Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen

Auteur Topic: Nederland kan volstaan met de helft aan SEH afdelingen  (gelezen 51986 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #70 Gepost op: 14 februari 2014, 09:53:59
“Plannen van zorgverzekeraars om de acute zorg drastisch te reorganiseren, hebben voor alle ziekenhuizen grote gevolgen. Ze roepen dan ook verzet op.” schrijft Medisch Contact

Medisch Contact publiceerde vandaag een artikel naar aanleiding van twee regioplannen van de Zorgverzekeraars om de spoedzorg te concentreren bij een kleiner aantal ziekenhuizen. Op de ambulance merjken we al langer dat je lang niet meer naar ieder ziekenhuis kunt met je patiënt. Toch worden er in het artikel nog veel verdergaande consequenties besproken. Met deze plannen krijgen we langere aanrijtijden en meer interklinische ritten. Misschien moeten we onderweg of bij de patiënt thuis wel buik-echo’s gaan maken. Enkele quotes uit het artikel, lees en huiver:

‘Vanuit Zoetermeer ben je in een kwartier in Den Haag, maar dan moeten er geen files zijn.’ Een patiënt met een gebroken heup, voorziet hij, wordt straks vanuit Zoetermeer naar Den Haag gestuurd, maar moet vervolgens voor de operatie wellicht weer terug naar Zoetermeer: ‘Dat is absurd.’

‘Betekent concentratie van bijvoorbeeld buikaneurysma’s dat alle patiënten met buikpijn direct ingestuurd moeten worden naar de ziekenhuizen met een SEH voor complexe acute zorg?’ Ook Bas Geerdes erkent dat het ‘deels’ moeilijk is in te schatten of een patiënt bijvoorbeeld een aneurysma heeft: ‘Uit ervaringen in Amsterdam blijkt dat concentratie hier goed kan werken. En de triage kan worden verbeterd door ambulances te voorzien van echoapparatuur en het personeel te leren om echo’s te maken en goed te triageren, alvorens naar ziekenhuis A of B te rijden.’

bron: Medisch Contact Nr. 07 – 13 februari 2014


bron:  http://www.ambulanceblog.nl/spoedzorg-drastisch-gereorganiseerd-buikechos-door-ambulancevpk/


jvo

  • ACH
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,933
  • geel busje, geel pak
    • Youtubekanaal
Reactie #71 Gepost op: 14 februari 2014, 12:03:42
En de volgende stop is toch die "röntgenbril"  waarvan ik altijd zeg dat we die vergeten zijn zodat iemand toch even mee moet voor de foto?
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #72 Gepost op: 20 februari 2014, 20:45:32
Wat doet dit bericht op dit deel van t forum?? Het gaat over echo door AVP, laat het dan ook op dat deel van t forum staan.

Daarnaast wacht ik al een tijdje op de ambu CT scan, bloed(gas)analyse, alcometer etc etc....
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #73 Gepost op: 24 februari 2014, 08:09:25
ZN dempt onrust over spoedzorg
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars praten nog over plannen om SEH’s te sluiten, benadrukt Zorgverzekeraars Nederland. Maar die plannen zijn niet veranderd. [urlhttp://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/142379/zn-dempt-onrust-over-spoedzorg.htm]lees verder[/url]  

ZN: Vrijwel alle ziekenhuizen houden spoedzorg
persbericht van Zorgverzekeraars Nederland
“De concentratie van complexe spoedeisende zorg zal gevolgen hebben voor het profiel van de spoedzorg (SEH), maar vrijwel ieder ziekenhuis houdt spoedzorg. Alleen in stedelijk gebied, met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, kan het zijn dat niet meer ieder ziekenhuis spoedzorg aanbiedt. Maar ook dan is de goede en snelle bereikbaarheid van spoedzorg in alle gevallen gewaarborgd.” Dat zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland, in reactie op recente publiciteit.

In het hoofdlijnenakkoord van 2011 hebben zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS met elkaar afgesproken dat ze werken aan concentratie en spreiding van zorg, wanneer dat de kwaliteit en doelmatigheid ten goede komt. Zorgverzekeraars bespreken nu overal in Nederland met ziekenhuizen en andere betrokken partijen hun ideeën over de concentratie van de complexe spoedzorg. De plannen hebben nog nergens een definitief karakter.

“Wij realiseren ons dat concentratie ingrijpende gevolgen kan hebben voor afzonderlijke ziekenhuizen, maar wij zetten de kwaliteit van de zorg voorop”, aldus Lensink. “Zorgverzekeraars kiezen daarbij voor een zorgvuldige aanpak. Ze zijn onlangs per regio gesprekken gestart met ziekenhuizen om tot een gezamenlijk plan te komen om de kwaliteit van de spoedzorg in de regio te verbeteren. We staan dus aan het begin van een proces, dat ongetwijfeld nog tijd zal vragen.”

Onrust
“Ik begrijp de onrust die ontstaat, zeker als informatie verbrokkeld en onvolledig naar buiten komt. Maar laat ik voorop stellen: zorgverzekeraars willen de spoedeisende zorg niet slechter, maar juist beter maken. En het gaat ook niet om een bezuinigingsoperatie. We verwachten wel dat het op termijn besparingen kan opleveren, juist doordat de kwaliteit van zorg verbetert”, aldus Lensink.

Door complexe spoedeisende zorg te concentreren ontstaan er verschillende profielen van spoedeisende zorgposten. De profielen lopen uiteen van basis SEH’s tot complete SEH’s met alle bijbehorende voorzieningen, met of zonder vormen van complexe zorg. Ook wordt de samenwerking met huisartsenposten (HAP’s), die ook nu al veel spoedeisende zorg bieden, meegenomen om te voorkomen dat onnodig beroep moet worden gedaan op ziekenhuiszorg.

Verschillen
Veel mensen zijn nog gewend automatisch naar het ziekenhuis dichtbij te gaan als ze zorg nodig hebben. Maar de praktijk is al aan het veranderen en dat zal alleen maar sterker worden. Bij brandwonden of traumazorg vinden mensen het al vanzelfsprekend dat je daarvoor naar gespecialiseerde centra gaat. “We weten allemaal dat de zorg in ons land over het algemeen goed is, maar dat er wel verschillen zijn. Zorgverzekeraars willen die verschillen zichtbaar maken en vervolgens de beste zorg voor hun verzekerden inkopen. Dat is misschien even wennen, maar dat is wel de toekomst, ook voor complexe spoedzorg”, zegt Lensink. “Je kunt écht beter iets langer onderweg zijn, maar dan ook verzekerd zijn van de beste zorg in jouw situatie.”


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #74 Gepost op: 14 maart 2014, 13:17:52
Acute zorg is geen acuut probleem

Er is meer tijd nodig om een gezamenlijke en inhoudelijk onderbouwde dialoog te voeren over de acute zorg. Die tijd is er, want er is nu geen urgent kwaliteitsprobleem dat moet worden opgelost. Dit zijn de uitkomsten uit een onderzoek dat in opdracht van noordelijke ziekenhuizen uit Drenthe, Friesland en Groningen is uitgevoerd.

Aanleiding van het onderzoek was het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland van Zorgverzekeraars Nederland. In het Regioplan presenteren de Zorgverzekeraars hun visie op de toekomstige organisatie van de spoedeisende hulp in de regio. De plannen gaan over een herinrichting van acute neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg en een concentratie van ‘hoogwaardige’ Intensive Care-zorg. Echter ontbreekt volgens de onderzoekers een probleemanalyse en heldere doelstelling en is de inhoud nooit ter sprake gekomen. Daarnaast hebben belanghebbenden en betrokkenen zoals patiënten, huisartsen en de betrokken ziekenhuizen niet aan tafel gezeten bij de totstandkoming van het plan.
Onderzoek noordelijke ziekenhuizen als startpunt

Het startpunt is volgens de ziekenhuizen een gezamenlijke dialoog met ZN met als doel om kwaliteits- en doelmatigheidswinst hand in hand te laten gaan met oog voor de consequenties voor de niet-acute zorg. Een dialoog waarin alle belanghebbenden participeren en waarvoor voldoende tijd wordt genomen. En het onderzoek van de noordelijke ziekenhuizen biedt daarvoor een goede basis, mogelijk in combinatie met de uitgangspunten van het door de Raad voor de Volkgezondheid & Zorg gegeven advies ‘Gepaste zorg’ en de uitgangspunten van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en patiëntenverenigingen.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #75 Gepost op: 8 april 2014, 14:38:43
Citaat

Spoedzorgplan verzekeraars van tafel
 
[Exclusief] De ziekenhuizen in de drie noordelijke provincie krijgen tot 1 juni de tijd om een eigen spoedzorgplan te maken. Het plan van de zorgverzekeraars is voorlopig van tafel.

Spoedzorgplan verzekeraars van tafel
De oorspronkelijke plannen van de verzekeraars stuitten op grote weerstand bij ziekenhuizen, huisartsen, ambulancediensten en patiëntenverenigingen. Dat voorzag in een concentratie van de acute zorg naar drie ziekenhuizen: het UMC Groningen, het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Medisch Centrum Leeuwarden. Acht ziekenhuizen zouden de acute zorg en de beroertezorg kwijtraken.
leesv verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #76 Gepost op: 14 mei 2014, 08:03:31
Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg
De ziekenhuizen in Rotterdam Rijnmond willen hun beroertezorg vooralsnog niet concentreren. Dat blijkt uit het tegenplan dat de regio maandagavond aan de zorgverzekeraars heeft voorgelegd.
Ziekenhuizen Rotterdam tegen concentratie beroertezorg Foto: NVN
Ernst Kuipers, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, licht de standpunten toe.lees verder

Naast de vereiste snelle trombolyse (Rotterdamse Regio hanteert strakkere eisen dat wetenschappelijke vereniging neurologie) wordt ook het veiligheidsaspect genoemd. Bij een grote calamiteit in de regio Rijnmond moet er voldoende capaciteit beschikbaar zijn voor opvang slachtoffers.


StevenQ

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 542
Reactie #77 Gepost op: 20 mei 2014, 09:35:35


en dat is door het chloorincident bij het zwembad in Spijkenisse(met in 1 keer 63 slachtoffers) maar weer eens bewezen.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #78 Gepost op: 23 juli 2014, 10:01:52
ACM legt bom onder concentratie SEH

De plannen van de zorgverzekeraars voor de concentratie van spoedeisende ziekenhuiszorg zijn mogelijk in strijd met de Mededingingswet. Eventuele voordelen als hogere kwaliteit en doelmatigheid zijn vooralsnog niet helder en wegen dan ook niet op tegen de verminderde keuzevrijheid. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
lees verder


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #79 Gepost op: 27 augustus 2014, 12:27:19
Snel kwaliteitsnormen voor spoedeisende hulp

12-08-2014

Zorginstituut Nederland verzoekt patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders om zo snel mogelijk gezamenlijk de kwaliteitsstandaarden voor spoedeisende hulp te formuleren. Als partijen daar niet uitkomen, zal het Zorginstituut zelf een expertcommissie instellen om voorstellen te doen. De directe aanleiding voor dit verzoek is een eerder voorstel voor dergelijke standaarden van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor zeven categorieën van spoedeisende hulp. Niet elke partij in de zorg kon met alle voorstellen voor standaarden instemmen. Zorginstituut Nederland is vervolgens door ZN verzocht om vanuit zijn onafhankelijke positie de impasse te doorbreken. Wat Zorginstituut Nederland betreft, zullen de kwaliteitsstandaarden waar alle partijen het wél over eens zijn, nog dit jaar in het register bij het Zorginstituut worden opgenomen. Voor de standaarden waarover nog geen overeenstemming bestaat, wil Zorginstituut Nederland dat deze in de loop van 2015 worden geregistreerd.
klik hier