‘Verdeling spoedzorg is politiek spel’
Dat vermoedt Hans de Jong, bestuurder van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Hij vraagt zich af of inhoudelijke argumenten opwegen tegen 'politieke machinaties'.
Als het regioplan voor de spoedzorg in Limburg werkelijkheid wordt, blijft er van het Sint Jans Gasthuis weinig meer over: de spoedeisende hulp dicht, geen verloskunde meer, ook geen beroertezorg, geen hartdotters en zelfs de operaties van gebroken heupen moeten naar elders. De Jong: 'Dit is slecht voor bewoners van Weert en omgeving. Zij moeten veel verder reizen, ook voor basiszorg. Een gebroken heup, dat is geen complexe spoedzorg, maar een 'routineklus' voor een chirurg. En dat bedoel ik positief.'
Zorgverzekeraars noemen doelmatigheid als reden van concentratie. Echte reden is geld volgens de Jong. Hij mist de berekeningen en wil na een nulmeting graag weten hoeveel de besparing is.
Ook het kwaliteitsaspect wordt gemist. Ervaringen in buitenland zijn niet bruikbaar. Zorginhoudelijke argumenten worden gemist. Zwangere uit Weert moet straks verder reizen terwijl perinatale sterfte in SJG de laagste is in Nederland
voor veel vormen van spoedzorg is de kwaliteit goed en voldoende volgens de normen van wetenschappelijke verenigingen. Het is vanzelfsprekend dat in een klein ziekenhuis geen aortarupturen en multitrauma behandeld worden.