Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 52510 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #60 Gepost op: 15 februari 2013, 16:40:34
SEH-artsen: spoedzorg ingewikkelder dan ZN stelt
Publicatie    15 februari 2013
Jaargang    2013
Auteur    Sophie Broersen, OMS

SEH-artsen zijn niet enthousiast over het rapport dat Zorgverzekeraars Nederland heeft uitgebracht over de acute zorg in Nederland. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen weten in een brief. ‘De sturing van acute zorg is in werkelijkheid ingewikkelder dan het rapport suggereert.’

lees verder

Bron Medisch Conctact http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/128227/sehartsen-spoedzorg-ingewikkelder-dan-zn-stelt.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #61 Gepost op: 20 februari 2013, 16:32:03
Citaat
NRC: patiënt in dunbevolkt gebied moet na infarct ver reizen voor hulp

Patiënten die in dunbevolkte provincies wonen, zullen na een beroerte zo ver moeten reizen naar de spoedeisende hulp dat ze mogelijk niet op tijd geholpen worden. Deze kritiek uit de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in NRC, op plannen van de zorgverzekeraars om het aantal spoedeisende hulpposten voor ‘complexe zorg’ te verkleinen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de zorgen van de NVN. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.
lees verder
Bron: NRC


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #62 Gepost op: 20 september 2013, 08:35:29
'Eerste hulp moet een specialisatie kiezen'
Ziekenhuizen moeten zich in de nabije toekomst gaan specialiseren in een complexe vorm van spoedzorg. Patiënten met bepaalde aandoeningen zullen verder moeten reizen voor eerste hulp.
Eenvoudigere spoedzorg, zoals bijvoorbeeld een gebroken bot, moeten mensen nog wel aangeboden krijgen bij de dichtstbijzijnde eerste hulp.
Dat maakt de koepel van zorgverzekeraars ZN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisen vrijdag bekend, zo meldt Trouw.
"Op deze manier voorkomen we dat acute patiënten met de ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht waar zij te horen krijgen dat ze toch naar een ander ziekenhuis moeten", aldus verzekeraarsvoorzitter André Rouvoet tegenover de krant.
Hij vervolgt: "Je spaart levens en je spaart tijd. De kans op goede zorg wordt groter."
De ziekenhuiskoepel wil dat ziekenhuizen per regio afspreken welke vorm van specialistische noodhulp zij bieden. Patiënten zouden daarnaast nog vaker terecht moeten kunnen bij de huisarts voor eerste hulp.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #63 Gepost op: 20 september 2013, 08:37:19
NVZ: acute zorg blijft basisvoorziening in ziekenhuis

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars trekken in het belang van de patiënt samen op om het aanbod van acute zorg zo goed mogelijk te organiseren. De concentratie van complexe acute zorg is op veel plaatsen in Nederland al in gang gezet. Zorgverzekeraars Nederland stuurden daar vorig jaar in hun kwaliteitsvisie complexe acute zorg ook op aan. Deze vorm van acute zorg beslaat vijf procent van de totale acute zorg. Uit onderzoek, dat in opdracht van de NVZ is gehouden, blijkt dat de overige spoedeisende zorg tot de basiszorg van elk ziekenhuis behoort.

Dat het grootste deel van de spoedeisende zorg tot de basiszorg van ieder ziekenhuis behoort, wil niet zeggen dat een andere inrichting hiervan niet wenselijk zou kunnen zijn. Daarbij gaat het vooral om de integratie van de Spoedeisende hulp afdeling (SEH) en Huisartsenpost (HAP). De samenwerking tussen HAP en SEH moet verder worden ontwikkeld om bijvoorbeeld zelfverwijzing te beperken. Het doel daarbij is om zorg zowel op de juiste plek als doelmatig te leveren. Een ziekenhuis waar patiënten liggen, zal altijd spoedeisende zorgvoorzieningen nodig hebben.

24/7
Vijf procent is complexe spoedzorg waarbij concentratie de beste oplossing is. Er is hierbij vaak sprake van een zeer spoedeisend en soms levensbedreigend situatie waarbij een 24-uurs bereikbaarheid van de spoedeisende hulppost noodzakelijk is. Het kan zijn dat het op bepaalde ziekenhuislocaties niet noodzakelijk en doelmatig is om deze zorg aan te bieden. Daarover zullen ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar in de regio moeten overleggen. Een ideaalmodel dat geldt voor het hele land is niet te maken.

Ambulancevervoer
Concentratie van complexe acute zorg zal het vervoer van de patiënt naar de juiste locatie met 40 procent vertragen. Als elke seconde telt, is er meer gespecialiseerde ambulancezorg nodig. Acute zorg bij onder meer herseninfarct en hartinfarct moet altijd zo snel mogelijk plaatsvinden.

Nauwe samenwerking
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken nauw samen om goede spoedzorg voor de patiënt te waarborgen. Ziekenhuizen zullen in samenwerking met zorgverzekeraars en collega’s in de regio, onder andere de huisartsen, hun profiel en portfolio bepalen.

Kwaliteitswinst
Schaalvergroting, het afstoten of verplaatsen van complexe spoedeisende zorg en/ of acute zorg vergroot de expertise en levert kwaliteitswinst op. Er zal echter niet of nauwelijks worden bespaard, zo blijkt uit een van de onderzoeken in opdracht van de NVZ.

Whitepaper - Visie van de NVZ op de acute zorg in Nederland
De brede betekenis van acute zorg - Twijnstra Gudde
De kwaliteit van spoedzorg - iBMG
Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp - Ipse


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #64 Gepost op: 20 september 2013, 11:34:33
Citaat van: RAdeR link=msg=1202990 date=1379659039
Whitepaper - Visie van de NVZ op de acute zorg in Nederland
De brede betekenis van acute zorg - Twijnstra Gudde
De kwaliteit van spoedzorg - iBMG
Schaal- en synergie-effecten bij de spoedeisende hulp - Ipse

Als je Albert Heijn vraagt om de helft van het assortiment af te stoten zullen ze ook tot de conclusie komen dat het niet mogelijk is. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zal nooit stellen dat een SEH kan sluiten, zonder SEH ziet een ziekenhuis minstens een halvering van haar inkomsten.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Citaat van: Saanniee link=msg=1122540 date=1359388978
Zorgverleners willen onterechte spoedeisende hulp minderen

UTRECHT - Veel patiënten bezoeken de spoedeisende hulp zonder verwijzingen vaak ten onrechte, stellen zorgeverleners.
Zij hadden de huisarts of de huisartsenpost moeten inschakelen.
...
http://www.nu.nl/gezondheid/3014877/zorgverleners-willen-onterechte-spoedeisende-hulp-minderen.html


Klacht voorspelt ernst van de diagnose op SEH niet

Het beperken van eerstelijnszorg op de SEH wordt door de overheid en zorgverzekeraars regelmatig gezien als een methode om kosten te besparen. De mate waarin SEH’s gebruikt worden voor eerstelijnszorg wordt met name afgemeten uit de complexiteit van de ontslagdiagnose. Omdat patiënten zich echter presenteren met een klacht en niet met een ontslagdiagnose is het maar zeer de vraag of een eerstelijnsdiagnose te voorspellen valt bij presentatie.

Onderzoeksvraag
Wat is het verband tussen de presenterende klacht en de ontslagdiagnose bij patiënten op de SEH?

Hoe werd dit onderzocht?
De onderzoekers analyseerden 34.942 dossiers van patiënten die in 2009 in de Verenigde Staten een SEH bezochten. Als de ontslagdiagnose voldeed aan bepaalde criteria voor eerstelijnszorg, werd achterhaald met welke klacht de patiënt zich op de SEH had gepresenteerd. Vervolgens werd gekeken in hoeverre deze klachten voorkwamen in de totale groep SEH-patiënten.

Belangrijkste resultaten
Slechts 6,3% (95%-BI: 5,8-6,7) van de ontslagdiagnosen voldeed aan de criteria voor eerstelijnszorg. De klachten waarmee deze ‘eerstelijns’-patiënten zich presenteerden bleken echter hetzelfde als de klachten waarmee 88,7% (95%-BI: 88,1-89,4) van alle patiënten op de SEH zich presenteerden. Van deze 88,7% werd 11,1% ‘getriageerd’ als ‘ernstig ziek’, moest 12,5% worden opgenomen en ging 3,4% direct door naar de operatiekamer.

Consequenties voor de praktijk
De ontslagdiagnose kan niet zonder meer gebruikt worden om een uitspraak te doen over het oneigenlijk gebruik van een SEH. Er is blijkbaar zo veel overlap tussen de klachten waarmee ‘eerstelijns’- en ‘tweedelijns’-patiënten zich presenteren op een SEH dat het uitermate complex kan zijn om dit onderscheid al bij presentatie te maken. Deze bevindingen dienen te worden meegenomen in discussies over toegankelijkheid van SEH-zorg en in de besluitvorming over wie (doktersassistenten of SEH-verpleegkundigen) straks de triage gaat uitvoeren op de geïntegreerde SEH-huisartsenposten.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #66 Gepost op: 7 februari 2014, 09:26:02
‘Verdeling spoedzorg is politiek spel’


Dat vermoedt Hans de Jong, bestuurder van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Hij vraagt zich af of inhoudelijke argumenten opwegen tegen 'politieke machinaties'.
Als het regioplan voor de spoedzorg in Limburg werkelijkheid wordt, blijft er van het Sint Jans Gasthuis weinig meer over: de spoedeisende hulp dicht, geen verloskunde meer, ook geen beroertezorg, geen hartdotters en zelfs de operaties van gebroken heupen moeten naar elders. De Jong: 'Dit is slecht voor bewoners van Weert en omgeving. Zij moeten veel verder reizen, ook voor basiszorg. Een gebroken heup, dat is geen complexe spoedzorg, maar een 'routineklus' voor een chirurg. En dat bedoel ik positief.'

Zorgverzekeraars noemen doelmatigheid als reden van concentratie. Echte reden is geld volgens de Jong. Hij mist de berekeningen en wil na een nulmeting graag weten hoeveel de besparing is.
Ook het kwaliteitsaspect wordt gemist. Ervaringen in buitenland zijn niet bruikbaar. Zorginhoudelijke argumenten worden gemist. Zwangere uit Weert moet straks verder reizen terwijl perinatale sterfte in SJG de laagste is in Nederland
voor veel vormen van spoedzorg is de kwaliteit goed en voldoende volgens de normen van wetenschappelijke verenigingen. Het is vanzelfsprekend dat in een klein ziekenhuis geen aortarupturen en multitrauma behandeld worden.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #67 Gepost op: 10 februari 2014, 08:28:24
'Concentratie SEH kan levens kosten'
Het opdoeken van spoedeisende hulp in ziekenhuizen kan mensenlevens kosten. Dat stelt directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegenover Omroep West.  Met zijn kritische opmerking reageert Oomen op conceptplannen voor de herinrichting van de spoedzorg in Zuid-West Nederland. Uit een vorige week uitgelekte versie is naar voren gekomen dat van de negen betrokken ziekenhuizen er drie mogelijk de spoedeisende hulp moeten sluiten. DSW is de enige verzekeraar die tegen de plannen is om spoedopvang te centreren in minder ziekenhuizen. lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
OMS bezorgd over plannen zorgverzekeraars voor de concentratie acute zorg

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) maakt zich grote zorgen over de signalen die zij ontvangt over de wijze waarop de zorgverzekeraars omgaan met de inkoop van acute zorg. Dit kan mogelijk verstrekkende consequenties hebben voor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt. De OMS vreest dat de bestaande samenhang in de acute zorg en vervolgzorg zowel binnen als tussen ziekenhuizen wordt verbroken. Op dit moment ontbreekt enig inzicht over de gevolgen van de huidige onderhandelingen op de patiëntenzorg. De OMS pleit daarom voor een College Acute Zorg.

De spoedeisende hulp in Nederland staat op hoog niveau. Er is op dit moment veel onrust bij de ziekenhuizen en medisch specialisten over de voorgelegde plannen van de zorgverzekeraars. Zo zouden bijvoorbeeld de consequenties voor de kwaliteit van de beroertezorg in Nederland desastreus kunnen zijn. In een recent rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd de acute CVA, beroerte zorg, juist als goed voorbeeld genoemd waarbij de patiënt binnen een uur de juiste behandeling krijgt.

Basis voor de besprekingen die de zorgverzekeraars momenteel voeren in de regio’s vormt de Kwaliteitsvisie Spoedeisende zorg van Zorgverzekeraars Nederland uit februari 2013. In een eerdere reactie hierop pleitte de OMS al voor zorgvuldigheid bij de concentratie van spoedzorg. De OMS drong aan op een meer geïntegreerde visie op spoedzorg in samenhang met de zorg in de rest van het ziekenhuis. En met oog voor de oudere patiënt die met steeds meer aandoeningen tegelijk bij de eerste hulp arriveert.

De OMS is van mening dat acute zorg in regionaal verband door veldpartijen zelf moet worden georganiseerd. Daarbij moeten de samenstelling van de patiëntenpopulatie en de zorgvragen op lokaal en regionaal niveau centraal staan. Bij de concentratie van acute zorg staat toegankelijkheid voor de patiënt en hoge kwaliteit van zorg voorop.

De spoedeisende hulp kan niet zomaar worden losgekoppeld van de rest van het ziekenhuis. De OMS pleit daarom krachtig voor een College Acute Zorg met als opdracht de ontwikkelingen te monitoren en te toetsen. In dit College moeten medisch specialisten, ziekenhuizen, patiënten, zorgverzekeraars en huisartsen zitting hebben. Met als uitgangspunt: iedere patiënt krijgt de juiste zorg op de juiste plek en binnen de juiste tijd.

Zie ook:
    Standpunt Acute Zorg OMS en wetenschappelijke verenigingen
    12 feb 2013: 'OMS en wetenschappelijke verenigingen pleiten voor zorgvuldigheid bij concentratie spoedzorg.'
    Visie NVZ op acute zorg.