worden aangenomen dat het wegvallen van een SEH gepaard gaat met de opkomst van alternatieve laagdrempelige zorgverlening, zoals inloopspreekuren, emergency care practitioners en acute thuiszorg?
Ambulanceverpleegkundige


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #38 Gepost op: 28 september 2011, 15:58:18
'ZN vergeet patiënt bij acute zorg'
 
De toegankelijkheid van spoedeisende hulpposten wordt voor patiënten verslechterd als Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haar voornemens doorzet om vanaf volgend jaar spoedeisende hulpposten te sluiten. Dat zegt Menno Gaakeer van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Doelmatigheid lijkt leidend in de discussie, en Gaakeer vraagt zich af of de kwaliteit met de concentratie van zorg wordt verbeterd.

“ZN neemt de sluiting van de posten als standpunt op zich, maar dat kan niet zomaar. Als ziekenhuis heb je ook te maken met patiëntenstromen en volumes. De spoedeisende hulp heeft meer functies dan alleen binnen een korte tijd patiënten helpen. Het is ook een vangnet voor patiënten die elders vandaan komen.”

Gaakeer vraagt zich af hoe het voorstel van ZN zich verhoudt tot de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp voor burgers, een wens van minister Schippers van VWS. “Daar zit een discrepantie.”

Voordeur
Volgens de NVSHA moet de acute zorgvraag niet benaderd worden vanuit zorginstanties zoals ZN dat nu doet. “We moeten zorgen voor één voordeur en één goede triage. Wie zich achter die voordeur bevindt -huisartsen, spoedeisende hulpartsen en tandheelkundigen- dat maakt niet, we moeten dit integraal organiseren vanuit patiëntenperspectief.”

Gaakeer is niet bang dat er minder spoedeisende artsen nodig zijn bij sluiting van posten door de concentratie van zorg. “De patiëntenvolumes zullen niet minder worden. De spoedeisende hulp wordt alleen maar complexer door de vergrijzing.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5460-zn-vergeet-patient-bij-acute-zorg.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #39 Gepost op: 7 november 2011, 09:25:20
Spoedeisende hulpartsen niet geraadpleegd voor RVZ-rapport
 
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) is niet geraadpleegd bij het opstellen van het RVZ-rapport 'Medisch-Specialistische Zorg in 20/20' waarin onder meer wordt voorgesteld het aantal SEH’s in Nederland te halveren.

“Het is jammer dat onze mening niet is gevraagd”, zegt voorzitter Menno Gaakeer van de NVSHA. “Wij denken dat er een goed en haalbaar alternatief is. Het sluiten van SEH’s lijkt nu voornamelijk uit overwegingen van doelmatigheid te gebeuren. In hoeverre hiermee de kwaliteit wordt verbeterd, is maar de vraag. Kwaliteit is immers niet alleen afhankelijk van volumenormen, maar zeker ook van procesfactoren. Hoe richt een ziekenhuis het acute proces in? Kwaliteit vraagt in eerste instantie om kwaliteitsbeleid.”

Crowding
Als het aantal SEH’s verminderd wordt, zullen patiënten er toch nog altijd voor kiezen om naar de grote SEH’s te gaan, zegt Gaakeer. “Veel patiënten hebben dat er gewoon voor over. Ze reizen desnoods 10 kilometer verder, omdat ze weten dat ze dan in een ‘echte’ SEH komen. Dus gaan er heel veel mensen naar toe, met als gevolg crowding, oftewel grote drukte. Mensen moeten dan langer wachten. Het is de vraag of de patiënttevredenheid en de kwaliteit van zorg daarbij gebaat is.”

Volgens Gaakeer is het een alternatief om de huidige SEH’s en huisartsenposten te integreren. “Dat kan door middel van financiële ontschotting. Bovendien moet men het domeindenken loslaten. Zodat voor de patiënt achter één voordeur zorg op maat beschikbaar is, inclusief afspraken met thuiszorg, tandartsen en de GGZ. Voor specifieke vormen van acute zorg, waarbij aantoonbaar kwaliteitswinst behaald kan worden met concentratie, zullen regionale afspraken gemaakt moeten worden, zoals overigens in de traumatologie al gebeurt.”

Kwaliteitscriteria
Gaakeer benadrukt dat de NVSHA niet per definitie tegen het sluiten van SEH’s is. “Maar de huidige argumentatie is onvoldoende gebaseerd op kwaliteitscriteria. Deze moeten immers nog worden ontwikkeld”.

Ondanks de nodige kanttekeningen heeft de NVSHA over het algemeen wel waardering voor het RVZ-rapport. Gaakeer: “We herkennen ons in de grote lijnen van het rapport, de beslissingen die genomen moeten worden in verband met de vergrijzing en de betaalbaarheid. Maar voor de radicale maatregelen zijn er gewoon nog te veel witte vlekken.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5593-spoedeisende-hulpartsen-niet-geraadpleegd-voor-rvz-rapport.html